Aktuální zprávy

Muzikál Janka Ledeckého IAGO zná své české obsazení


Na tiskové konferenci v Divadle Hybernia bylo odhaleno obsazení muzikálu Janka Ledeckého Iago, který bude po světové premiéře v Bratislavě uváděn právě v pražském divadle.

Muzikál IAGO vypráví příběh Shakespearova díla Othella, kde je hlavním hrdinou IAGO, který je ambiciózním pobočníkem právě Othella. Je to muž, který se pro dosažení vlastního úspěchu neštítí ničeho, je ulhaný a závistivý. Zkrátka zloduch každým coulem.

Představení se již hraje v Bratislavě, ale jak Janek Ledecký upozorňuje, stejná bude pouze výprava. „Samozřejmě převezmeme ty režijní postupy, které nejlépe fungují, ale jako po každé premiéře, jsem měl pocit, že by něco šlo udělat jinak a líp. A teď budeme mít v Praze šanci to dokázat,“ radoval se Ledecký, který je autorem hudby a textů. Ve svém týmu měl rovněž hlavní slovo při výběru herců.

Janek Ledecký

Janek Ledecký

Režie je ujal americký choreograf a režisér Robert Johanson. V jeho přítomnosti se bude zkoušet během srpna a září. Celý tvůrčí tým se skládá asi z třiceti lidí, včetně módní návrhářky Beaty Rajské a kostýmního výtvarníka Romana Šolce. Dále bude na place padesát herců a tanečníků v alternacích, na odbavení každém představení se bude podílet třicet lidí nejrůznějších profesí. „O tomto námětu jsem věděl už pár let a věřil jsem mu. Zároveň mi bylo jasné, že k tomuto projektu jsou potřeba nemalé prostředky a dobré zázemí. A protože jsme v Hybernii úspěšně zvládli i tak náročný muzikál, jako je Mefisto, tak jsem přijal tuto velkou výzvu na IAGA,“ prozradil výkonný producent divadla Michal Mückstein.

Michal Mückstein

Michal Mückstein

Hlavní roli IAGA si zahraje Janek Ledecký, který se bude alternovat se zpěvákem a hercem Petrem Vondráčkem. „ IAGO je zištný, vypočítavý křivák s velkou schopností manipulovat s lidmi. Nestydí se bez jakýchkoliv skrupulí ničit svému okolí život, a přitom klidně usínat. Proto jsem rád, že si své postavy nepouštím úplně k tělu. Prakticky vůbec, což je správné, protože člověku by z toho taky mohlo přeskočit. Odpoutám se pár minut po výkonu a je ze mě zase ten standardní Petr Vondráček,“ řekl Vondráček, který bude mít poprvé čest hrát ve hře nejznámějšího anglického dramatika.

Janek Ledecký a Petr Vondráček

Janek Ledecký a Petr Vondráček

Ženskou klíčovou postavou je v tomto díle Desdemona, Othellova manželka, na niž začne její choť, díky Iagovým intrikám, žárlit. Role se zhostí Dominika Richterová, Lucie Černíková a Anna Julie Slováčková. „Jsem žárlivá asi tak jako každý, kdo miluje svého partnera. Žárlím si však vevnitř, v tichosti. Žádné scény nedělám,“ přiznala Slováčková. „Myslím, že jsme si s Desdemonou v různých věcech podobné, ale já mám asi, na rozdíl o ní, větší hrdost. Chlap by mi jednou zkřivil vlásek a už bych se s ním nikdy neviděla, láska neláska,“ připojila.

Dominika Richterová, Lucie Černíková, Anna Julie Slováčková

Dominika Richterová, Lucie Černíková, Anna Julie Slováčková

Další důležitou rolí je zástupce Othella, šarmantní a sexy mladík Michael Cassio, kterého si zahrají David Gránský, Ladislav Korbel a Milan Peroutka. „Těším se na spolupráci s Davidem Gránským, se kterým se alternujeme, i na Aničku Julii Slováčkovou. Jsou to vrstevníci a už na cestě do Bratislavy, kam jsme se zajeli podívat na muzikál na tamních prknech, jsme si užili hodně legrace. Já všechny kolegy osobně ještě neznám, ale těším se i na ně,“ radoval se Milan Peroutka, který je z účasti v Shakespearově díle skutečně nadšen: „Jeden čas jsem měl pocit, že jsem Romeo. Absolutně jsem hltal každý rým a zamiloval se celkově do Shakespeara. Jeho hry jsou zkrátka jedinečné, nadčasové a je v nich hořká pravda.“

Milan Peroutka a David Gránský

Milan Peroutka a David Gránský

Obsazení muzikálu IAGO

Othello – Lukáš Adamec / Tomáš Novotný / Peter Strenáčik
Desdemona – Dominika Richterová / Lucie Černíková / Anna Julie Slováčková
Iago – Janek Ledecký / Petr Vondráček
Emilia – Dita Hořínková
Michael Cassio – David Gránský / Milan Peroutka / Ladislav Korbel
Bahiya – Dasha / Markéta Poulíčková / Monika Sommerová
Roger – Michal Novotný / Pavel Rudolf Plasche
Senátor Brady – Bořek Slezáček / Jaromír Adamec
Kardinal Lodovico – Oldřich Kříž / Martin Pošta
Boris Petrov – Ladislav Korbel
Šejk Abdul Asi – Martin Šemík / Zbyněk Fric

stav k 4. 5. 2017

Realizační tým

Výkonný producent: Michal Mückstein
Autor: Janek Ledecký
Režisér: Robert Johanson
Hudební spolupráce: Michal Kovalčík
Scéna: Martin Černý
Kostýmy: Beata Rajská, Roman Šolc
Choreograf: Silvia Beláková

Muzikál IAGO bude odvyprávěn současným jazykem a ponese se v rockovém duchu, doprovázený arabskou melodikou.

Premiéra je naplánována na 21. září 2017 v Divadle Hybernia.

Monika Sommerová a Markéta Poulíčková

Monika Sommerová a Markéta Poulíčková

Zbyněk Fric a Dita Hořínková

Zbyněk Fric a Dita Hořínková

Foto: Muzikál IAGO

Aktuální zprávy
SIBYLA, KRÁLOVNA ZE SÁBY oslaví jeden rok jubilejní 50. reprízou
Aktuální zprávy
HOREČKA SOBOTNÍ NOCI se rozloučí speciálním představením. Vyhrajte 2 vstupenky
Praha
Obsazení obnovené premiéry muzikálu “Touha” v Divadle Kalich
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!