Aktuální zprávy

Československý muzikál KUBO jako pocta Jozefu Kronerovi míří do ČR


Už více než 44 000 diváků zhlédlo na Slovensku muzikál KUBO, příběh, který je zároveň poctou velkému slovenskému herci, jenž se proslavil i v Čechách – Jozefu Kronerovi (20. 3. 1924 – 12. 3. 1998). Od jeho úmrtí loni uplynulo neuvěřitelných 20 let. Projekt nyní přichází do Čech!

29. dubna od 19:00 se odehraje v pražském Divadle Hybernia, na podzim by pak unikátní představení mělo objet část ČR.

Jednou z hlavních tváří muzikálu KUBO v ČR bude herec Ján Jackuliak.

Ján Jackuliak

Ján Jackuliak

Kubo je jednou z filmových a divadelních klasik Jozefa Hollého. Je plný kouzelných momentů, které postupem času zlidověly a přenášejí se z generace na generaci. Kubo a jeho „Anča, ja mám nožík”, nezapomenutelný autorský citát Jozefa Kronera opět ožívá v novém zpracování plném folklórních artefaktů, krojů, ale také humoru.

„Je to živé, energické a zábavné představení. Je to nový československý muzikál v moderní a divácky přitažlivé podobě! Šarm, humor a příběh vesnického prosťáčka, který je obětí honby za majetkem svých rodičů, jenž jsou schopni z mamonu zapříčinit neštěstí svých dětí na úkor jejich lásky, která však nakonec zvítězí…. Paľo si vybojuje lásku své milované Aničky a Kubo zůstává u své matky s milovanými makovými buchtami…,” prozradili synopsi děje tvůrci v čele s režisérem Ivanem Blahútem.

Muzikál KUBO - vizuál

Muzikál KUBO – vizuál

Na pódiu se objevuje 22 účinkujících. Jsou tam originální písně slovenské písničkářky Simi Martausové, autorem hudby je Peter Uličný, autorem scénáře je Tomáš Dušička (bratr Majka Spirita) a za folklór fashion show stojí Adriena Adamíková.

„Je to dílo, v kterém si každá generace najde to své. V jednom příběhu je více dalších příběhů, které jsou nadčasové. Já mám roli pana Loveckého, což je šibal, který vám během pár sekund spočítá všechny prsty na nahých nohách. Kubo je ryze slovenský příběh, v němž najdeme propojení se současností,” říká herec Ján Jackuliak, který v Kubovi nejenom hraje, ale spolupracuje také jako asistent režie.

V představení hraje a zpívá i český muzikálový herec Robert Urban a postavu Kuba ztvárňuje herec Peter Brajerčík. Po úspěchu ve slovenské televizní show „Tvoja tvár znie povedome” se stal miláčkem diváků muzikálu na Slovensku díky svému skvělému hereckému, tanečnímu a pěveckému výkonuSkvěle ztvárnil divadelního Kuba a vzdal určitě důstojnou poctu Jozefu Kronerovi…,” podotýkají tvůrci.

„Zkoušení bylo náročné. Kubo je člověk, který svou čistotou bojuje proti našim lidských neřestem a skrze humor na ně poukazuje. I původní film se dotýká těchto věcí, které jsou nám Slovákům ať chceme, nebo ne, blízké,” dodal Brajerčík.

Muzikál KUBO

Muzikál KUBO

ÚČINKUJÍCÍ:

Robert Urban
Peter Brajerčík
Ján Jackuliak / Zdeněk Klusák
Adela Mojžišová / Silvia Soldánová
Peter Makranský
Milan Bahúl / Štefan Richtárech
Judita Hansman / Elena Kolek Spaskov
Katarína Ivanková
Peter Trník
Renáta Ryníková
Tomáš Palonder
profesionální tanečníci (7 párů)

TVŮRCI:

Producent: Umělecká agentúra Mystik, PaedDr. Gabriela Urbanová
Režie: Ivan Blahút
Asistent režie: Ján Jackuliak
Scénář: Tomáš Dušička
Hudba: Sima Martausová, Peter Uličný
Kostýmy: Adriena Adamíková
Scéna: Andrej Sarvaš

FOTOGALERIE


Aktuální zprávy
Muzikál “Touha” poodhalil své obsazení
Praha
“Dracula” v rámci krátké tiskové konference představil premiérové obsazení
Aktuální zprávy
Premiéra nového KRYSAŘE je za dveřmi, podívejte se na první ukázky z představení
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!