Praha

Česká premiéra muzikálu PLES UPÍRŮ slibuje největší upíří podívanou od dob Draculy


Producent František Janeček zahájil 10. října neformální tiskovou konferencí zkoušky české premiéry světového muzikálu PLES UPÍRŮ. Setkání proběhlo za účasti kompletního hereckého i tvůrčího týmu. Premiéra v režii Radka Balaše a s českým přebásněním Michaela Prostějovského se uskuteční v únoru 2017 na scéně GoJa Music Hall. Muzikál na motivy stejnojmenného filmu Romana Polanského slibuje nejvýpravnější upíří podívanou od dob Draculy.

Tanz der Vampire (v češtině Ples upírů) je původní rakouský muzikál vytvořený na motivy stejnojmenného filmu od režiséra Romana Polanského z roku 1967. Autorem hudby k muzikálu je Jim Steinman, libreto napsal Michael Kunze. Poprvé se Tanz der Vampire hrál ve Vídni v divadle Raimund v říjnu roku 1997 a získal takovou popularitu, že v roce 1998 vyhrál cenu IMAGE AWARD za nejlepší muzikál. Později, v roce 2000, se show poprvé objevila v Německu a od té doby se dočkala zpracování v mnoha zemích Evropy i za jejími hranicemi. Ples upírů byl uveden mimo jiné na newyorské Broadwayi, v Berlíně, Tokiu, Varšavě, Hamburku, Antverpách, Budapešti nebo Paříži.

Osobně jsem viděl muzikál šestkrát v zahraničí, konkrétně ve Vídni a Berlíně, a patří k jedněm z nejvelkolepějších a hudebně nejkrásnějších titulů. Reportáž z návštěvy vídeňského nastudování si můžete přečíst ZDE. Pokud byste toužili nyní vidět muzikál v zahraničí, tak originální verze se právě uvádí v Mnichově, ale pouze do ledna 2017.

Kostýmní výtvarník Roman Šolc, režisér Radek Balaš a scénograf Daniel Dvořák

Kostýmní výtvarník Roman Šolc, režisér Radek Balaš a scénograf Daniel Dvořák

Ples upírů nahradí v GoJa Music Hall oblíbený muzikál Fantom opery, který se uvádí do prosince 2016. Ples upírů je dle slov producenta JUDr. Františka Janečka ještě náročnější titul, a to jak z hlediska výpravy, tak například také počtu účinkujících.

František Janeček svěřil režii ostřílenému muzikálovému režisérovi Radku Balašovi, pro kterého je Ples upírů skutečnou výzvou. “Kdybychom vzali třicet deka hororu a tajemna, třicet deka humoru a nadsázky a čtyřicet deka romantiky, přidali k tomu špetičku krásných kostýmů a nápadité výpravy, a to celé zalili nádhernou hudbou, tak máme třaskavou směs, která se jmenuje Ples upírů,” popsal muzikál metaforicky Balaš.

Balaš si ke spolupráci přizval choreografku Qašu, která se postará o velice důležité taneční scény, které jsou jedním z pilířů tohoto muzikálu. Muzikál se bude zkoušet nadstandardní dobu tří měsíců, aby bylo zaručeno, že vše bude mít tu nejvyšší kvalitu.

Qaša a její taneční company

Qaša a její taneční company

Muzikál bude samozřejmě doprovázet živý orchestr, o hudební nastudování se postará dirigent Michal Macourek. České přebásnění je z pera Michaela Prostějovského, pro kterého je Ples upírů srdcovou záležitostí a splněným snem.

Velkolepá výprava je z dílny akademického architekta Daniela Dvořáka, který slíbil “největší upíří podívanou od dob Draculy v Kongresovém centru”. Opět připomněl, že výprava bude ještě bohatější a technicky náročnější než v případě Fantoma opery. Diváci se mohou těšit také na 350 kostýmů a masek Romana Šolce. Nedílnou součástí masek jsou také speciální upírské zubní protézy, které má na starosti známý český zubní lékař Roman Šmucler. Pro každého člena hereckého týmu jsou vyráběny protézy přímo na míru.

Představitelky hlavní ženské role Sarah

Představitelky hlavní ženské role Sarah

Hlavní roli hraběte von Krolocka ztvární Marian Vojtko v alternaci s Bohušem Matušem, v hlavní ženské roli Sarah se představí Natálie Grossová (která je ve svých 13 letech nejmladší představitelkou této role), Michaela Gemrotová a jako understudy Veronika Stýblová. V dalších rolích se můžete těšit např. na Michaelu Noskovou, Lukáše Randáka, Pavla Vítka, Jana Urbana, Tomáš Vaňka, Jiřího Zonygu, Magdu Malou a další. Kompletní obsazení vč. taneční a pěvecké company naleznete níže.

Na závěr tiskové konference zazněla také hudební ukázka, a to ústřední duet Totale Eclipse of Heart, který proslavila Bonnie Tyler a nás je také známá v české verzi Leony Machálkové. Píseň zazpívali Natálie Grossová a Marian Vojtko, a to již v kostýmech, ve kterých je budou diváci moci vidět od února 2017. Na krátkou ukázku se můžete podívat níže…

Nezbývá nám tedy, než se těšit na premiéru, která se uskuteční 12. února 2017. Vstupenky jsou již v prodeji, zakoupíte je buď přímo na webových stránkách muzikálu nebo v síti TICKET ART.

Kompletní obsazení muzikálu Ples upírů

Hrabě von Krolock – Marian Vojtko, Bohuš Matuš
Sarah – Natálie Grossová, Michaela Gemrotová, Veronika Stýblová (understudy)
Alfred – Michal Bragagnolo, Lukáš Randák, Jakub Hübner (understudy)
Profesor Abronsius – Pavel Vítek, Petr Matuszek, Jan Urban
Herbert von Krolock – Tomáš Vaněk, Laco Hudec-Šubrt
Chagal – Jiří Zonyga, Bronislav Kotiš
Magda – Michaela Nosková, Elis Ochmanová
Rebecca – Renáta Podlipská, Magda Malá
Koukol – Tomáš Kobr, Jindřich Nováček

Taneční sólo – Qaša, Martin Císarz, Johana Hájková, Jan Dědek

Taneční company – Barbora Březinová, Šárka Lafková, Aneta Dobešová, Natálie Podešvová, Pavlína Vejnarová, Eva Miškovič, Denisa Sýkorová, Adéla Abdul Khaleg, Kristýna Stránská, Pavla Harangová, Jakub Sotorník, Denis Moťovský, Michal Klohna, Jan Mouca, Jan Olexa, Lukáš Kellner, Ondřej Bohata, Dominik Jandus, Václav Koutecký

Pěvecká company – Pavlína Rainová, Jiří Kůdela, Viola Richterová, Vojtěch Dinga, Eva Burešová, Vít Bečvář, Denisa Wich, Nikolaj Višnjakov, Veronika Stýblová, Milan Zítka, Marie Horváthová, Michal Smrkovský, Michaela Horáková, Karel Valenta, Veronika Zelníčková, Jakub Hübner, Martina Vališová, Pavlína Tomešová

Téměř kompletní představitelé hlavních rolí

Téměř kompletní představitelé hlavních rolí

Tvůrčí a realizační tým

Hudba: Jim Steinman
Libreto: Michael Kunze
Producenti: JUDr. František Janeček a Filip Janeček
Režisér: Radek Balaš
Dirigent a hudební nastudování: Michal Macourek
II. dirigent: Pavel Kantořík
Choreografie: Leona “Qaša” Kvasnicová
Překlad: Michael Prostějovský
Dekorace: Daniel Dvořák
Kostýmy: Roman Šolc
Sound design: Petr Košař
Light design: Pavel Kremlík
Animace: Ariadna Nikiforová

Tisková konference k zahájení zkoušek muzikálu na jevišti GoJa Music Hall

Tisková konference k zahájení zkoušek muzikálu na jevišti GoJa Music Hall

Laco Hudec-Šubrt, Natálie Grossová, Eliška Ochmanová, Michaela Nosková a Lukáš Randák

Laco Hudec-Šubrt, Natálie Grossová, Eliška Ochmanová, Michaela Nosková a Lukáš Randák

Režisér Radek Balaš a producent JUDr. František Janeček

Režisér Radek Balaš a producent JUDr. František Janeček

Magda Malá v zákulisí GoJa Music Hall

Magda Malá v zákulisí GoJa Music Hall

Eliška Ochmanová, Marian Vojtko a Michaela Nosková

Eliška Ochmanová, Marian Vojtko a Michaela Nosková

Autorkou fotografií je Michaela Feuereislová, děkujeme za jejich laskavé poskytnutí!


Aktuální zprávy
Horečka sobotní noci se v prosinci rozloučí s Divadlem Kalich
Praha
JAK SE DĚLÁ MUZIKÁL v Hudebním divadle Karlín – nová muzikálová revue
Praha
Nový muzikál DOKTOR FAUST předčil očekávání. Vyhrajte vstupenky
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!