Pardubice

Muzikály uchované v krabičce aneb dvě nová CD Východočeského divadla


Východočeské divadlo Pardubice před Vánoci doplnilo kolekci svých muzikálových CD. Po Sugar, Pokrevních bratrech, Mississippi Blues Benovi, Princezně se zlatou hvězdou na čele či My Fair Lady se své nahrávky dočkaly i muzikály Muž z kraje La Mancha a Benny Rock´n´Roll Star.

Důvody, proč divadla vydávají CD svých muzikálů, vysvětluje dramaturgyně Jana Uherová: „Divadlo se od jiných druhů umění liší především tím, že se hraje „teď a tady“. Každé představení je tedy originál, jedno od druhého se liší jinou atmosférou, napětím, jiným souzněním diváků s herci. Nic kromě vzpomínek ho nedokáže dostatečně zachytit, uchovat. Když se představení takzvaně stáhne z repertoáru, zůstane po něm plakát, tištěný program, pár recenzí a fotografií. Ale nic z toho nemůže představení plnohodnotně přiblížit. Jedna možnost, jak si lépe uchovat představení v paměti, přece jen existuje – je to nahrání písní z představení. A to je podle mě také jeden z důvodů, proč se nahrávají písně z muzikálů na hudební nosiče. Abychom si na chvíli obnovili zážitky z divadla, vybavili si ty neopakovatelné chvíle, kdy herci hráli a zpívali jenom pro nás.“

CD s písněmi z divácky populárního muzikálu Muž z kraje La Mancha divadlo slavnostně pokřtí ve čtvrtek 29. prosince před 31. reprízou inscenace v režii Petra Novotného. Role kmotra se zhostí Petr Kostka.

Pro snazší orientaci v ději jsme se rozhodli natočit písně a části dialogů přímo z představení s diváky, někdy je tedy i slyšet reakce publika. Dílo si proto ponechává svou autentickou divadelní atmosféru,“ říká Jana Uherová.

V hlavních rolích příběhu o rytíři Donu Quijotovi hrají a zpívají Ladislav Špiner, držitel Ceny Thálie 2010 pro činoherce do 33 let, Jiří Kalužný a Kristina Jelínková.

Potisk CD Muž z kraje La Mancha

Nahrávka autorského minimuzikálu Benny Rock´n´Roll Star uváděného v režii Jiřího Seydlera na Malé scéně ve dvoře bude pokřtěna po novém roce. Rekonstrukcí osudů rock´n´rollového krále jménem Benny Rock´n´Roll Star na CD provedou známí „akademici“ Kristina Jelínková, Jiří Kalužný a Jiří Šlupka Svěrák, kteří k sobě přizvali ještě akademického nováčka Josefa Vránu a divadelní kapelu Můžete si za to sami!

Potisk CD Benny Rock´n´Roll Star

Všechny rockové a bluesové skladby, které složil Jiří Šlupka Svěrák, jsou svébytné a mají význam i mimo zmíněné představení. Proto i diváci, kteří muzikálek o vzniku rock´n´rollu neviděli, si přijdou na své,“ doplňuje Jana Uherová.

Radek Smetana

Dodatek Musical.cz: CD Muž z kraje La Mancha už můžete nakupovat na oficiálním e-shopu za symbolických 150,- Kč, cena CD Benny Rock’n’Roll Star bude také 150,– Kč. K vydání nových nosičů srdečně gratulujeme!


Recenze a reportáže
Originální pardubické “Chicago” má novou Velmu Kristinu Jelínkovou
Pozvánky a konkurzy
Doprovodný program kampaně “Pomozte svému divadlu” v Praze a Brně zahrne i muzikálová vystoupení
Pardubice
Poslední reprízy Tří veteránů na Kunětické hoře
  • Peggy.kaja

    Muže z La Mancha mužu jen doporučit, jedná se o opravdu nádherné představení.


  • Jiří K.

    Děkuji VČD a naprosto souhlasím s paní dramaturgyní.


  • Jiří K.

    V těchto dnech vydalo Vyhodočeské divadlo také první českou nahrávku muzikálu Zpívání v dešti. http://www.vcd.cz/aktual/cdzpivanivdesti.htm
    A nutno říct, že se více než vyvedlo. CD obsahuje 18 písní a 1 bonusový track, na CD zpívají Josef Pejchal, Martina Sikorová, Jan Musil, Petra Janečková, Martin Mejzlík a další.