Brno

Noc na Karlštejně na Biskupském dvoře zná své obsazení


Den po zveřejnění obsazení muzikálu Don Juan! zná své herce i letošní “open-air” premiéra na Biskupském dvoře. Česká muzikálová klasika Zdeňka Podskalského, Karla Svobody, Jiřího Štaidla s pro divadelní verzi připsanými texty Eduarda Křečmara se v režii Igora Ondříčka poprvé představí už 22. června 2014.

Přinášíme opět i oficiální anotaci MdB:

Prostředí Biskupského dvora, kde již popáté zakončí naše divadlo svou sezónu, si samo řeklo o další titul, jenž zde uvedeme. Který jiný tradiční český muzikál uvádět pod kouzelným panoramatem kostela sv. Petra a Pavla než oblíbenou hudební komedii Noc na Karlštejně? Gotické věže brněnské katedrály budou tou nejlepší scénografií pro známý titul, vyprávějící úsměvnou historku ze života krále Karla IV. a jeho manželky Elišky Pomořanské.

Původní veselohra Jaroslava Vrchlického, podle které později vznikl i slavný film, měla premiéru v Národním divadle v roce 1884 a záhy se stala velmi oblíbenou. Její věhlas ještě zesílil po roce 1973, kdy Zdeněk Podskalský natočil stejnojmennou filmovou hudební komedii, která je již součástí zlatého fondu české kinematografie. Nic nezáleží na tom, že zápletka, podle níž na Karlštejn nesměly vstoupit ženy, je pouhou legendou. Listina z roku 1357, která Vrchlického pravděpodobně inspirovala, pouze uvádí: „Zakazujeme, aby ve věži hradu Karlštejna, v níž se nachází kaple, bylo dovoleno komukoli s nějakou ženou, byť by to byla i zákonitá manželka, spáti nebo ležeti.“  Jediné omezení, se tedy týkalo posvátné kaple Svatého Kříže, jinak byl hrad ženám přístupný. Oblíbené příběhy se ale nemusejí zakládat na pravdivém základě. Romanticky zidealizovaná a úsměvná historka ze života otce vlasti se stala nesmrtelnou díky filmovému zpracování s takovými hereckými osobnostmi, jakými byl Vlastimil Brodský, Waldemar Matuška, Miloš Kopecký, Karel Höger, Jana Brejchová či Jaroslav Marvan, pro kterého byla role purkrabího jeho poslední filmovou prací. Diváckou atraktivnost zaručují i dnes již zlidovělé písně s melodiemi Karla Svobody. Přivítejme tedy léto s tímto oblíbeným titulem, jehož inscenace v režii Igora Ondříčka vznikne originálně pro jedno z nejkrásnějších brněnských zákoutí.

Oficiální vizuál akcí na Biskupském dvoře

Obsazení a tvůrčí tým Noci na Karlštejně:

Karel IV., císař římský a král český: Jaroslav Matějka

Eliška, jeho manželka: Hana Holišová

Štěpán, vévoda bavorský: Lukáš Janota

Petr, král cyperský a jeruzalémský: Jiří Mach

Arnošt z Pardubic, arcibiskup pražský: Zdeněk Bureš

Ješek z Wartenberka, purkrabí na Karlštejně: Zdeněk Junák

Alena, jeho neteř: Andrea Březinová

Pešek Hlavně, číšník císařův: Aleš Slanina

Ofka, hofmistryně: Markéta Sedláčková

Jitka, Eliščina družka: Barbora Remišová

Blanka, Elišcina družka: Eliška Skálová

Velitel stráže: Tomáš Sagher

Dvůr císařský, kejklíři, panoši a zbrojnoši, fraucimór, trubači:

Dana Bačinská / Kristýna Gašperáková / Vendula Hudcová / Gabriela Karmazínová / Soňa Kubišová / Barbora Musilová / Pavla Princová / Nikol Rozehnalová / Simona Šeligová / Tereza Škodová / Jan Brožek / Marek Kolář / Martin Křížka / Jakub Liška / Igor Maršálek / Michal Matěj / Petr Nebřenský / Radek Novotný / Kristian Pekar / Jakub Przebinda / Robert Rozsochatecký / Vladimír Strouhal / Tomáš Sagher / Ondřej Studénka / Jakub Uličník / Robert Urban / Bohumil Vitula / Lukáš Vlček / Lukáš Vokál / Jakub Zedníček

Režie: Igor Ondříček
Asistent režie: Jakub Przebinda
Kostýmy: Andrea Kučerová
Dramaturg: Klára Latzková
Scéna: Jaroslav Milfajt
Hudební nastudování: Karel Cón
Dirigent: Karel Cón
Korepetice: Jana Suchomelová, Monika Jakubíčková, Jaroslava Michalíková
Choreografie: Michal Matěj
Asistent choreografie: Tereza Škodová
Scénické projekce: Petr Hloušek, Dalibor Černák
Světelná režie: David Kachlíř
Zvuková režie: Milan Vorlíček
Asistentka kostýmní výtvarnice: Klára Čoupková
Produkce: Zdeněk Helbich

Těšíte se na letní premiéru stejně tak, jako my?


Brno
Brněnský RENT – Je tady! Je tu teď! (recenze)
Brno
Muzikál MEDICUS přichází do Brna
Brno
Muzikálové novinky pro sezónu 2022/2023 odtajnilo Městské divadlo Brno
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!