Brno

“Sugar!” na tiskové konferenci v MdB


Ačkoliv nová inscenace trvalky našich jevišť, slavného muzikálu Julea Stynea, Boba Merilla a Petera Stonea „Sugar!“ v nesmírně osobité úpravě režiséra Stanislava Moši již úspěšně křižuje pár evropských měst a můžete ji již důvěrně znát z pražského Divadla pod Palmovkou, až teď  se dostává “domů” do Městského divadla Brno. Nikdy není pozdě dozvědět se něco o koncepci dpředstavení. Proto jsme se vypravili na tiskovou konferenci. Přinášíme vám stručný výpisek před zítřejší první premiérou na Činoherní scéně.


Muzikál z roku 1972 doznal v této úpravě zásadních změn, zvláště ve druhé půli. Stanislav Moša totiž není příliš velkým příznivcem jeho původní verze a tak téma vrátil víceméně ke kořenům, umístěným v podtitulu inscenace – ke geniální filmové komedii Billyho Wildera „Někdo to rád horké“ z roku 1959 (který je v podstatě remakem německého filmu „Fanfáry lásky“ z roku 1951 doplněný o gangsterskou zápletku). nejen, že celý vizuál inscenace je téměř striktně „černobílý“, včetně kostýmů Andrey Kučerové,  s červenými doplňky, též byly vynechány některé písně a byla upravena partitura, naopak přibyly některé filmové okamžiky (scéna s dortem, tango…) a další menší citace. A nechybí ani perlička, jíž každý minimálně divák z České republiky očekává (a v původní verzi obsažena není), nesmrtelný hit Marilyn Monroe “I Wanna Be Loved By You” autorů Herberta Sotaharta a Harry Bubbyho.

Jeden z vizuálů brněnské inscenace "Sugar!"

Takto razantní úprava si samozřejmě vyžádala i nový, modernější překlad z dílny Jiřího Joska (i když někdo z odborníků a možná i pamětníků asi zamáčkne slzu nad použitím překladu původního od Iva Osolsobě a Vladimíra Fuxe), s nímž se logicky hraje už v Divadle pod Palmovkou. Jako perličku připojme fakt, že nesmírně funkční „komiksový look“ Petra Hlouška a Jaroslava Mifajta, co mírně odkazuje i k principům barokního divadla a svými rozměry Činoherní scéně zcela vyhovuje,  vznikl při prvním nastudování v srbské Ljublani původně z úsporných důvodů. Částečně i jako zástěrka pro nepřítomnost živé kapely, zároveň ale dodává možnost soustředit se na hlavní postavy. V Brně už se ale téměř třicetičlenného orchestru s hudebním nastudováním nového šéfdirigenta Ondřeje Tajovského dočkáme.

Snímek z generálních zkoušek brněnského nastudování (foto: Jef Kratochvil)

Ačkoliv Stanislav Moša po Ljublani, pražském Divadle pod Palmovkou, kam se dostala po žádosti tamějšího ředitele Petra Kracika a třetím nastudování v Německu, chystá svou „Sugar!“ již počtvrté, na domácí půdě se slibným obsazením, stále ho režijní hledání inscenace baví, i když přiznává, že hlavní rozdíly a osobitosti nastudování jsou v jednotlivých jedinečných hereckých podáních.

Slíbena byla též nahrávka muzikálu na CD (zatím jsou nahrány nástroje), snad se tedy v dohledné době skutečně objeví.

Obsazení brněnské inscenace “Sugar”

Sugar Kane Mária Lalková / Ivana Skálová
Joe (Josefina) Petr Štěpán / Roman Vojtek
Jerry (Dafne) Milan Němec / Aleš Slanina
Sladká Sue Lenka Janíková / Pavla Vitázková
Bienstock Michal Isteník
Sir Osgood Fielding Jan Apolenář / Jan Mazák
Psí dečka Tomáš Sagher
Párátko Charlie / Taxikář Josef Jurásek
1. gangster / 1. milionář Petr Brychta
2. gangster / 2. milionář / Liftboy
Jakub Przebinda
3. gangster / 3. milionář Michal Matěj
Malý Bonaparte Zdeněk Bureš
Olga Svetlana Slováková
Dolores Eva Jedličková
Mary Lou Tereza Martinková
Rosella Lenka Janíková
Swing Lukáš Janota / Marta Prokopová

O tom, že převleková komedie „Sugar!“ střídá původně plánovaný druhý díl muzikálového cyklu „Osudová komedie“ Zdenka Merty a Stanislava Moši  jsme vás již informovali, pro ty, kteří “Očistec” očekávají, vězte, že se nakonec mírně odchýlil od původního záměru v příběhu a že se začne zkoušet zhruba v prosinci 2011.


Aktuální zprávy
Brněnská HOREČKA SOBOTNÍ NOCI odpremiérovala ve Švýcarsku
Nosiče
CD s českou nahrávkou “Mary Poppins” je na světě
Rychlé zprávy
“Škola základ života” vyhrála pardubický GRAND Festival smíchu
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!