Aktuální zprávy

Muzikál HAIR slaví 50 let, příští sezónu ho uvede Divadlo Kalich


Přesně před 50 lety, 17. října 1967 se na off-Broadwayi odehrálo první představení kultovního muzikálu HAIR (Vlasy) autorů Galta MacDermota (hudba), Jamese Rada a Geroma Ragniho (scénář a texty). Kontroverzní titul, který definoval pojem “rockový muzikál”, chystá na příští sezónu pražské Divadlo Kalich.

Ve své době přinesli Hair, vyprávějící o komunitě dlouhovlasých květinových dětí „hippies“, na jeviště řadu závažných témat, jako byla zcela nezávislá svoboda, drogy, volná láska či protiválečný protest, některé písně se staly symbolem aktivismu proti vietnamské válce. Hair byl také prvním muzikálem na Broadwayi, v jehož obsazení se objevili příslušníci rasových menšin, diváky šokovalo použití vulgárních výrazů i nahota na jevišti.

Muzikál v Čechách i ve světě proslavila filmová verze Miloše Formana z roku 1979, která oproti revuálnímu pásmu písní přinesla silný příběh.

V České republice Vlasy premiérově uvedla agentura Orfeus v prosinci 1998 v pražské Pyramidě (nynější GoJa Music Hall) v režii Radka Balaše, druhou a dosud poslední profesionální produkcí byla ta v Městském divadle Brno (2004-2005) od Dodo Gombára.

Při příležitosti 50. výročí americké premiéry ohlásilo dnes pražské Divadlo Kalich, že Vlasy uvedou jako svou příští muzikálovou premiéru, a to na podzim 2018. Režie se ujme Šimon Caban, který zároveň Vlasy upraví do nové podoby pro moderního muzikálového diváka. Více podrobností samozřejmě v tuto chvíli není k dispozici, ale věříme, že Divadlo Kalich se svým kvalitním muzikálovým ansámblem naváže na úspěchy předchozích titulů.

Šimon Caban na zkouškách Srdcového krále v Divadle Kalich

Šimon Caban na zkouškách Srdcového krále v Divadle Kalich


Praha
EXKLUZIVNĚ: Obsazení silvestrovského představení “Robina Hooda”
Aktuální zprávy
V Karlíně se jako Ježíš představí Václav Noid Bárta
Praha
Na jeviště Divadla Na Fidlovačce přijde v květnu “Nevěsta”
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!