Fotoreportáže a galerie

Jesus Christ Superstar oslavil 20 let v České republice


Muzikál (nebo chcete-li rocková opera) Jesus Christ Superstar skladatele Andrew Lloyd Webbera a libretisty Tima Rice je v ČR skutečnou legendou, a to především díky legendárnímu uvedení v Divadle Spirála. Tam měl premiéru 22. července 1994, letos tak slaví kulatých 20 let. Hudební divadlo Karlín pro tuto příležitost připravilo speciální představení své aktuální inscenace, na kterém odhalila hvězdu pro Tima Rice v “chodníku slávy” ve foyer divadla, a na kterém se v závěrečné medley představili účinkující ze Spirály.

Ježíš Kamil Střihavka

Ježíš Kamil Střihavka

V hlavní roli Ježíše se na výročním představení (16.10.2014) samozřejmě představil Kamil Střihavka, který je u nás synonymem této role a odehrál v součtu již přes 1000 repríz. V dalších rolích jsme mohli vidět Báru Basikovou (Máří Magdalena), Václava Noida Bártu (Jidáš), Pavla Poláka (Pilát) nebo Jiřího Korna (Herodes).

Na úvod se slova ujal ředitel divadla Egon Kulhánek, který ohlásil ono kulaté výročí a pustil divákům video zdravici Tima Rice, který si nemohl osobně převzít karlínskou hvězdu. Tu ve foyer divadla o přestávce společně s ředitelem divadla slavnostně odhalili Vilém Čok a Aleš Brichta.

Nejvíce jsme se však těšili na avizovanou závěrečnou medley, v rámci které zazpívali úryvky písní účinkující z původního českého nastudování. Mohli jsme vidět Renátu Podlipskou a Athinu Langoskou (Máří), Viléma Čoka (Herodes), Ivana Doležálka a Aleše Brichtu (Pilát), Josefa Štágra a Tomáše Trapla (Jidáš) a Martina Skalu (Ježíš). Z výrazných tváří tak chyběl jen Dan Bárta. Pozvání přijali také producenti a autoři původní české inscenace, jmenovitě například autor české libreta Michael Prostějovský nebo dirigent Arnošt Moulík.

Asi není třeba zmiňovat, že následoval mohutný potlesk a několikanásobné standing ovation, který nasvědčuje tomu, že nezůstane u “pouhých” 20 let. Nová inscenace Hudebního divadla Karlín se sice asi ani nepřiblíží 1288 reprízám původního uvedení, ale věříme, že ještě několik let na repertoáru vydrží. Další reprízy jsou plánované na listopad 2014 a únor 2015.

Podívejte se prostřednictvím naší fotoreportáže, jak to na slavnostní repríze vypadalo…

Odhalení hvězdy Tima Rice ve foyer divadla

Odhalení hvězdy Tima Rice ve foyer divadla

Aleš Brichta, Egon Kulhánek a Vilém Čok

Aleš Brichta, Egon Kulhánek a Vilém Čok

Athina Langoská zazpívala Mít rád bližního svého

Athina Langoská zazpívala Mít rád bližního svého

Vilém Čok diváky roztleskal Songem krále Heroda

Vilém Čok diváky roztleskal Songem krále Heroda

Pilátův sen v podání Ivana Doležálka a Aleše Brichty

Pilátův sen v podání Ivana Doležálka a Aleše Brichty

K Jidášovi Josefu Štágrovi...

K Jidášovi Josefu Štágrovi...

...se o chvíli později přidal Tomáš Trapl...

...se o chvíli později přidal Tomáš Trapl...

...aby nakonec společně zazpívali část Jak ze sna procitám

...aby nakonec společně zazpívali část Jak ze sna procitám

Martina Skalu bychom ani nepoznali, zazpíval část Proč ten shon

Martina Skalu bychom ani nepoznali, zazpíval část Proč ten shon

Úplný závěr výročního představení

Úplný závěr výročního představení

Michael Prostějovský, Bára Basiková a Arnošt Moulík

Michael Prostějovský, Bára Basiková a Arnošt Moulík

Po představení následoval přípitek za zataženou oponou

Po představení následoval přípitek za zataženou oponou

Autorem fotografií je Martin J. Polák. Děkujeme za jejich poskytnutí. Jakékoliv další použití fotografií je bez souhlasu autora zakázáno!


Brno
Slepý zpěvák Johnny Blue se chystá dobýt prkna Hudební scény MdB
Pozvánky a konkurzy
Konkurz na obsazení rolí do nové hudební komedie Janka Ledeckého Zapomeňte na Shakespeara
Aktuální zprávy
THE GREATEST SHOW představuje kompletní obsazení a přidává další termín koncertu!
  • janule

    Nejmenuje se Athina Langoska? :-)
    A jinak jsem vyhrabala stary program a Dolezalka jsem tam nenasla. Zato jsem zamackla slzu nad Pavlou Kapitanovou nebo Danem Vasutem :-(( A chybi mi i Bohous Josef…


  • Bidnik

    Byli jsme tam a bylo to super:) nejvic me prekvapil Stagr, podle neoficialnich nahravek ze Spiraly jsem myslel, ze byl jako Jidas katastrofalni, ale v ten ctvrtek si to dal uplne paradne :) vsichni ostatni taky parada :)


  • Charlie

    Parádní představení :) Standing ovation zcela zasloužené, doufám, že JCS z Karlína jen tak nezmizí :)


  • Andrea

    Ivan Doležálek hrál Piláta až po odchodu Aleše Brichty, nemýlím-li se. Je tedy možné, že pokud máte úplně původní program s Alešem Brichtou, že tam Ivan jako Pilát není. Nicméně hrál celou dobu v orchestru. A v novějších vydáních programu už byl – mám dvě verze programu původní verze JCS a pak jednu nové verze a ve všech je :-). Byl skvělý, viděla jsem ho mockrát.
    U Josefa Štágra je to tak, že se jeho Jidáš hodně vyvíjel bych řekla. Ze začátku se mi taky moc nelíbil, ale s postupujícími reprízami jsem jeho Jidášovi přišla na chuť. I když Dan Bárta i Tomáš Trapl byli rozhodně bezkonkureční.
    Škoda, že jsem tuhle vzpomínkovou akci v HDK prošvihla :-(.


  • Bidnik

    Charlie: Tys tam byla taky? :o


  • Charlie

    Bidnik: Jojojo :)


  • Bidnik

    Charlie: no tak :-)


  • janule

    ja si podle obliceje Dolezalka uz taky uvedomuji… Nejradsi jsem mela stejne Polaka :-)
    A skoda, ze se nezminuji Kaifasove – “dnes zasadni reseni si zada tento problem” se mi vybavuje dodnes :-)
    Ja pak mela rada i Romana Dragouna jako Jezise, ale ten naskakoval, pokud vim, az do te “potisicovkove” verze…
    A skutecne me mrzi spatne uvedene jmeno zpevacky, navic pokazde, tak to nemuze byt preklep… Se mi tenkrat strasne libila…


  • Pavel Košatka

    Za Athinu se omlouvám, opravil jsem to ;)

    Stejně jako Bidnika me Stagr také překvapil, vůbec cele to medley bylo moc povedené… Jen Martin Skala by nebyl asi můj oblíbeny Ježíš…


  • Radek Janda

    Pavel: myslím, kdybys natrefil na Martina Skalu ve Spirále, byl by i on Tvůj oblíbený Ježíš (nejoblíbenější asi ne, Kamil to prostě válcoval) :-)

    A jak už zde zaznělo, Josefa Štágra jsem viděl v některých brzkých reprízách a jeho podání jsem posléze nevyhledával, nicméně, to, jak to teď “vyšvih” při medley, tak to klobouk dolů a poklona.


  • Andrea

    Roman Dragoun, ač jeho vlastní tvorbu mám ráda, se mi jako Jesus vůbec nelíbil. Naopak Martin Skala byl výborný. Jak zpíval teď v HDK nevím, ale ve Spirále byl skvělý.


  • Bidnik

    Koluje jedna neoficialni nahravka ze Spiraly s obsazenim Skala/Stagr/Basikova a musim rict ze Skala na ni je katastrofalni, zni jako nepovedena parodie. Ale Stagr taky – a v Karline si to dal. Ten zaznam je tusim z 35. reprizy. Jestli se postupne zlepsoval Stagr, tak Skala treba taky :-)


  • Briseis

    Já jsem Skalu viděla a moc se mi líbil – i když tedy tehdy mi bylo asi 12 :))


  • Veronika

    Audio nahrávka z nějakého koncertu JSCH s Martinem Skalou je na jeho stránkách v sekci nahrávky – download. Škoda, že se nemůžu vrátit do doby, kdy se to hrálo ve Spirále. Hodně by mě zajímal Tomáš Trapl.


  • Vašek

    Stále mě mrzí, že jsem se na Jesuse ještě nedostal… Snad se mi povede ještě napravit :)


  • prasátko

    Neviděli jste někdo představení Ježíše v pátek 28.11.?Jidáše hrál po letech Josef Štágr!!Mohla to být zajímavá podívaná a perlička,zase spolu s Kamilem po 16-ti letech.
    Zajímalo by mě jaké to bylo,ohlasy a tak.


  • Bidnik

    To vazne? :-o


  • prasátko

    To vážně! :-)


  • Bidnik

    Tyjoooo


  • Pavlína

    Štágr byl ve Spirále super. Skala nic moc…


  • Marie

    Pro Prasátko a další: Já tam byla, 28.11.!, Jidáš- pan Štágr, super, muzikál jsem znala jen z filmu, a při tomhle představení jsem nabyla dojmu (dcera taky), že je Jidáš hlavním hrdinou- tak byl pan Štágr dominantní každé scéně, vážně skvělé, Střihavka trochu moc statický. Šly jsme pak ještě jednou, Jidáše hrál Toužimský, a dle mého tam nemusel ani být, stačilo by napsat do titulků “prudil, zradil, oběsil se”. Scéna vznášejícího se Jidáše v oprátce se mi nelíbí, a p. Štágr jí (naštěstí) vynechal. Byl úžasný i v tom disco vysoupení, měl vždy velký potlesk, totéž při děkovačce, měla jsem štěstí :-)


  • Bidnik

    A jak byla sebevrazda vyresena? :-)


  • janule

    Muj oblibeny Jidas byl Tomas Trapl, tam jsem se naprosto zamilovala :-)


  • Marie

    Pro Bidnik – postál pod oprátkou, stmívačka, a byl pryč. Potom se snesl zeshora, to jo. Co jsem viděla teď, s Toužimským, to je doba, než se na té oprátce ztratí z dohledu, podle mě to není fajn řešení- stačí vznášející se Ježíš.


  • Bidnik

    Mne osobne to nevadi, ale celkove mi ta scena prijde malo mraziva, pri pouhem poslechu nahravky 200. predstaveni mi u teto pasaze beha mraz po zadech, v hdk pri zivem predstaveni moc ne.


  • Marie

    Doplňuju- postál pod ní a v poslední chvíli před stmívačkou navlékl na krk.


  • fanynka

    Nejlepší muzikál! Přijďte k nám zavzpomínat na Spirálu: https://www.facebook.com/pages/Jesus-Christ-Superstar-Spirala/1556449671288999