Brno

Pátý ročník festivalu hudebního divadla “Dokořán pro hudební divadlo 2009” budete moci sledovat pomocí on-line zpravodajství.


V týdnu od 13. do 20. června se na obou scénách Městského divadla Brno, ve Studiu Marta a Loutkovém divadle Radost proběhne již pátý ročník festivalu “Dokořán pro hudební divadlo 2009”. U možná nejvýznamnější domácí žánrové akce a navíc stylového „zakončení“ divadelní sezóny Musical.cz samozřejmě nebude chybět a naším prostřednictvím ani vy, čtenáři.

Celkem se v průběhu celé akce letos představí devatenáct souborů (v poměru dvanáct domácích ku sedmi zahraničním) ve dvaceti představeních. Mezi hlavní trháky jistě bude patřit “Čardášová princezna“ Hudebního divadla Karlín, „Řek Zorba“ Divadla J. K. Tyla v Plzni s hostující brněnskou oporou souboru Ladislavem Kolářem, taneční show “projectWINGS”, či slovenský původní muzikál s hercem a režisérem MdB Stano Slovákem „František z Assisi“ Nové scény Bratislava, prakticky vzápětí po premiéře a nesmíme zapomenout na prezentaci dvou posledních hudebních premiér Městského divadla Brno – “Evity” a dosud neznámé “Balady o lásce”. Lákadel je zkrátka nepočítaně, včetně několika koncertů.  Velkou zajímavostí a chválihodným počinem zároveň, je ohromný prostor věnovaný klasické operetě, takže kdo by se chtěl v tomto žánru dovzdělat, má naprosto ideální předprázdninovou příležitost.

Nenaplnili bychom filosofii našeho webu, kdybychom si pro tak významnou událost nepřipravili leccos speciálního.
Našemu webu se dostalo nesmírné cti a potěšení. Musical.cz se totiž stal oficiálním mediálním partnerem letošního ročníku Dokořánu. Můžete se tak začít těšit i díky úžasnému přístupu MdB na exkluzivní on-line zpravodajství z celého festivalového týdne, které bude doplněno fotografickými momentkami (nečekejte zázračnou kvalitu, ale pro náš reportážní účel postačí), současně v tomto směru domlouváme několik dalších možností, ať nejsme odkázáni jen na jeden zdroj.

Detailnějších shrnutí včetně dojmů z inscenací jednotlivých dní se dočkáte ve “festivalových deníčcích” tvořených v noci, takže se zde objeví v průběhu dne příštího. Nezapomeneme na různé kuloární zajímavosti, zúčastníme se několika doprovodných akcí (například workshopu dramaturgyně MdB Pavlíny Hoggard o současnosti světového muzikálu, nezapomeneme ani na mírně související víkendový Tenisový turnaj divadelníků, probíhající souběžně se závěrem Dokořánu) . Určitě vás také hodláme informovat o tom, na která představení ještě zbývají vstupenky a mohli se na poslední chvíli případně rozhodnout pro jejich návštěvu. A jistě si stihneme vymyslet i něco dalšího…

Pokud vše půjde podle určeného plánu, uvidíme hned osmnáct inscenací. Pokud se ptáte, proč ne všechny, důvod je jednoduchý, u dvou z nich („projectWINGS“ a „Jak to dělají andělé aneb Stvoření světa“) se s největší pravděpodobností kryje konec jedné a začátek další akce a ač nejsou scény Marty, Radosti a MdB od sebe daleko, takto rychlý přesun je v našich podmínkách prakticky nemožný. Pokusíme se ale tato představení nějakým způsobem “dokrýt”.

Kompletní program včetně doprovodných událostí naleznete na stránkách Městského divadla Brno.

Snad se vám tento projekt bude líbit a podaří se nám alespoň na dálku přiblížit jedinečnou mezinárodní atmosféru osmi dní věnovaných jen a jen různým variantám pojmu “hudební divadlo”. Držte nám palce!


Pozvánky a konkurzy
Konkurz do muzikálu MEDIKUS a na doplnění souboru MdB (nabídka angažmá)
Brno
Hudební komedie My Fair Lady (ze Zelňáku) se vrátila do Brna
Brno
Konkurz na mužské role do muzikálu DEAR EVAN HANSEN
  • veny

    joj, tak to bude fajn.
    A bude zpráva z tiskovky Balady?


  • Ondřej Doubrava

    Bude, dostanu se k přepisování buď dnes večer, nebo určitě zítra (vydělávám na Dokořán ;-) ), ale tentokrát byli všichni velmi tajemní, takže toho moc nebude, ale tu tradiční hodinku to mělo.


  • Ondřej Doubrava

    Tak bohužel tiskovku k Singoalle jsem přepsat nestihl (ač je ten článek rozpracován, ale to torzo dodělat nestihnu), ale poslední dva dny byly poměrně vyčerpávající, nicméně na Dokořán vyděláno je (a to je priorita č. 1) a těším se zítra a v sobotu na Singoallu. Těch pár věcí, co mi přišly zajímavé (tiskovka byla hodně obecná, takže to, že není přepsána ani moc nevadí, rozhodně už byly v Brně zajímavější), zapracuju do recenze, aspoň si také zkusím nějaký jiný přístup.