Plzeň

Dnes premiéra muzikálu DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA v Divadle J. K. Tyla v Plzni


Dnes (16. února 2019) se na Malé scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni uskuteční premiéra  muzikálu DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA autorů  Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého.

Soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla obohatí svůj repertoár o jedno z nejslavnějších a nejoriginálnějších děl proslulého Semaforu. Generacemi oblíbený muzikál s chytlavými hity v režii Dalibora Gondíka, který se v plzeňském divadle uvedl nastudováním veleúspěšné inscenace Donaha!

V hlavních rolích diváci uvidí mladé členy muzikálového souboru Charlotte Pščolkovou, Pavla Režného, Pavla Klimendu a Martina Holce. Jako bohatá teta z Liverpoolu se představí hostující Daniela Šinkorová, která získala svou druhou Cenu Thálie za roli Sally Bowles právě v plzeňském nastudování muzikálu Kabaret.

Daniela Šinkorová jako teta z Liverpoolu

Daniela Šinkorová jako teta z Liverpoolu

Premiéra původní inscenace Dobře placené procházky autorů Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého, jejichž díla jsou známá především pro nezaměnitelný styl, humor a hudbu, se uskutečnila v roce 1965 a dočkala se více než 60 repríz. O rok později vznikla slavná filmová podoba v režii Miloše Formana, který stál i za upravenou a rozšířenou verzí Dobře placené procházky v Národním divadle (2007).Naše plzeňská ,Procházkaʼ bude nazkoušená s úctou a pokorou k původní divadelní verzi. Máme kompletní notový materiál z té doby i původní text psaný na stroji. Vše nám citlivě zaranžoval Karel Cón, který má s touto muzikou velké zkušenosti. Senzační desetičlennou kapelu povede u klavíru Jakub Šafr nebo Pavel Kantořík a celé dílo budeme zpívat živě a bez pauzy, tedy tak, jak to bylo. Celá hra se odehrává pouze v koupelně přesně tak, jak si to pan Suchý tenkrát vysnil. Měl jsem tu možnost se s ním sejít a vzpomínat a vzpomínat. Dal jsem si také dohromady pár historek s Evou Pilarovou a doufám, že vše dopadne hezky a uctivě,“ přibližuje plzeňské nastudování muzikálu režisér Dalibor Gondík.

Důvody výběru tohoto titulu upřesňuje dramaturg muzikálového souboru Pavel Bár: „Rozhodli jsme se po čase opět vrátit k české klasice šedesátých let a našim divákům nabídnout další muzikálový klenot, zcela odlišný od našeho ostatního repertoáru. Dobře placená procházka je podle mého názoru jedním z vůbec nejlepších původních muzikálových děl v historii českého divadla. Její jedinečnost tkví v originálním humoru, poetických a přitom zábavných Suchého písňových textech a osobité Šlitrově hudbě, která sice na první poslech působí jednoduše, ale při tom je výtečně prokomponovaná a interpretačně nelehká.“

Muzikál vypráví příběh mladého rozvádějícího se páru Uliho a Vanilky, jimž je doručen telegram o úmrtí Vanilčiny bohaté tety z Liverpoolu, která v závěti odkázala budoucímu dítěti mladých manželů milión liber. Uli s Vanilkou se pod vidinou notného množství peněz snaží opět sblížit, vše ale začne narušovat až absurdní sled událostí v čele s dotěrným advokátem, naivním listonošem a především překvapivým příjezdem tety z Liverpoolu. Nejznámější skladbou díla se stala ústřední milostná píseň „Jsi nejkrásnější krajina, co znám“, která se prolíná dějem v různých verzích. Oblíbené a neméně populární jsou i další melodie – Vanilčino svádivé „Je dusno a těžko“, tetiččino „Kdesi nad kanálem“ či listonošovo „Nevyplacený blues“.

„Mám k Semaforu velmi silný vztah. Od prvního ročníku konzervatoře jsem pod vedením prof. Jarolímové a hlavně korepetitora Přemysla Ruta přezpíval desítky ,šlitrovekʼ, a dokonce jsem maturoval písní ,Já přilepím si známku na čeloʼ, což beru trochu symbolicky… Na této hudbě jsem opravdu vyrostl, učil jsem se Šlitrovy harmonické postupy a zejména rytmy, které jsou originální a často nenapodobitelné,“ odpovídá na otázku, kdy se poprvé setkal se Semaforem, režisér Dalibor Gondík.

Dobře placená procházka v Plzni

Dobře placená procházka v Plzni

Mladý manželský pár ztvární Charlotte Pščolková a Pavel Režný. „Na roli Vanilky a obecně na celé dílo se velmi těším. Vanilka totiž není v porovnání s mými ostatními rolemi úplně kladná postava. Dobře placená procházka je jazzová opera a s tímto žánrem nemám zatím žádnou zkušenost, takže je to pro mě velmi zajímavý úkol. Jsem nadšená ze spolupráce s Daliborem. Známe se už dlouho, Dalibor byl můj pedagog herectví na konzervatoři. Je pro mě krásné, že se potkáváme znovu, ale tentokrát při práci na něčem ,opravdovémʼ,“ komentuje přípravy na muzikál Charlotte Pščolková. Její partner Pavel Režný s úsměvem dodává: „Jsem rád, že budeme mít na repertoáru další skvělou komedii a také na to, že se na jevišti konečně potkám se svou partnerkou Charlotte. Přestože hrajeme rozvádějící se pár.“ V roli naivního listonoše se objeví Pavel Klimenda, jako ziskuchtivý advokát se představí Martin Holec a z Liverpoolu dorazí bohatá tetička v podání hostující Daniely Šinkorové. „Já se vracím do Plzně moc ráda, protože mám na svá předešlá hostování velmi hezké vzpomínky. Když mě s nabídkou oslovil režisér Dalibor Gondík, okamžitě jsem souhlasila. Hudba v tomto díle je senzační a trochu kamarádí i s jazzem, a to se mi moc líbí. Také není úplně jednoduchá, a protože jsem něco takového na divadelních prknech ještě nedělala, beru to jako krásnou výzvu,“ přibližuje své účinkování v muzikálu Daniela Šinkorová. Sólisty doplňuje také šestičlenný sbor.

OBSAZENÍ MUZIKÁLU
DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA

Uli – Pavel Režný
Vanilka – Charlotte Pščolková
Advokát – Martin Holec
Listonoš – Pavel Klimenda
Teta z Liverpoolu – Daniela Šinkorová
Hlas shůry – Tereza Topičová
Sbor – Simona Lebedová, Hana Spinethová, Stanislava Topinková Fořtová, Lucie Zvoníková, Roman Krebs, Martin Šefl

TVŮRČÍ A INSCENAČNÍ TÝM

Libreto: Jiří Suchý
Hudba: Jiří Šlitr
Režie: Dalibor Gondík
Hudební nastudování: Jakub Šafr
Instrumentace: Karel Cón
Kapelník: Pavel Kantořík, Jakub Šafr
Dramaturgie: Pavel Bár
Choreografie: Ivana Hannichová
Scéna: Dalibor Gondík
Kostýmy: Veronika Hindle
Pěvecké nastudování: Sára Bukovská
Sound design: Matouš Pilný
Light design: Jakub Sloup
Asistent režie: Martin Šefl
Korepetice: Sára Bukovská, Pavel Kantořík
Inspice: Tereza Topičová
Nápověda: Monika Opalecká

Dobře placená procházka - plakát

Dobře placená procházka – plakát

Foto: Martina Root | DJKT

Aktuální zprávy
Do Plzně přichází nový festival – NA SCÉNU!
Pozvánky a konkurzy
Konkurz do připravované české premiéry broadwayského komediálního muzikálu SOMETHING ROTTEN!
Aktuální zprávy
Divadlo J. K. Tyla v Plzni chystá i letos muzikálový festival Na scénu!
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!