Praha

Muzikál “Kladivo na čarodějnice” se poodhalil na první tiskové konferenci


Dnes se v prostorách Divadla Milenium konala první tisková konference k připravovanému muzikálu Kladivo na čarodějnice. Během 35 minutového povídání jsme se dozvěděli celkem dost zajímavých informací, které pro vás samozřejmě přinášíme v tomto článku.

Divadlo Milenium se po téměř čtyřech letech opuštěnosti (naposled si jistě pamatujete smutný konec pražské produkce muzikálu CATS) dočkalo rekonstrukce, která bude finišovat v následujících dnech (zejména instalace techniky a úprava přístupové cesty). Producenti slibují především špičkový zvuk (díky netradičnímu řešení divadla má prostor vynikající akustiku), chybět nebudou například ani tři velkoplošné projekce. Zajímavý je také připravovaný kamerový systém a vybavení na pořizování live záznamů představení. Divadlo bude slavnostně otevřeno přesně za měsíc, tj. 17.3.2009. V prostorách divadla také bude otevřena kavárna.

A nyní již k samotnému muzikálu. Kladivo na čarodějnice – každý z nás se alespoň jedinkrát setkal s tímto tématem. Inkviziční procesy v českých zemích koncem 17. století se staly inspirací pro muzikálový příběh křivdy, lásky, bolesti a víry. Autoři však šli svou vlastní cestou, neuvidíme tedy kopii stejnojmenného filmu Otakara Vávry nebo knihy Václava Kaplického.

Autory hudby a zároveň producenty jsou Pavel Holý a Milan Levý. Styl hudby sami označili jako “muzikálově-filmová”, zazní jak romantické pomalé písně, tak i tvrdé rockové. Hudba bude hrána z nahrávky, jednak z prostorového důvodu, ale také kvůli zvukovým efektům, které by se živě nedaly realizovat. Texty písní napsal Jan Krůta, který vhledem k tématu opustil klasickou tvorbu a zabředl do jiné jazykové roviny, která mu umožnila využít i vulgarismů a dobových frází. Scénáristou a autorem libreta se stal Marek Kožušník.

Jak již bylo výše naznačeno, představení budou doplňovat filmové projekce, které mají dokreslovat dění na jevišti. Jejich režisérem je Petr Čepický, který je zároveň světelným režisérem i autorem scény (ta nám bohužel představena nebyla) . Kostýmy jsou z dílny jednoho z nejvyhledávanějších kostýmních návrhářů české muzikálové scény Romana Šolce a podle představených nákresů se máme na co těšit. Režisérem a choreografem představení bude Ladislav Beran, který bohužel kvůli dalším pracovním povinnostem na tiskovou konferenci nedorazil.

Premiéře 30.4.2009 bude předcházet rozsáhlá reklamní kampaň od vlastního produkčního týmu, která se má spustit 1. března, kdy začnou také první zkoušky. Součástí kampaně bude také středověký jarmark, který se bude konat týden před premiérou v areálu Holešovické tržnice v blízkosti divadla.

Na tiskové konferenci také byla většina účinkujících. Těch je celkem 41 + 10 tanečníků. Divadlo sází především na kvalitní umělce, mezi kterými je jen několik málo mediálně známých tváří. Zlákat se nechali dva účinkující soutěže X Factor – vítěz Jiří Zonyga a Martina Pártlová. Uvidíme také Ilonu Csákovou, Sisu Sklovskou, Vladimíra Hrona, Leška Semelku, Zbyňka Frice, Vladimíra Marka a další. Kompletní obsazení naleznete na konci článku.

Vstupenky jsou již v prodeji, ty nejdražší vás přijdou na 595 korun a naopak nejlevnější na 195 korun. Sami jsme vyzkoušeli výhled z různých částí hlediště a je vidět skutečně dobře i z nejzadnějších a nejlevnějších míst. Jak však bude muzikál nastudován a scénicky upraven zatím nevíme, je tedy možné, že z některých míst budete ochuzeni například o pohled na projekce… Vstupenky zakoupíte v síti Ticket Art.

KLADIVO NA ČARODĚJNICE
muzikál
premiéra 30.4.2009 v Divadle Milenium (Praha)

Hudba – Pavel Holý, Milan Levý
Texty písní – Jan Krůta
Scénář a libreto – Marek Kožušník
Režie a choreografie – Ladislav Beran
Režie filmových dotáček, světelná režie a scéna – Petr Čepický

Obsazení:
Hraběnka – Ilona Csáková, Sisa Sklovská, Martina Pártlová
Zuzana – Markéta Zehrerová, Zuzana Ďurdinová, Michaela Zemánková, Petra Janková
Kat – Jiží Zonyga, Lešek Semelka, Petr Dopita
Lízl – Alena Knoflíčková, Barbora Popelková, Irena Máchová
Hrbáč – Vladimír Marek, Lukáš Kumpricht, Peter Strenáčik
Lauter – Oldřich Kříž, Jiří Březík, Zbyněk Fric, Karol Csino
Schmit – Jan Kříž, Vladimír Hron, Jan Urban
Bobling – Radim Schwab, Ladislav Spilka
Měšťani – Josef Dušek, Martin Bačkovský, Petr Kutheil, Petr Šudoma, Petr Novotný, David Bouša, Petr Urbánek, Jiří Urbánek, David Šír
Měšťanky – Jana Zenáhlíková, Gabriela Vermehlo, Michaela Talašová, Tereza Hálová, Magdaléna Kvapilová, Athina Lagoská, Jana Sováková, Michaela Weisová


Aktuální zprávy
Muzikál REBELOVÉ v Hudebním divadle Karlín představil obsazení
Praha
Divadlo Kalich má nového Krysaře. A je skvělý (+ video)
Aktuální zprávy
TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU mají týden do premiéry (+soutěž a video)
  • Zdeněk

    Marku docela mě pobavil váš příspěvek že herci nehrájí já tam vidím jen tři a stím třetím si nejsem tak jistý


  • marek

    To Zdeněk: No tak to bude prima 41 účinkujících a z toho 2-3 :) ale na stránkách je najdeme všechny v rubrice herci :)


  • Zdeněk

    Ale o tom to právě je že každy má dostat šanci a někdy se začít musí a Obraz je dokonaost sama, ale s tou návštěvností to je fakt bída


  • marek

    Tak jste tu z jara tak vášnivě diskutovali :) a podle všeho je “slavný” kladivo i všechen velkohubý multimedialismus v dámském přirození a to by byla ještě ta lepší verze. Navíc jak se zdá narůstají dluhy. Nepokora před prkny co znamenají svět se nevyplácí a prkna Vás prostě vemou po hubě :D možná poslední spravedlnost v téhle zemi :))
    podotýkám, že následující kritiku jsem nepsal já ,ale poměrně divadelně fundovaný autor , s pozdravem producentům “Vratte se do hrobu :D ” p.s.recenzi je vhodné číst v kontextu s celou diskuzí

    http://www.i-divadlo.cz/recenze/kladivo-na-carodejnice/opus-magnum-s-tristnim-vysledkem/

    (poznámka šéfredaktora – místo zkopírování textu celé recenze jsem vložil odkaz na ní)


« Starší komentáře