Brno

RENT se vrací na česká jeviště


Rocková opera Jonathana Larsona >RENT< bude mít na Činoherní scéně Městského divadla Brno premiéry v sobotu 3. a neděli 4. listopadu 2018. Kultovní dílo se poprvé představí v novém českém překladu Zuzany Čtveráčkové.

Podmanivý a nezapomenutelný muzikál, který patří do zlatého fondu hudebního divadla, vznikl na motivy slavné Pucciniho opery La bohème. Poprvé byl předveden v roce 1994 v New York Theatre Workshop. Premiéra se konala 26. února 1996 v divadle v New Yorku a 29. dubna 1996 se představení přestěhovalo do broadwayského Nederlander Theatre. Z deseti nominací na prestižní Cenu Tony nasbíral RENT čtyři trofeje, získal také šest cen Drama Desk Award a dvě Theatre World Award. Dokonce přinesl svému autorovi i Pulitzerovu cenu, což se za celou dobu existence této ceny podařilo pouze devíti muzikálovým titulům. Za dvanáct let uvádění se stal jedním z nejdéle reprízovaných titulů na Broadwayi – s více než pěti tisíci představeními. Několikrát byl uveden napříč celým světem, v roce 2005 se dočkal i filmového zpracování.

Sklidil obrovské úspěchy – mimo jiné i tím, že se nebál ukazovat kontroverzní témata jako AIDS, homosexualitu či transsexualitu – svou otevřeností a skvělou rockovou muzikou dokázal oslovit obrovské množství diváků a do divadla dovedl také neobvyklý počet mladých lidí. Jeho autor Jonathan Larson se bohužel jeho úspěchů nedožil. Zemřel jen krátce před jeho dlouho očekávanou premiérou.

Viziál muzikálu RENT - Městské divadlo Brno

Viziál muzikálu RENT – Městské divadlo Brno

Dojímavý, syrový a mnohdy i surový příběh, odehrávající se v 90. letech minulého století v East Village, v alternativní čtvrti newyorského Manhattanu v době vrcholící epidemie AIDS, ve společnosti lidí stojících většinou ne vlastní vinou na okraji společnosti, měl v roce 2013 premiéru i v České republice, nejprve v původním anglickém jazyce, načež v roce 2014 pak v češtině, v obou případech v Praze.

Nyní se muzikál nabízející strhující pohled na lidský úděl, v němž je nakonec i přes všechny obtíže nejdůležitější láska, touha a víra v budoucnost představí v Brně v úpravě a režii Stanislava Moši, který jej uvedl již v roce 2017 v Městském divadle Lublaň. Stejně jako v Lublani se i v Městském divadle Brno o scénu postará Christoph Weyers a o kostýmy Andrea Kučerová. Společně s nimi se na RENTu podílejí: Karel Škarka (hudební nastudování), Michal Matěj (choreografie), Petr Hloušek (projekce), Miroslav Ondra (dramaturgie) a další.

Obsazení muzikálu RENT

Mark Cohen – Daniel Rymeš
Roger Davis – Kristian Pekar / Patrik Földeši (understudy)
Mimi Marquez – Andrea Zelová / Alžbeta Trembecká
Tom Collins – Igor Ondříček / Dušan Vitázek
Maureen Johnson – Hana Holišová / Kristýna Daňhelová
Joanne Jefferson – Barbora Goldmannová / Dagmar Křížová
Angel Dumott Schunard – Aleš Slanina
Benjamin „Benny“ Coffin III – Lukáš Janota / Marco Salvadori

a Markéta Sedláčková, Rastislav Gajdoš, Ondřej Studénka, Ondřej Halámek, Patrik Földeši nebo Michal Matěj, Marta Matějová nebo Barbora Remišová a Katarína Mikulová nebo Sára Milfajtová v dalších rolích.


Recenze a reportáže
Temperament “Funny Girl” v Brně září téměř bez chybičky
Aktuální zprávy
Předání cen Křídla 2019/2020 proběhne on-line
Praha
Fotoreportáž: Monika Absolonová poprvé jako “Mary Poppins”
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!