Aktuální zprávy

Srdcový král rozezní Divadlo Kalich energickým rock’n’rollem Elvise Presleyho


William Shakespeare a Elvis Presley se vzácně scházejí v broadwayském muzikálu All Shook Up, který bude mít svou českou premiéru pod názvem SRDCOVÝ KRÁL 21. září 2016 v Divadle Kalich v režii Šimona Cabana a s choreografií Petry Pavroničové. Na dnešní tiskové konferenci v muzeu voskových figurín Grévin tvůrci také odhalili herecké obsazení, které kombinuje osvědčené tváře Divadla Kalich v čele s Janem Křížem, ale také několik slibných “nováčků”.

Nesmrtelné hity Elvise Presleyho doprovázejí adaptaci Shakespearovy romantické komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete z roku 1602. Do Ameriky 50. let její děj převedl prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro (mj. autor titulů Miluji tě, ale… či Memphis).

Muzikál spatřil světlo světa v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se přestěhoval do Chicaga, kde došlo k finálním změnám. V této podobě se All Shook Up představil na newyorské Broadwayi, kde měl premiéru v březnu 2005. Po více než 200 reprízách se muzikál vydal z Broadwaye na turné po Spojených státech. V roce 2015 absolvoval pod názvem Love Me Tender také úspěšné anglické turné. Muzikál byl nastudován rovněž v Japonsku, Korei, Německu, Švédsku a Holandsku.

Muzikál Srdcový král provází pověst představení, při němž se diváci zvedají ze sedadel a tančí v řadách. My něco podobného zažíváme na Pomádě, Horečce sobotní noci nebo Osmém světadílu. Navíc se o Srdcovém králi píše jako o nejlepším rock´n´rollovém muzikálu od dob Pomády. To byly jedny z hlavních důvodů, proč jsme si z té nekonečné nabídky zahraničních titulů vybrali právě tento,“ vysvětluje volbu titulu Michal Kocourek, producent a majitel Divadla Kalich.

Jan Kříž a Petra Tenorová

Jan Kříž a Petra Tenorová

O čem tedy pojednává děj muzikálu? Do jednoho konzervativního amerického státu, uprostřed konzervativní dekády, do ospalého města s náměstím malým jak konzerva jednoho dne přijíždí na motocyklu záhadný cizinec, kytarista a tulák Chad, aby všechny jeho obyvatele nakazil rebelstvím své hudby a jejich nudné životy navždy převrátil vzhůru nohama. Setkává se tu s ráznou dívkou, opravářkou motorek Natalií, jejím ovdovělým otcem Jimem, pragmatickou majitelkou baru Sylvií a její nenapravitelně romantickou dcerou Lorraine, zakřiknutým Dennisem, krásnou intelektuálkou Sandrou, konzervativní starostkou Matildou, jejím poslušným synem Deanem a loajálním šerifem Earlem. Všichni obyvatelé městečka mají životy, jaké žít nechtějí, ale chybí jim odvaha na nich cokoli změnit. Přitom by pro začátek stačilo alespoň se odvážit… hodit minci do jukeboxu!

Pro mě je tento muzikál o tom, že každému je dopřána chvíle, kdy má říct svému milému, že ho miluje. A kdo to propásne nebo není schopen se vyslovit, tak má prostě smůlu,“ říká režisér a zároveň scénograf inscenace Šimon Caban. „Co mě na tomto muzikálu zaujalo snad nejvíc, je fakt, že to, co už bavilo diváky shakespearovské doby, nás baví stále.

Do scénáře se vešlo celkem 24 Presleyho slavných písní, včetně Jailhouse Rock, Blue Suede Shoes, Don’t Be Cruel, Love Me Tender, Heartbreak Hotel, A Little Less Conversation nebo Hound Dog.

Libreto a písňové texty přeložil Adam Novák, který dodává: „Muzikál jsem viděl v Palace Theatre na Broadwayi v létě roku 2005. Jako obdivovatel Elvise Preselyho jsem ho prostě vidět musel. Jenom jsem netušil, kdo by v Čechách mohl hrát hlavní roli Chada. A když jsem uviděl na jevišti Honzu Kříže, věděl jsem, že se tento muzikál u nás dělat dá!” Jana Kříže bude v hlavní roli alternovat Přemysl Pálek.

Skloubit kvalitní komediální herectví s veškerými nároky muzikálového žánru je neobyčejně obtížný úkol. Proto byl náš výběr obsazení opět velmi pečlivý, herecký tým Srdcového krále vzešel ze tříkolových konkurzů. Sešla se v něm jak jména divákům našeho divadla dostatečně dobře známá, tak i tváře pro nás nové. Těším se na jejich spolupráci a energii, která z ní vzejde,“ komentuje výběr obsazení Michal Kocourek.

Předprodej vstupenek již byl zahájen, zakoupíte je na stránkách Divadla Kalich nebo v síti TICKET ART. Uvedení na tuzemskou scénu podpoří také vydání alba písní z muzikálu v interpretaci herců Divadla Kalich.

Obsazení muzikálu

CHAD – Jan Kříž / Přemysl Pálek
NATALIE HALLER – Petra Tenorová / Petra Kosková
JIM HALLER – Petr Vondráček / Zbyněk Fric
SYLVIA – Marie Křížová / Ilona Maňasová
LORRAINE – Kateřina Šildová / Genny Ciatti
DENNIS – Petr Kutheil / Jan Tenkrát
SANDRA – Petra Vraspírová / Markéta Martiníková
MATILDA HYDE – Renáta Podlipská
DEAN HYDE – Roman Tomeš
EARL – Michal Pleskot / Martin Bačkovský

TANEČNÍ COMPANY – Adéla Hájková, Gloria Šudomová, Klára Šútovská, Veronika Šlapanská, Kristina Kohoutová, Kateřina Górnioková, Martina Ctiborová, Nikola Pažoutová, Filip Jankovič, Jiří Minařík, Dominik Peřina, Radek Fišer, Matěj Cichra, Lukáš Prokop, Michal Klohna, Ondřej Bohata

Tvůrčí tým

Libreto JOE DiPIETRO
Překlad a české texty ADAM NOVÁK
Režie a scénografie ŠIMON CABAN
Producent MICHAL KOCOUREK
Choreografie PETRA PARVONIČOVÁ
Kostýmy ZUZANA STRAKOVÁ
Hudební nastudování LUBOMÍR DOLNÝ


Aktuální zprávy
Nominace na Ceny Thálie 2016
Praha
Kleopatra zve na posledních deset představení (+ video)
Aktuální zprávy
Premiéra nového KRYSAŘE je za dveřmi, podívejte se na první ukázky z představení
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!