Aktuální zprávy

Muzikál DOKTOR OX se představil a zazpíval (+ video)


Milujte kohokoliv. Myslete si cokoliv. Dělejte si, co chcete! To jsou hlavní motivy muzikálové komedie DOKTOR OX, ve které konečně každý může milovat, koho chce.

Na tiskové konferenci byl v Divadle Hybernia představen nový muzikál DOKTOR OX. Z úst tvůrců byly vysloveny představy o muzikálu, bylo prezentováno obsazení a zazněla i první hudební ukázka. Premiéra je plánována na 4. října 2018.

Scénář k muzikálu napsal a režie se ujme Zdeněk Zelenka. “Divadlo Hybernia se pro mě stává osudovým místem. Je to již třetí muzikál, který proto toto divadlo píši. První byl Golem, pak Mefisto a nyní, do třetice, Doktor Ox, který je mojí dlouholetou srdeční záležitostí. Kdo mě zná, ví, že mám nejradši komedie, detektivky a také příběhy s fantazií, které se sice mohou odehrávat v jakékoliv době, ale svojí myšlenkou se vyjadřují k současnosti. Doktor Ox je hlavně milostná komedie, místy dokonce velmi ztřeštěná. Nápad jsem převzal ze stejnojmenné novely Julese Vernea. Je o šílenci, který touží masově ovládat myšlení obyvatel. Muzikál je o střetu a rebelii mladých lidí proti zaběhnutým pořádkům. Postavy jsem se snažil napsat tak, aby se to mladým hercům a zpěvákům dobře hrálo a zpívalo. Doufám, že Doktor Ox bude odpočinková komedie pro dobrou náladu. Jsem rád, že mohu tuto látku zpracovávat s dvojicí autorů, kteří mají moji bezmeznou důvěru, a to jsou pan Jiří Škorpík, který mi dělal hudbu už asi k patnácti filmům, a který je pro mě opravdu “srdíčkový” autor, a druhým je Boris Pralovszký, který se mnou dělal Mefista a jsme taková sehraná dvojka.”

Ivana Korolová a Zdeněk Zelenka

Ivana Korolová a Zdeněk Zelenka

Hudbu složil Jiří Škorpík. “Moc rád bych řekl, že jsem složil hudbu, kterou nikdy nikdo neslyšel, což je ale nesmysl, všechno bylo dávno napsáno a vymyšleno. Hudebně je ovšem v Doktoru Oxovi výhoda, že setkáme v několika světech. První svět je ve Francii roku 1826 a pak se dostáváme do určitého imaginárního světa, na ostrov, kde je trošku neurčitá hudba, neurčitý styl, takže tam je hodně velká tvůrčí svoboda. Dále jsem jenom rád, že v našem muzikálu je tým zpěváků, kteří jsou opravdu zpěváci, že mezi tanečníky jsou opravdoví tanečníci, a že v týmu jsou i úžasní herci.”

Jiří Škorpík

Jiří Škorpík

O písňové texty se postaral Boris Pralovszký. “Já jsem strašně rád, že si mě Zděnek Zelenka vybral k textařské práci na tomto muzikálu, protože už v Mefistovi se dal v textech jemně uplatnit humor, ale teprve tady se mohu naplno vyřádit. Mám rád humor, co se používá v písničkách, dokonce mám rád černý humor, takže se diváci mají na co těšit. Se Zdeňkem Zelenkou a Jirkou Škorpíkem se pracuje opravdu nádherně. Trávíme spolu dlouhé hodiny prostřednictvím telefonu, takže jsme v čilém kontaktu, kdy vymýšlíme jednotlivé scény a obsahy písniček a myslím, že nás to hrozně všechny baví, takže budeme moc rádi, když to bude bavit taky vás.”

Scéna a projekce jsou v kompetenci Petra Hlouška. “Scénu do Doktora Oxe bych rozdělil na současnost, myslím současnost, kde se děj odehrává, což je přelom devatenáctého a dvacátého století a na abstraktní, zapomenuté místo na ostrově, kde bude Doktor Ox realizovat svůj plán, jak ovládat lidi. Výtvarně jsme se bavili o tom, že by to mělo připomínat Vernův svět, ale zároveň jsme se bavili, že bychom z toho nechtěli dělat pohádku pro děti. Chceme, aby to byla komedie pro dospělé, takže výtvarná stránka možná bude připomínat třeba práci režiséra Karla Zemana a samozřejmě litinu devatenáctého století. Bude to takový fantaskní svět, ve smyslu, že scéna bude vytvořena občany ostrova, to znamená, že nebude poznamenána ničím, co by lidé viděli v dějinách architektury. Součástí scén budou projekce a v těch se trochu více potkáme se světem objevů, průmyslové revoluce a fantazie, která Jules Verna provází v jeho literatuře.”

Návrh scény

Návrh scény

Návrh scény

Návrh scény

Návrh scény

Návrh scény

Návrh scény

Návrh scény

Choreografie byla svěřena Ivaně Hannichové. “Velmi si vážím nabídky dělat choreografii k tomuto novému muzikálu a musím se přiznat, že to je pro mě úplně nová zkušenost. Být úplně od začátku toho vzniku, kdy většinou přijde už hotový text, hotová hudba , kterou my uchopíme a nějak ji ztvárníme. Tudíž je strašně zajímavé být u toho, když to všechno vzniká a mít možnost s těmi lidmi na tom participovat už během vzniku. Takže si myslím, že ve finále je to takové jako “naše”. Jak už bylo zmíněno, je fakt, že muzikál je takový průřez místem, časem, jak hudebně i scénograficky, takže já se budu moc opravdu vyřádit. Z mé strany to bude pravděpodobně průřez různými tanečními styly a zároveň budu muset také přistoupit k tomu, že už všichni všechno vymysleli a uchopit to jinak, aby to působilo jako úplně nová věc, což bude velká výzva a já se na to těším.”

Kostýmy vzejdou z dílny Romana Šolce. “Připravil jsem několik návrhů kostýmu pro Doktora Oxe, který je laděný do steampunku, a který bude mít Doktor Ox více méně celou dobu na sobě. Bude na něm i několik částí různých udělátek, různých technických věcí, hodinek přístrojů a kapsářů. Pro mě je velká výzva ostrovní svět, protože nespadá do žádného módního stylu, takže já budu muset vymyslet úplně novou módu, která nebude zapadat do žádného časového období. Je to velká výzva, moc se na to těším. Bude to velký výpravný muzikál ve kterém bude spoustu kostýmů a spousta převleků.”

Návrh kostýmů

Návrh kostýmů

Návrh kostýmů

Návrh kostýmů

Návrh kostýmů

Návrh kostýmů

Obsazení muzikálu DOKTOR OX

DOKTOR OX – Jiří Korn / Josef Vojtek
SEBASTIAN – Peter Pecha / Petr Ryšavý
TRISTON – Ladislav Korbel / Ondřej Bábor
AMÉLIE – Ivana Korolová / Petra Vraspírová
LORCAN, kamarád Tristona – Vojtěch Drahokoupil / Lukáš Randák
ELIAS, kamarád Tristona – Jakub Šlégr / Tomáš Smička
MARIONA, kamarádka Amélie – Barbara Chybová /Aneta Dobešová
CORDELIA, kamarádka Amélie – Františka Stropnická / Anna Slováčková
ELEN LAPLACE, starostka – Kateřina Brožová / Dita Hořínková
HUDELSON, policista – Tomáš Trapl / Andrej Hryc
BERNADETTA, matka Amélie – Hana Křížková / Renata Podlipská
MORDAG, učitel – Martin Pošta / Ernesto Čekan
1. RADNÍ – Vlastimil Korec / Jiří Zonyga
2. RADNÍ – Rudolf Kubík / David Uličník

Pěvecká a taneční company – Zuzana Holbeinová, Dorota Pauliková, Kamila Kopčová, Eva Miškovič, Jan Olexa, Lukáš Vilt, Petr Faltus, Jakub Šimůnek, Adéla Abdul Khaleg, Johana Hájková, Kateřina Górnioková, Veronika Hanušová, Veronika Ladzianská, Zuzana Pilná, Monika Secká, Kristýna Stránská, Adéla Hájková, Júlia Antalová, Martina Ctiborová, Pavlína Vejnarová, Michal Máša, Lukáš Prokop, Jiří Minařík, Ondřej Martiš, Marek Lhotský, Ondřej Bohata, Matej Kupčík, Václav Procházka, Bohdan Meduna, Denis Môťovský, Radek Fišer, David Sklenička

Stav k 24. 4. 2018

Autorský tým

Hudba: Jiří Škorpík
Scénář a režie: Zdeněk Zelenka
Písňové texty: Boris Pralovszký
Choreografie: Ivana Hannichová
Scéna a projekce: Petr Hloušek
Kostýmní výtvarník: Roman Šolc
Výkonný producent: Michal Mückstein

Herci a tvůrci

Herci a tvůrci

V roli samotného Doktora Oxe uvidíme Jiřího Korna v alternaci s Josefem Vojtkem. Jiří říká, že manipulováni, neboli vychováváni, jsme už od dětství nejprve rodinou, po té učiteli ve škole a až po osmnáctém roce věku si můžeme vytvářet vlastní měřítka a názory. Jak se ovšem sám Jiří Korn bude cítit v roli bláznivého vědce? “Jako vědec “Doktor OX” věřím mému vnitřnímu já a jsem přesvědčen, že tak je to správně. Poslouchejte mě a budete šťastni. Já se vyznám a povedu vás správným směrem. Ne do pekel, kterého se všichni děsíte, ale vzhůru do nebes, kde najdete jen klid a porozumění. Všechno za vás udělám, ale musíte se mi odvděčit poslušností. Oxidujte. To je přesně to, co chci. Váš Doktor Ox.”

Jiří Korn

Jiří Korn

Josef Vojtek má jasno v tom, že scénář se blíží k realitě. “Vždyť co je jen “obyčejná” televizní nebo radiová reklama, elektronické platební karty, mobilní telefon, Facebook a jiné aplikace pro vzájemné sdružování lidí. Vše slouží k ovlivňování a kontrole obyvatelstva.” Že by však muzikál mohl být varováním, o tom přesvědčen není. “Myslíte, že po skončení tohoto představení někdo vyhodí televizi nebo rozšlape mobilní telefon, aby nemohl být ovlivňován a sledován? Možná ano, ale jen z důvodu, že mu nepůjde internet a nebude se moci podělit o svůj zážitek na sociální síti s ostatními.“

Josef Vojtek a Kateřina Brožová

Josef Vojtek a Kateřina Brožová

S Doktorem Oxem se spolčí Kateřina Brožová, coby starostka Elen Laplace. Těší se na svou mírně zápornou roli? “Moc se těším. Tato postava nabízí šťavnaté situace. Jako herečka různorodost postav vítám, i když nepatří ke kladným. Ty záporné se většinou lépe hrají a jsou přitažlivější. Vzbuzují emoce a o to jde. Kladná puťka může dost nudit.”

Peter Pecha, Ivana Korolová, Petra Vraspírová a Petr Ryšavý

Peter Pecha, Ivana Korolová, Petra Vraspírová a Petr Ryšavý

Jak už to bývá, proti zlu musí nastoupit i dobro, za které se postaví Peter Pecha v alternaci s Petrem Ryšavým v roli energického mladého muže, Sebastiana. K Doktoru Oxovi nejdříve vzhlížel, nakonec se v něm zklamal. Podobné rozčarování potkalo i Petra Ryšavého. “Své životní vzory jsem si naštěstí vždy vybíral tak, aby k něčemu podobnému nedošlo. Ovšem jednu nepříjemnost v rámci přátelství jsem ve svém životě zažil a doufám, že se to už nebude nikdy opakovat!”

VIDEO

Píseň “Mám přání” – P. Pecha, P. Ryšavý, P. Vraspírová, I. Korová

FOTOGALERIE

Foto: Doktor Ox/Divadlo Hybernia a Radek Janda (scéna, kostýmy, terasa)

Praha
“Lidoskop” nabízí exkluzivní slevu pouze pro čtenáře Musical.cz!
Aktuální zprávy
Česká filharmonie se zpěváky z Broadwaye představí největší světové muzikálové hity
Praha
Exkluzivní koncert KAREL SVOBODA 80 v Hudebním divadle Karlín
  • Jarek

    Hudebně ani textově mě ukázka nijak nezaujala.


  • Petr

    Dnes jsem byl na předpremiéře a docela rád bych poslal panu Zelenkovi účet za zcela promarněných pět hodin života (s cestou tam a zpět). Scénář je neuvěřitelná slátanina a agitka jak z pera mladého Pavla Kohouta. Komedie to je snad jen v představách autorů, závěrečné narážky na Babiše a Trumpa musí být mimořádně trapné i pro někoho, kdo ty dva nemá zrovna v lásce, pokud ovšem před představením nepodstoupil terapii plynem doktora Oxe… Prostě hrůza, nic horšího jsem v divadle neviděl ani nepamatuju, a že toho pamatuju dost. Hudba, výprava, choreografie, výkony účinkujících celkem v normě, ale ten děsivý scénář by celkový dojem potopil, i kdyby vše ostatní bylo excelentní. Což nebylo, ale to je s ohledem na shora uvedené jedno.

    Vzhledem k tomu, že až na jednu paní, která se freneticky (a marně) pokoušela spolu s účinkujícími roztleskávat sál při závěrečné písni, na mne i ostatní publikum působilo dojmem, že se už nemůže dočkat, až představení skončí, jsem opravdu silně zvědav na úspěšnost tohoto projektu.