Pozvánky a konkurzy

“AKNELA” na lodi Tajemství symbolicky spojí Prahu a Brno


Pro dnešek zde máme zajímavý tip na návštěvu divadla pro tento prázdninový týden. Na známé lodi Tajemství (kde má svůj prostor Divadlo Bratří Formanů), kotvící na Rašínově nábřeží v Praze, bude mít ve spolupráci s brněnským Centrem experimentálního divadla ve čtvrtek 26. července 2012 ve 20:30 světovou premiéru (a jedinou reprízu o den později – 27. července 2012) hudební opus o kostce cukru – “meta-muzikál” Marie Ospalíkové a Lukáše Palečka “AKNELA”, za kterým stojí sdružení studentů ADMaJT (DIFA JAMU Brno).

“AKNELA” je dle oficiální anotace příběh “o dospívající dívce, která se dostane do svého snového světa. Příběh, kdy už ani diváci ani herci neví, co je ještě fikce, kde konečně začíná realita a kdy je vhodné osladit si  čaj a všichni budou dlouze plakat a toužit ještě alespoň chvíli snít a budou se bát podívat do zrcadla… Jak je krásné být bezstarostným dítětem! Snad.”

Jak název mírně napovídá, půjde dle autorů o “velmi volné variace” na příběhy Lewise Carolla “Alenka v říši divů” a “Alenka v říši za zrcadlem”, motivy a známé postavy však chtějí refletovat zejména současná témata, jedná se navíc o představení s queer tématikou.

Už základní situace boje černé a bílé armády upozorňuje na symboliku rasových nepokojů. Výrazné režijní interpretace se dočkaly postavy Tydliták a Tydlitek, jsou nikoliv bratři, ale homosexuální milenci, na opačných stranách konfliktu (v závěru představení uzavřou i registrované partnerství). Stejně výrazná bude zřejmě parafráze kočky Šklíby, zde coby zástupce transsexuální menšiny – kabaretiér Kocourek Mášenka, jehož si díky vzezření okolí plete s kočkou. Inscenace se lehce dotkne také fenoménu indigových dětí, nejvíce se však pracuje s tématem dospívání a ztráty iluzí.

Ač tedy dějová linka částečně evokuje pohádku, jak jste již jistě vytušili, tvůrci nedoporučují návštěvu divákům mladším patnácti let. Celý projekt uvádí také celkem vtipné slogany – “rádoby meta-muzikál” (upozorňující na muzikálová klišé), “nebojme se kýče” a “nejdete-li do MDB, musí MDB za Vámi”.  Je pravdou, že několik tváří v obsazení a tvůrčím týmu můžete znát (nejen) z jeviště MdB, ale i dalších divadel v ČR. Posuďte sami.

Obsazení a tvůrčí tým inscenace

Alenka v bleděmodrých šatech: Veronika Ghisi
Bílá dáma: Barbara Chybová nebo Marta Sovová
Černá dáma: Monika Matoušková
Srdcová královna: Michaela Akubžanová
Černý kocour Mášenka: Martin Dobíšek
Bílý králík s červenýma očima: Marie Ospalíková
Tydliták (a také vojín a modrý pták): Lukáš Kantor
Tydlitek (a také důstojník): Lukáš Paleček
Zajíc Březňák: David Stehlík
Švec: Václav Sobek
Plch: Sebastian Mottl
Malé blonďaté děvčátko: Jana Macháčková
Hrubý hlas muže: Břetislav Rychlík

Sbor šachových figur (podivných postav):
Bílá sboristka (a také chemik): Hana Svobodová
Černý pěšák (a také převorka): Lucie Škařupová
Bílý pěšák (a také jeptiška): Mlada Akubžanová
Gejša: Eliška Luňáčková
Plavec: Martin “Čepec” Holoubek
Cowboy: David Musil
Doktor: Marta Sovová nebo Barbara Chybová

Hudba: Marie Ospalíková
Libreto, režie: Lukáš Paleček
Choreografie: Martin Dobíšek
Choreografická koncepce: Michal Matěj
Scénografie: Patrik Luck
Produkce: Eliška Luňáčková
Hudební nahrávka: Dušan Sedlařík, Marie Ospalíková a Jan Navrátil
Zvuk: Dušan Sedlařík
Světla: Petra Konvicová
Stavba: Martin “Čepec” Holoubek

Logo "meta-muzikálu" AKNELA

Vstupenky za 150,– nebo 100,- Kč si můžete zarezervovat na www.formanstheatre.cz nebo v pokladně lodi Tajemství (Rašínovo nábřeží, Praha 2 – Výtoň) denně od0 17:00 do 20:00, informace na tel.: +420 603 340 770 nebo tajemstvi@formanstheatre.cz.  Začátek představení je vždy ve 20:30. V době uveřejnění tohoto článku je vstupenek ještě dostatek na oba dva termíny.

Článek napsán s využitím tiskové zprávy.


Pozvánky a konkurzy
Tomáš Trapl zve na další díl besedy Setkání s…
Praha
Kostýmové zkoušky muzikálu “Lucrezia Borgia”
Aktuální zprávy
Muzikál REBELOVÉ předvedl první ukázky (+ videa)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!