Praha

Jak probíhala 100. repríza muzikálu MEFISTO (+ video)


Muzikál Mefisto odehrál již 100. reprízu. Od premiéry v listopadu 2016 jej vidělo téměř 80 000 diváků a Josef Vojtek získal za titulní dvojroli Mefista/Fausta Cenu Thálie.

„Velký dík patří hercům a tanečníkům, kterých je při každém představení na pódiu 30 a to od začátku ve stejné sestavě. Během těchto představení se snědlo 10 kg jablek, padlo (podle potřeby) 600-700 polibků, protančilo a muselo se vyměnit 80 párů bot, narodily se nám tři děti. Jen tak dál,“ říká o muzikálu ředitel divadla a výkonný producent Michal Mückstein s tím, že děkuje všem divákům.

V jubilejní  sté repríze muzikálu Mefisto si zahráli a společně slavili: Josef Vojtek (jako Mefisto), Petr Ryšavý (jako Andreucio), Ivana Korolová (jako Markéta), Iva Marešová (jako Laurecie Bosetti), Jaromír Dulava (jako Mario Bosetti), Hana Křížková (jako Giulieta), Tomáš Trapl (jako Dragonetti), Ladislav Korbel ( jako Spinelocio), Marco Salvadori (jako Fabio), Andrea Holá (jako Safronie), Martin Pošta (jako Alberto de Carlo), Rudolf Kubík (jako Zeppa), Ondřej Martiš (jako Hospodin) a Michal Máša (jako Lucifer).

Muzikál Mefisto - 100. repríza (dh)

Muzikál Mefisto – 100. repríza (dh)

Představení bylo pojato opravdu slavnostně. Diváky čekal při příchodu červený koberec a tematická výzdoba. A to nebylo všechno, na samotném konci inscenace vyděsili herce a diváky bytosti přímo z pekel. Organizátoři totiž pozvali děsivé čerty, jaké známe z mikulášských průvodů našich rakouských sousedů. Ti překvapili hlavně hlavního představitele Josefa Vojtka. Ten o jejich přítomnosti neměl ani tušení, a tak se hodně divil, když pekelníci vyběhli za ním na přímo pódium.

Josef Vojtek s čerty (dh)

Josef Vojtek s čerty (dh)

„Mefisto je samo o sobě velmi zvláštní představení tím, že vidina dlouhého života nebo nesmrtelnosti, se objeví v myšlence každého člověka. I to je jeden z důvodů, proč je divákům muzikál obsahově blízký. Dvojrole Mefista/Fausta je sice náročná, ale já se ji na každá představení ujímám velice rád,“ shrnuje své dosavadní působení Pepa Vojtek.

Petr Ryšavý a Josef Vojtek (dh)

Petr Ryšavý a Josef Vojtek (dh)

Ještě krušnější chvilky si během jubilejního představení zažil Petr Ryšavý v roli Andreucia. V půlce představení ho totiž svádí pohledná Laurecie. Herec očekával pouze svou kolegyni Ivu Marešovou, jenomže po chvíli vstoupila na jeviště i její alternace Dita Hořínková. Běžně mladík odolává pouze jedné femme fatale, ale tentokrát ho překvapily rovnou dvě a po nerovném boji ho zalehly na kanape. Herec si chtěl zachovat chladnou hlavu, ale vůbec se mu to nepodařilo.

„Když Dita vyběhla na jeviště, tak jsem si říkal: Budu frajer, ustojím to, dám to holkám sežrat, nicméně pak se na mě obě podívaly očima typu ‚Tak nás tady máš‘, tak jsem se začal klepat, podlomila se mi kolena a následoval asi minutový smích, kdy vlastně lidi museli počkat, než my se dosmějeme. Musím říct, že k tomu přistoupili skvěle a začali se smát s námi, odměnili nás krásným potleskem a vlastně jsme se všichni uklidnili.“

Iva Marešová, Petr Ryšavý a Dita Hořínková (dh)

Iva Marešová, Petr Ryšavý a Dita Hořínková (dh)

A na vtipné představení plné nutné improvizace vzpomíná i zpěvačka Ivana Korolová. Té se sice během výročí nic nestalo, ale v minulosti musela řešit problém s nefungujícím portem Petra Ryšavého. Tomu se v zařízení vybily baterky, což pobavilo nejen všechny účinkující, ale i diváky!

„Portařka musela lézt mezi sedačkami a vyměňovat mu port, v zákulisí jsme z toho měli velkou srandu, ale on statečně hrál dál,“ vzpomíná. Zpěvákovi museli nakonec držet mikrofon před obličejem kolegové, protože zrovna zpíval náročnou píseň. Mikrofon působil u dobových kostýmů jako pěst na oko, čemuž se smála i Korolová. „Nastavovala jsem mu moje čelo, aby mohl zpívat do mého portu a komentovala jeho mikrofon slovy ‚Co sis to se sebou přinesl?‘ A lidé se strašně smáli.“

Petr Ryšavý a Ivana Korolová (dh)

Petr Ryšavý a Ivana Korolová (dh)

Režisér Zdeněk Zelenka se už dnes těší na 500. reprízu a prozrazuje kouzelný koktejl, díky kterému muzikál vznikl. „Nějaký úspěch jsem čekal. Měli jsme skvělou hudbu Daniela Bartáka, opravdu obsažné, vtipné texty Borise Pralovszkého a vynikající herecký tým v čele s Pepou Vojtkem. A já si dával se scénářem takřka rok práci. Takže to by bylo, abychom aspoň v něčem netrefili!“ Sám jako režisér viděl desítky repríz a dohlížel na ně. Do budoucna si přeje, aby Mefista na prknech Hybernie viděl ještě mnohokrát.

VIDEO – 100. repríza

FOTOGALERIE – 100. repríza

Foto: Divadlo Hybernia/Muzikál Mefisto (dh) a Petr Brodecký (pb)

VSTUPENKY


Pozvánky a konkurzy
Přijďte na narozeninový koncert 18 let Divadla Broadway (+ vstupenky)
Pozvánky a konkurzy
Muzikál FERDA MRAVENEC míří do Divadla Hybernia a vyhlašuje konkurz
Praha
Muzikál “Ať žije rokenrol!” se oficiálně představil novinářům (+ video)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!