Praha

Muzikál “Ať žije rokenrol!” se oficiálně představil novinářům (+ video)


Nový muzikál Divadla Broadway “Ať žije rokenrol!” se včera oficiálně novinářům představil na první tiskové konferenci. Sice o novém díle Karla Šípa a Petra Jandy nepřinesla prakticky žádné nové informace, ale představila alespoň choreografickou ukázku, kterou vám samozřejmě přinášíme na videu i fotografiích. V článku pak naleznete veškeré informace k novému muzikálu, který má premiéru 20.10.2010 a v titulní roli vystoupí Lucie Vondráčková. Poprvé v Divadle Broadway také bude hrát živá kapela!

Téměř kompletní herecký i tvůrčí tým muzikálu (foto Martin J. Polák)

Nápad na muzikál “Ať žije rokenrol!” vznikl náhodou, jednoho dne se Karel Šíp a Petr Janda potkali na horách a při jednom večerním posezení hodnotili kvalitu českých muzikálů. “To bychom přece dokázali taky,” řekli si z žertu, ale nakonec z toho vznikl nápad na nový muzikál. To se odehrálo již rok a půl zpátky, tak dlouho trvala příprava scénáře a hudby. Vše vzniklo za pochodu, Karel Šíp posílal Petru Jandovi nové a nové texty, který na ně skládal hudbu. “Dokonce mi jednou Karel i písničku vrátil,” postěžoval si v žertu Janda na tiskové konferenci. “Tak jsem mu na oplátku zase vrátil jeden text!

Muzikál nás vrací na přelom 50. a 60. let, kdy svět začíná pohlcovat horečka zvaná rokenrol, avšak do tehdejšího Československa si tato hudba hledala cestu jen těžko. A právě “Ať žije rokenrol” popisuje začátky českého rokenrolu skrze hlavního hrdinu Ronnyho, který je jednou z prvních rokenrolových hvězd. Ronnymu se líbí Yvetta, mladá svazačka z jejich žižkovského činžáku. Její tatínek jí však orientuje k Východu, Ronny však bezmezně obdivuje všechno západní. Tím se spustí nekonečný řetěz problémů, jak s Yvettou, tak s rokenrolem. “Náš příběh je zcela originální a nevychází z žádné předlohy,” osvětlil vznik příběhu Karel Šíp. S Petrem Jandou, který patří se skupinou Olympic k průkopníkům českého bigbítu, vycházeli z vlastních vzpomínek a zkušeností. Autoři slibují odlehčenou podívanou plnou vtipu. “Česká scéna bude mít konečně muzikál, kde se lidé opravdu zasmějí,” říká Janda. Písně v muzikálu budou všechny zcela nové (zajímavostí je, že i když je muzikál o rokenrolu, tak písně budou rozmanitých žánrů a nálad) a další novinkou v Divadle Broadway je i živá kapela, která bude také vstupovat do příběhu a dokonce i tančit! (Čili takový model známý z muzikálu “Dáma s kaméliemi”.)

Ukázka choreografie z muzikálu na tiskové konferenci

Na tiskové konferenci k muzikálu dne 13. září 2010 byla předvedena ukázka choreografie k jedné písni. V civilním oblečení a kulisách z činohry Columbo zatančili Lucie Vondráčková, Tomáš Löbl a taneční company Divadla Broadway. Jednalo se pouze o taneční ukázku, píseň je hrána z playbacku (demonahrávka, kterou zpívá Jan Toužimský).

Kamera a úprava – Radek Janda

Režie se ujal muzikálový nováček Viktor Polesný. “Jako režisér mám k dispozici jednoduchý příběh, který si na nic nehraje, dobré herce i výborné zpěváky, vtipné dialogy a texty, tvrdý rytmus a melodie, které si bude nejspíš divák pamatovat i po skončení toho představení. Co víc si můžu přát,” vypráví o svém působení Polesný. S Karlem Šípem spolupracoval již na mnoha projektech, muzikál však režíruje úplně poprvé. Choreografií se ujala Jana Hanušová, která má na účinkující vysoké nároky a do tance zapojuje skutečně všechny. “Chci, aby tančili všichni. I muzikanti, všichni herci, maminka, tatínek, doktor psychiatr, sekretářky, policajti… Zkrátka všechny role v té hře! Podle propocených triček prvního týdne a vyděšených výrazů muzikantů, kteří taky chvíli tančí, si myslím, že bude choreografie náročná a efektní,” svěřovala se již dříve Hanušová. Scénografii vytvoří Jan Dušek a kostýmy navrhne Ivana Brádková. Posledním členem týmu Jiří Březík, který má na starosti hudební nastudování.

Karel Šíp, Lucie Vondráčková a Viktor Polesný

Výrazně je omlazen herecký tým a do Divadla Broadway zamířilo mnoho nových tváří. Nabídku na hlavní roli přijala Lucie Vondráčková, která je hlavní mediální tváří muzikálu. Alternovat se bude se Zdenkou Trvalcovou a Lucií Černíkovou. Další posilou je “dítě ráje”, mladý a talentovaný Tomáš Löbl, kterého v hlavní roli Ronnyho alternují Tomáš Beroun a Jan Toužimský. Mezi další nové tváře patří například Vladimír Marek, Petr Kutheil, Petra Černocká, Hana Seidlová, Michaela Zemánková nebo Andrej Hryc.

KOMPLETNÍ OBSAZENÍ MUZIKÁLU AŤ ŽIJE ROKENROL
Ronny – Tomáš Beroun, Tomáš Löbl, Jan Toužimský
Yvetta – Lucie Černíková, Zdenka Trvalcová, Lucie Vondráčková
Hynek Radimecký – Andrej Hryc, Pavel Nečas
Jarmila Konopásková – Petra Černocká, Petra Janů, Hana Seidlová
Dr. Chvála – Aleš Háma, Michal Slaný, Juraj Bernáth
Muzikantská Liduška – Brigita Cmuntová, Barbara Chybová, Kristýna Foltýnová, Michaela Mrázková
Evžen – Vilém Čok, Bohouš Josef
Policajti – Juraj Bernáth, Petr Kutheil, Petr Ryšavý, Petr Šudoma
Bareš – Vladimír Marek, Martin Pošta
Soňa – Zuza Ďurdinová, Marta Jandová, Michaela Zemánková
Company – Ivana Beranová, Lenka Bílková, Gloria Fricová, Barbora Kolaříková, Denisa Procházková, Jana Sochůrková, Matěj Cichra,  Mario Čermák, Martin Goga, Jiří Minařík, Štěpán Růžička, Ivan Svyatkin

Lucie Vondráčková a Tomáš Löbl

Co dodat závěrem? Na muzikál “Ať žije rokenrol” jsme velice zvědaví, především díky novému tvůrčímu týmu, který by na pražskou scénu mohl přinést alespoň špetku originality a vkusného humoru. Obsazení rolí také vypadá zajímavě, takže nezbývá než se dalších pár týdnů těšit a těšit, zatímco herci dřou na zkouškách. Premiéra se koná 20. října 2010. Vstupenky můžete v cenách od 149 do 699 korun zakoupit v síti TicketArt, pokladně Divadla Broadway či v dalších obvyklých předprodejích.

Autoři Petr Janda, Krel Šíp a producent Oldřich Lichtenberg

Představitelé hlavní mužské role Jan Toužimský, Tomáš Löbl a Tomáš Beroun

Představitelky hlavní ženské role Lucie Vondráčková, Zdenka Trvalcová a Lucie Černíková

Pavel Nečas a Andrej Hryc

Ukázka choreografie

Ukázka choreografie

Závěr tanečního čísla (Tomáš Löbl, Lucie Vondráčková)

Michaela Zemánková a Martin Pošta

Tomáš Löbl a Lucie Vondráčková

Beroun, Černíková, Löbl, Vondráčková a Toužimský

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Tomáš Král. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, ozvěte se nám na e-mail redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno! (Autorem první skupinové fotografie je Martin J. Polák, děkujeme za poskytnutí)


Recenze a reportáže
Memoriál Honzy Dvořáka – Průhonice 2009
Praha
Hity z muzikálové produkce GoJa Music Hall zněly počernickým divadlem
Praha
FREDDIE – concert show představuje nové pěvecké obsazení
  • Nyah

    Premiéra 20.10 a my tento muzikál uvidíme 18.10 krásný to pocit :D