Praha

Kostýmové zkoušky muzikálu “Lucrezia Borgia”


Ve čtvrtek 12. ledna 2012 se v Divadle Hybernia konal první veřejný fitting muzikálu “Lucrezia Borgia“, který se po sedmi letech od uvedení v Národním divadle vrací na prkna, která znamenají svět. Kostýmy byly vytvořeny podle návrhů profesora Jana Duška. V nové, upravené koncepci, rozšířené o pěvecké party, bude “Lucrezia Borgia” poprvé uvedena v Divadle Hybernia v sobotu 10. března 2012.

„Lucrezie je jedna z nejtěžších muzikálových rolí, které jsem zpívala. Zkombinovat těžké pěvecké party s pohybem dá opravdu zabrat,“ přiznává Bára Basiková. Ta šaty středověké šlechtičny, něžné a nezáludné na jedné straně, na druhé však zhýralé milenky vlastního bratra a nenávistné vražednice, oblékne už podruhé. „Samotnou mě překvapilo, že původní kostýmy nebylo potřeba nijak upravovat,“ říká zpěvačka, která nyní kromě náročné choreografie, trénuje také zvedačky, při nichž se každý kilogram navíc počítá. „Žádnou dietu nedržím, zkoušíme několikrát týdně, a tak jde hubnutí samo. Nevážila jsem se, ale pár kilo už dole mám, poznám to podle oblečení,“ dodala Basiková.

Bára Basiková

To její herečtí kolegové jsou na tom o poznání hůř. „Já z tohohle kostýmu dostanu knoflíkovou fobii, od rána nedělám nic jiného, než sbírám utržené knoflíky,“ postěžoval si Vladimír Marek, který se v roli svatého otce Alexandra VI. alternuje s Ladislavem Županičem. Podobných starostí zatím zůstal ušetřen Jiří Zonyga, pro něj se totiž kostým teprve šije. „Zatím se musím spokojit s provizorní košilí a vestou, nebylo po kom dědit. S baleťáky z Národního se nemůžu srovnávat,“ vtipkoval urostlý představitel Juana Sforzy.

Vladimír Marek

Ladislav Županič

Jiří Zonyga

Iva Marešová a Bára Basiková

Podívat se přišel i Quasimodo Tomáš Trapl

Aktuální obsazení

Pěvecké role

Lucrezia Borgia – Bára Basiková, Iva Marešová
César Borgia –  Csongor Kassai, Zbyněk Fric
Juan Borgia – Tomáš Beroun, Tomáš Savka
Alexander VI. – Svatý otec – Ladislav Županič, Vladimír Marek
Juan Sforzza – Jiří Zonyga, Martin Šemík
Pietro – syn Lucrezie – Roman Tomeš, Štěpán Klouček
Domenico – Tomáš Hundža, Radim Pátek
Nicolo – Lukáš Randák, Přemysl Pálek

Taneční role

Lucrezia Borgia – Zuzana Susová, Kateřina Rejmanová-Benešová
Zlo – Zuzana Pokorná, Yvona Jeličová
Alfonso – Matěj Cichra, Přemysl Pálek, Jakub Šimůnek, Míla Štrurc
Pedro – Jiří Flekač, Jan Čížek

Hlas býka – Michael Kocáb

ČTĚTE VÍCE O MUZIKÁLU “LUCREZIA BORGIA”


Praha
Hudební divadlo Karlín vypisuje konkurz do muzikálu “Curtains”
Pozvánky a konkurzy
Michaela Nosková chce být jen svá (+ soutěž o vstupenky)
Aktuální zprávy
TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU mají týden do premiéry (+soutěž a video)
  • Michal

    To teda v Brně mají na svatého otce hezčí kostým :)


  • Briseis

    Nic proti Basikové – zpívá úžasně, ale na roli Lucrezie, která se vdávala ve 12-letech jako čistá panna je už skutečně trochu stará. STejný pocit má i z její Johanky, byť je pěvecky skvělá. Některé zpěvačky by už měly uvolnit místa mladým talentům.


  • Abigail

    Musím říct, že mě těší, že se neinovuje… Začínám mít z inovací trochu hrůzu. A už se vážně těším, snad to dopadne.
    Briseis, je to zajímavé, v Johance jem si taky nemohla zvyknout, prostě to nesedí, ale tady mi to třeba až tak nevadí. Možná se Lucrezie vdávala ve dvanácti, ale minimálně v tomhle baletním příběhu jí stihl dospět syn, takže… Je otázkou nakolik to bude působit živě na divadle, ale zatím bych v tom až takový problém jako v Johance neviděla, je to životní příběh (Johanka v devatenácti umřela, tam je ten rozdíl fakt propastný) navíc se tedy musím přiznat, že bych to třeba ani nevěděla, že se vdávala ještě jako dítě, kdybyste to nenapsala. Takže bych fakt počkala, co to udělá na jevišti.


  • Briseis

    Abigail – je pravda, že rodina Borgiů je méně “populární”, než Johanka a o moc se o ní neví, takže se tohle ztratí, ale já jsem četla hodně knížek o Borgiovcích a Bára mi zkrátka přijde na tu roli stará. Ale muzikál jsem neviděla, takže uvidím, jak to na mě zapůsobí. Už se těším.


  • Sukie

    Mě se to líbí…. vypadá to pěkně a obsazení je taky podle mě naprosto skvělé!


  • David

    Díval jsem se na sestřih z původní Lucrezie a musím říct, že jsem si na první pohled všiml jak Basiková strašně zestárla. V té době vypadala a není to ani 9 let že je jí tak 35 a teď vypadá tak na 50. No a jestli to bude znát i na výkonu tak potěž pánbůh. U téhle role narozdíl od Kleopatry ten věk opravdu vadí, protože to není jenom o zpívání, ale i o hýbání se. Takže pokud nedej bože jí něco na začátku lupne, tak je celé představení v háji. Ale Basiková je velký profík, takže jí věřím, ikdyž bych v této roli radši viděl dvojci Fišarová/Marešová.


  • Alea

    Zítra ve 13.00 tisková konference v Divadle Hybernia s ukázkami z muzikálu, ve kterých budou účinkovat B.Basiková, I.Marešová, Z.Fric, T.Savka Z.Pokorná a damská copmany.