Praha

Obsazení muzikálu “Jesus Christ Superstar” HdK mísí osvědčené i nové tváře


Dnes odpoledne jsme se na tiskové konferenci v Hudebním divadle Karlín dozvěděli netrpělivě očekávané obsazení a tvůrčí tým nové verze rockové opery Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice “Jesus Christ Superstar”. Obojí přineslo velké překvapení! Uvidíme staré známé tváře i nové objevy… Drobný update: Přidány fotografie z TK.

Novou verzi bude mít na starosti americký režisér karlínského hitu Franka Wildhorna “Carmen” Gabriel Barre. Zajímavějším faktem ale je, že téměř celý zbytek inscenačního týmu je “Spirálovský”, tedy silně spjatý s legendární incenací z roku 1994 na pražském Výstavišti, ke které se HdK bude chtít alespoň přiblížit, i když by své nastudování rádi udělali ještě lépe.

Pochopitelně bude použito kultovní přebásnění Michaela Prostějovského, tentokrát v delší kompletní verzi, jedná se navíc i o použití písně Kaifáše a Annáše, dosud použité jen ve filmové verzi Normana Jevisona z roku 1973. Kostýmy i scénu navrhne Mihail Tchernaev, hudební nastudování bude dle očekávání pod taktovkou Oty Balage, světla navrhne Jozef Celder a sound-design namíchá Petr Ackermann. Nováčkem je zde choreograf Pavel Strouhal, který již je známý od konkurzů svými vysokými nároky.

Mihail Tchernaev, Michael Prostějovský, Egon Kulhánek, Pavel Polák

Mihail Tchernaev, Michael Prostějovský, Egon Kulhánek, Pavel Polák

A nyní slíbené stále ne úplně kompletní obsazení (zbytek se odhalí během léta):

Ježíš Nazaretský: Kamil Střihavka / Michal Skořepa

Jidáš Iškariotský: Viktor Dyk / Václav Noid Bárta / Michal Skořepa

Marie Magdalena: Bára Basiková / Dasha

Pilát Pontský: Václav Noid Bárta (další alternace role budou upřesněny)

Herodes Antipas: Ondřej Brzobohatý / Jiří Korn

Kaifáš: Radek Seidl / Lukáš – Hynek Krämer

Annáš: Jindřich Vobořil / Jaroslav Klein

Šimon Petr: Jiří Mach / Jaromír Holub

Šimon Zelótes: Peter Strenáčik / Jaromír Holub

Nové i staré tváře v pořadí třetího českého nastudování nestárnoucí rockové opery

Jak sami můžete vidět, původních tváří není v novém castu tolik, jak bychom si možná přáli, naopak nováčků je dost a zejména u Jidášů a Herodů to vypadá na zcela nové pojetí. Pokud se ptáte, kdo je zcela nová tvář Michal Skořepa, věřte, že je velkým objevem rozsáhlého konkurzu a je studentem konzervatoře. Jak se s náročnými hlavními rolemi popasuje pěvecky, si musíme počkat do podzimu, vizuálně do rolí pasuje, ač vypadá velmi mladě.

Momentka Jidáše a Ježíše či chcete-li dvou Jidášů (Viktor Dyk a nový dosud neznámý objev Michal Skořepa)

Na další informace si budeme muset počkat na dobu divadelních prázdnin, dílčí zkoušky začínají v červnu, naplno se rozběhnou 12. července. Premiéra bude 11. 11. 2010.

Autorem fotografií je Michal Novák ze spřáteleného serveru i-divadlo.cz. Děkujeme za laskavé a bleskurychlé poskytnutí.


Aktuální zprávy
Muzikál REBELOVÉ v Hudebním divadle Karlín představil obsazení
Aktuální zprávy
LIDOSKOP: v roli kabaretiéra se premiérově představí Petr Vančura
Aktuální zprávy
Muzikál “Touha” poodhalil své obsazení
  • Jan Bouša

    Mnohem lepší než jsem očekával!! díky Musicalu za rychlý informační servis!


  • Ondřej Doubrava

    Jan Bouša: Díky moc, to je samozřejmost, zkrátka dobře kooperujeme. ;-)


  • Sukie

    Jé moc děkuji za tyto novinky – i když tedy, já moc nadšená nejsem :(
    Možná jsem čekala, že ponechají více z té staré verze, inu ještě že je tam ten Kamil!


  • Pavel Košatka

    Mě to hodně překvapilo, vypadá to že nový muzikál, ve kterým není Noid je docela raritou :). Uvidíme, jsem hlavně zvědavý, jak zvládne toho Jidáše, o Piláta strach nemám. Za Viktora Dyka jsem rád, i když mě mrzí jeden skvělý zpěvák, který se o role Jidáše neucházel a jeho “Jak ze sna procitám” je dokonalé, ale jmenovat radši nebudu :). Na Skořepu jsem zvědavý a nejvíce mě asi překvapil Korn s Brzobohatým, to je opravdu nevídaná alternace.


  • tom2410

    Pavle, ta alternace Jirky Korna a Ondry je překvapující, ale myslim že to oba zvládnou s přehledem aspon bude každej uplně jinej :)


  • Dana

    Hodně se raduju z obsazení Viktora a Vaška. Myslím, že oba budou perfektní. Co mě nejvíc mrzí je, že tam nebude Dan Bárta a Renča Podlipská.


  • Andrea

    Ztratila jsem slova. Myslela jsem, že v žádným případě nepůjdu, ale vypadá to, že budu muset :-). Viktorova a Vendova Jidáše si nemůžu nechat ujít.


  • Briseis

    Myslím, že Noida jako Jidáše si ráda nechám ujít :)


  • tom2410

    Briseis: Neodsuzuj ho takhle brzo ;) Třeba bude dobrej, a pevně v to doufám, protože ho mám rád :)


  • Veronika B.

    Předně jsem ráda za Kamila Střihavku, protože on je v té roli prostě výjimečný. Myslím, že máme světového Ježíše, jakého nám “svět” může závidět :-)
    Na Michala Skořepu jsem slyšela chválu a mám pocit, že to bude stát za to. Kdo by si ho chtěl poslechnout, i když v jiné poloze, ať se mrkne na bandzone.cz, skupina The Fuse.

    I když je Jeříš moje srdeční záležitost, měla jsem z možné návštěvy Karlína rozporuplné pocity, ale Jidášové Viktor Dyk a Noid – to je pro mě prostě bombastická zpráva! Oba mají obrovský potenciál, pěvecký i herecký. Dan Bárta mi samozřejmě bude chybět, ale slyšela jsem s ním hezký rozhovor, kde jmenoval svoje důvody, které odpovídaly jeho vidění světa a kdyby se býval nechal i přesto přesvědčit, asi by to stejně nebylo úplně šťastné…

    K Magdalenám se vyjadřovat nebudu, obou si jako zpěvaček velice vážím, nepochybuji, že budou vynikající, ale u každé cítím ze svého úhlu pohledu určité “ale”.

    A dál nezbývá, než si držet palce, aby tenhle slibný start přinesl to, co nás všechny zase jednou zvedne ze sedadel :-))


  • Ondřej Doubrava

    Ke článku přidány fotky z TK (Michalovi ještě jednou velké díky, ta přátelská spolupráce mezi servery je fascinující) a Michala Skořepu si jdu hned poslechnout!


  • Andrea

    Michal Skořepa vypadá naprosto dokonale ježíšovsky, jestli bude i tak zpívat, tak se na něj moc těším :-)


  • E.Burešová

    Michal Skořepa je výborný zpěvák.Držím mu palce !!


  • Dana

    Michala Skořepu vůbec neznám, ale souhlasím s Andrejkou, že vypadá opravdu Ježíšovsky. Kamil býval úžasný Ježíš, ale myslím, že už to nebude to, co bývalo. Uvidíme.


  • Alena

    Mě obsazení zrovna nenadchlo, nejspíš JCS vynechám. Ale nejsem typický návštěvník HDK (lístek jsem si tam koupila jen jednou a párkrát nějaký dostala od známých, čili jsem neviděla zrovna většinu repertoáru, ale jen cca 4 nebo 5 muzikálů), takže je vlastně všechno v pořádku a ani nemůžu mluvit o zklamání. Prostě jsem to čekala tak 50 na 50, že mě obsada natolik příjemně překvapí, že mě to donutí zkusit překonat averzi ke “studeným” inscenacím Karlína. Nestalo se, nevadí. Přesto zcela vážně přeju tvůrcům, aby tahle verze dopadla lépe, než bych po přečtení obsazení předpokládala, že dopadnout může. A nemyslím to nijak ironicky, jen by si to Jesus zasloužil, aby měl na kontě další kvalitní nastudování. A třeba budou po premiéře ze všech stran sršet tak nadšené ohlasy, že to zlomí i mě a půjdu se podívat a vydělám na tom, protože původní Ježíš ve Spirále se hrál dávno před tím, než jsem začala chodit na muzikály, čili mě minul, a brněnský mě zas odradil taky obsazením a tím, co jsem tak slyšela od známých, pročež jsem ho taky vynechala.


  • Bídník

    Tyyjo! Taky moc dekuji za informace, jsem rad, ze tam bude Kamil, na druhou stranu to bude asi o dost slabsi nez byvavalo. Na koncerte sice predvedl neskutecny vykon, ale nevim, jestli kdyz to bude zpivat casteji, jestli si bude chtit takhle nicit hlasivky. Na Viktora i Noida se tesim, myslim, ze to oba zvladnou dobre:) Na oba Herody se taky moc tesim, i kdyz teda radsi uvidim Korna. Ale nejvic me prekvapil Lukas Hynek-Kramer! Kdyz slysim ve Statni opere jeho dunivy bas, hned vim, kdo to je :D


  • Ondřej Doubrava

    Tak ukázky Michala Skořepy pečlivě poslechnuty (zvláště prostřední pomalou skladbu jsem si zamiloval hned) a jeho Jidáše už se nemůžu dočkat. Uvidíme, jak se popere s Ježíšem, ale tak Gethsemane se dá zpívat asi tak na milion způsobů. :-) Obsazení je takové, že ačkoli je tým hodně Spirálovský, bude to naprosto jiný Ježíš (ostatně možná právě proto chtějí i tu “novou” píseň), teď jen počkat na výsledek.


  • Briseis

    Noida jsem měla jen v Carmen a tam mě nijak zvlášť nenadchnul. Dashu mám ráda, ale nějak si ji v té roli nedokážu v tuhle chvíli představit, nevím proč.
    Skořepa vypadá moc dobře!


  • Barbara Semenov

    Velmi slibné obsazení. Střihavka JE Ježíš, řekla bych muzikálově celosvětově. Viktor Dyk a Noid jsou vynikajcí volba, oba skvělí zpěváci i herci, a nezprofanovaní v současných průměrných muzikálech. Navíc – Bártův hlas má také ideální barvu pro Pilátovu stěžejní píseň. Obsazení Heroda je překvapení, ale celkem příjemné, oba jsou špičkoví profesionálové. Pro mne osobně zklamání s Máří Magdalenou. Vhodnější by byly mladší a zajímavější (neokoukané) zpěvačky Iva Marešová a Míša Zemánková (i když ta asi nemá dostatečný rozsah). Velká zvědavost na neznámou alternaci Střihavky! Těším :-) Excelentní výběr muzikálu pro HDK Egone!


  • veny

    No já jsem docela zklamaná… Já bych vyměnila Máří, Jidáši (Viktor a Noid) mě taky nesedí, alternace Heroda je fakt zajímavá, hlavně věkově:) a upřímně Korna prostě jako Heroda nevidím, Kamil je Ježíš, druhého představitele neznám, ale typově sedí. Pak mě vadí, že herci střídají více rolí. Ale samozřejmě přeji, aby to vše vyšlo a měl JCHS úspěch, protože je to prostě skvělej muzikál.


  • Jana

    … je hezké, že dáváte opět roli osvědčeným zpěvákům, ale kde jsou ty nové tváře? B.B. mám ráda, ale se vší úctou – je to ještě role pro ni? K Ježíšovi se už prostě nehodí.Jsem zvědavá na nové tváře, protože to, že to B.B. zaspívá dobře, už vím! Už jsem to slyšela asi 25 x .V Máří vidím úplně jinou dívku…Ne, tato volba nebyla dobrá.Ovšem, jinak se těším a zase budu chodit do divadla, jako blázen pořád,pořád,pořád……………………


  • Veronika B.

    Já tedy, přiznám se, do HDK nechodím už vůbec, jediné, co mě tam po mnoha a mnoha letech přitáhlo, byly ježíšovské koncerty.

    Po Spirále je mi jasné, že tohle bude jiný Ježíš (já osobně bych ho raději přivítala v Divadle Milenium, pokud bychom se chtěli přiblížit spirálovské legendě), ale právě obsazení Jidáše je to z čeho cítím průlom směrem ven od “klasických” muzikálových inscenací, kterými byl Karlín vždy proslulý. A věřím, že i oba Ježíšové v sobě nechají převážit tu “rockovější” stránku své osobnosti. Záleží na tom, nakolik “neklasickým” směrem půjdou ostatní.

    Když jsem si přečetla obsazení poprvé, vnímala jsem ho velice pozitivně (neznám úplně všechny jmenované, ale většinu ano), až na jedno místo a to je právě Máří Magdalena. Opakuji – se vší úctou a uznáním k vybraným představitelkám – že tahle volba není ideální. Typově. A to i přesto, že Bára Basiková byla vždy vynikající představitelkou té role. Z mého pohledu je to momentálně otázka vnitřní energie, která je u ní teď nastavena někde jinde.

    První dojem sice bývá instinktivně nejsprávnější, ale samozřejmě jen pro moje vnímání a k premiéře i dalšímu vývoji po ní je ještě dlouhá cesta. Přála bych si, aby se to povedlo a aby mi to po letech zase vzalo dech :-)

    Každopádně děkuji HDK za rozhodnutí uvést tenhle kus. Už proto, že Kamil Střihavka je v roli Ježíše natolik výjimečný, že by byla škoda, aby jeho pěvecké umění nepoznaly další generace. Třeba to některým mladým lidem pomůže, aby se naučili oddělovat kvalitu od levné popularity, což by bylo přínosem nejen pro jejich žebříček hodnot, ale pro naši kulturní scénu vůbec.

    Co se týče mladých talentů, myslím, že někteří z nich a bohužel, ti skutečně kvalitní, jsou natolik znechuceni stavem české kultury, že se vyhýbají všemu, co jim jen trochu zavání komercí. Zatím si je musíme hledat jinde.


  • John McQuack

    Při vší úctě si nedokážu představit Báru Basikovou ani Kamila Střihavku. Jsou oba zpěváci par excellance, v JCHS si svoje uhráli, byli výborní, ale čas ani věk nezastavíš… Máří Magdalénu si dokážu představit Renátu Podlipnou, Athinu Langoskou, Míšu Zemánkovou, Ivu Marešovou – ale Báru už ne. Kamil měl problémy s hlasivkama, “Ježíšovsky” už taky moc nevypadá, jsem zvědavý na Michala Skořepu, Noid by bez Lucie Bílé nebyl nikde, Herodové Korn-Brzobohatý ok, je to přece komická role, i když místo Ondry Brzobohatého bych si dokázal představit Mojmíra Maděriče. V Brně ho hrál při hostování v Kolíně Zdeněk Junák a byl vtipný.


  • Sukie

    Mě potěšilo jen to, že bude hrát Jiří Mach!!!!!….jinak Dashu mám strašně moc ráda, ale na Máří se mi nehodí :(


  • veny

    Jsem někde četla, že Athina Máří bude taky alternovat.
    Jinak stejně jako v případě Johanky, Bára se k této roli už vracet neměla. Už jen věkově se prostě nehodí, a podle mě už lepší nebude a nic nového roli nevnese. Stejně jako Kamil, ikdyž tam mě to až tak nevadí.


  • HUGO

    Barbara Semenov: z trojice Dasha, Míša Zemánková a Iva Marešová, je právě Dasha nejmladší ;)


  • milanzitka

    Michala Skořepu jsem potkal při castingu na tento muzikál a je opravdu hodně talentovaný ;)


  • Ondřej Doubrava

    Obvsazení se ještě bude doplňovat, Pavel Polák říkal, že ještě nemá úplně uzavřené všechny kontrakty, proto zbytek v létě, ale z pohledu novináře bych byl samozřejmě raději, kdyby byla tiskovka, stačilo by o pár dnů – týdnů později (přeci jen půl roku před premiérou, když už všichni stejně od vyhlášení konkurzu věděli, že Ježíš bude, je zkrátka brzo) a to obsazení mohlo být kompletní. Senzaci nebo údiv i kritiku by vyvolalo tak jako tak. :-)


  • Joe

    Myslím si, že Iva Marešová by sice mohla být výborná Máří, ale Míša Zemánková? Míša má dost velký pěvecký nedostatky, tak radši ne. Dasha to dá tak, že budem valit oči! Už jako bych jí slyšel :) mám radost


  • Bídník

    Dashu mam taky moc rad a uvidim ji radsi nez Baru, ale jen proto, ze Baru uz znam, kdezto Dasha bude neco novyho. ALe rozhodne nesouhlasim s tim, ze Bara uz to neda, to spis ten Kamil uz nebude ono. Ale Bara je porad skvela, jako Johanka v Kalichu se mi libila tisickrat vic nez Lucka v TaFa:)


  • Abigail

    Tak já se těším moc a obsazení se mi celkově líbí, Dashu už jsem viděla párkrát a mám ji moc ráda, takže si myslím, že to určitě nebude špatná volba, jsem jen zvědavá jak moc dobrá volba to bude a jsem velmi zvědavá i na ostatní, starou verzi znám jakožto nová generace jen z nahrávek, takže mě nezasáhne porovnávání a tím lépe. Jidášové mě zaujali všichni a nemám nic ani proti starým tvářím, i když mě by možná taky potěšily nové tváře víc… Bára je určitě pěvecky stále dobrá, ostatně v Johance mi to potvrdila, líbila se mi daleko víc než jsem čekala, ale typově už to tak nějak není ono, takže jsem zvědavá, jak to bude vypadat…


  • Tomík

    Moc se těším snad bude i nové CD


  • Ondřej Doubrava

    Tomík: Mám pocit, že s CD to bude u HdK trochu složitější, navíc údajně už byla práva vyčerpána první pražskou nahrávkou, ale to je dle mě malý nesmysl, jelikož v zahraničí vychází snad každé nastudování Jesuse a je jedno odkud, stejně tak u Bídníků). Ale když se nám bude nové nastudování líbit, tak samozřejmě bude zapotřebí hlavně projevit zájem a asi dost aktivně.

    Jinak já asi moc porovnávat nové nastudování se Spirálou také nebudu (pokud nebudu mít vážný důvod, nemám to moc ve zvyku, divadlo je skvělé pro svou jedinečnost), první inscenaci jsem sice coby 12tiletý hošík viděl, byla skvělá, magická, kultovní status si zaslouží, ale s odstupem času zároveň trochu přeefektovaná, což nevím, jestli je pro ten příběh úplně dobře. Ano, mám ke Spirále zkrátka vztah pro ultra fandy malinko kontroverzní, ale nadšen jsem samozřejmě byl.

    Pokud HdK vyváží show a příběh, bude to ideál. Také se mi Spirála zdála po stránce sound-designu trochu “přeřvaná”, ostatně jednalo se prý o jednu z nejhlasitějších českých inscenací zatím. Teď už mi to vadit nebude, obrnil jsem se lety, může to být hlasitější, ale prolekat to celé taky nechci, zvláště, až bude Kamil řvát při bičování. ;-)


  • Tomík

    a dá se ještě sehnat to původní CD???


  • Jiří K.

    Aby ne. Mají ho snad uplně v každém obchodu s CD, a pokud ho nikde nenajdete, je stále k dostání např. v Bontonlandu.


  • HUGO

    Jen dodávám, že CD jsou 2. Původní klasický výběr a poté komplet, live nahrávka z představení.


  • Ondřej Doubrava

    Té kompletní live nahrávky mají na dobu vydání v Bontonlandu na Václavském náměstí ještě úctyhodný počet kusů, výběr vyšel minulý rok v pošetkové reedici u Monitoru – EMI (jeden kus jsem dokonce úspěšně poslal jako dárek kamarádce do Londýna – byla nadšená!) a krabičkovou verzi budou mít určitě bazary.


  • Bídník

    Jezisovskejch nahravek jsem slysel uz strasne moc a s klidem v srdci muzu rict, ze ta nase live komplet se mi libi ze vsech uplne nejvic. Takze kdo ji nema, tak doufam, ze uz bezi do obchodu s CD!


  • jarka

    Už se moc těším….:O)


  • Bídník

    Ja taky, uz jen proto, za si tam pojede zivej orchestr a ten je v Karline fakt vynikajici!! Kdyz jsem byl na Producentech, tak me to uplne primeazilo k sedacce, ty lidi hrajou uplne bezchybne!


  • Roman

    Já si myslím, že obsazení je docela příjemný, jen bych oživil tu Máří. Dasha dle mého nározu bude výbroná pěvecky, ale dovedu si jí představit i fyzicky, energická mladá holčina. S Bárou si myslím, že to nebyl nejlepší krok, přeci jen Báry věk daleko přesáhl Kristova léta, a to samé platí u Kamila, který mě již v Johance přesvědčil v písni Ty jsi ten déšť, že už zub času zahlodal i na hlasivkách. Myslím že mohli hrdě jaké králové odejít do “důchodu” protože je stejně nikdo nepřekoná, a své životní role přenechat někomu jinému.


  • Tomík

    já bych si dovedl přestavit Máří Leonu Machálkovou stejně ji před časem hrála…


  • Bídník

    To je pravda:) mam nahravku jednoho predstaveni s Leonou a je to parada! Ale stejne se nejvic tesim na Dashu:)


  • HUGO

    Ač Bára i Leona mají bezesporu skvělé pěvecké kvality a roli Máří ztvárnili skvěle, nehodí se v současné době na ni věkem. Zvláště vedle Michala Skořepy, mě bude Bára připadat spíše jako jeho maminka ….. ale KULT si asi žádá své ;)


  • Roman

    No, ostatně jako s Rumlem v Johance.


  • marek štefan

    Trochu mě překvapilo, že se do obsazení nedostali: M. Skala (ten hrál dokonce Šimona v Londýně), Vojta Dyk, T. Trapl, H. Toužimský. Naopak mě potěšilo, že se tam nebudu muset dívat na např. Josefa Vojtka (důkaz, že ne každý kdo chraptí je rocker).
    Na NOIDa se těším, ale trochu se bojím, jak zvládne dlouhé tóny a výšky, vždyž Jidáš je tenorová role. A trochu mi tam nebude pasovat se svým účesem (i když pojetí inscenace bude třeba moderní jako ve filmové verzi z r. 2000). Hodně dobrý krok je obsazení Viktora Dyka, je to jeden z nejcharismatičtějších rockerů u nás, jeho Kreon nebo Lancelot je nejlepší: )


  • Tomík

    pro Bidník: a můžeš mi tu nahrávku s Leonou poslat na email děkuju…speierl@seznam.cz


  • milanzitka

    Můžete mi někdo poradit, ze kterých míst (nemyslím konkrétně číslo, ale oblast ;)) v Karlíně je dobře vidět? :)


  • Pavel Košatka

    Kromě boků prvního balkonu je vidět všude dobře. Přízemí naprosto bez problémů, druhý balkon je sice dál od jeviště, ale vidíte ho taky celé. Ty boky prvního balkonu jsou asi nejhorší, není vidět často i půlka jeviště.


  • Ondřej Doubrava

    V oblasti kolem 9. -10. řady, já jsem s místy pro vozíčkáře, která tam jsou s výhledem spokojen velmi.


Novější komentáře »