Praha

Sibyla – Královna ze Sáby se představila ve víru zkušebního procesu


17. března 2016 bude mít v pražském divadle Hybernia premiéru nový autorský muzikál Mira Procházky Sibyla – Královna ze Sáby. Je tedy jasné, že kolotoč zkoušek je právě v těchto dnech roztočený naplno. Novináři tak mohli ve čtvrtek 3. března zhlédnout dvě krátké ukázky.

Možná si ještě vzpomenete na článek, v němž jsme před necelými dvěma lety nešetřili nadšením nad poměrně komplexní veřejnou zkouškou muzikálu Antoinetta, královna Francie. Byl to tenkrát skutečně sympatický a promyšlený propagační tah, který bychom rádi viděli i častěji. Dnes jsme byli naopak svědky jen velmi krátkého „vhledu do zkoušky“, kdy už na scéně jsou fragmenty scény Daniela Dvořáka, ale herci ještě nejsou v kostýmech a mají takzvané „projížděčky“. I tentokrát ale Radek Balaš ukázal příjemný profesionální přístup, uvedení do kontextu a jeho zápal pro věc je vždy ohromující, škoda, že celá akce trvala jen slabou čtvrthodinku.

První ukázkou byl typický love song Sibyly (Eva Burešová) Líbej mě dál, který se vyznačuje zejména jednoduchým refrénem, který takřka nejde vyhnat z hlavy. Daniel Hůlka coby Šalamoun zde jen lehce přihrával dvěma větami.

Eva Burešová a Daniel Hůlka

Eva Burešová a Daniel Hůlka

Druhá scéna Spiknutí již byla komplexnější včetně taneční vložky, postavy Času a jeho souboje s démony napadajících Jeruzalém a Israel. Scéna se odehrává během rituálu očištění duší Jom kipur. Ortodoxní Žid Menachem (Tomáš Hundža) běží za veleknězem Sadokem (Jiří Zonyga) s plánem zabránit Sibyle a Šalamounovi spojit své životy a říše. Tato píseň zaujala hlavně tím, že do rázného, ale stále poměrně popového zvuku se židovským nádechem, zapojil Jiří Zonyga hlasovou ekvilibristiku, koketující až s metalem.

Jiří Zonyga

Jiří Zonyga

Mohli bychom se omluvit, že tentokrát není k dispozici videoukázka, které se snažíme přinášet,ale tentokrát na ni výjimečně nebyly redakční kapacity a za druhé, na obou dvou ukázkách bylo vidět, že jsou ještě částečně rozpracované a nechme tedy tvůrcům zbývajících čtrnáct dní do premiéry čas, ať mají možnost tvar v klidu doladit bez zbytečného tlaku často předčasných komentářových soudů veřejnosti.

Vstupenky na muzikál Sibyla – Královna ze Sáby zakoupíte na stránkách Musical Production a dalších obvyklých předprodejích.

Foto: Musical Production


Pozvánky a konkurzy
Hudební divadlo Karlín vyhlašuje konkurz na muzikál Beetlejuice
Pozvánky a konkurzy
Hledá se český Othello a Desdemona
Praha
“Naháči” mají před premiérou, máme pro vás obsazení i fotografie!