Aktuální zprávy

Divadlo Kalich představilo kompletní obsazení muzikálu KRYSAŘ


Na dnešní tiskové konferenci bylo v Divadle Kalich, netradičně ve sklepních prostorech, představeno obsazení nového nastudování muzikálu Daniela Landy Krysař. Premiéra se uskuteční 8. září 2017.

Krysař je řazen mezi nejúspěšnější původní české muzikály všech dob. Původní pražská inscenace muzikálového příběhu tajemného muže v kápi a s píšťalou měla přes úctyhodných sedm stovek repríz. Zhlédlo jej bezmála půl milionu diváků.

Stejnou diváckou odezvu jako v Praze vyvolaly i inscenace Krysaře na Slovensku či v Rakousku.

Obsazení muzikálu KRYSAŘ

Krysař – Přemysl Pálek
(understudy – Oldřich Smysl)
Osud – Robert Jašków / David Suchařípa
Agnes – Marie Křížová / Kateřina Šildová
Štěpán – Milan Peroutka / Roman Tomeš
Štěpánovka – Barbora Chybová / Kateřina Steinerová
Rózi – Charlie Doubravová / Anna Slováčková
Hostinský – Heňo
Starosta – Martin Zounar
Jakub – Felix Slováček ml. / Jakub Šlégr
Vrah / Sluha –  Daniel Sobotka / Jan Vlas
Vrah / Opilec – Tomáš Racek / Martin Sobotka
Rychtář / Ženich – Richard Bergman / Oldřich Smysl
Zlodobro – Dominika Červinková / Zuzana Havrlantová
Dobrozlo – Jakub Dvořák / Karel Jinda

Tanec – Barbora Březinová, Martina Ctiborová, Lenka Nora Návorková Helena Nováčková, Tereza Palanová, Miroslava Preňková, Ivona Szantová, Pavlína Vejnarová, Radek Fišer, Jiří Minařík, Jan Mouca, Michal Pribylinec, Václav Procházka, Lukáš Prokop, Jakub Sedláček

stav k 2. 5. 2017

Tvůrčí a inscenační tým

Hudba, libreto, texty: Daniel Landa
Režie: Mirjam Landa
Producent, majitel Divadla Kalich: Michal Kocourek
Choreografie: Linda Rančáková
Pěvecké nastudování: Linda Finková
Scéna: Martin Černý
Kostýmy: Roman Šolc

Současné herecké obsazení také natočí nové album s písněmi z muzikálu, jež vyjde k zářijové premiéře. A 20 let, uplynulých od premiéry původní inscenace Krysaře, připomene také speciální hudební nosič jako sběratelská rarita.

Vizuál muzikálu Krysař

Vizuál muzikálu Krysař

Přemysl Pálek (představitel titulní role):

Co pro vás nabídka role Krysaře znamená a jak se na ni těšíte?
Těším se moc! Na práci s novými kolegy, s novou režisérkou, na dřinu, na celý ten tvůrčí proces. Role Krysaře představuje druhou stránku mé osobnosti: temný démon, který se občas probouzí i ve mně samotném. Postava je to absolutně odlišná od rolí, jaké jsem doposud mohl ztvárnit. Tudíž mám z Krysaře velkou radost a opravdu se na něj moc těším.

Jaký jste měl vztah k muzikálu Krysař jako divák?
Pamatuju si, že když jsem Krysaře viděl poprvé, ihned mě zaujaly texty písní. A čím víc jsem se do něho zaposlouchával, tím víc mě  hudba Daniela Landy přitahovala a právě probouzela mého vnitřního démona. Jsem Krysař.

Mirjam Landa (režie):

Jako na představitele hlavní role jste společně s producentem Michalem Kocourkem vsadili na Přemysla Pálka. A to bez alternace, takže o něm musíte být opravdu přesvědčená. Čím si vás získal?
Na Přemysla Pálka mě poprvé upozornila jeho herecká kolegyně Markéta Procházková. Začala jsem si ho všímat a pak jsem ho viděla na konkurzu do jiné inscenace, kde si mě získal. V Divadle Kalich už hrál v několika inscenacích hlavní role v alternaci a já jsem přesvědčená, že roli Krysaře unese s přehledem. Má dostatek zkušeností a je trochu “jiný”. Zachoval si svou osobitost a není mu jedno, co hraje. Hodně mu věřím a na spolupráci se těším.

Jak byste okomentovala celé nové herecké obsazení Krysaře? S jakými nároky na herce se rodilo?
Jako tenkrát, při první inscenaci Krysaře, se řídím citem. Hledala jsem kolegy, kteří naším představením budou žít a se kterými si můžeme zavolat třeba v noci, abychom si vyměnili nové nápady. Nezajímají mě herci, kteří si jen potřebují odškrtnout volné políčko v diáři.  V obsazení Krysaře najdete jména, s nimiž jsem už spolupracovala, a některá nová. Kromě umělecké zdatnosti bylo při výběru důležité, zda si můžeme vzájemně rozumět. Samozřejmě je to trochu jak věštění z křišťálové koule, ale věřím své intuici!

Jakou chcete mít novou inscenaci Krysaře po divadelní stránce v porovnání s těmi předchozími?
Inscenace bude víc taneční než ty předchozí. Budu klást větší důraz na detail, ať už se to bude týkat scénografie, svícení nebo herectví. Asi si myslíte, že Krysaře musím znát skrz na skrz. Ale je v něm pořád spousta detailů, které se zaslouží pozornost. Divák si toho možná vědomě ani nevšimne, ovšem na podvědomí to rozhodně bude působit.

Jaká bude na vzniku nové inscenace Krysaře účast jeho autora Daniela Landy?
Dan se na novou inscenaci těší a mám jeho plnou důvěru. Chci ho zvát na zásadní etapy zkoušení. Je to přeci jen žijící autor a jeho názor plně respektuji.

Michal Kocourek (producent):

Mám za to, že po více než 20 letech od premiéry původní inscenace a 15 let od premiéry  nastudování v Divadle Kalich je na čase podívat se na Krysaře zase novýma očima. Evidentně tento názor sdílejí i diváci, protože po vstupenkách na podzimní termíny, které jsme uvolnili do přednostního prodeje, se jenom zaprášilo.

Krysaře vysíláme do jeho dalšího života v novém hereckém obsazení, v nové výtvarné podobě, s novou choreografií i s novým podtitulem „osudový muzikál“.

A osudový pro nás Krysař skutečně je v řadě významů. Po úspěchu muzikálu Hamlet, který naše divadlo před bezmála 18 lety otevíral, jsme pečlivě zvažovali, jakým titulem navázat. Volba tehdy v roce 2002 padla velmi šťastně právě na Krysaře, jenž si podle mého mínění zasloužil návrat na českou muzikálovou scénu. Odehráli jsme spoustu vyprodaných repríz, mnohem více než původně ohlášenou stovku.

Těším se, že nová generace herců i dalších tvůrců nabídne divákům zase jiného Krysaře. Toho současného a – aktuálního až běda.  Autor si pochopitelně nemůže přát víc, než že na svém díle nemusí změnit ani čárku, a přesto výstižně pojmenovává naši přítomnost, realitu, ve které žijeme. Věřím, že s novým Krysařem přicházíme ve správném čase.

Martin Černý (autor scény):

Scénu pro Krysaře jsem poskládal z pohyblivých modulů, které se současně umí otáčet i jezdit. To umožňuje velké množství možností členění prostoru a má vytvářet dojem, že jsme ztraceni v nekonečném bludišti tajemného města, kde nikdy nevíme, co nás čeká za dalšími dveřmi. Nejen toto fiktivní město je labyrintem různých prostorů s mnoha průchody, ale také jeho stěny jsou plné dutin a škvírami mezi prkny nás sledují malá červená očka…

Vstupenky na muzikál KRYSAŘ zakoupíte na www.ticket-art.cz nebo v pokladně Divadla Kalich.

FOTOGALERIE

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Petr MarekDalší publikování fotografií bez svolení autora je přísně zakázáno. Pro více informací a svolení k publikování pište na email redakce@musical.cz.


Aktuální zprávy
EXKLUZIVNĚ: Noví protagonisté muzikálu BILLY ELLIOT již pilně zkouší v Plzni
Praha
“Lidoskop” poodhalil své tajemství (+ video)
Aktuální zprávy
Nominace na Ceny Thálie za rok 2009 odhaleny
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!