Praha

Muzikál Mýdlový princ má nakročeno do Divadla Broadway


5. června 2014 se v Letenském zámečku poprvé představil nově připravovaný muzikál “Mýdlový princ“. Celým dílem budou provázet známé hity Václava Neckáře, který si v muzikálu zahraje jednu z klíčových postav. Premiéra je plánována na březen 2015 v Divadle Broadway. Libreta a režie se ujal Radek Balaš.

Děj celého příběhu je zasazen do současnosti a zavede diváky mezi amatérské herce v malebném prostředí Šumavy. V muzikálu se má objevit spousta známých umělců, jejichž jména zatím produkce nechce prozradit. Na podzim se také připravuje sérii konkurzů na vedlejší role, o kterých budeme včas informovat.

muzikál Mýdlový princ Divadlo Broadway

Radek Balaš a Václav Neckář

Synopse

ČÁST PRVNÍ

Hlavní postavou příběhu je mladý muž, rodák z pražského Smíchova, který to v životě zatím daleko nedotáhl. Prozatím mu klidně můžeme říkat třeba Martin.

Marně se pokouší už kolikátou sezónu prosadit se jako herec a zpěvák, což je sice obor, který vystudoval na konzervatoři, ale pro nějž – upřímně řečeno – nemá velké vlohy. Protože však neumí nic jiného, plácá se od konkurzu ke konkurzu, aniž by pořádně zavadil o práci. Poslední přítelkyně ho opustila právě před měsícem, protože žádná rozumná dívka nechce mít za přítele nýmanda. Jeho osobní i profesní život je už takřka v troskách, takže zpráva o úmrtí otce je jen zdánlivě posledním hřebíčkem do rakve. Ne že by náš hrdina informaci o skonu svého táty nějak zvlášť prožíval. Otec opustil rodinu, když byly malému Martinovi pouhé tři roky a on jej od té doby neviděl. Náš mladý muž tedy celý život cítí ke svému otci spíše hořkou nenávist.

Všechno se začne měnit od chvíle, kdy je Martin pozván k notáři, aby se seznámil s otcovou poslední vůlí. Notář Martinovi sděluje, že jeho otec vlastnil několik zajímavých nemovitostí jako například Hotel Fialka, dvě horské chaty a lyžařský vlek, včetně několika stovek hektarů lesů a polností. Slušný majeteček pro nezaměstnaného herce! A Martin je jediným právoplatným a univerzálním dědicem, jenže nabytí dědictví má poněkud netradiční podmínku. Martinův otec byl zapálený amatérský herec a dědictví připadne pouze tomu, kdo v malé šumavské vesničce jménem Tuškov obnoví dávno zaprášenou slávu místního ochotnického spolku a s nastudovanou hrou dovede tento spolek až do národního kola Jiráskova Hronova.

A teprve tady začíná náš opravdový příběh

Martin se tedy vydává do hlubokých šumavských hvozdů, kde lišky dávají dobrou noc. Martin těmito lidmi ze začátku pohrdá, čím víc je však poznává, tím více si uvědomuje jejich hlubokou lidskost a pokoru, který vyvěrá z nesnadného života v pohraničí. Když totiž Martin přijede do Tuškova na pohřeb svého otce – o kterém navíc vůbec nic neví a teprve postupně bude skládat střípky jeho osudu – se zármutkem zjišťuje, že žádný amatérský spolek v místě už řadu let neexistuje. Pokud bude chtít získat své dědictví, bude muset zdejší amatérské divadlo znovu založit.

Aby celý projekt šel realizovat co nejrychleji a neúčelněji, Martin předstírá, že pracuje v Praze jako režisér a producent, proto se mu na konkurz začínají hlásit skutečně velmi různorodé lidské existence. Frajerský traktorista (místní donchuán), dřevorubec (milující metalovou hudbu), podivínský majitel místní cukrárny, homosexuál, který je v této vesnické společnosti stále ještě vyděděncem až po bizarního autistu, který je vynikající klavírista s absolutním sluchem. Ale jsou tu i další: vetchá stařenka, která jako jediná pamatuje slávu amatérského divadla v 60. letech minulého století, která všechny přítomné překvapí svým rock’n’rollovým vystoupením. Na konkurzu se objeví také člen místní cikánské komunity Dežo, skvělý kytarista a zpěvák, který má rád život a všechno s ním spojené. Přicházejí však i zlatokopky, dvě tuškovské krasavice pro které se může Martin stát skvělou partií a které budou po celou dobu příběhu o Martina neustále bojovat. Martin tedy má své první herce, začínají první zkoušky a s tím spojené i první nesnáze.

ČÁST DRUHÁ

Aby Martin zvýšil naděje na účast v celostátním kole Jiráskova Hronova, rozhodne se, že napíše a nastuduje původní muzikál. Část ochotníků je tím nadšena, část zděšena. Martinovi je doporučena místní učitelka z mateřské školky, která se kdysi zabývala amatérským tancem a on se za ní hned druhý den vypraví. Na tomto místě vzniká – jak jinak – citlivá love story, která se začne pomalu rozvíjet mezi ním a paní učitelkou. Martin se nejdříve do Kláry okamžitě zamiluje, protože je velmi krásná. Netuší však, že už je maminkou tří divokých dětí. Ve chvíli, kdy se to dozví, následuje v jejich vztahu první krize, než Martin dojde k tomu, že když ženská stojí za to, pak je možné ji milovat i se třemi malými ďáblíky. Druhou krizí projde vztah Martina a Kláry v okamžiku, kdy na Šumavu přijede bývalá Martinova přítelkyně. Dozvěděla se totiž o Martinově dědictví a ráda by s Martinem svůj vztah oživila, teď když je z něj boháč.

Po několika měsících práce na divadelní hře se spolek amatérů rozhodne pro první vystoupení ve společenském sále Hotelu Fialka. Skupina herců je sice z neúspěchu zoufalá, vždyť představení se vůbec nepovedlo, ale už zde vznikla dobrá parta lidí, kteří ve zkoušení našli velkou zálibu. Martin v totální depresi z neúspěchu i z faktu, že jej znovu opustila jeho holka divadelní spolek rozpouští, vrací se zpátky do Prahy a píše e-mail notáři, že na dědictví nereflektuje.

Druhý den mu však u dveří zazvoní Klára, která za ním přijíždí a snaží se ho přesvědčit, aby to nevzdával. Klářino naléhání je tak emotivně přesvědčivé, že se Martin rozhodne dát divadelnímu projektu ještě jednu šanci.

muzikál Mýdlový princ Divadlo Broadway

Radek Balaš, Václav Neckář, Jan Neckář a Oldřich Lichtenberg

Režisér Radek Balaš: “Příběh by měl působit nesmírně emotivně a lidsky, ale současně to všechno skýtá velký potenciál humorných situací a scén.”

_____________________________________________
Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Kristýna Junková.
Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail: redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno.

Praha
MÝDLOVÝ PRINC naděloval, 150 000. divák dostal skútr (+ videa)
Fotoreportáže a galerie
Fotoreportáž: KRÁLOVNA KAPESKA má týden před premiérou (+ video)
Praha
Letní premiéra muzikálu “Hello, Dolly!” ve Švandově divadle – další informace
  • Bídník

    Jiste to bude vynikajici kus, stejne jako vsechny kusy v DB.


  • ludvík

    NO podle toho co čtu v Synopse tak by jsi mnělí dát záležet .AT HLAVNĚ NEHRAJE PAN NECKÁŘ ALE PISNĚ MŮŽOU ZAZNIT JEHO REPERTORÁLU .


  • ludvík

    Ale jsou tu i další: vetchá stařenka, která jako jediná pamatuje slávu amatérského divadla v 60. letech minulého století, která všechny přítomné překvapí svým rock’n’rollovým vystoupením


  • ludvík

    Ale jsou tu i další: vetchá stařenka,rock’n’rollovým zpěvy to by mohlí oslovit PETRU JANŮ.


  • Linda

    Po “muzikálu” Adam a Eva to bude asi opět “trhák”.


  • Tereza

    No nepředbíhejme. Adam a Eva se nepovedl, ale tady je alespoň trošku naděje v Radkovi Balašovi. Jeho Mata Hari je nejlepší číslo DB.


  • Líba

    Ten děj zní dobře, tak uvidíme…..


  • klokan1221

    Pane bože, vidíš to???


  • terka

    Tak hlavně že už všichni po první tiskovce víte že to bude špatný… Co kdybyste je nechali nejdřív něco udělat a až pak začali kritizovat?


  • Bidnik

    Terka: kdyby slo o jakoukoli jinou produkci,sdilim vas nazor:-D


  • terka

    Když předposlední představení Mata Hari mohl relativně pochválit i tenhle server, tak tady snad možnost, že to bude dobrá pořád ne, ne?


  • Bidnik

    Myslim ze ne :-)


  • terka

    Já zas myslim že je fér počkat s hodnocením až po tom co bude co hodnotit:)


  • Bidnik

    Myslim si to same, Broadway vyjimka potvrzujici pravidlo ;-)


  • veny

    No snad Radek Balaš vykouzlí něco solidního. Na druhou stranu si myslím, že by měl být Václav Neckář trochu soudnej a do muzikálu se nepouštět a hraní přenechat někomu jinému. Nicméně synopse vypadá zajímavě, teď je otázka, jak bude vypadat celek.


  • Jiří K.

    veny: Do muzikálu se V. Neckář v minulosti “pustil” několikrát. A nemyslím si, že by to dopadlo špatně. Pravda, je to už pár desítek let…


  • Káťa

    Hudbu Václava Neckáře zrovna moc nemusím a taky si mysliím, že by měl hraní v muzikálu přenechat někomu jinému. Jinak zatím nechci hodnotit, uvidíme, jak to celé dopadne.


  • veny

    Jiří K.: Vidíte, pár desítek let. V té době proč ne, ale v současné době za stávajících okolností nevím nevím….


  • jajana

    a já to vyfásla od Ježíška,tak nevím jestli pro radost,nebo naschvál,za hříchy…..


  • :)

    :):)

    Autor Odpovědět

    Moc se na to těším! Zbožňuju hlas Václava Neckáře i to obsazení mi vyhovuje. Věřím, že to dopadne skvěle! :)


  • Iva

    Ve středu jsme byli na generálce tohoto muzikálu a to,že jsme si okamžitě objednali lístky na představení v listopadu, mluví za vše.Bezvadný,perfektní,dlouho jsme se takhle nepobavili.Gratuluji tvůrcům i bezvadnému výkonu všech účinkujících.


  • Dana

    Dobrý den, v sobotu jsem zhlédla muzikál Mýdlový princ a musím říci, klobouk dolů. Skvělá věc, zážitek od začátku do konce (možná větší pro starší generaci – nostalgie). Jsem odhodlaná po čase zhlédnout znovu!!! Chvála tvůrcům a všem účinkujícím. Skvělý výkon.


  • Linda

    Už jsem to viděla, fakt super zábava. Díky.


  • Jana Horová

    Včera jsme shlédli muzikál Mýdlový princ. To nemá chybu. Bezvadné obsazení…. bavili jsme se skvěle. Určitě ještě jednou půjdeme !!!!!