Aktuální zprávy

Stream muzikálu FANTOM LONDÝNA. Pouze jednou


Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě odvysílá záznam představení muzikálu FANTOM LONDÝNA.

Autorský muzikál se vrací k mysteriózní postavě Jacka Rozparovače, o němž dodnes nevíme téměř nic. Ačkoliv záhadné vraždy kněžek lásky v londýnské čtvrti Whitechapel ohrozily jen velmi malou část Londýna, měly obrovský dopad na celou tehdejší společnost. Během desítek let se zrodila řada pověstí a legend, na jejichž základě vznikly úspěšné romány, filmy a v NDM i zcela původní, tajuplný krimimuzikál, kde každá postava může být vrahem.

Autorem hudby je Radim Smetana, autorem písňových textů Michael Prostějovský a autoři libreta jsou Pavel Bár a Lumír Olšovský.

Premiéra muzikálu Fantom Londýna se uskutečnila 16. května 2013 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Muzikál se posléze uváděl i v Praze, kde ho od března 2015 mohli diváci spatřit v Divadle Hybernia, a to pod pozměněným názvem Přízrak Londýna.

STREAM

18. dubna 2020 | 18:30 hod.

https://www.youtube.com/watch?v=Qs-UMxOdjwY

Záznam bude ke zhlédnutí pouze jednou, nelze si jej tedy prohlédnout zpětně

Fantom Londýna získal hlavní cenu jihokorejského Festivalu DIMF (DAEGU INTERNATIONAL MUSICAL FESTIVAL). Mimo to putovalo do Ostravy také ocenění za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli, a to pro Janu Musilovou (role Matka Henryho) a cena za nejlepší mužský výkon v hlavni roli pro Lukáše Adama (role Henry).

Divákům se v muzikálu představili Martina Šnytová, Hana Fialová, Lukáš Adam / Robert Finta, Ondřej Bábor / Juraj Čiernik, Jana Kurečková / Jarmila Hašková / Jana Musilová, Roman Harok, Libor Olma, Lada Bělašková / Eva Prnka Villámová, Vladimír Polák / Jaroslav Rusnák a mnozí další. V roli britské královny Viktorie vystupovaly Jitka Zelenková a Jarmila Hašková.

Foto: Národní divadlo moravskoslezské

Synopse

Londýn, Whitechapel 1888

V srdci pochmurné a bezútěšné londýnské čtvrti Whitechapel zavraždil neznámý útočník jednu z místních prostitutek. Za zločin je zatčen drsný řezník Aron, který oběť v podvečer vraždy surově zbil. V té době přicházejí do Whitechapelu také dva mladíci z bohatého londýnského West Endu hledat dobrodružství, každý však jiného druhu: zatímco samolibý Sean si chce se zdejšími ženami především užívat, citlivý Henry maluje jejich portréty a akty. Oběma se zalíbí krásná švadlenka Evelyn, kterou nad ránem náhodou potkají v jedné z potemnělých uliček. Právě její sestra Annie se ale stává druhou obětí tajemného vraha, který její tělo při svém zuřivém činu příšerně zohaví. Děsuplných vražd si začínají všímat i novináři, kteří v senzačních popisech okolností obludných činů vidí šanci lépe prodat své bulvární plátky. Londýnem se šíří strach. Situací kolem ohavných vražd a doprovázejícího mediálního skandálu jsou znepokojeni nejen policejní vyšetřovatelé a ředitel Scotland Yardu, ale také vláda i sama královna Viktorie. Počet brutálně zavražděných a znetvořených prostitutek se neustále zvyšuje, napětí a nervozita stoupá. Kdo je ale oním záhadným vrahem s přezdívkou Jack Rozparovač? Řezník Aron, senzacechtivý novinář, nevrlý doktor, podivínský dědek, úlisný pasák, Sean a Henry nebo snad někdo jiný?


Ostrava
Několik postřehů z ostravských střech plných koček aneb Čtvrté české CATS
Ostrava
Ostrava: Zveřejněno obsazení “Pardon my English” a změna dramaturgického plánu
Aktuální zprávy
Divadlo Hybernia chystá nový muzikál MEFISTO s hudbou Daniela Bartáka
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!