Praha

“Kudykam” Hapky a Horáčka bude do jisté míry sociálním experimentem


Netradičně v neděli 21. prosince se ve Státní opeře Praha konalo za tentokrát poměrně mizivé účasti novinářů první setkání týmu (i ten měl být zřejmě početnější, některé účastníky uvidíte na přiložených fotografiích) připravující „muzikál“ či spíše dramatizaci písňového textu o 1800 verších Michala Horáčka a Petra Hapky, s tajemným názvem “KUDYKAM”.

Moderování dopoledne se neformálně ujal Michal Horáček, který v hledišti přivítal děti z Dětského domova Ledce a okamžitě je seznámil se svým spikleneckým plánem. Tvůrci si je pozvali jako své patrony a zároveň je zapojí do něčeho, čemu by se dalo říkat sociální experiment. A v hudebním divadle to bude zřejmě poprvé. Děti budou svědky všech důležitých součástí přípravy inscenace a kdykoliv nebudou něčemu rozumět, něco se jim nebude líbit, mají za tvůrci přijít a upřímně jim o subjektivním nedostatku říci. Uvidíme, co to udělá s výsledkem, nápad je to rozhodně zajímavý.

Celý program začal  hodně netradičně – aranžér Ondřej Brzobohatý si pro děti na rozehřátí připravil menší soutěž spočívající v hádání slavných melodií ze seriálů a filmů, ta sklidila obrovský úspěch, byla totiž poměrně jednoduchá, jediným oříškem bylo rozpoznání melodie z kultovního seriálu „Dobrodružství kriminalistiky“, zbytek patřil ke chronicky známým věcem („Chobotnice z druhého patra“, „Cirkus Humberto“ + výběr nejznámějších děl filmového skladatele Johna Williamse)

A poté nastalo něco, co na tiskových konferencích nových děl nebývá zvykem, Petr Hapka zasedl za klavír a zahrál krátkou instrumentální ukázku z připravovaného díla. K ní lze říci snad jen tolik: „typická zasněná velmi příjemná „Hapkovština“.

Poté zasedl za piáno znovu Ondřej Brzobohatý a spolu se zpěvákem Františkem Segradem svým „partnerům“ připomněli, jak skladbou „Strážce plamene“, tak písní „Rozeznávám“ novější i starší tvorbu autorské dvojice.  Na závěr se rozdali dětem hodnotné dárečky a finanční dar.

Jako již tradičně se mnoho neřeklo o ději počinu, ale herci Nina DivíškováCsongor Kassai (jeden z nejpopulárnějších slovenských herců) mírně charakterizovali své postavy. Nina Divíšková bude svéráznou vědmou a Csongor Kassai hlavním stvořením, co se zjeví vždy, když nebudete vědět kudykam, bude hrdinům nápomocen, ale rozhodnutí je stejně jen a jen na osobním uvážení.

Nezbývá, než se na tento zajímavý projekt těšit, do premiéry však zbývá zhruba deset měsíců.  S nejnovějšími zprávami snad přijdeme o něco dříve.

Michal Horáček, Milan Šteindler

Michal Horáček, Milan Šteindler

Ondřej Brzobohatý, František Segrado

Ondřej Brzobohatý, František Segrado

Michal Horáček

Michal Horáček

Ondřej Brzobohatý

Ondřej Brzobohatý

Petr Hapka u klavíru

Petr Hapka u klavíru

Předávání šeku (přítomni Michal Horáček a Oldřich Lichtenberg)

Předávání šeku (přítomni Michal Horáček a Oldřich Lichtenberg)

Csongor Kassai

Csongor Kassai

František Segrado

František Segrado

Hana Holišová

Hana Holišová

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Tomáš Král. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, ozvěte se nám na email redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno!


Aktuální zprávy
Na Létu plném hvězd letos vystoupí Procházková, Korolová nebo Ryšavý
Praha
“Kudykam” odhalil své verše na veletrhu Svět knihy
Praha
“Je třeba zabít Davida” se již za měsíc představí v Divadle Broadway (+ video)
  • veny

    Hanka tam bude hrát taky?
    A jinak to vypadá zajímavě, ikdyž premiéra je ještě za dlouho.


  • Ondřej Doubrava

    Veny: Je to poměrně pravděpodobné, že tam bude hrát, nevím, kdo by jinak v neděli dopoledne vážil jinak cestu kvůli byť zajímavé půlhodině, ale obsazení ještě není.. a ano KUDYKAM vypadá zatím velmi zajímavě. Mimochodem, zahlédl jsem tam i Soňu Jányovou.


  • Michal Horáček

    Slečna Hana Holišová je jednou ze tří hereček/zpěvaček, které si v náročných castinzích vybojovaly angažmá pro hlavní ženskou roli (Martina).

    Tým se dostavil v plném počtu (přijeli vítězové castingů nejen z Prahy, ale i z Brna, Zlína, Hradce Králové a Bratislavy); nechyběl ani jediný z pozvaných. Setkání tvůrčího týmu však proběhlo hodinu před tím, než byli pozváni děti z Dětského domova Ledce a novináři.

    Nahrávání nových písní z Kudykama, jež budou obsahem samostatného alba (Sony BMG), začíná 5.ledna.
    Krátké úryvky v prvního castingu (kde zpívá například Petr Hapka, Vojtěch Dyk, Jan Maxián a další) lze hledat na http://www.kudykam.net

    Jinak jsem rád, že hudebně-dramatickým dílům se v ČR věnuje specializovaný server, byť Kudykam není muzikálem (ale hrou ve verších, která obsahuje 21 písní).



  • Jarmila Markupová

    Vážení, četla jsem zajímavý článek v sobotním magazínu Práva s panem Horáčkem. Je to muž, kterého si celý život velmi vážím nejen jako mimořádně nadaného umělce, ale především i jako člověka. Informace o jeho novém díle Kudykam mě velmi potěšila, rádi bychom se této mimořádné kulturní akce s manželem zúčastnili. Protože jsem internetový analfabet, prosím o kontaktní adresu, kde bychom si již dnes zakoupili vstupenky. Děkuji velmi za ochotu, s přáním ať je rok 2009 zdraví Jarmila Markupová


  • Pavel Košatka

    Jarmilo, následujte odkaz níže, vyberte termín, klikněte na Zakoupit/Rezervovat a dál vás už Ticket Art povede sám.
    http://vstupenky.ticket-art.cz/index.php?pg=hledani&sby=p&id=4659&sal=117&auth=a3e89741512778eb7ea43ca245411736