Aktuální zprávy

Profesoři: Nový šmrnc hlasu Daniela Hůlky


Daniel Hůlka slaví padesátiny a jeho mocný baryton získává svěží doprovod. Vokálně-instrumentální trio Profesoři doprovází legendárního Draculu na koncertech u nás i na Slovensku. Vystupují jako „Profesoři a já, Daniel Hůlka“ a společně vnáší nový vítr do nestárnoucích melodií.

Ať již Daniel Hůlka patří k vašim oblíbeným interpretům či nikoliv, jedno mu upřít nelze. Vládne jedinečným a nezaměnitelným hlasem, jemuž budete v naší zemi jen stěží hledat podobný. „I lidé, kteří se nepočítají mezi jeho fanoušky, celkem bez rozpaků přiznávají, že Daniel zpívá hlasem, který lze rozeznat okamžitě, a který je jim sympatický i přesto, že jeho písničky zrovna nejsou jejich šálkem kávy,” říká Jiří Březík, jeden z Profesorů.

Jiří Březík

Jiří Březík

Pán démonů letos slaví padesátiny a jeho hlas neztrácí své kouzlo ani s přibývajícím věkem. Velmi zdařilým doprovodem jsou mu na aktuálních koncertech právě Profesoři. Trojice hudebníků Veronika Savincová, Jiří Březík a Aleš Háva během nich zvládají jak hru na několik hudebních nástrojů (akustická kytara, klavírní doprovod, perkuse, cajon), tak také zpěv – často vícehlasý, založený na vokálních aranžích. Danielovy nejznámější písně jako Ráj nebo muzikálové hity z Draculy či Bídníků tím získávají zcela nový rozměr a zpěv v nich navíc leckdy nahrazuje také hudební nástroje. Kromě toho se díky Profesorům publikum může zaposlouchat do duetů a tercetů – třeba tehdy, když Veronika Savincová propůjčuje svůj hlas Lorraine z muzikálu Dracula, nebo když Jiří Březík zpívá Abbé Fariu z Monte Crista.

Veronika Savincová

Veronika Savincová

Celý koncept kapely a také nový náboj, který díky ní koncerty Daniela Hůlky získaly, komentuje Aleš Háva: „Toto složení kapely je, myslím, v Danově kariéře nové. Dan si prošel všemi druhy kapel, sólových projektů, velkých big bandů, ale ještě nikdy jsme ho neslyšeli zpívat v takovém složení založeném na vokálních aranžích propojené napříč celým repertoárem a vlastně i celou kapelou. Repertoár je velmi pečlivě a hudebně vytvořen na tělo každé písně.“

Aleš Háva

Aleš Háva

A na koncertech Daniela Hůlky není nouze o písně vynikajících skladatelů a textařů. Jiří Březík si na spolupráci s Danielem považuje zejména možnost interpretovat nádherná díla hudebních skladatelů Karla Svobody, Michala Davida, Petra Jandy nebo Jiřího Škorpíka a texty Zdeňka Borovce, Karla Šípa nebo Tomáše Belka.

A proč si vlastně kapela říká „Profesoři“? Její název vznikl úplnou náhodou, na jednom z prvních koncertů. Daniel Hůlka tehdy trojici hudebníků označil jako „Profesory“, protože skutečně každý z nich kromě jiných uměleckých aktivit vyučuje hudbu. Veronika Savincová učí malé děti zpěv a hru na klavír, Jiří Březík působí na Oddělení populární hudby na Pražské konzervatoři a Aleš Háva je ředitelem Základní umělecké školy.

Daniel Hůlka

Daniel Hůlka

Kromě toho, že Profesoři předávají hudbu ve vzdělávacích institucích, je každý z nich i aktivně umělecky činný. Jiří Březík je hudebním skladatelem a můžete jej vídat na televizních obrazovkách i na koncertech po boku hvězd české populární hudby, Aleš Háva je uznávaným hudebním korepetitorem a vystupuje s kapelou Gurmania Band a Veronika Savincová je mimo jiné sólistkou kapely Abba World Revival a působí rovněž jako vokalistka na koncertech oblíbených zpěváků a zpěvaček české pop-music.

Narozeninový koncert Daniela Hůlky a Profesorů v Lucerně + Nový host Kamila Nývltová

Daniela Hůlku a Profesory si můžete přijít poslechnout již 13. června 2018 do pražské Lucerny, kde Daniel oslaví spolu s diváky svoje 50. narozeniny. Kromě Profesorů si s ním přijde zazpívat a zahrát také řada gratulantů. Dorazí třeba nestárnoucí herečka a zpěvačka Kateřina Brožová nebo mořský vlk a kytarový virtuóz Lubomír Brabec. Mezi hosty nebude chybět ani nestárnoucí legenda české pop-music a hudební skladatel Michal David. A svoji účast na koncertě nedávno potvrdila také mladá muzikálová diva Kamila Nývltová, která ztvárňuje hlavní ženské role po Danielově boku v několika pražských muzikálech.

Kamila Nývltová

Kamila Nývltová

Vzpomenete si na Vaše první setkání s Danem? Jaké bylo?
Mám to pořád před očima, jako by to bylo včera. Šla jsem zrovna na hodinu zpěvu k panu profesoru Klezlovi. Dana jsem už odmala obdivovala a mým snem bylo potkat se s ním osobně. A právě na této hodině zpěvu se mi můj sen splnil. Měla jsem obrovskou radost, když jsem ho poprvé uviděla. Byla to scénka jako ze snu, jen reálná. Dana “miluji” od šesti let, kdy jsem poprvé viděla muzikál Dracula. Od té doby byl pro mě “PAN zpěvák”, což trvá to dodnes. Dana si velmi vážím i za to, jaký je člověk. Pokorný, sympaťák a je s ním vždy sranda. Prostě divadelní kolega, jak má být.

Na divadelních prknech spolu často tvoříte pár. V jaké roli se vám s Danem hraje nejlépe? 
Jednoznačně v muzikálu Dracula, kde hraji roli Lorraine. Dracula je Danova životní role a vždy ji prožije tak, jako by ji měl hrát naposledy. Dan je samozřejmě skvělý i v jiných rolích, ale tady nám to společně sedne nejvíce, prostě máte pocit, že mu věříte každé slovo.

S Danem si zazpíváte i během jeho narozeninového koncertu. Prozradíte, na jaký duet se diváci můžou těšit?
Zazní krásný duet z dílny Michala Davida, a sice z muzikálu Kleopatra „Vykutálená“. A já pak ještě přidám jednu ze svých sólových písní. Která to bude si však nechám jako překvapení.

Daniel Hůlka a Kamila Nývltová

Daniel Hůlka a Kamila Nývltová


Aktuální zprávy
Popelka na ledě se vrací do ČR, na 5 exkluzivních představení (+ soutěž)
Aktuální zprávy
“Kleopatra” se opět vrací do Divadla Broadway (+ hrací plán druhé poloviny roku)
Aktuální zprávy
“Broadway on Ice” přibruslí poprvé do České republiky