Aktuální zprávy

VÍME PRVNÍ: Světová premiéra muzikálu “IAGO” čti [ja:go] Janka Ledeckého se uskuteční v únoru 2014


Myslíte si, že Othello je jen chlapík, co se před představením natírá krémem na boty? Přijďte se přesvědčit na vlastní oči, že to může být úplně jinak!!! Muzikál podle Shakespearova Othella “IAGO” bude mít světovou premiéru v únoru 2014 v Divadle Hybernia v produkci PIXA-production.

Autorský tým muzikálu ve složení Janek Ledecký (hudba, libreto, české texty),  Robert Johanson (režie, libreto, dramaturgická spolupráce) a Michal Kovalčík (hudební spolupráce, aranžmá, hudební režie) přicházejí s nečekaným a velmi atraktivním uchopením klasiky. Celý příběh zasazují do žhavé současnosti a základní rasový konflikt posunují do náboženské roviny. A navíc na Střední východ. Tam, kde se dodnes nevěra trestá ukamenováním.

Celé prostředí muzikálového dramatu začíná v luxusní ženevské rezidenci a po dvou obrazech se přesouvá do staré vojenské pevnosti Citadel na Středním východě. Othello si jako jediný nese už od začátku ve svých hudebních motivech arabskou melodiku. Působením času v Citadel se orientální aranže a orchestrace začínají objevovat i v motivech ostatních postav.

Iago muzikál Janek Lecký Steve Johanson Michal Kavalčík

IAGO

William Shakespeare napsal drama Othello, mouřenín benátský pro divadlo Globe v roce 1603. Od té doby spatřil Othello světla ramp ve stovkách nastudování a v tisících repríz po celém světě. Dočkal se také šesti slavných filmových přepisů. Jediným zdařilým pokusem interpretovat Othella hudbou byla zatím Verdiho klasická opera z roku 1887.

Veškeré další informace o muzikálu “Iago” budou odtajněny na tiskové konferenci příští týden, ze které vám přineseme podrobný report. Již nyní můžeme prozradit, že jednu z rolí si zahraje samotný autor Janek Ledecký.

Zajímavost

Z našeho rozhovoru s Jankem Ledeckým k premiéře rockové opery “Hamlet (15.3.2012).

Na závěr krátce odbočíme k projektu, o kterém se ve spojení s Vaší osobou mluví často, a to o muzikálu Iago, který již máte údajně dopsaný. Můžete nám k němu něco prozradit? Kdy ho výhledově uvidí první diváci?

Já ho už rok a půl mám kompletně napsaný i nahraný a teď na to sháním peníze. Myslel jsem si, že když po třech úspěšných muzikálech ohlásím nový projekt, tak že budu dostávat mnoho nabídek, ale doba je tvrdá. S každým projektem mám pocit, že začínám úplně od začátku. Po úspěchu Hamleta v Japonsku mě poprosili o prezentaci dalšího projektu a já jim tam odprezentoval Iaga. Nyní vzniká první pracovní překlad do japonštiny a je tedy docela možné, že jeho světová premiéra nebude v Praze, ale právě v Japonsku. A když jsem viděl, na jaké pracují úrovni, tak se rozhodně bránit nebudu.


Aktuální zprávy
Jak umřít na rokenrol a premiéra na Lodi Tajemství
Praha
“Ceny Thálie 2013” – Výsledky kategorie Opereta-muzikál
Aktuální zprávy
Exkluzivně: Známe podobu kostýmů muzikálu „Kapka medu pro Verunku“
  • mickey mouse

    a co tedy bude s tou antoinettou, vždyť ta měla být také zhruba na jaře 2014?


  • Radek Janda

    mickey mouse: Antoinettu dělá jiná produkce, o té aktuální info, jak to s ní vypadá, nemáme k dispozici


  • Bidnik

    A ta je od koho? Taky od Janka?:)


  • Pavel Košatka

    Ještě doplňuji, že na těchto oficiálních stránkách projektu si mj. můžete pustit také hudební ukázky ;). http://www.iagomusical.cz/hu0-hudba


  • Jiří K.

    Bidnik: Marii Antoinettu napsal scénárista a dramatik Jiří Hubač, společně s básníkem a textařem Pavlem Vrbou (oba v r. 2011 zemřeli). Původně začal hudbu psát ještě Karel Svoboda, ale mnoho toho nestihl. Na čas se pak krátce komponování k M.A ujal Petr Hapka, ale nakonec od projektu také odstoupil. Autorem hudby by nakonec měl být Jiří Škorpík.


  • Bídník

    Dekuji za info, docela zajimava historie:) A to znamena ze to napise Skorpik nebo ze to dodela a to co uz napsali predesli skladatele, bude pouzito?:)


  • Jiří K.

    Bídník: Psal jsem si na toto téma před 3 lety ještě přímo s p. Vrbou…Karel Svoboda vytvořil jen pár fragmentů – ty jsou na CD Já tu stojím dál. Pak se toho měl chopit p. Hapka, nicméně ale nakonec dal ruce pryč (Pokud jsem tehdy dobře pochopil, nenapsal nic, jen “chtěl”). Kompletně novou hudbu už v tom roce 2010 psal Jiří Škorpík, takže teď už by asi měl mít doděláno :)


  • P@vel

    Iago! Hurá a konečně! Po poslechu ukázek se na představení těším.


  • Lucka

    Těším se na obsazení a na tváře spojené s Jankem, tzn. Trapl, Korbel, Kutheil, Ruml, Noid, Tenkrát, Burešová, Richterová, zkrátka Hamletovské. SNAD!


  • Abigail

    Už jsem se bála po těch letech od chvíle, kdy byly ty první písničky zveřejněny, že k tomu uvedení – minimálně u nás – snad nikdy nedojde. Tak snad už ano…
    Jsem na to zvědavá, ta koncepce zní vážně… zvláštně, zajímavě… vážně jsem moc zvědavá.
    Ani ty ostatní písničky nezní zle… Teď jen to skutečně pořádně(!) dotáhnout…


  • David

    Předpokládám, že ženský hlas v ukázkách je Dashi. Já doufám, že si v Iagovy taky zahraje:D


  • Nick

    Ukázky super – Dasha perfektní, snad jí jako Desdemonu uvidíme :) Pokud Janek moc nepředělal děj, mohl by to být fajn kousek :))


  • Renata

    Pokud jste četl Nicku úvodní článek, tak bude děj hodně jiný.


  • Nick

    Já pořád skrytě doufám v to, že to bude přece jen v nějaké snesitelné rovině :)


  • Lucka

    Je skvělý že to bude, ale proboha ne PIXA prosím prosím!!! Kapka je skvělá a úžasná, ale nenechávejte paní Pixovou produkovat další věc!!! PROSÍM SMUTNĚ KOUKÁM!!!!!!!!!


  • Petr

    Kapka je skvělá právě proto, že to Lenka dotáhla a to je myslím vidět…
    Takže není důvod tady radit a říkat kdo má co dělat..Protože , povídat a radit umí všichni , ale něco tak náročného jako je vyprodukovat muzikál , aby to nebyl průšvih..Což Kapka vzhledem k počtu představení a dalším věcem , které nás ješťe čekají není! ..To už si na svoje triko vezme málokdo..
    Takže z mé strany nepíšeš nic o čem bys nějak moc věděla Lucie..P.K