Praha

Hegerová či Bowieho Lazarus. Městská divadla pražská vstupují do 70. sezony


Městská divadla pražská otevírají v září svoji 70. sezonu. V ní v české premiéře uvedou kultovní muzikál Davida Bowieho Lazarus, či poctu zpěvačce Haně Hegerové inscenací nazvanou Bez hany. Celkem si Městská divadla pražská pro své diváky připravila 14 premiér, 3 mezinárodní koprodukce, 2 festivaly a široký doprovodný program.

DIVADLO ROKOKO

BEZ HANY

Sezona v Rokoku začne premiérou inscenace Bez hany (Hommage à Hegerová), v níž režisér Jakub Nvota spolu s šesticí herců vzdává poctu zpěvačce Haně Hegerové prostřednictvím příběhů, které nesou písně z jejího repertoáru. Hegerová začala svou pražskou kariéru právě v Rokoku, na jehož hudební a kabaretní tradici dramaturgie Městských divadel pražských navazuje.

V inscenaci hrají a zpívají členové souboru Městských divadel pražských Nina HorákováTomáš Havlínek a Petr Konáš. Vedle nich se představí hostující Dana MarkováTomáš Petřík a slovenská herečka a zpěvačka Zuzana Mauréry. Hudebního nastudování se ujal cross-žánrový hudebník JeN Hovorka, který zároveň vede tříčlennou doprovodnou kapelu.

Foto: Patrik Borecký / Městská divadla pražská

>> VÍCE O INSCENACI BEZ HANY <<

V únoru se dále divákům v Rokoku poprvé představí recitál mezzosopranistky Dagmar Peckové s písněmi Kurta Weilla. V březnu v koprodukci s Divadlem Aréna Bratislava uvedou Městská divadla v české premiéře adaptaci současného bestselleru Davida Grossmana Přijde kůň do baru v režii Martina Čičváka. Poté se do Rokoka vrátí David Drábek: v druhém díle úspěšných Kanibalek, tentokrát s podtitulem Soumrak starců.

DIVADLO KOMEDIE

LAZARUS

Jeden z nejpozoruhodnějších titulů současného hudebního divadla, muzikál Lazarus, který se stal posledním uměleckým projektem Davida Bowieho, nastuduje slovenský režisér Marián Amsler, v hlavních rolích s Igorem Orozovičem nebo Ondřejem Rumlem. Muzikál, který již sklízí úspěch na evropských scénách, uvedou Městská divadla pražská na scéně divadla Komedie v české premiéře 11. a 12. října 2019.

první čtená zkouška

Foto: Alena Hrbková

>> VÍCE O MUZIKÁLU LAZARUS <<

V Komedii sezonu zahájí Michal Hába režií kontroverzní hry Franze Grillparzera Sláva a pád krále Otakara v překladu Radka Malého, který vznikl na objednávku Městských divadel pražských jako vůbec první český převod této tragédie o králi Přemyslu Otakaru II. Slovenský režisér Lukáš Brutovský chystá výraznou adaptaci Jiráskovy Husitské trilogie (Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč) a druhou mezinárodní koprodukcí sezony bude v Komedii projekt vycházející z Haškova a Brechtova Švejka v režii Armina Petrase (Stručné dějiny Hnutí), tentokrát vznikající ve spolupráci se Státním divadlem Augsburg. Třetí mezinárodní spoluprací v koprodukci s berlínskou Volksbühne bude projekt sedmi divadel ze střední a východní Evropy s pracovním názvem Post–West. Režisér Jiří Adámek se ve svém stylu divadla založeného na hudebnosti slova podívá na 100 nejkrásnějších českých básní. Cílení Komedie na mladší diváky potvrzují další dvě inscenace: nový vánoční titul A osel na něj funěl napsal jeden z nejoceňovanějších českých dramatiků současnosti René Levínský pod pseudonymem Šimon Olivětín, a režijně tento magický příběh dětského přátelství z meziválečné Prahy chystá Michaela Homolová z libereckého Naivního divadla. V další koprodukci se souborem Lenka Vagnerová & Company pak vznikne inscenace Panoptikum o ztrátě lidské podstaty, strachu z cizího, neznámého, smíchu a reflektorech.

DIVADLO ABC

Pro divadlo ABC začne v říjnu sezona Žebráckou operou Václava Havla. Proslulý příběh o londýnském podsvětí a jednom vpravdě neodolatelném kriminálníkovi nastuduje režisér David Radok. Ten tak bude vůbec poprvé spolupracovat s Městskými divadly pražskými, kde některé ze svých nejslavnějších režií vytvořil jeho otec Alfréd. Dvě inscenace připraví pro divadlo ABC umělecký šéf Městských divadel pražských Michal Dočekal: po úspěšných Andělích v Americe se bude opět věnovat moderní americké klasice, tentokrát Smrti obchodního cestujícího od Arthura Millera v hlavní roli s Miroslavem Donutilem, který  se po několikaleté pauze vrací na pražská jeviště. V závěru sezony uvede Dočekal původní dramatizaci Tolstého románové epopeje Vojna a mír, kterou diváci v Praze uvidí po více než čtyřiceti letech. Ještě předtím v únoru uvede v ABC kmenový režisér Městských divadel David Drábek muzikál ohavné krásy Elefantazie, pod nímž je podepsán spolu s autorem písňových textů Tomášem Belkem a hudebním skladatelem Darkem Králem.

I v této sezoně budou Městská divadla pražská rozšiřovat doprovodný program: na Malé scéně divadla ABC pravidelně probíhají lektorské úvody k inscenacím, literární matiné věnovaná významným osobnostem české i světové literatury nebo přednášky z cyklu Kronika čerpající z historie Městských divadel pražských.

Pokračovat budou i architektonické prohlídky divadel, které se setkaly s velkým zájmem, a herecké kurzy pod vedením zkušených lektorů Viktorie Čermákové a Petra Haška. Rozšíří se nabídky aktivit pro žáky a studenty škol pod vedením divadelní pedagožky Lucie Mecové.

Komedie, scéna otevřená experimentům a novým uměleckým pohledům, bude nadále vstřícná nejen k divadlu, ale i k hudebnímu a výtvarnému umění. Třetí adventní víkend v prosinci se zde uskuteční Vánoční festival nabízející nejlepší české inscenace s vánoční tematikou a dílny pro děti. V dubnu zase druhý ročník festivalu Nová komedie, který divákům přiblíží tvorbu mladých českých a zahraničních umělců.

Nadále bude vycházet i časopis Moderní divadlo, jehož náklad se ustálil na 25 000 výtiscích a který každý druhý měsíc přináší rozhovory, eseje, články a další čtení.

Městská divadla pražská neustále zvyšují komfort pro své diváky: v prosinci 2018 spustila přehlednější a uživatelsky příjemnější webové stránky, v dubnu otevřela novou centrální pokladnu, v nové sezoně plánují spuštění e-shopu. Pokračují také intenzivní opravy divadla Komedie, letos v létě byly po více než třiceti letech opraveny divácké toalety, instalována nová zvuková aparatura a probíhají i úpravy foyer.


Aktuální zprávy
Monika Absolonová se vrací na muzikálové jeviště
Fotoreportáže a galerie
100 000. návštěvník “Mýdlového prince” zavítal do Divadla Broadway
Aktuální zprávy
Muzikál RENT: Miluj, žij a plať se předvede do konce roku už jen třikrát
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!