Brno

Ovace pro “Sugar” v Lublani (tisková zpráva)


Dnes vám před náloží původních článků z předvánočních akcí, přinášíme jednu, už trochu starší tiskovou zprávu, přibližující další úspěšné hostování brněnského režiséra Stanislava Moši a jeho na Slovinsku – v Městském divadle v Lublani. Navíc je možné, že se s muzikálem “Sugar” setkáme i v Brně. Ale jelikož se moc nespokojujeme s pouhým kopírováním tiskových zpráv (i když je to občas potřeba), máme pro vás i pár fotografií od Jefa Kratochvila.

“Režisér Stanislav Moša společně se svými brněnskými výtvarníky, scénografem Jaroslavem Milfajtem, autorem scénických kreseb Petrem Hlouškem, návrhářkou kostýmů Andreou Kučerovou a choreografem Vladimírem Kloubkem odvedli ve spolupráci se slovinskými kolegy skvělou práci. Včerejší premiéru (4. 12. 2008) muzikálové komedie SUGAR na prknech Městského divadla v Lublani – NEKATERI SO  ZA VROČE, překlad  Alja Predan a Milan Dekleva, dirigent Žarko Prinčič, dramaturgie Petra Pogorevc ad. odměnili  Slovinci salvami smíchu během celého představení a v závěru ovacemi, po právu patřícími všem hercům lublaňského souboru i celému tvůrčímu týmu. Příběh americké muzikálové komedie SUGAR Petera Stonea, Jule Stynea a Boba Merrilla – je navýsost známý z filmu Billyho Wildera NĚKDO TO RÁD HORKÉ z roku 1959 s Marilyn Monroe, Jackem Lemmonem a  Tony Curtisem v hlavních rolích. Crazy gangsterka s nádechem romantické komedie: naivní sexy blondýnka a párek muzikantů bez práce, kteří se převlečou do ženských šatů, aby dostali práci v dívčí kapele a stepující chicagské „psí dečky“, čas od času v nestřežených okamžicích vysílající sprchu střel na své protivníky. Nápad vpustit na scénu film, a sice v podobě černobílé barevnosti, ve scéně i kostýmech, vtipných komiksových kreseb, rychlého spádu představení, a konečně nezapomenutelné písně dívky se srdcem na dlani jménem Sugar Kane „I Wanna Be Loved By You“…se skutečně vyplatil. Nejen oba aktéři, Jerry, převlečený za Dafné, hraný Urošem Smolejem, a Joe, převlečený za Josefinu, hraný Gregorem Grudenem, ale i jejich spoluhráčka Sugar v podání Jany Župančič, a milionář jménem Osgood Fielding v podání Janeze Stariny, tvořili skvělé jádro hereckého ansámblu. Z dalších typově vtipně obsazených vedlejších rolí jmenujme také Gregora Čušina v roli manažera Bienstocka nebo Jette Ostan Vejrup v úloze šéfky kapely Sladké Sue ad. Celkově inscenace vyniká zralostí v odstupu, ve zkratce, dokonalém temporytmu a velepříjemnou úrovní humoru, neseného dialogy a hereckým pojetím, potlesk na otevřené scéně si vysloužily i scénické, kostýmní či pohybové nápady.

SUGAR je třetí muzikálovou inscenací Stanislava Moši pro Městské divadlo v Lublani: v roce 2006 to byl KABARET, vloni ŠUMAŘ NA STŘEŠE. Obě inscenace se představily českému publiku na mezinárodním festivalu hudebního divadla Dokořán pro MdB v uplynulých dvou sezonách. Inscenace KABARETU se ve Slovinsku dokonce stala prestižní, neboť získala ocenění Nejlepší inscenace roku, za roli Konferenciéra  získal  jeho představitel Uroš Smolej (v SUGAR Jerry-Dafné) též ocenění Nejlepšího slovinského herce roku. Nutno dodat, že muzikál je ve Slovinsku žánrem zcela mladým a uvedené inscenace vznikají za nadšení a práce činoherního souboru, který se s muzikálem a jeho náročností propojení herectví, tance a zpěvu postupně seznamuje a získává na oblibě jak u interpretů, tak u diváků. Podle nadšených reakcí publika a získaných uměleckých ocenění je snaha korunována úspěchem. Jen tak dál…”

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Foto: Jef Kratochvil

Tiskovou zprávu dodala tisková mluvčí MdB Lucie Broučková, fotografie tradičně dodal Jef Kratochvil.


Brno
Muzikálový hit PRETTY WOMAN odstartuje sezónu v Brně. Již příští týden
Aktuální zprávy
Předání cen Křídla 2019/2020 proběhne on-line
Brno
Brněnská KŘÍDLA ovládl Petr Štěpán (výsledky divácké ankety)
  • Ondřej Doubrava

    Malá omluva: Fotografie nebyly klikatelné do větší velikosti (v nové verzi WordPressu se musí udělat ještě jedna maličkost navíc a nevěděl jsem o ní, díky Pavle), teď už je vše v naprostém pořádku.