Aktuální zprávy

Zkoušky “Mary Poppins” v Divadle Hybernia vrcholí


Premiéra pražského uvedení světového muzikálu “Mary Poppins”, která se uskuteční 14. února 2013 v Divadle Hybernia se neúprosně blíží. Divadlo ožilo čilým zkušebním ruchem a zkoušky jsou v plném proudu. Pojďme se na ně vypravit.

Nejprve se v divadle ozývala hlavně angličtina, protože se do Prahy vypravila skupina odborníků na létací stroje přímo z Londýna. Ze společnosti, která v divadlech po celém světě dokáže připravit technologie, díky kterým se účinkující vznášejí nejen nad jevištěm.

O pár dní později se prostor za divadlem zaplnil kamiony, které přivezly “barevný svět Mary Poppins”, včetně všech dekorací, rekvizit a kostýmů, které jsou dílem Petra Hlouška (scéna) a Andrey Kučerové (kostýmy).

Mary Poppins Monika Absolonová

Zkoušky Mary Poppins

V hlavní roli kouzelné chůvy se pražskému publiku představení Monika Absolonová, která se bude střídat s Alenou Antalovou, Johankou Gazdíkovou a Radkou Coufalovou, které již s tou rolí mají početné zkušenosti z Městského divadla Brno.

„Během posledních dvou měsíců jsem strávila vždycky několik dní v Brně a pilně zkoušela s režisérem Petrem Gazdíkem na jevišti, v Praze pak probíhaly choreografické zkoušky pod dohledem choreografky Lucie Holánkové a hlavně příprava na těžkou a krásnou roli s panem profesorem Klezlou. Jsem ráda, že už můžeme zkoušet tady i když popravdě z „létání“ mám pořád hrůzu. :-), ale jak říká Mary Poppins – Stačí jen chtít a rázem vše je možné“, říká ke zkoušení Monika Absolonová.

Mary Poppins Monika Absolonová Eduard Klezla

Korepetice s Eduardem Klezlou

Mary Poppins Monika Absolonová Petr Gazdík

Režisér Petr Gazdík a Monika Absolonová

Představení Mary Poppins se bude v pražském Divadle Hybernia hrát za doprovodu živého orchestru od února do května 2013 v 30 exkluzivních představeních Městského divadla Brno v koprodukci společnosti Musical Production.

Mary Poppins

Monika Absolonová

Mary Poppins Monika Absolonová

Zkoušky Mary Poppins

Foto: archiv Musical Productions


Pozvánky a konkurzy
LIMONÁDOVÝ JOE v MdB vypisuje konkurz na obsazení hlavních i vedlejších rolí
Aktuální zprávy
“Sněhová královna” políbí Divadlo Hybernia
Dokořán 2009
“Dokořán 2009” očima našich fotografů – BONUS
  • Petul

    Dobrý den,pěkný článek.A jak zjistím company ?Díky


  • Pavlína

    Petul:
    http://www.mdb.cz/inscenace/252-mary-poppins/
    Hrají to Brňáci, takže company bude zřejmě stejná jako v Brně.


  • Tom

    Pokud jsou v campeny Brňáci tak proč v Praze dělaly konkurz na doobsazení vedlejších rolí ? Děkuji


  • The Phantom

    Byl už někdo?


  • Líba

    Já jsem byla dneska a moc se mi to líbilo! :-) Hráli samí Brňáci. Radka Coufalová byla výborná!:-)


  • Zdeněk

    byl sem taky včera večer a hrála prozměnu Johana Gazdíková viděl sem všechny tři Brnačky a Johanu považuji za nejlepší Mary a očividně celýmu sálu se to líbilo standing ovation hovořil za vše


  • Abigail

    Tak já jsem v pátek – 15.2. – zjistila, že zjevně skutečně nejsem filmový, ale jsem nadšený divadelní divák. Přistupovala jsem k Mary jako k nutnému zlu, protože byla zcela mimo můj oblíbený žánr a film jsem myslím ani nedokoukala (a pokud ano, tak úspěšně zapomněla konec, ač se dá odhadnout). Ale řekla jsem si, že jako muzikál, a zvlášť když už se to dostalo až do Prahy, si to nemůžu nechat ujít. A udělala jsem rozhodně dobře. Viděla jsem toho v Čechách dost a pár děl i v zahraničí. V pátek poprvé na mě v Čechách z jeviště dýchlo totéž, co pravidelně třeba ve Vídni. Absolutně profesionální výkony a zpracování a nějak i ten “duch” nebo jistá atmosféra, kterou zatím nejsem schopná pojmenovat, ale jinde jsem na ni v Čechách zatím nenarazila.
    (Docela by mě zajímalo, jak moc velký je rozdíl mezi pražskou úpravou a brněnskou – je-li nějaký, jaký. Protože pokud je, budu si hledat i termín v Brně. – Recenze z Brna tu není? Nevidím ji.)
    V obsazení 15.2. Johana Gazdíková a Dušan Vitázek a potom spousta dalších a všichni byli skvělí a ač je to nejspíš primárně (a skvěle udělaný) příběh pro děti a muzikál pro celé rodiny, já rozhodně zkusím stihnout i další představení, dokud jsou tady v Praze. A rozhodně doporučuji i ostatním.


  • Zdeněk

    moc změn o proti brněnské verzi není chybí jedna kulisa a to střecha dětského pokoje s balkonem kde taky končí první pulka v Praze to končí v kuchyni kuchyn taky v Brně nevyjíždí z propadela na konci Mary nepřistává opět na jevišti ale odletí někam do zadu pod strop


  • Ondřej Doubrava

    Abigail: Recenze tu není, ač byla v plánu (a když jsme s Petrem tenkrát fotili na pozvání generálku, bylo ještě jasné, že si jí napíšu), ale na premče Mary jsem dostal poprvé mírně přislíben Kvítek z horrroru, tak už jsem jí nepsal a nikdo další se do Brna nedostal. Toť vše. :-)

    A ty změny mě taky zajímaly (díky nemoci jsem v Hybernii ještě nebyl), takže Zdeňku díky.


  • Pavel Košatka

    Tento týden se můžete těšit na recenzi z Prahy + fotky z premiéry ;).


  • Pavlina

    Absolutně bezkonkurenční muzikál, co je možno teď vidět v Praze. Byla jsem dnes od 19h. Hrála Monika A. a kloubok dolů, co se stihla naučit za tak krátkou chvíli. Navíc fantastičtí Brňáci. Takže Pražáci a okolí! Neváhejte a vyražte! Určitě půjdu ještě jednou! :)


  • Arnošt

    Stačí chtít a rázem vše je možné…., jen to asi neplatí na slíbenou recenzi a fotky z premiéry……


  • Štěpán

    Přesně tak, už netrpělivě očekávám nějaký názor, hlavně, že se oprašuje Hamlet… to je důležité vyfotit…


  • Zdeněk

    to víš, plácání po vlastních ramenou a bezcenná snaha jakékoliv možné sebeprezentace a vůbec cokoliv je důležitější, než to, co jen nepatrně zavání Brnem, Ostravou či Plzní, nebo bedejbože uměním… :)


  • Ondřej Doubrava

    Zdeněk: S těmi recenzemi to je časově trochu složitější, třeba já cítím, že už Musical.cz dělám poslední měsíce jenom ve volném čase (sám už se zabývám muzikálem i lehce pracovně, v poslední době primárně a na recenzi opravdu musí být toho volného času dost a ne vždy ho já nebo kolegové máme). Ale náhodou, dneska by měla vyjít taková hezká drobnost k Zorrovi, kterou se nám povedlo zařídit a sesynchronizovat..


  • Pavel Košatka

    Dnes vyjde recenze na Poppins, omlouvám se za zpoždění, ale dřív to z pracovních a osobních důvodů nešlo. Stále píšeme a budeme psát “pro radost”, není to naše práce ani povinnost, nikdo nám za to nic neplatí ani platit nebude, tak prosím mějte někdy trpělivost.

    A Štěpáne, vydat fotky s nějakým krátkým komentářem ze zkoušek je otázka hodiny, napsat recenzi, aby nějak vypadala ze dvou představení je delší proces, na který člověk musí mít čas a klid. Navíc to píší úplně jiní lidé než třeba recenzi na Poppins.

    Ale jo, určitě to děláme schválně, abychom propagovali Hamleta a brněnskou Poppins schválně ne :).


  • Ondřej Doubrava

    A drobný bonus k Zorrovi se odkládá na zítřek (máme z něj docela dost materiálu, tak doufám, že vyjde i recenze, když ale nevyjde, lámat přes koleno to nebudu, já jí psát ze zřejmých důvodů nechci a nemůžu, ale doufám, že bude).

    Asi už vždycky budeme ryze nadšenecký projekt, profesionalizace se projevuje zhruba tak, že si nás občas někdo pozve jako konzultanta nebo se třeba jen detailněji zeptá na názor, ale na Musical.cz jako takový to vliv nemá, tam je vše při starém. A vzhledem k tomu, že mi muzikál čas od času přinese nějakou hezkou příležitost, tak už jsem si řekl, že já sám něco jako recenze budu psát jen tehdy, kdy budu mít čas a klid, prostě jako relax, neb se u tohoto nevděčného žánru skutečně nehodlám stresovat,navíc už to asi nebudu moci dělat dlouho, uvidíme co přijde, ale zatím to vypadá, že se zatím mohu učit od těch nejlepších v praxi), zatímco na novinku si člověk tu trochu času najde, proto se na ně v poslední době zaměřujeme více. Ale rozhodně věci ohledně Musical.cz řešíme každý den.