Dokořán 2009

Dokořán 17.6.2009 – workshop Pavlíny Hoggard, “Sugar” a “Hraběnka Marica”


Tentokrát Vám v kratším srhnutí dalšího festivalového dne Ondřej přiblíží koncertní workshop Pavlíny Hoggard se studenty JAMU, slovinské nastudování muzikálu “Sugar” v režii Stanislava Moši a nakonec opět operetka, tentokrát Kalmánova “Hraběnka Marice” od souboru Operetka Varšava.

Milí čtenáři,

jelikož dnes začíná pro nás festivalový program velmi brzy, vezmeme shrnutí včerejších akcí, které byly jedna příjemnější než druhá, poměrně rychle, ale nic samozřejmě nevynecháme.

Sugar

Sugar

Ve 14:00 v rámci začal workshop dramaturgyně MdB Pavlíny Hoggard, spíše šlo ale o koncert muzikálových melodií a to těch novějších, posuďte sami, “Jekyll a Hyde”, “Notre Dame de Paris”, “Wicked”, “RENT” atd., zvláštní přihlédnutí samozřejmě patřilo událostem příští sezóny “Mozartovi!” a “Spring Awakening”. Interpretace studentů JAMU navíc byla mnohdy doslova strhující (viz. závěrečná “I believe” ze “Spring Awakening”). Tracklist ještě není přepsaný, přineseme ho tedy v rámci zítřejšího deníčku, nicméně zaznělo téměř vše podstatné, (a bylo tak nesmírně potěšeno i mé srdce) navíc byli návštěvníci seznámeni s dějem a krátkou historií, což je záslužný počin.

Ihned po skončení workshopu (no, dobrá tedy, na přesun bylo dvanáct minut) začala na Činoherní scéně další. velmi očekávaná událost. Do Brna přijel již tradiční spřátelený host – slovinské Městské divadlo Lublaň, kde jako host již pravidelně působí Stanislav Moša. Tentokrát přivezli muzikál “Sugar” na motivy legendární komedie “Někdo to rád horké” v jeho režii, úžasnou “filmovou” scénou Jaroslava Milfajta a kostýmy Andrey Kučerové. Na domácí slovinské půdě velmi oceňovaná inscenace (i díky jedinečnému Urošovi Smolejovi v roli Jerryho/Daphne), nabízející vděčnou oddechovou zábavu, představuje vysoký standard, který se snad od září udrží i v Divadle pod Palmovkou, kde by se měla objevit kopie tohoto nastudování s českým obsazením.

Hraběnka Marica

Hraběnka Marica

I večer přinesl příjemné překvapení, klasickou operetu Emmericha Kalmána “Hraběnka Marica” v nastudování vcelku nové (založené teprve v roce 2005), na tento žánr specializované scény Operetka Varšava. A že ta specializace je znát, takto si asi divák představuje klasickou operetu (shodli jsme se na tom i s Igorem Ondříčkem, šéfem zpěvohry MdB). Perfektní zpěv, výrazové prostředky a navzdory diskutabilnější scénografii, to jest skutečně inscenace, která odhalila, že na klasické operetě něco je a do starého železa nepatří. Škoda, že takovýchto přesvědčovacích inscenací u nás asi neuvidíme více… Navíc hudební vedení Jiřího Petrdlíka je kouzelné samo o sobě.

Od zítřka už bude na deníček opět více času, takže se snad stihneme podělit i o nějaké jiné zážitky, navíc zítra přijede náš fotograf Tomáš…


Dokořán 2009
Dokořán 15.6.2009 – “Večer tříkrálový” a “Čardášová princezna”
Dokořán 2009
Dokořán 16.6.2009 – “Kouzelná flétna”, “Pimpinone aneb nerovné manželství” a “Modrá ruža”
Dokořán 2009
“Dokořán 2009” očima našich fotografů – BONUS
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!