Praha

Filmový a muzikálový “Baron Prášil” skříží své cesty na výstavě


Pokud si vzpomínáte na náš první článek, přibližující vznik nového původního muzikálu „Baron Prášil“ Zdeňka Bartáka, Petra Markova a Filipa Renče, trochu v něm byli zmíněni i lidé, co jeho příběh již úspěšně zpracovali. V české kinematografii je tím tvůrcem filmový kouzelník Karel Zeman. Není tedy divu, že právě malá výstava jeho díla, slavící dříve úspěch v New Yorku je až do 4. ledna 2010 k vidění ve foyer Divadla Hybernia a poté bude k vidění v mnoha světových metropolích.

Jméno Karla Zemana, jehož sté výročí narození si v příštím roce připomeneme, je navíc těsně spjato s tvorbou ve zlínských ateliérech a tak zároveň včerejší slavnostní vernisáž sloužila jako malá upoutávka na jubilejní padesátý ročník festivalu filmů pro děti a mládež. Ten se uskuteční od 30. května do 6. června 2010, který by chtěl příští rok učinit výlety do historie filmů pro děti, jméno slavného tvůrce jistě bude mnohokrát skloňováno a světové turné výstavy tam navíc bude symbolicky završeno.

Logo výstavy

Logo výstavy

Pokud jste alespoň trochu filmovými fanoušky, určitě v rámci výstavy poznáte fotografie z „Cesty do pravěku“, „Vánočního snu“, „Čarodějova učně“, „Ukradené vzducholodě“ , krátkých filmů s Panem Prokoukem, „Pohádky o Honzíkovi a Mařence“, ani „Baron Prášil“ samozřejmě nechybí. K dispozici jsou i krátké ukázky z nejznámějších filmů a  nezbytností je i textové přiblížení tvorby. Možná ale právě u obrazovky s výňatky filmového fandu zamrzí značně nepřehledná situace kolem autorských práv na Zemanovy filmy, díky níž dodnes není v České republice ani jeden z mnoha vizuálně úžasných klenotů oficiálně k dispozici na DVD, zatímco v Japonsku je k dispozici luxusní sběratelský box. Doufejme, že se situace už brzy vyjasní. Škoda, že na tento fakt neupozornil na akci přítomný filmový historik Pavel Taussig. Ten ale zato kupříkladu přivedl na krátké zavzpomínání pana Michaela Pospíšila, dřívější dětskou filmovou hvězdu, ztvárňující jednu z hlavních rolí v „Ukradené vzducholodi“.

Filmový historik Pavel Taussig a Michael Pospíšil

Filmový historik Pavel Taussig a Michael Pospíšil

Dalším lákadlem jsou určitě hned dva Prášilovské kostýmy, jeden originální filmový, v němž postavu ztvárňoval Miloš Kopecký a vedle něj se skví novotou kostým muzikálový, od koho jiného, než od Romana Šolce.

Muzikálový kostým "Barona Prášila" z dílny Romana Šolce

Muzikálový kostým "Barona Prášila" z dílny Romana Šolce

Malý vstup věnovaný muzikálu „Baron Prášil“ zastoupili producent Oldřich Lichtenberg a režisér Filip Renč. Oldřich Lichtenberg naznačil, že inspirace českou filmovou adaptací bude jen volná. Filip Renč přesto dodal, že muzikál bude napůl divadlem i filmem, neboť trojrozměrné projekce mají délku kolem dvou hodin.

Pavel Taussig, Oldřich Lichtenberg, Filip Renč

Pavel Taussig, Oldřich Lichtenberg, Filip Renč

Následovala hudební ochutnávka a nutno podotknout, že je z tohoto díla vlastně už třetí zveřejněná. Tentokrát šlo o duet Franka a Patricie „Láska je krásná“ v podání Zuzany Benešové a Daniela Bartáka. Jak název napovídá, jedná se o „povinnou“ milostnou píseň, tak, jak ji muzikál vyžaduje.

Zuzana Benešová

Zuzana Benešová

Pokud v následujícím předvánočním období budete mít do Hybernie cestu, zcela jistě expozici věnujte pár chvil, ať už zasvěceným či nezasvěceným pohledem a nezapomeňme se společně těšit na nový počin českého hudebního divadla.

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Tomáš Král a bez redakčního souhlasu není dovoleno je jakkoliv šířit. Logo výstavy je převzato z oficiální tiskové zprávy.


Praha
HEDWIG zahraje v létě pro Prague Pride a představuje nového Yitzhaka
Praha
JAK SE DĚLÁ MUZIKÁL v Hudebním divadle Karlín – nová muzikálová revue
Recenze a reportáže
RECENZE: MEFISTO nabízí znovu prožít mládí v divadle Hybernia