Aktuální zprávy

Městské divadlo Brno uvede příští sezónu pět zahraničních muzikálových premiér


Městské divadlo Brno právě zveřejnilo dramaturgický plán příští sezóny 2017/18, ve které uvede pět muzikálových premiér. A jak již je z titulku patrné, všech pět muzikálů je zahraničních. Za největší taháky sezóny se dají označit muzikálová komedie Chyť mě, když to dokážeš podle filmu Stevena Spielberga a taneční hitovka Horečka sobotní noci. Repertoár doplní ztřeštěná komedie Pedra Almodóvara Ženy na pokraji nervové zhroucení, dojemné muzikálové drama Představ si to a sezónu uzavře retro muzikál Grand Hotel, ověnčený 5 cenami Tony. Podrobnosti o jednotlivých titulech naleznete v oficiálních anotacích v článku.

11.7.2017 AKTUALIZOVÁNO – Původně ohlášený titul Chyť mě, když to dokážeš nahradil muzikál Děsnej pátek.

DĚSNEJ PÁTEK (Freaky Friday)

magická muzikálová komedie

Jmenuje se Ellie, má šestnáct let, ve škole se jí líbí kluk Adam, ale netroufá si ho oslovit a má pocit, že jí celý svět, zejména její matka, nerozumí. Katherine bude čtyřicet, zítra se podruhé vdává, touží po tom, aby vše bylo perfektní a moc by si přála, aby ji její dcera Ellie pochopila a nepovažovala ji za nepřítele. Matka s dcerou. Ty dvě se prostě nedokáží domluvit, pochopit se, porozumět si navzájem, a tak se stane něco podivného, bláznivého, šíleného… Po jedné další hádce, kdy si obě přejí, aby ta druhá dokázala na svět pohlédnout jejíma očima, si vymění svá těla. Duše matky vstoupí do těla dcery a naopak. A tak začíná kolotoč bláznivých, nejen komických situací, v nichž naše hrdinky musí strávit den v cizím těle. Matka se tak pokouší vypořádat s divočinou střední školy, zatímco dcera zjišťuje, co všechno má jako dospělá, navíc den před svatbou, za povinnosti.

Pokud se vám zdá zápletka povědomá, není divu. Pravděpodobně jste viděli film Marka Waterse z roku 2003, v němž hlavní role hrály Lindsay Lohanová a Jamie Lee Curtisová.  Snímek u nás uváděný s názvem Mezi námi děvčaty patří mezi oblíbené tituly komediálního žánru. Vznikl podle románu Mary Rodgersové z roku 1972 a jeho první filmová adaptace byla natočená již o čtyři roky později. V této komedii s českým titulem Podivný pátek hrála s Barbarou Harrisovou mladičká Jodie Fosterová. A v roce 1995 vznikla další filmová verze, tentokrát ve studiu Walta Disneye zaměřená na dětské diváky. Není divu, že se nápaditá historka, v níž si matka s dcerou vymění těla a prožijí nejbláznivější den v životě, dostala i na divadelní prkna.

Autoři: Tom Kitt, Brian Yorkey, Bridget Carpenter
Režie: Petr Gazdík
Evropská premiéra: 21. října 2017 na Hudební scéně

ŽENY NA POKRAJI NERVOVÉHO ZHROUCENÍ
(Women on the Verge of a Nervous Breakdown)

ztřeštěná muzikálová komedie

Snímek z originálního filmu Pedra Almodóvara

Snímek z originálního filmu Pedra Almodóvara

Hudební skladatel David Yazbek, jehož veleúspěšný muzikál Donaha! obletěl celý svět a i naše divadlo jej s úspěchem už několik sezón uvádí, volí s oblibou za předlohy svých muzikálů špičkové filmové komedie. Tentokrát sáhl spolu s libretistou Jeffrey Lanem po proslulé, rozkošně ztřeštěné komedii věhlasného španělského režiséra Pedra Almodóvara z roku 1987 s předlouhým názvem Ženy na pokraji nervového zhroucení (broadwayská premiéra muzikálové verze se odehrála v roce 2010, v loňském roce ve výrazně upravené verzi dobyla i londýnský West End).

V ulicích Madridu konce 80. let, města pulzujícího životem, překotným rozvojem, uměním i vášněmi, se odehrává příběh dabingové herečky Pepy a jejích přítelkyň a známých. Právě v den, kdy se postupně ukazuje, že je opravdu těhotná, ji její milenec Iván náhle opouští. Než se s ním stačí spojit, aby jí svůj nepochopitelný čin vysvětlil, setká se s jeho bývalou ženou Lucíou, právě propuštěnou po dvaceti letech z nervového sanatoria, i jeho synem a jeho snoubenkou. Její nejbližší přítelkyně modelka Candela volá o pomoc; právě zjistila, že její nový milenec Malik je hledaný šíitský terorista… Lucía se s feministickou advokátkou Paulínou připravuje k soudu, u něhož se má Iván zodpovídat za to, že ji před dvaceti lety opustil. A Pepa s pomocí dobrosrdečného taxikáře hledá dál po celém Madridu řešení všech těchto náhle nastalých problémů…

Děj komorního muzikálu kombinuje prvky feydeauovské frašky s hispánskou citovostí i temperamentem, projevujícím se i ve strhující jazz-rockové hudbě inspirované španělskými žánry a rytmy, např. flamencem.

Autoři: Jeffrey Lane, David Yazbek, Pedro Almodóvar
Režie:
Stanislav Slovák
Premiéry: 16. a 31. prosince 2017 na Činoherní scéně

HOREČKA SOBOTNÍ NOCI (Saturday Night Fever)

disco muzikál

Fotografie z českého premiérového uvedení v Divadle Kalich

Fotografie z českého premiérového uvedení v Divadle Kalich

Britská hudební skupina Bee Gees se od poloviny 60. let pohybovala na vrcholu hudebních žebříčků. Na konci 70. let s velkým disco boomem zaznamenala obrovský úspěch a v roce 1978 získala Grammy za hudbu k filmu Saturday Night Fever. Hudební romantický film režiséra Johna Badhama byl teprve druhým snímkem, v němž se v hlavní roli objevil John Travolta, a odstartoval tak jeho hvězdnou kariéru. Travolta zde v květované košili, obtažených zvonových kalhotách a botách s vysokými podpatky v roli bravurního tanečníka Tonyho rozpoutal obrovskou vlnu zájmu o disco a stal se idolem milionů lidí po celém světě.

Také divadelní verze vypráví příběh brooklynského mladíka Tonyho Manera, jehož jediným zájmem je trávit víkendy na místní diskotéce, což mu dovoluje zapomenout na všední ubíjející život. Jevištní adaptace filmového hitu měla světovou premiéru 5. května roku 1998 v londýnském Palladium Theater a hrála se zde přes dva roky. Následovalo broadwayské uvedení s více než pěti stovkami repríz a poté se rozpoutala celosvětová „horečka Horečky“. Od roku 2000 byl muzikál hrán v Argentině, Holandsku, Mexiku, Koreji, Španělsku, v roce 2004 proběhl i londýnský revival.  Česká premiéra se konala v roce 2014 v pražském Divadle Kalich.

Konečně se tedy i naši diváci mohou těšit na takové hity jako Stayin´ Alive, Night Fever či How Deep Is Your Love v tomto blyštivě fenomenálním tanečním muzikálu.

Autoři: Bee Gees, Nik Kohn
Režie:
Stanislav Moša
Premiéra: 20. ledna 2018 na Hudební scéně

PŘEDSTAV SI (Imagine This)

muzikál o síle lidství

Oficiální logo původního uvedení na West Endu

Oficiální logo původního uvedení na West Endu

Masada je starověká pevnost na vrcholu izolovaného skalního útesu na východním okraji Judské pouště, asi 3 km západně od jižního konce Mrtvého moře. Pevnost byla postavena Herodem Velikým v 1. století př. n. l. a během první židovské války se stala posledním místem odporu židovských povstalců proti nadvládě Římanů. Židovský lid uvnitř pevnosti se tehdy rozhodl, že je lepší zemřít rukou svých bližních než se podrobit utlačovatelům, a spáchal v podstatě hromadnou sebevraždu. Tato událost z dějin vlastního národa dlouho lákala izraelského skladatele Shuki Levyho. Svůj sen si splnil, napsal hudbu k příběhu, který zpracoval spisovatel Glenn Berenbeim, a vytvořili tak spolu s Davidem Goldsmithem, jež napsal písňové texty, specifické dílo hudebního divadla, které pracuje s principem divadla na divadle.

Muzikál totiž zobrazuje dvě roviny. Daniel Warshowsky přesvědčí svou rodinu a přátele, aby s ním historický příběh o dobývání Masady zahráli jako divadelní představení, muzikál. Mnohým se zdá nevhodné, aby se o takovém tématu tančilo a zpívalo, ale Daniel je nakonec získá na svou stranu. To celé se ke všemu odehrává během druhé světové války ve Varšavském ghettu, v roce 1942, kdy vrcholí nacistické zlo a mnoho rodinných příslušníků a přátel je odváženo neblaze známými vlaky do koncentračních táborů. Daniel věří, že paralela mezi historickým příběhem a současnou situací pomůže obyvatelům Varšavy bránit se nacistům. Divadlo podle něj nabízí způsob, jak uniknout z hrozné reality ghetta, v němž všichni žijí.

Niterný příběh zpracovávající téma holokaustu, které nesmí být zapomenuto, byl nejprve na zkoušku uveden v roce 2007 v Plymouthu a následně proběhla jeho premiéra 19. listopadu v roce 2008 v New London Theatre na West Endu. I přes počáteční nadšené recenze byl muzikál po necelém dvouměsíčním hraní stažen, neboť proti němu začali brojit kritici, kteří jej ani neviděli a obviňovali jej ze zlehčování závažného tématu. Zásadní kvalitou díla je jeho apelativní, neobvykle hluboce jímavé poselství. Muzikál s nádhernou emotivní hudbou a strhujícím lidským příběhem uvádíme v české premiéře v režii Petra Gazdíka.

Autoři: Shuki Levy, David Goldsmith, Glenn Berenbeim
Režie:
Petr Gazdík
Česká premiéra: 10. března 2018 na Hudební scéně

GRANDHOTEL

elegantně excentrický muzikál

Fotografie z posledního uvedení v Londýně (2015)

Fotografie z posledního uvedení v Londýně (2015)

Svět luxusního berlínského hotelu roku 1928 spoluvytváří zvláštní společnost. Stárnoucí primabalerína, která je na svém posledním turné, panicky se bojí neúspěchu u publika a nečekaně se zamiluje do mladšího muže. Krásný, leč osamělý baron, který zoufale oddaluje osobní bankrot. Těžce nemocný židovský účetní, který touží strávit poslední dny života v luxusu. Pohledná sekretářka snící o kariéře v Hollywoodu. Nevyspalý recepční, netrpělivě očekávající narození syna. A skeptický lékař s těžkým zraněním z první světové války, který všechno to hemžení s vypravěčským nadhledem pozoruje.

Už ve 30. letech vznikl z románu Vicki Baumové Lidé z hotelu oscarový film. Hotel jako obraz světa, ve kterém se prolíná láska a beznaděj, zrození i smrt, smích i slzy. Hotel jako místo, kde se protínají lidské osudy, kde cizí lidé vedle sebe žijí své radosti a smutky, se tak stává působivou metaforou našeho pobývání na tomto světě. A to vše doplněno skvostnými retro melodiemi, vtahujícími do světa Berlína 20. let. Dílo čtveřice autorů (Maury Yeston je již divákům našeho divadla známý jako autor hudby k muzikálu TITANIC) je jedním z vrcholů broadwayského muzikálu 80. let – Grand Hotel se na Broadwayi hrál každodenně téměř tři roky, překročil magickou hranici 1000 repríz a byl nominován hned na dvanáct prestižních Cen Tony, z nichž pět získal. Nyní se toto vynikající dílo objeví v české premiéře i na jevišti Městského divadla Brno.

Autoři: Luther David, Robert Wright, George Forrest, Maury Yeston
Režie:
Stanislav Slovák
Česká premiéra: 28. dubna 2018 na Činoherní scéně

Text anotací – Městské divadlo Brno
Foto – archiv Musical.cz


Aktuální zprávy
Česká premiéra muzikálu NE/NORMÁLNÍ (Next to Normal) v Divadle Na Prádle
Aktuální zprávy
BOHEMIAN RHAPSODY – Freddie Mercury vstupuje na plátna kin (+soutěž)
Aktuální zprávy
Muzikál KRÁLOVNA KAPESKA čeká křest CD
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!