Praha

“Kdyby tisíc klarinetů” se už brzy rozezní v Divadle pod Palmovkou


Premiéry klasického muzikálu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra „Kdyby tisíc klarinetů“ v Divadle pod Palmovkou v novém nastudování a úpravě režiséra Jana Vondráčka (jistě ho znáte jako herce Divadla v Dlouhé) 19. a 20. října už se blíží (informovali jsme zde) a jako malé lákadlo si realizační tým pro diváky z řad médií i veřejnosti připravil malý nekostýmovaný koncert s  doprovodným programem.

Nové pražské nastudování příběhu o proměně zbraní v hudební nástroje v kasárnách  bude jakýmsi průsečíkem mezi třemi autorizovanými verzemi: první z roku 1958 v Divadle Na Zábradlí, druhou semaforskou (1980) a využívá i fragmenty z první verze filmového scénáře. Z té první zde bude přejatý kabaretní přístup, ze všech současně si vypůjčí mnoho postav, z té filmové i slavné písně. Stejně tak jsou zcela nově dopsány některé situace. Celek by měl víc než navodit pravou semaforskou atmosféru (předesíláme, že během koncertu se to skutečně podařilo).

Konferenciérem odpoledne se stal herec Radek Zima,. Nezdráhal se si hned na úvod postavit diváky v hledišti pěkně do pozoru. Pak už se ale rozjela parádní přehlídka klasických hitů, přičemž v doprovodné kapele hrají krom profi muzikantů i sami účinkující. Na úvod  jsme se dozvěděli, že má Magdalena Zimová (taktéž host z Divadla v Dlouhé) má, stejně jako Hana Hegerová před lety, po kariéře „V opeře“.

Magdalena Zimová a Václav Vostarek

Radek Valenta zazpíval slavnou “Terezu” . Ve velmi rozverné formě zaznělo známé trio „Tak abyste to věděla“ a duet „Je nebezpečné dotýkat se hvězd“ se dokonce rozrostl na kvartet. Jan Teplý to následně rozjel s legendární “Babetou” (a i když zrovna v tuto chvíli zlobil zvuk).

Radek Valenta a Kateřina Šildová

Radek Zima a režisér Jan Vondráček

Radek Valenta

"Generál" Jiří Suchý dal "Klarinetům" své požehnání

Pěvecké výstupy byly prokládány veselým vyprávěním nejen pana režiséra, který dal hodně nahlédnout do divadelní kuchyně, zejména, co se práce s hercem týče. Celou energií nabitou přehlídku si  soubor nechal poctivě schválit, kým jiným než generálem – v reálném životě četařem – Jiřím Suchým. A tak se také stalo. Jan Vondráček mu představil i dětské posily souboru coby „touch of humanity“ podle poučky Jana Wericha dovezené z Ameriky. Poté se nechal Jiří Suchý přemluvit, aby si jako přídavek zazpíval ještě jednou „Babetu“. Motivován větou „Chceme originál.“ se úkolu zhostil, ale připojil velkou omluvu, že svůj šlágr zpíval naposledy při oslavě našeho vstupu do Evropské unie a už tehdy nebyla paměť stoprocentní.  Vidět zakladatele Semaforu na jevišti je velkým zážitkem a jakýkoliv výpadek textu umí zahrát do autu a přehrát na kolegu, případně se také zařídit dalším sloganem odpoledne – co nezazpívám dotvořím pohybem.  Doufejme, že stejnou energií jako koncert bude disponovat i finální inscenační tvar, ale o to asi netřeba mít obavy.

"Generál" Jiří Suchý dal "Klarinetům" své požehnání

Jan Teplý, Jiří Suchý a oblíbená sborová "Babeta"

Jiří Suchý a značná část obsazení "Kdyby tisíc klarinetů"

Koncert byl nakonec po předchozí registraci přístupná i běžným divákům, kterým se jistě líbil i doprovodný program, přehlídka historických vozidel a „raut“, kde si každý mohl zakoupit klasické občerstvení (pivo, limo, párek s chlebem a hořčicí) v cenách ze šedesátých let minulého století. Půllitr za 1,80,- a párky za 3,60,- podle dlouhých front byla skutečně milou atrakcí a vzpomínkou zároveň.

Takto nějak z pohledu publicisty vypadá ideální „press show“. Že příjemné odpoledne jistě pozitivně ovlivní i prodej vstupenek, nepochybujeme, už bezprostředně po skončení se ozývaly hlasy diváků, jež na představení rozhodně zavítají.

Účel povedené akce se tedy snad podařilo naplnit. My už se na představení velmi těšíme, bude jistě v sezóně plné velkých světových titulů příjemným osvěžením!

Aktualizované obsazení a tvůrčí tým inscenace

VOJÍN SCHULZE (klarinet, kytara) – Radek Valenta
PODPORUĆÍK KLAUS – Miloš Kopečný nebo Hynek Chmelař j. h.
VOJÍN HUBERT – Ondřej Kavan
TEREZA – Kateřina Šildová j.h.
PLUKOVNÍK HELMUTH – Dušan Sitek
SERŽANT STELLA – Barbora Valentová nebo Magdalena Zimová j.h.
ŠÉF TELEVIZE TELVIS – René Přibil
BENJAMIN NOVÁK – Radek Zima
1. PARAŠUTISTA (alt. saxofon) – Jan Teplý j.h.
2. PARAŠUTISTA (baskytara) – Jan Konečný
KOMIK – Otto Rošetzký
INŽENÝR (kytara, baskytara) – Karel Vlček
ANITA – Jitka Sedláčková
BRIGITA – Simona Vrbická
CECILA – Hana Seidlová
KUCHAŘ – Václav Vostarek
DÍVKA (MALÁ TEREZA), dětská role – Alžběta Volhejnová j.h.* / Agáta Zimová j.h. / Eliška Patáková j.h.*
CHLAPEC (MALÝ PATRIK), dětská role – Milan Němec j.h. / Matěj Převrátil j.h.*
1. VOJÁK (klávesy) – Viktor Kracik j.h.
2. VOJÁK (perkuse) – Jiří Nedbal j.h.
3. VOJÁK (trubka) – Petr Beránek j.h. / Martin Jůzl j.h.
4. VOJÁK (pozoun) – Barbora Kolafová j.h. / Kateřina Šimonová j.h.
5. VOJÁK (el. kytara, baskytara) – Petr Šťastný j.h. / Matěj Křístek j.h.
KAMERAMAN – Richard Šírek

* Člen Dismanova rozhlasového dětského souboru

Režie, scénická hudba a hudební úprava písní: Jan Vondráček
Inscenační úprava: Ladislav Stýblo a Jan Vondráček
Hudební nastudování: Viktor Kracik a Jan Vondráček
Korepetice: Irena Pluháčková
Scéna: Jaroslav Milfajt
Kostýmy: Samiha Maleh
Choreografie: Martin Pacek
Dramaturgie: Ladislav Stýblo


Své fotografie laskavě poskytl Michal Novák ze spřáteleného serveru i-divadlo.cz. Mnohokrát děkujeme.


Praha
Muzikál ANDĚL PÁNĚ potěší diváky od podzimu 2023 v Hudebním divadle Karlín (+ obsazení)
Praha
“Antoinetta – královna Francie” zahájila zkoušky, uspořádala ples a zveřejnila obsazení (+ synopse)
Praha
“Lidoskop” poodhalil své tajemství (+ video)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!