Aktuální zprávy

Světový muzikál SHREK míří do Čech, zeleného zlobra si zahrají Michal Novotný a Jiří Zonyga (+ video)


Zhruba deset let od newyorské premiéry na Broadwayi se muzikál Shrek dostává i k nám. Na dnešní tiskové konferenci byly odhaleny první informace a zveřejněna část obsazení. Rovněž zazněla i první ochutnávka, na kterou se můžete podívat v našem videu.

Kromě Broadwaye se muzikál představil také na jevištích v Londýně, Madridu nebo třeba také v Buenos Aires. V roce 2013 vyšel oficiální záznam muzikálu na DVD.

Děj se drží předlohy prvního filmu. Kromě Fiony a Shreka se v něm můžete těšit na další oblíbené a známé postavy jako jsou upovídaný Osel nebo záludný Lord Farquaad. Právě tyto pohádkové postavy dávají příběhu komediální nádech, který se nese celým představením.

Divadelní představení na Broadwayi bylo navrženo na celkem osm muzikálových cen Tony. Nakonec proměnilo jedinou, za nejlepší kostýmy. Avšak vzápětí si to tvůrci vynahradili při udílení cen Drama Desk Awards, kde získali ceny tři, mimo jiné za herecký výkon Briana D´Arcy Jamese, který ztvárnil Shreka.

S přídavkem obsahuje muzikál celkem dvacet písňových čísel obdařených výbornými a neuvěřitelně vtipnými texty, jejichž autorem a zároveň i autorem scénáře je David Lindsay – Abaire, a chytlavou hudbou, kterou napsala Jeanie Tesoriová.

Tisková konference muzikálu Shrek

Tisková konference muzikálu Shrek

Výpravný děj nás provede řadou pohádkových lokalit, jako je dračí sluj, hrad Lorda Farquaada a samozřejmě také bažinou samotného Shreka. Mimo to se na jevišti vystřídá dlouhá řada pohádkových postaviček, které jsou nám známé – Pinokio, Tři Prasátka, Perníček, zamilovaná Dračice, Karkulka i s Vlkem, Jeníček a Mařenka a mnohé další.

Režie českého uvedení se ujal Roman Štolpa, choreografie Lucie Holánková,  kostýmy vytvoří Lucie Ulíková, scénu Jaroslav Svoboda, překlad Martin Fahrner. Nebude chybět 16ti členný živý orchestr. Dirigentem je František Štěrbák. Hudební nastudování mají na starosti Linda Finková a František Štěrbák. Masku Shreka, která se bude speciálně na míru vyrábět (a bude se na hlavní představitele lepit asi dvě hodiny) zhotoví Petr Fadrhons.

“Hledali jsme veselé, zábavné dílo, které by bylo pro celou rodinu, na které by chodili jak dospělí, tak i  děti a všichni se přitom bavili. A tím je přesně Shrek. Takže jsme začali pátrat, jestli jsou možná práva na tento muzikál a jestli je můžeme získat. Nebyl to lehký úkol a získávali jsme je skoro rok, ale podařilo se,” říká režisér Roman Štolpa.

Roman Štolpa

Roman Štolpa

K choreografii se vyjádřila Lucie Holánková: “Budou velká hromadná čísla, potřebujeme hodně dobrých tanečníků i zpěváků. Za sebe mohu říct, že se nebudu snažit to nějak překrokovat, ale chci to udělat efektnější, trošku Broadway styl a hlavně bych velmi ráda, aby to bylo vtipný a aby to byla sranda.”

Oříškem může být překlad, aby i v českém jazyku zazněly originální vtipy tak, jak jsou. “Samozřejmě je to hodně těžké. Hodně těch vtipů je přímo v písničkách, takže je hodně složité se trefit do toho, aby ten vtip nezmizel, aby byl náš český, protože trochu jinak uvažujeme a ještě aby se rýmoval a dostat ho do not. Ale je to krásná práce, takže se to dá samozřejmě přežít,” nebojí se výzvy Martin Fahrner.

Lucie Holánková, Martin Fahrner, Radek Smetana

Lucie Holánková, Martin Fahrner, Radek Smetana

Co se týká obsazení, pro roli Shreka byli osloveni Michal Novotný a Jiří Zonyga,  Fionu ztvární Ivana Jirešová  a Radka Pavlovčinová, Lorda Farquaada pak Viktor Dyk, zahrát postavu Oslíka přislíbil Jan Maxián, roli zamilované Dračice si zahraje Hana Křížková, ukrutně zlého Vlka zazpívá a zatančí Richard Genzer.

Muzikál má i několik překvapení, například vedle dospělé Fiony uvidí diváci také malou Fionu a dospívající Fionu. Pro malou Fionu byla zatím oslovena Kateřina Ujfaluši, další děvčata se hledají. Na tyto role, stejně jako i na obsazení dalších alternací všech pohádkových postav budou vyhlášeny konkurzy.

Jiří Zonyga, Kateřina Ujfaluši, Michal Novotný

Jiří Zonyga, Kateřina Ujfaluši, Michal Novotný

Shrek se na jaře 2018 rozjede do českých a moravských měst. Jako první se na něj mohou těšit diváci v Plzni a to konkrétně 28. dubna 2018. Poté budou následovat České BudějoviceZlín, Liberec, Ostrava a Brno. Na podzim pak navštíví Slovensko. Nebude ochuzena ani Praha, kde by se měl hrát v Divadle Hybernia.

Muzikál bude uváděn ve spolupráci Východočeského divadla v Pardubicích a Musical Production.

Vstupenky budou v prodeji od května 2017.

VIDEO

První ochutnávka ze Shreka v české verzi

FOTOGALERIE

Radka Pavlovčinová, Viktor Dyk, Roman Štolpa

Radka Pavlovčinová, Viktor Dyk, Roman Štolpa

Michal Novotný, Hana Křížková, Ivana Jirešová

Michal Novotný, Hana Křížková, Ivana Jirešová

Linda Finková, Ema Krahulíková, Jiří Zonyga

Linda Finková, Ema Krahulíková, Jiří Zonyga

Ivana Jirešová

Ivana Jirešová

Jiří Zonyga, Kateřina Ujfaluši, Michal Novotný, Ivana Jirešová

Jiří Zonyga, Kateřina Ujfaluši, Michal Novotný, Ivana Jirešová

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Radek JandaDalší publikování fotografií bez svolení autora je přísně zakázáno. Pro více informací a svolení k publikování pište na email redakce@musical.cz.


Aktuální zprávy
Addamsova rodina se vrací (snad) na podzim
Aktuální zprávy
Taneční show MISSION s hity Michaela Jacksona se představuje a zahájila prodej vstupenek
Aktuální zprávy
Muzikál ČARODĚJKA (Wicked) zná klíčové obsazení hlavních rolí
  • Martin Černý

    Dobrý den, chci jen podotknout, že scénu k muzikálu Shrek jsem nikdy nedělal, nedělám a dělat nebudu, takže nevím, proč mezi tvůrci figuruje moje jméno. Martin Černý


  • Vlasta Chroustova

    Dobry den, vsechny role jsou zřejmě obsazené že, jen se zkouším zeptat, zda neni potreba nekoho alternovat… Výjimečně..dekuji a nezlobte se za odvazny dotaz. Zpivam 5 let s kapelou. Moc mne zpěv bavi. Tak jen zkousim. Diky V. Chroustova, at se vam dari