Brno

Městské divadlo Brno vydává CD ke své vánoční inscenaci “Betlém”


Nečekané, avšak tématické překvapení si pro své diváky připravilo v adventní čas Městské divadlo Brno. Vydává v těchto dnech CD inspirované vánočním pásmem autorů Václava Cejpka, Zbyňka Srby a Jana Šotkovského, nazvaného jednoduše „Betlém“. To mělo svou premiéru 31. října 2009 a již druhou sezónu bude zpříjemňovat adventní a vánoční čas. Jelikož je v tomto činoherním pásmu věnován hudební složce  celkově velký prostor a stojí rozhodně za pozornost, informace o CD rádi přinášíme.

Přední obal CD

Autor hudby a upravovatel lidových písní Dalibor Štrunc připravil společně se svým souborem Cimbal Classic bezmála hodinu původní vánoční hudby, která vychází převážně z moravských vánočních tradic. Divadelní verze ale dává nahlédnout na betlémský příběh z mnoha úhlů, řadí jej do širšího biblického kontextu a nechává na něj nahlížet i současným pohledem. A tak se přirozeně vedle sebe objeví málo známé, neotřelé, ale o to krásnější a zemitější vánoční koledy z Valašska, původní folkové písně Cimbal Classiku a také klezmerská muzika, která v netradičním obsazení přináší  prvky blízkovýchodní, židovské a orientální melodiky.

Vedle výše zmíněných, posluchačsky možná méně známých melodií, se na CD objevují i tradiční koledy jako Narodil se Kristus Pán či Kainarova humorná hříčka Vracaja sa dom.

Instrumentálně a aranžérsky se jedná o velmi rozsáhlý projekt, na kterém se vedle Cimbal Classiku podílela celá řada dalších špičkových hudebníků a zpěváků.

V sólových pěveckých partech se vedle Kateřiny a Dalibora Štruncových střídají přední herecké osobnosti Městského divadla v Brně: Mária Lalková (Marie), Petr Štěpán (anděl), Stano Slovák, Milan Němec, Alan Novotný (pastýři), Ladislav Kolář (Josef) a jiní.

Dětský pěvecký sbor Primavera, ženský sbor Polajka z Rožnova a mužský sbor Ars Brunensis podtrhují a zesilují barevnou rozmanitost a bohatost celého alba.

Baladičnost a koncepční celistvost CD „Betlém“ a svým způsobem i formální nezávislost na představení podtrhují krátké úryvky z evangelií, které citlivě namluvil Ladislav Kolář.

Samozřejmostí CD je i pečlivě vyvedený booklet, který  kromě příslušných textů obsahuje i barevné fotografie Jefa Kratochvila pořízené z představení, jež vizuálně dokreslí a podnítí fantazii při poslechu tohoto hudebního vánočního příběhu.

Pro fajnšmekry vychází nosič též jako gramofonová deska (dvojalbum), na čtvrté straně s bonusovým výběrem písní Cimbal Classiku.

CD “Betlém” vydává vydavatelství Cimbal Classic ve spolupráci s Městským divadlem v Brně.

Nové CD bude slavnostně pokřtěno během reprízy představení ve středu 1. prosince 2010 na Činoherní scéně MdB.

Redakční P.S.: Jaké CD byste si přáli vydat příště?

Článek využívá fragmenty tiskové zprávy připravené k vydání CD.


Brno
NE/NORMÁLNÍ se tento víkend představí v Brně
Pozvánky a konkurzy
Robert Jícha zve na osmý “Koncert pro Krtka”
Dokořán 2009
Dokořán 13.6.2009 – “Bratránek z Batávie” a “Balada o lásce”
  • Michal

    Tak snad již bude vydáno CD Bídníků. Snad se dočkáme i českého Probuzení jara, Mozarta nebo Mary Poppins :))


  • veny

    Já bych si přála hlavně Mozarta a Singoallu :)


  • Sukie

    Tak Bídníci se nahrávali už minulé léto …takže snad se ho co nejdříve dočkáme… Ty ostatní nevím, ale mě vždycky připadá že MdB vydává CD jen u věcí, které lidi moc nechtějí.

    Veny: Ta Singoalla je úžasný nápad


  • Verunka

    Ano CD bídníků bych rozhodně konečně uvítala :) Jinak jsem rozhodně pro Mozarta, teď i Mary Poppins a třeba i SIngoallu :)


  • Zdeněk

    jedmoznačně Probuzení Jara a Mozarta


  • Jiří K.

    Jo, chtěl bych bídníky i Mary P.


  • anduli

    rozhodně Probuzení jara!!!! a pak i Mozart by stál za to… oba netradiční muzikály…. takový Jesus Christ Superstar je nahraný milionkrát…. ale tyhle by opravdu stály za to :/ zatím jsem v případě mozarta odkázaná na němčinu a té nerozumím ani slovo…..