Brno

Městské divadlo Brno představuje kompletní dramaturgický plán příští sezóny!


Dnes se na oficiálních stránkách Městského divadlo Brno objevil v rámci nabídky Sezónního předplatného aktualizovaný dramaturgický plán konečně i s termíny a oficiálními popisy avizovaných premiér, který vám dnes večer přinášíme. Mimo výměny “Pokrevních bratrů” Willyho Russella za”Očistec” Zdenka Merty a Stanislava Moši se v titulech zatím žádná změna nekoná. Jelikož si přejete u MdB i info o činohrách, jsou doplněny i jejich termíny.

“Funny Girl” (Jule Styne, Bob Merrill) – režie: Pavel Fieber– premiéra: 22. září 2013

klasická muzikálová komedie

“Tento slavný americký muzikálový titul měl premiéru na Broadwayi již v roce 1964, kde ihned zaznamenal fenomenální úspěch a hrál se více než třináctsetkrát. Od té doby příběh vaudevillové umělkyně Funny Briceové uchvacuje diváky po celém světě. Jeho oblíbenost způsobil i stejnojmenný film z roku 1968 s Barbrou Streisandovou a Omarem Sharifemv hlavních rolích, za který světoznámá herečka získala Oscara, a nutno dodat, že tuto roli hrála také v divadelní premiéře. Strhující vyprávění o životě a velké lásce umělkyně a jejího manžela, hazardního hráče, je plné nezapomenutelných tanečních čísel a již zlidovělých melodií. Navíc je inspirováno skutečným příběhem herečky, tanečnice a zpěvačky, která se díky svému fenomenálnímu talentu a smyslu pro humor dokázala i přes počáteční nepřízeň osudu doslova proměnit z ošklivého káčátka v zářící a oblíbenou hvězdu divadelních produkcí. Muzikál byl oceněn hned několika slavnými cenami Tony.”

“CATS – Kočky” (Andrew Lloyd Webber, T. S. Elliot) – režie: Stanislav Moša – premiéra: 1. prosince 2012

muzikál

“V historii muzikálového divadla neexistuje titul, který by provázelo tolik superlativů! Jedná se o nejdéle uváděný muzikál v historii londýnského West Endu i newyorské Broadwaye, který ve světě vidělo přes 67 milionů diváků! Ve svém domovském divadle New London Theatre byly Kočky uváděny celých 21 let! Muzikál získal nejprestižnější světová ocenění – dvakrát Grammy a sedm cen Tony, což jsou ceny znamenající ve světě hudby a divadla totéž co ve filmu Oscar. Lloyd Webber rád vzpomíná, jak mu v dětství jeho matka Jean často předčítala nádherné veršované pohádky o kočkách od Thomase Stearnse Eliota, nositele Nobelovy ceny za literaturu z roku 1948. Napsal pak podle nich poetický taneční muzikál plný nádherné fantazie, který je zároveň jedním z realizačně nejnáročnějších divadelních děl. Umělecký soubor i technické podmínky naší Hudební scény jsou pro výjimečnou inscenaci muzikálu Kočky jako stvořené…!”

“Zorro” (Gipsy Kings, John Cameron, Stephen Clark, Helen Edmundson, Isabel Allende) – režie: Petr Gazdík -premiéra:  23. únor 2013

romantický historický muzikál

“Legendární příběh hrdiny „Zorra mstitele“ od chilské autorky Isabel Allende, inspiroval hudební skupinu Gipsy Kings a jednoho z nejlepších londýnských hudebních aranžérů Johna Camerona, společně s autorem scénáře Stephenem Clarkem, kteří uvedli tento příběh jako muzikál na West Endu 15. července 2008. Ukázalo se, že vůbec první divadelní dramatizace tohoto příběhu souboje dobra a zla, lásky a vášně, navíc dramaticky prokomponovaná s takovými songy jako například „Bamboleo“ či „Djobi Djoba“ a mnoha dalšími zcela novými skladbami v rytmu flamenca, se rázem stala hitem sezóny s nominací hned na několik prestižních divadelních cen. Podmanivá hudba, jedinečná choreografická a akrobatická čísla a emocionálně nabitý romantický příběh – to vše je muzikál Zorro, který u nás bude mít svou českou premiéru!”

“Očistec” (Zdenek Merta, Stanislav Moša) – režie: Stanislav Moša – premiéra: 13. dubna 2013

II. díl hudební trilogie Osudová komedie / muzikálová situační komedie / světová premiéra

“Volně na sebe navazující trilogie hudebního skladatele Zdenka Merty a libretisty a režiséra Stanislava Moši obnášející tři díly – Peklo, Očistec a Ráj nás zanese do ženského kláštera, který se stane útočištěm tří kamarádů, členů známé rockové kapely, skrývajícími se tam v převlečení za jeptišky před mafiány usilujícími o jejich život. Svérázní muzikanti, kteří mají velmi, velmi daleko k běžně mravnému vedení života, se musí v nových okolnostech zcela přizpůsobit zákonům řádu, který je přijal pod svou střechu, a ze dne na den tak zapomenout na všechny světské požitky, byť by byli každodenně vystavováni veškerým možným pokušením. Každá minuta jejich pobytu v tomto prostředí se jim stává čirým očistcem! Klášter zde však není místem služby a odříkání, je to i místo, ve kterém je po staletí pěstována hudba. Hudba samozřejmě na míle vzdálená od té, kterou doposud provozovali oni tři rockeři. Konfrontace dvou diametrálně odlišných přístupů k životu i k hudbě přináší kromě extrémního napětí, vnějších i vnitřních konfliktů, dramatických, zde však převážně komických nedorozumění, i inspiraci a iniciaci k možnostem obohatit a zkvalitnit vžité a mnohdy již i nejasně motivované každodenní mechanismy. A to jak v životě tak i v hudbě.”

“Donaha!” – (Terence McNally, David Yazbek) – režie: Stanislav Slovák – premiéra: 25. květen 2013 (nejspíše na Činoherní scéně)

muzikálová komedie

“Tento nový muzikál byl napsán podle populárního britského filmu The Full Monty. Dílo vyrůstá z autentické, ničím nepřikrášlované britské reality a právě pro britskou povahu je zde tak sympaticky typické, že si i z těch nesmutnějších lidských situací: sociální krize – nezaměstnanost – ztráta sebedůvěry – umí udělat dokonalou srandu! Muzikál, stejně jako film, vypráví o partě nešťastných kamarádů ocelářů, kteří přijdou ve stejném okamžiku o práci. Jejich snaha najít nové uplatnění nemá úspěch, a tak z čirého zoufalství založí taneční striptérskou skupinu. Co na tom, že fyzicky ani věkem obvyklé představě o profesionálních striptérech zcela neodpovídají… Dílo je vybaveno hudbou se skvělým rockově-funkovým aranžmá a poté, co před pár lety dobylo newyorskou Broadway, se na ně můžeme těšit i v našem divadle.”

Činohry:

“Faidra” (Seneca) – režie: Hana Burešová8. září 2012

“Jakub a jeho pán” (Milan Kundera) – režie: Stanislav Moša20. říjen 2012

“Jezinky bezinky” (Joseph Kesselring) – režie: Petr Gazdík15. prosinec 2012

“Mefisto” (“Klaus Mann, Ariane Mnouchkine) – režie: Petr Kracik 9. únor 2013

Mimochodem, pilně aktualizujeme i náš soupis muzikálových premiér pro sezónu 2012/2013 a naleznete jej zde.


Brno
Telegraficky: “Les Misérables – Bídníci” v Brně mírně odsouvají premiéru
Brno
Napjatě očekávaný muzikál DEVĚT KŘÍŽŮ bude mít premiéru už tento víkend
Brno
MAMMA MIA! roztančí Brno
  • Peggy.kaja

    Wow, tak si rikam, dikybohu, ze jdu od rijna na JAMU a budu mit slevy. Jinak bych to, co vsechno se mi libi asi nezaplatila…


  • Katka

    Faidra! Tak to si rozhodně nenechám ujít :)


  • Ondřej Doubrava

    Před tím, než sepíšeme pár postřehů z tiskovky Pokrevních bratrů (ostatně dva rychlé už jsme vám přinesli ve včerejší rychlé zprávě), což bude buď dnes, nebo o víkendu, také podle toho, jak se v posledních dnech mírně náladový Internet bude chovat, zazněla také zajímavá informace, že je ve hře dost reálná varianta, že muzikál dvojice Zdenek Merta – Stanislav Moša “Očistec” by mohl mít premiéru už v prosinci 2012 a znamenalo by to mírný odsun muzikálu Andrewa Lloyda Webbera “Kočky” na pozdější dobu. Musical.cz zatím v přehledu premiér nechává stávající data a změnu bude reflektovat, až se dozví přesná nová data.


  • Ondřej Doubrava

    Dříve avizované přesuny premiér Městského divadla Brno podle červnového Dokořánu jsou tyto a jsou takto už zaneseny v našem přehledu premiér:

    8. 12. 2012 Zdenek Merta, Stanislav Moša: Osudová komedie: Očistec

    13. 4. 2013 – Andrew Lloyd Webber, T. S. Elliot: Kočky


  • Sasie

    Mám pocit, že by možná v rámci Křídel mohli vytvořit pro Očistec novou speciální cenu o největší “škatulata, hejbejte se” v dramaturgickém plánu :-D Protože mám pocit, že už se jeho uvedení posouvalo možní i tak pětkrát. Ale aby nedošlo k omylu, nemyslím to nijak špatně :-) Navíc si rozhodně cením Mošu s Mertou za to, že ho nechtěli uvést, dokud nebude řádně dokončený, v takové podobě, v jaké ho chtějí mít, což pokud se nepletu, tak byl jeden z důvodů některých těch přesunů.


  • Sasie

    Nejsou nějaké nové oficiálnější informace o tom dramaturgickém plánu na příští sezonu? Dívala jsem se totiž, že Kočky už nejsou na stránkách MdB psaný vůbec a některé z ostatních inscenací, jako Očistec či Zorro, mají posunuté data premiér.


  • Ondřej Doubrava

    Tak teď to teda vypadá, alespoň z hlediska diváka na pořádný zmatek, na stránky MdB jsem se koukal v pondělí odpoledne (čili v tuto noční hodinu pár hodin zpátky) a Kočky tam byly, opět s mírně posunutým datem premiéry, ale nic závažného, asi o 14 dní. A teď tam opravdu nejsou.. Je fakt, že v to pondělí odpoledne dokonce byly na té hlavní stránce, která je vyhrazena novým premiérám, možná je to tedy jen webový šotek, možná bych trochu vyčkal, jak se to ustálí…


  • Sasie

    Jj, tak uvidime :-) Já si toho všimla dneska celkem náhodou, když jsem do sekce premiér kvůli něčemu zavítala a nějak mi neseděl počet premiér, tak mi po chvíli pak došlo, že tam ty Kočky nějak chybí. A ač mi přijde, že případně 8 premiér je pořád úctyhodný, tak jen doufám, že nakonec nebude příští sezonu víc derniér jak premiér, přecejenom jak v září, tak v říjnu tam jedna je a z té říjnové je mi obzvlášť smutno, i když jsem ji očekávala.


  • Ondřej Doubrava

    Ano, z derniéry Mozarta je nám taky smutno…


  • Ondřej Doubrava

    Kočky jsou v tuto chvíli na hlavní stránce s premiérou 27.dubna 2012 a mezi premiérami nikoliv, takže to zatím vypadá na prázdninového webového šotka… opravdu s veškerou aktualizací vyčkám na opravu.


  • Zdeněk

    mno… to si piš, že v tom bude mít prsty šotek, ale rozhodně ne webovej…

    M+M mít dílo řádně dokončený? tak to je při vší úctě vážně dost naivní myšlenka :D