Ostrava

Přípravy na muzikál “Fantom Londýna” v Ostravě úspěšně odstartovaly


V Národním divadle moravskoslezském začala intenzivní práce na muzikálu “Fantom Londýna“. Na zkušebně souboru operety a muzikálu NDM se v uplynulém týdnu konala série scénických čtení (tzv. workshopů), kterých se kromě vybraných diváků a interpretů zúčastnili i tvůrci: skladatel Radim Smetana, textař Michael Prostějovský a libretisté Pavel Bár a Lumír Olšovský, který je zároveň režisérem nově připravované inscenace.

Po skončení zkušebního představení se Lumír Olšovský svěřil se svými bezprostředními pocity: „Myslím si, že tak nečekaně pozitivní přijetí ještě nehotového tvaru nám předpovídá divácký zájem. Pro mne bylo podstatné, že jsem si ověřil herecké obsazení, které teď vnímám jako ideální.“ Lumír Olšovský má ambiciózní plány a chce do Ostravy nalákat také pražské muzikálové diváky, například pomocí různých akcí a vzácných hostů v představení. Snad se již brzy dozvíme více podrobností…

Během třídenního intenzivního workshopu nazkoušel soubor operety a muzikálu předběžnou podobu písní a dialogů, kterou předvedl odborníkům a také vybraným fanouškům ostravského divadla. Jako hudební podkres sloužily v tomto případě demonahrávky a herci zpívali pod taktovkou dirigenta Marka Prášila.

Workshop "Fantoma Londýna"

Workshop "Fantoma Londýna"

Podobná scénická čtení se v případě vzniku nového díla konají u velkých muzikálů v zahraničí běžně, v českém prostředí se jedná spíše o unikáty. Zkušební uvedení je jakousi tvůrčí laboratoří budoucího díla, reakce diváků a jejich postřehy představují pro autory důležitý materiál při další práci. Během následujících týdnů projde muzikál závěrečnými autorskými úpravami tak, aby koncem března odstartoval ostrý zkušební proces.

Ondřej Bábor a Martina Šnytová

Ondřej Bábor a Martina Šnytová

Workshop "Fantoma Londýna"

Workshop "Fantoma Londýna"

Muzikál “Fantom Londýna” se odehrává v atmosféře viktoriánské Anglie konce 19. století, autoři se v něm totiž vrací k mysteriózní postavě Jacka Rozparovače, který nechvalně proslul jako první sériový vrah na světě. Ačkoliv záhadné vraždy kněžek lásky v londýnské čtvrti Whitechapel ohrozily jen velmi malou část Londýna, brutalita zločinů tehdy ochromila celé království. Z mlhy londýnských uliček se tak vynořila záhadná figura šílence, který získal přezdívku Jack Rozparovač. O něm samotném však dodnes nevíme téměř nic. Během desítek let se zrodila řada pověstí a legend, na jejichž základě vznikly úspěšné romány, filmy a nyní i zcela původní muzikál, kde každá z postav může být vrahem.

Autoři muzikálu a tvůrčí tým

Autoři muzikálu a tvůrčí tým

Muzikál by měl být zařazen v detektivním žánru (až téměř s příchutí thrilleru) a dle prvních náznaků by se o přestávce skutečně mělo mezi diváky řešit, kdo že je vlastně tím tajemným vrahem. Jako v každém muzikálu samozřejmě nebude chybět ani milostná linka.

Světové premiéry muzikálu Fantom Londýna se budou konat 16. a 18. května 2013 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě.

Autorem fotografií z workshopů je Pavel Průcha.

Exkluzivně: Scénické návrhy Ondřeje Zichy

Základní model scény

Základní model scény

Model scény - rozsvícené lampy

Model scény - rozsvícené lampy

Pokojík Evelyn + lampa


Ostrava
Konkurz do muzikálu ELISABETH na hlavní i vedlejší, mužské i ženské role a company
Ostrava
Volá Londýn aneb nejslavnější britské muzikálové melodie zazněly v Ostravě
Aktuální zprávy
TOP 3 muzikály sezóny 2022/2023 podle Musical.cz
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!