Aktuální zprávy

Česká premiéra muzikálu NE/NORMÁLNÍ (Next to Normal) v Divadle Na Prádle


Broadwayský muzikálový hit ověnčený Pulitzerovou cenou za drama a třemi cenami Tony míří do Prahy. Muzikál NE/NORMÁLNÍ (Next to Normal) uvede v české premiéře spolek art4rent, z. s. a premiéra se odehraje v listopadu 2019 v Divadle Na Prádle. Autory muzikálu jsou renomovaní tvůrci Brian Yorkey (libreto) a Tom Kitt (hudba).

Příběh ukazuje čtyřčlennou rodinu z předměstí, která řeší podobně běžné problémy, jako každá jiná rodina. A přesto nejsou jejich životy tak úplně normální. Přísná, sexy a vždy dokonalá matka Diana totiž bojuje posledních 16 let s bipolární poruchou, což značně ovlivňuje celou domácnost. Oporou jí je upřímný a milující manžel a otec Dan, který však začíná být tímto životem unavený.

Jejich děti jsou typičtí přemoudřelí puberťáci, syn Gabe je snem každých rodičů a dcera Natalie, přes veškerou snahu stát se perfektní, zůstává ve stínu svého bratra. Děj odráží nejen život Diany a její problémy, které přenáší na rodinu, ale nabízí také otázky příměstského života, lidských ztrát, etiky v moderní psychiatrii nebo užívání léků.

Součástí projektu bude i osvětová kampaň k nemoci zvané bipolární porucha. Ta je totiž jedním z hlavních témat muzikálu. Mezi známými osobnostmi, které trpěli právě bipolární poruchou a často o ní veřejně mluvili byli například Miloš Kopecký, Petr Muk nebo Karel Svoboda. Rozpoznání nemoci není ani dnes úplně jednoduché, její včasná identifikace a léčba však může nejen zlepšit kvalitu života, ale často ho i zachránit.

„Muzikál NE/NORMÁLNÍ prezentuje příběh své rodiny srdcem, s láskou a soucitem. Diváci tak mají možnost hluboce se ponořit do mysli každé postavy. Většina příběhu je vyprávěna skrze písně a hrát budeme samozřejmě s živou kapelou. Melodie se často prolínají, přelévají v emotivních scénách, kdy se divákova pozornost přesouvá sem a tam v simultánních situacích, odehrávajících se mezi reálným světem a Dianinými fantaziemi. Hra je ve své podstatě sice vážná, ale i plná překvapivě humorných momentů“, říká herec a umělecký šéf spolku Tomáš Vaněk.

VIDEO – ukázky z původní broadwayské produkce

Od své premiéry na Broadwayi a následného tour po USA byl muzikál uveden napříč celým světem, např. v Kanadě, Austrálii, Holandsku, Argentině, Brazílii, Peru, Korei, Israeli, všech zemích Skandinávie, Německu, Rakousku, Belgii, Španělsku. A nyní bude mít premiéru i v České republice.

„Vedle již známých a osvědčených tváří chceme dávat prostor také výjimečným mladým talentům. Proto i v obsazení našeho dalšího muzikálu uvidíte nové tváře, které jsme vybrali na konkurzu”, dodává producentka Markéta Schröcková.

Zatímco obsazení je v tuto chvíli ještě v jednání, tvůrčí tým již známe:

Tvůrčí tým
NE/NORMÁLNÍ

Český překlad: Zuzana Čtveráčková
Režie: Martin Vokoun
Scéna a kostýmy: Aleš Valášek
Hudební a pěvecké nastudování: Kristýna Brachtlová
Dramaturgie: Ondřej Doubrava

Uvádí art4rent, z. s. a Divadlo Na Prádle ve spolupráci s MTI Europe.

www.nenormalnimuzikal.cz
facebook.com/nenormalnimuzikal
instagram.com/nenormalnimuzikal

Aktuální zprávy
Muzikálové prázdniny aneb kam v létě vyrazit na muzikál
Praha
Na PROMS GALA vystoupí také Jan Ježek, původní představitel Valjeana
Aktuální zprávy
Zkoušky “Mary Poppins” v Divadle Hybernia vrcholí
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!