Aktuální zprávy

Muzikálová adaptace filmu AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ zná své obsazení


Dnes 10. února 2016 se v karlínském klubu Theatro uskutečnila tisková konference k očekávané premiéře muzikálu AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ, který vychází ze stejnojmenného filmu Oldřicha Lipského. Tvůrci konečně odhalili, jakým směrem se bude jevištní adaptace Antonína Procházky ubírat a také představili první jména z obsazení.

Jak již dříve bylo avizováno a prosáklo v různých verzích do médií, muzikál nebude přesnou “kopií” známého filmu. Antonín Procházka napsal velice volnou adaptaci, ve které využije oblíbeného principu divadla na divadle. Těšit se ale i tak můžete na známé postavy a hlášky z filmu. A opravdu se dnes oficiálně potvrdilo, že v muzikálu nebudou žádné dětské role. Režisér Procházka to zdůvodnil mj. tím, že najít tolik dětí, které by zvládly muzikálové řemeslo není možné a také že kvůli školní docházce by bylo muzikál velice obtížné nazkoušet.

Pan Svěrák vyslovil souhlas s muzikálovou úpravou. Komedie bude mít sice několik nových postav, ale hlášky Černé kroniky nebo láska Leontýnky a Dlouhého Jendy samozřejmě zůstaly,” uvedl Procházka.

Oficiální anotace: V ospalé vesničce Brtnice přijdou tamější ochotníci s nápadem. Před čtyřiceti lety se na jejich hradě natáčel slavný film Ať žijí duchové. Proč toho nevyužít a nesehrát známou hudební komedii v létě pod širým nebem? Ředitel školy sepíše divadelní adaptaci a požádá o pomoc studenty pražské DAMU, kteří si letos místo sjíždění Vltavy můžou v létě zazkoušet! Přes počáteční nedůvěru mezi ochotníky a studenty vše spěje k očekávané premiéře. Romantický příběh se prolíná se skutečným životem. A tak se představitelka Leontýnky nakonec doopravdy zamiluje do kluka, který hraje Dlouhého Jendu, a rozpadající se zříceninu hradu Brtník zachrání místo skřítků tesařů tajemná šlechtična. Je živá, nebo je to duch? Hranice mezi reálným životem a pohádkou jsou tenčí než pavučina.

Jaroslav Uhlíř a Antonín Procházka

Jaroslav Uhlíř a Antonín Procházka

Samozřejmě v muzikálu zazní všechny písně Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka, které znáte z filmu – „Hajný je lesa pán“, „Dumky, žalky“, „Šupy dupy dup“, „Zavolejte stráže“ anebo „Pramen zdraví z Posázaví“. Protože však film neobsahuje mnoho písní, bude muzikál doplněn o další písně této oblíbené skladatelské dvojice, zazní tak například „Není nutno“, „Elektrický valčík“ nebo „Dělání“. “Všechny písně, i ty které nezazněly ve filmu, budou vždy součástí děje,” prozradil na tiskové konferenci Jaroslav Uhlíř.

O hudební producentský dozor se stará Ondřej Soukup, který má na starosti aranže a například také rozepsání písní do choreografických čísel. “V žádném případě ale nehodláme písně nějak měnit nebo modernizovat,” doplnil Soukup s dodatkem, že osobitý zvuk hudby Jaroslava Uhlíře se pokusí co nejvíce zachovat. Muzikál doprovodí živý orchestr pod vedením Dalibora Kaprase.

Představitelky Leony (Leontýnky)

Představitelky Leony (Leontýnky)

V obsazení nalezneme jak muzikálové zpěváky, tak i herce, které byste možná v muzikálu nečekali. Hlavní postavu Leony, která bude hrát Leontýnku z Brtníku, si zahrají všechny Sofie z muzikálu Mamma Mia!, a to Petra Vraspírová, Ivana KorolováHana Holišová. Dále se můžete těšit na Davida Gránského, Tomáše Smičku, Jiřího Korna, Bronislava Kotiše, Jiřího Langmajera nebo Romana Vojtka.

Z řad těch “nemuzikálových” zpěváků můžeme jmenovat Vladimíra Kratinu, Jaromíra Dulavu, Chantal Poullain, Adélu Gondíkovou nebo Danu Batulkovou. Na jevišti se objeví také populární komici Michal Suchánek a Richard Genzer. Kompletní obsazení naleznete níže.

Producenti diváky lákají také na velkolepou výpravu – na první pohled úchvatnou scénu navrhl architekt Daniel Dvořák, který v Kongresovém centru vytvořil scény k muzikálům Dracula a Monte Cristo. “Vždycky když někdo potřebuje v Kongresovém centru postavit hrad, tak volají mě,” vtipkoval Dvořák na tiskovce. O kostýmy se postará známý výtvarník Roman Šolc. Dojde také na speciální efekty a kouzla, bez kterých by se tato pohádka neobešla.

Návrh scény Ať žijí duchové

Návrh scény Ať žijí duchové

Autorkou choreografií bude stejně jako u Mamma Mia! (muzikál Ať žijí duchové! připravuje stejný producentský tým) Ivana Hannichová. Kromě klasických choreografií se pokusí zapojit také artistické a akrobatické prvky.

Premiéra muzikálu proběhne 22. dubna 2016 v Kongresovém centru Praha a dosud je naplánováno 25 repríz do konce sezóny. “Již nyní, tři měsíce před premiérou, máme prodaných 20 000 vstupenek,” zveřejnil na tiskové konferenci PR manažer Janis Sidovský. Vstupenky můžete zakoupit v sítích TICKET ART a TICKETPORTAL od 390/240 Kč. Pro děti do 12 let (včetně) nabízí producenti dětské vstupné, snížené o 150 Kč.

Ukázky kostýmních návrhů Romana Šolce

Ukázky kostýmních návrhů Romana Šolce

Dosud potvrzené obsazení – Aktualizováno 4.3.

Leona (Leontýnka z Brtníku) – Hana Holišová, Ivana Korolová, Petra Vraspírová
Kastelán (rytíř Brtník z Brtníku) – Jaromír Dulava, Vladimír Kratina
Vedoucí samoobsluhy –Václav Kopta, Jiří Korn
Ředitel školy – Zbyšek Pantůček, Michal Suchánek
František (hajný Kochánek) – Bronislav Kotiš, Oldřich Kříž
Starosta (předseda DrPrHrBr) – Richard Genzer, Viktor Limr
Učitelka (Černá kronika) – Dana Batulková, Miluše Bittnerová, Adéla Gondíková
Pavel (Jenda Dlouhý) – David Gránský, Pavel Režný
Mistr – Jiří Langmajer, Roman Vojtek
Leontýna von Brtnik – Chantal Poullain, Štěpánka Křesťanová, Miroslava Pleštilová
Libuška (hajná Kochánková) – Štěpánka Křesťanová, Miroslava Pleštilová

Ríša (Zrzek) –Lukáš Pečenka, Tomáš Smička
Eva –Barbora Skočdopolová, Barbora Šampalíková
Pepa –Ondřej Bábor, Filip Hořejš
Hana –Michaela Dostálková, Felicita Prokešová
Klára –Kateřina Klausová, Berenika Suchánková
Vendelín –Martina Černá, Karolína Krejčová
Adámek –Martin Hejný, Petr Ryšavý

Obsazení aktuální k 4.3.2016

 

Foto z tiskové konference – Herminapress


Aktuální zprávy
4 TENOŘI slavnostně pokřtili své debutové album muzikálových a filmových hitů
Praha
“Tři mušketýři” se vrací do Divadla Broadway (+ soutěž o 3×2 vstupenky)
Praha
Divadlo Kalich zveřejnilo obsazení nového muzikálu “Osmý světadíl”