Aktuální zprávy

Ceny Thálie 2010 – dlouho očekávané nominace


Dnes byly v pražské restauraci Mánes odhaleny nominace na Ceny Thálie za rok 2010, na naší Facebookové stránce jsme sice námi ostře sledovanou kategorii Opereta – muzikál uveřejnili bleskově, ale své místo má jistě i tady, společně s nominacemi širšími.

Nominace – ženy:

Dagmar Dasha Sobková (Máří Magdalena) – “Jesus Christ Superstar” – Hudební divadlo Karlín

Johana Gazdíková (Mary Poppins) –“Mary Poppins” – Městské divadlo Brno

Nominace – muži:

Kamil Střihavka (Ježíš Kristus) – “Jesus Christ Superstar” – Hudební divadlo Karlín

Marián Vojtko (Baron Prášil) – “Baron Prášil” – Divadlo Hybernia

Širší nominace – ženy:

Ivana Chýlková (Dolly Leviová) – “Hello Dolly! – Studio Dva

Ludmila Molínová (Mary Huberta) – “Jeptišky” – Divadlo na Fidlovačce

Radka Pavlovčinová (Čarodějnice) – “Robin Hood”

Sandra Pogodová (Roberta Anna) – “Jeptišky” – Divadlo na Fidlovačce

Jolana Smyčková (Eliza Doolitelová) – “My Fair Lady” – Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem

Helena Vondráčková (Evelína) – “Baron Prášil” – Divadlo Hybernia

Širší nominace – muži:

Jan Kříž (Robin Hood) –“Robin Hood” – Divadlo Kalich

Pavel Polák (Pilát Pontský) –“Jesus Christ Superstar” – Hudební divadlo Karlín

Tomáš Šulaj (Buča) – “Cikáni jdou do nebe” – Slovácké divadlo Uherské Hradiště

Jiří Untermüller (Král Artuš) –“Monty Python’s Spamalot – Divadlo J.K. Tyla Plzeň

Dušan Vitázek (Bert) – “Mary Poppins” – Městské divadlo Brno

Radek Zima (Henry Higgins) – “My Fair Lady” – Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem

Muzikálová komise toto období viděla 52 premiér. Vesele a hojně diskutujte, předpokládaných i opět značně překvapivých je dost. Slavnostní vyhlášení bude 26. března 2011 v Národním divadle Praha od 20:00 v přímém přenosu na ČT1.


Aktuální zprávy
Nominace na Ceny Thálie za rok 2009 odhaleny
Aktuální zprávy
Letní muzikálové produkce – VELKÝ PŘEHLED
Aktuální zprávy
Limonádového Joe si v Brně zahrají Lukáš Janota a Kristian Pekar
  • Sukie

    Zvláštní….
    … jen nechápu proč je tam jako Mary Poppins Johanka, když všichni tvrdí, že Radka je lepší ;-)


  • veny

    Ondro, zapomněl si napsat, za co byl nominován Maroš :)))
    Jinak mám z těch nominací smíšené pocity. Ale jsem ráda, že se v širší nominaci objevil Dušan Vitázek.


  • Malea

    Pavel Polák za Piláta v širší nominaci? Do teď jsem snad nečetla nic, žádný názor, kde by ho někdo nějak moc chválil….
    Já sama jsem ho neviděla, takže hodnotit nemůžu, ale přece jen mě to docela udivuje.

    K užším nominacím – viděla jsem pouze M. Vojtka jako Prášila, ostatní nominované v rolích, za které jsou nominovaní, bohužel ne. Sice se mi jeho výkon poměrně dost líbil, ale že by to bylo přímo na Thálii? Ono je taky docela těžké hodnotit něčí (ač třeba kvalitní výkon), když muzikál, ve kterém vystupuje a písně, které zpívá, vás až tolik neuchvátí….

    Nakolik se asi ty Thálie dají brát vážně? Jsem z těch nominací rozpačitá. A ne poprvé, minulý rok to bylo podobné – třeba Dan Hůlka nominovaný za Draculu – když jsem ho viděla naživo, zas nějak extra mě nenadchl. Viděla jsem ho v dané roli ale pouze jednou, takže to samozřejmě nemusel být standard, někdy se představení nemusí úplně povést… I tak jsem si ale říkala – to nebyl v celé republice nikdo lepší (kromě P. Gazdíka, který Thálii získal). A to samé si říkám i letos.


  • Lucci

    Nechápu proč je jako Evelína Vondráčková.. Nastoupila si tam jako poslední, hrála asi 4x a jak jsem slyšela, tak příšerně! Daleko lepší je Hanička Křížková, tohle je vážně na hlavu padlý!


  • LUDĚK

    Zbláznily se Dasha ,je snát mě potěšila nominace Marian Vojtko z Barona prášila.


  • Pavel Košatka

    Ceny Thálie, stejně jako jakékoliv další ceny (ať již české či světové, ať již filmové, divadelní či krásy…) jsou velice subjektivní a nikdo vlastně nevíme, podle čeho to pánové z kolegia určují. Každému se líbí něco jiného, ale není to absolutně kvalitativně vypovídající.

    Stejně tak i letos se v nominacích objevují pro mě nepochopitelná jména. Co dělá Pavel Polák v širších nominacích mi skutečně hlava nebere, protože jeho výkon je spíše na nějakou anticenu. Jenom tahle nominace prostě jasně ukazuje na to, že stačí mít dobré kontakty a udělat dojem na pár lidí, kteří jsou tzv. znalci umění.

    Kamil Střihavka? Mimořádný výkon v Jesusovi skutečně podával, ale před deseti lety. Nevkládá do role vůbec nic nového a to nejvyšší tóny už ani náhodou nevyzpívá. Getsemany jsou sice krásná záležitost, ale zbytek představení jde na úkor nich.

    Dasha mi také přijde lehce mimo, Basiková byla o mnoho lepší, Dasha předvádí jen svůj zaběhnutý výkon, který moc emocí nevyvolá. Sice pěvecky se snaží o nějakou inovaci, ale na Thálii? Ani náhodou!

    Marian Vojtko je pro mě lehce záhadou, proč k jeho nominaci dochází až nyní. Splácí snad porota několik let starý dluh, když zcela přehlédla jeho výkon v inscenaci Jekyll & Hyde, kde podával skutečně ohromující výkony světové kvality, které se mu od derniéry nábojem a energií nepodařilo překonat? I Dracula byl lepší než Prášil. Mám Mariana rád, přeji mu to, ale nechápu to.

    Na Gazdíkovou nemůžu říct vůbec nic, Mary Poppins jsem neviděl. Ale vím, že je to kvalitní zpěvačka a herečka, takže bych tam i věřil, že by to mohl být výkon.

    Když se řekne mimořádný výkon za rok 2010, tak se mi vybaví jako první Noid v Robinu Hoodovi, kde je skvělý. Radka Pavlovčinová se rozhodně měla dostat do oficiálních nominací, místo Dashi. Nebo co Tomáš Trapl v Prášilovi?

    Tak nebo tak, přeji všem nominovaným hodně štěstí při předávání, snad jim toto ocenění udělá radost ;).


  • Briseis

    Taky mě ty nominace trochu překvapily…
    Trochu mi v těch nominacích chybí Noid za Robina. :)

    A jsem ráda, že jsem měla možnost poznat Ondřeje Doubravu osobně. :))


  • veny

    Tak tak, tady se mluví o mimořádných výkonech. A nevím, jestli zrovna v roli Máří se jedná o mimořádný výkon, Johanu jsem v MP neviděla, ale je to kvalitní muzikálová herečka a co se týče typu role by to měla objektivně vyhrát Johana. Ale že by loni Gazdík a letos Gazdíková, no nevím. Kamil měl být nominován, kdy se JCHS uváděl poprvé a ne až teď – stejně jako třeba Hůlka za Draculy či Basiková za Johanku. Mariána soudit nemůžu, ale vítězství mu přeji, ale…
    Co se týče širších nominacích – tak je mi záhadou, jak se tam mohla objevit Vondráčková či Polák.


  • Ondřej Doubrava

    Myslím, že už je vše doplněné, rozhodli jsme se letos pro “online” přístup, na Facebooku ti hlavní byli 2 minuty poté, co jsem si vyzvedl tiskovku, nominace jsem zde uveřejnil dříve, než celá tiskovka skončila,, zpracováno na mobilu, WordPressovská aplikace je velmi spartánská a v textu se hodně věcí přehlédne. ;-) Stejně tak jsem se rozhodl zde tentokrát uvést jen obor na nějž specializujeme, abychom byli co nejrychlejší.

    Briseis: Také jsem byl potěšen, kde všude lze narazit na nejvěrnější čtenáře, bylo mi ctí.


  • Malea

    Tomáši Traplovi bych Thálii skutečně přála, prakticky vždycky je úžasný jak herecky, tak pěvecky. Jediné, co mi na něm vadí je, že je pořád tak věrný divadlu Broadway a vystupuje tak často v až -aspoň podle mě – podprůměrných dílech. A když tam navíc často nemá ani dost prostoru, aby plně ukázal své kvality (např.Pietro Soderini v Moně Lise)…
    Tuto cenu bych mu přála spíš za např. Osud v Krysaři nebo otce Inchofera v Galileovi, (a věřím, že třeba jeho Jídaš v Jesus Christ Superstar taky mohl stát za to, bohužel jsem v době, kdy ho hrál, bylo moc malá, takže jsem ho vidět nemohla, žádnou nahrávku s ním jsem taky neobjevila-posoudit tedy nemohu, bohužel). Wilcox je u mě prostě pořád hluboko Osudem, Inchoferem a asi i kardinálem ze Tří mušketýrů (které sice zrovna v lásce nemám, ale tak kardinál je zde asi nejlepší postavou).
    Mariana Vojtka mám taky ráda (i když o fous méně:)) ) a Thálii bych mu přála rovněž – ale prostě ne za Prášila, už předvedl mnohem lepší výkony.


  • Malea

    Teda – já M. Vojtkovi výhru Thalie přeju i za toho Prášila, je v něm taky velmi dobrý, ale měl ji dostat opravdu spíše za něco jiného…


  • Ondřej Doubrava

    Také nám komise Thálií trochu předefinovává pojem “obnovená premiéra”, oficiálně je to znovunasazení totožné, nebo jen miniaturně změněné inscenace, po její derniéře ve stejném, nebo teď často i v jiném divadle. Tak už asi ne, “obnovenou premiérou” bylo totiž slovy komise uznáno i ZCELA NOVÉ NASTUDOVÁNÍ Jesus Christ Superstar v HdK, což je skutečně velký přehmat, to by totiž obnovenou premiéru muselo mít “Chicago” díky oblíbenosti repertoárových divadel tak jednu do roka. Stejně tak “Malý krámek hrůz”, co se v MdB (DbM) hrál v roce 1991 jako “Kvítek z hororu”, letos na Hudebce skutečně nebude obnovená premiéra. Nechápu…


  • Pavel Košatka

    Náhodou, až na lehce afektované herectví byla Vondráčková jako Evelína skvělá. Když opustím všechny antipatie k jejímu vystupování na veřejnosti. Nazkoušela to poměrně rychle, zastepovala… Ale jak říkám, mimořádnost je mimořádnost, tohle je jenom slušný výkon.

    Za mimořádné výkony považuji ty, které se vám vryjí do paměti, na které si s určitým hercem vzpomeneme i za 10 let. To je přesně Kamil – Jesus, Hůlka – Dracula, Marian – Jekyll/Hyde, Noid – Robin, Radka – Čarodějnice. Je jasné, že takových osobností se za jeden rok moc neurodí, ale přinejmenším by se to mělo promýšlet více, ne to “jen někomu dát”.

    Dasha měla jednu vynikající roli, a to Ofélii v druhé verzi Ledeckého Hamleta. Tam byla naprosto vynikající, s výrazem a energií, což nějak obojí u Máří postrádám. Carmen jistě také musela být lepší, i když to jsem bohužel neviděl a asi už ani neuvidím.


  • Elik

    Ani jednu z hereček jsem neviděla v té roli, takže je nemůžu ani komentovat…ale oboum pánům to přeji…Kamil se mi v roli líbil a Marian byl také konečně nominován do užší už si to taky dlouho zasloužil …. jsem také ráda, že se do širší nominace dostal Honza Kříž za roli Robina….neviděla jsem Noida takže rozhodně nemohu porovnat Honzu a Noida, ale Honzu jsem viděla a byl úžasný…asi proto, že mám radši romantičtějšího Robina :-) Překvapil mě Polák…..já viděla v této roli Noida a byl úžasný, tak je asi Polák lepší…nevím nemohu posoudit :-) Souhlasím s Malea o Tomášovi Traplovi….ten by si určitě také zasloužil už taky nějakou tu nominaci, protože je naprosto dokonalej v každé roli, co jsem zatím měla možnost ho vidět !!!


  • Verča Korvasová

    Ano, souhlasím s tím, že Radka Coufalová je jako Mary nejlepší, ale Johance se tato role nesmírně povedla a určitě je to zasloužená nominace :) Co mě třeba překvapuje, že se v širší nominaci neobjevila A.Antalová za Dolly Leviovou… no ale co už že?


  • Anna Balíková

    Kamil je jednoznačně nejlepší :)


  • Sasie

    Mě docela překvapilo, že není Antalová nominována právě za Mary, protože mi přišlo, že ona byla před tím všude propagovaná jako hlavní alternace. Ale tak možná si divadlo řeklo, že Antalová i Radka už Thálii doma mají, tak ať má šanci i Johana.
    Velmi nesouhlasím s nominací Střihavky, stejně jako jsem loni nesouhlasila s nominací Hůlky a někdy nějak rok nebo dva předtím i s nominací Topfera. Myslím, že Thálie by měli být dávaný za nově nastudovanou roli a ne za roli, kterou dotyčný herec hrál několik let. Anebo by se pak měli změnit pravidla a zmizet tam ta podmínka o tom, že dané představení muselo mít premiéru od-do.


  • Ondřej Doubrava

    Zrovna Mary Poppins je role, kde jsou všechny alternantky vybrané typově přesně, každá dává do role něco svého, takže tam mohly být alternantky všechny tři a je to naprosto o osobním vkusu, čili volba z mého pohledu zase tak překvapivá není, mohly tam být vážně všechny tři, spíš by mě totálně zarazilo, kdyby tam Mary nebyla ani jedna.


  • luky

    Taky nechápu jak se Radka za roli čarodějnice mohla dostat pouze do širší nominace! ..:/ ..ale vysvětlete mi jedno, ikdyž je v širší nominaci, tak může tu Thálii vyhrát??? ..:))


  • Tereza

    Tak nevím pro koho vlastně jsem a jak se věci mají…
    Určitě jako zpěváka mám ráda Kamila Střihavku jenže s Marianem se prostě srovnávat nedá!
    Potom bych určitě “volila” Jana Kříže ale spíše něco jako “objev roku”…
    Dále my v nominacích chybí Tomáš Trapl a rozhodně Dan Hůlka (i když to už není co bývalo…)

    Zpěvačka…pro mě je prostě jednička Monika Absolonová a proto mě mrzí že v nominacích není…
    Radku Pavlovčincovou mám ráda ale podobně jako u Jana Kříže…
    Když už bych musela někoho vybrat byla by to jednoznačně Dasha.

    Nevím, ale nominace se mi prostě nezdají…


  • Tereza

    …a snad by zabodoval i Pavel Polák! :-)


  • Ondřej Doubrava

    Luky: Nemůže, jsou jen dva finalisté, ty širší nominace jsou v podstatě pro zajímavost (jak bylo neustálo zdůrazňováno, “míst je hodně” a pro interpreta jistě taková milá “motivační pobídka do budoucna”…


  • Ifča

    A za jakou roli pro rok 2010 by asi Monika Absolonová měla získat cenu Thálie? Za tu uklízečku v té příšernosti Je třeba zabít Davida? No to bych musela přestat chodit do divadla! Viděla jsem ji v několika muzikálových rolích, všechno na jedno brdo! Zlatej Kameňák!
    Doufám, že vyhraje Johanka Gazdíková, sice jsem Mary neviděla, ale je úžasná a obdivuji ji! No a Kamil Střihavka samozřejmě…


  • Abigail

    Vždycky jsem těmhle jediným cenám na republikovém poli fandila. Teď jsem vážně na rozpacích. Nepochybuji o tom, že Marián Vojtko je skvělý zpěvák, nepochybuji o tom, že si cenu za své muzikálové působení zaslouží, nepochybuji o tom, že je nejlepší Baron Prášil z Baronů Prášilů, ale už teď si nejsem schopná bez svých poznámek čerstvě po vidění vybavit, v čem přesně se mi líbil. Takže mimořádný výkon?
    A Kamil Střihavka? Ano, je skvělý zpěvák, ano i on si cenu zaslouží, ale ne, v Ježíši se mi nelíbil ani zdaleka víc než v mnohých jiných představeních a je fakt, že na něj mám docela štěstí…
    I mně tam chybí NOID za Robina, těší mě, že se tam vešel alespoň do širších nominací Jiří Untermüller za Artuše, ale upřímně místo Pavla Poláka, tam mohl být třeba právě ze Spamalotu i někdo další. Ty výkony tam se mi zdály lepší všechny. A mluvím-li o mimořádnosti, tak se pořád nemůžu zbavit dojmu, že mimořádný dojem na mě letos zanechal pouze Viktor Dyk v Antigoně a v Oidipovi (myslím, že Oidipus je letošní, ale jistá si nejsem, takže se kdyžtak omlouvám), když jsem fakt uvažovala, jestli ho tam třeba neraní mrtvice. A nebo z těch jevištnějších představení NOID, který tím Robinem taky jednoznačně byl.
    S ženskou kategorií mám bohužel vcelku smůlu, její nominované mi většinou unikly, ale souhlasím s tím, že Dasha si primárně měla odnést Thalie už ten rok, kdy ji “s přihlédnutím ke Carmen” nominovali za Ofélii. Jen do širších nominací. Dodnes nechápu proč jen tam. V JCHS jsem neměla příležitost. Ale vrtá mi v hlavě to, že třeba právě Radka by stejně jako tehdy Dasha měla dosáhnout výš.
    No, když už je to takhle, přeju jim cenu asi všem, ale nejsem si jistá, že právě letos jsou oni ti, kteří zazářili nejvíc.


  • Ondřej Doubrava

    No, pořád mi to přijde letos lepší než když dva skutečně nezapomenutelné výkony z loňské sezóny až z jejichž suverénností se srdce usmívá, ke kterým se dost lidí vrací, naprosto odignorovali a sice Aleš Slanina za Mozarta a kteréhokoli Macecha ze Sněhurky. Alle OK, těch míst je asi vážně hodně a není to anketa popularity, jen by k divákům mohl někdo přihlížet (hraje se přece pro ně a ne pro komisi) a ta komise by se mohla taky trochu obměnit (I když noví dva členové tu jsou, Michael Prostějovský a Patrick Fridrichovský).


  • Veronika (P.)

    Tomáš Trapl by si vážně nějaké ocenění zasloužil…


  • Abigail

    Jo, to je přesně ono, já tedy ani Mozarta ani Sněhurku neviděla, ale o tom mluvím, nezapomenutelný výkon. Tomáš Trapl si ocenění zaslouží bezesporu, ale nezapomanutelný pro mě letos nebyl, taktéž Kamil a taktéž Marian… Bohužel.
    Ondro, jak tam probíhají nominace? Žila jsem v domnění, že tipy snad může poslat kdokoli a oni to pak nějak hodnotí, je to tak, nebo je to čistě odborné pole působnosti?


  • Ondřej Doubrava

    Abigail: Divácké tipy tu sice jsou, ale podle toho, jak se následně na nominace každoročně skoro až nadává, bych jim nepřisuzoval velkou váhu, je to spíše u těch odborníků, divácký hlas bych viděl jako miniaturní nápovědu, dle mě by se to mělo s hlasy diváků trochu svézt ve více procentech a komise by to mohla trochu sledovat, těch webů, kde se o muzikálu živě diskutuje, zase není tolik. A navíc, v té komisi zkrátka chybí trochu mladé krve, mám pocit, že jí asi tentokrát zastupuje hlavně Patrick Fridrichovský.

    Jistě, Macecha mohla třeba narazit na “travesti šarži” s poznámkou “za to se přece Thálie nedává” , ale nikdy jsem nezažil, že by diváci takto rovnoměrně zbožňovali obě dvě alternace a jistě to stálo třeba aspoň za širší nominaci jednoho z nich. A loni jsem neviděl lepší a suverénnější výkon, než právě u Aleše Slaniny v Mozartovi (a viděl jsem toho loni dost), místo toho bylo v nominacích dost výkonů zcela průměrných.

    Bohužel letos minimálně první půlrok toho nejspíše moc neuvidím, ale zato si to snad plně vynahradím jiným způsobem, doufám.


  • Calixta

    Pavel Kosatka: mam naprosto stejny nazor …Jsem moc rada, ze je konecne Marian nominovan a to prave kvuli Jekyllovi, kde podaval naprosto strhujici vykon, ktery nebyl docenen :)


  • Honza Kříž

    Ondřeji, taky nejsem z výsledků nominací nadšenej, ale ta cena je tak postavená. Je volená odbornou komisí, která je složená tak jak je. Když budou hlasovat diváci, bude to úplně nekorektní. Budou upřednostněný pražský produkce, jednoduše proto, že maj vetší množství diváků a repríz a to by nebylo fér a navíc, ať se na mě nikdo nezlobí, sice se hraje pro diváky, ale průměrný divák tomu divadlu v podstatě nerozumí vůbec. Byla by z toho anketa popularity muzikálových výkonů. Proč ne, ale s nějakým fundovaným posouzením výkonu by to nemělo nic společného. Jsem pro. Tak tuhle cenu udílejte třeba vy. Jste server, který se o muzikál zajímá a máte svoje čtenáře, udělejte anketu a ať se zvolí vaše pořadí podle popularity. Bude to jiná cena, zase se svejma mouchama, ale měla by tu určitě svoje místo. Ale Thálie je takhle postavená a myslím si, že dát dohromady v týhle republice komisi, která fundovaně rozumí DIVADLU (neni to jen muzikálový fanda), která je nezaujatá, měla by ty muzikály a”hudebně-dramatické žánry” :-) v republice vážně nakoukaný, aby se nerozhodovalo mezi Prahou a Brnem a, jak píšete, byla “mladá”, to je velkej oříšek. Zkuste vymyslet férovej způsob a vaše cena bude mít kredit.


  • Honza Kříž

    PS: Pane Košatko, Vaše suverenita v názorech mě udivuje:-)))


  • Ondřej Doubrava

    Honzo, to neříkej dvakrát, já jsem opravdu schopen něco podobného vymyslet. ;-) Ale je fakt, že čistě pro diváky je tu už anketa na serveru i-divadlo.cz, která je reprezentativní snad i víc, než Thálie a dobře odráží i muzikálovou scénu, proto naše kamarády z i-divadla nadšeně podporujeme a vždy si rádi zahlasujeme. Spíš jsem to myslel tak, že by v té komisi měla být jistá pestrost a mohla by se třeba každý rok obměnit, odborníci by měli hlavní slovo, to je samozřejmé, ale proč tam opravdu nedat menšinový hlas lidu, který by dodal nějaké tipy ve smyslu “diváci to milujou” (protože dle mě se k těm lístečkům zase tolik nepřihlíží – to by přece šlo, jde fakt o to, aby některé ty výkony, které milují příznivci i kritika a prostě na tu Thálii jsou, nezůstaly úplně odignorované, takhle lid fakt každý rok nadává a budí to rozpaky, letos je to to samé.

    Není to zbytečné, když by diváctvo mohlo mít větší poradní hlas, než má teď, například se mi zdá, že třeba filmový Český lev se s diváckým vkusem i veze, nebo určitě vezl dřív, teď už to pár let nesleduji tak důkladně. Ale z nových členů muzikálové komise mám radost, minimálně Michael Prostějovský jest odborníkem, kterého ta komise potřebovala jako sůl, tak jen houšť.


  • Romča

    No já si hlavně myslím, že by v té porotě neměli sedět lidé, kteří teoreticky oceňují i své vlastní dílo. Minimálně v roce, kdy něco ten který autor napíše nebo vytvoří, by měl z poroty být dočasně uvolněn.
    Strašně moc si vážím skladatelských a lidských kvalit mistra Zdeňka Bartáka a věřím, že dlouhodobě je právě on tím nejpovolanějším šéfem muzikálové odborné poroty, ale… Vzpomínám, jak všichni za rok 2002 říkali, že Thálie je jasná Monika ABS za Kleopatru (výjimečně se na tom shodovali kritici i diváci) a ejhle, Monika zůstala jen stříbrná a cenu dostala Danka Šinkorová za roli v Bartákově muzikálu v Brně. Možná to byla jen shoda náhod, ale říkejte to pochybovačům… Navíc Danka, která skutečně v té době patřila ke špičce, to jí nikdo nebere, rok poté obhájila, takže kdyby dostala sošku o rok později, nic by se bylo nestalo, ale to už je druhá věc.
    A proto tvrdím, že Marián měl dostat Thálii už za Jekylla a Hydea, v té době opravdu neměl konkurenci – každé představení po premiéře v KCP odstonal s vysokými horečkami, protože na jevišti nechával pravidelně nejen srdce, ale opravdu i duši!!! A přitom z toho byla jen širší nominace. Teď, když má titulní roli v (jinak skvělém) Bartákově Baronovi, má najednou nominaci užší… Já jsem samozřejmě rád, že si porota konečně Mariána všimla, za tu desetiletku od Monte Crista si to bezesporu zaslouží, ale je otázkou, zda by se Thálie/užší nominace neměly doopravdy dávat za výjimečný výkon v daném představení rovnou a ne až za dlouholeté zásluhy… A řada případů spíš svědčí o tom druhém, o kontaktech samozřejmě nemluvě, tomu nikdy nezabráníte (viz zde zmínění Pavel Polák či Gazdík-Gazdíková?). Vůbec mám pocit, že kdyby někdy nebyl v nominacích někdo z dua prestižních divadel HDK/MDB, že by se asi zhroutil svět…? Navzdory dlouhodobé kvalitě těchto divadelních stánků, kterou samozřejmě zpochybnit nelze!
    Jinak se také musím zastat Dashy (ač bych jí byl nominoval místo Lucie Bílé už za Carmen), resp. Heleny Vondráčkové, protože ona jediná v Evelíně také stepovala a její výkon je celkově velmi kvalitní. Navíc tady – v širších nominacích – o nic nejde, na ty se zapomene za pár dní (většina médií je bohužel ani nezveřejňuje)…
    Kdyby to bylo na mně, už dávno by měl Thálii doma právě Honza Kříž, nebo i Zbyněk Fric a pevně doufám, že letos si porota konečně všimne díky Katovi i dalšího mimořádného talentu – Tomíka Löbla (už se tak mohlo stát vloni za Děti Ráje či teď za Rokenrol!). Ale je pravda, že mám přehled převážně jen o pražské muzikálové scéně, což je málo!
    Honzovi Křížovi: Suverenita Pavla Košatky mě svého času taky udivovala – zejména když mu bylo 17 a tvrdě se pouštěl do nejlepšího muzikálového producenta v této zemi, na druhou stranu dnes, po letech po boku Ondry Doubravy, si myslím, že už opravdu muzikálu začíná rozumět a ten komplexní přehled se snaží mít, takže s jeho názory v této diskusi se mohu zcela ztotožnit!


  • Briseis

    Co se týče širších nominací, tak na tiskové konferenci bylo řečeno, že tentokrát budou nějakým způsobem během televizního přenosu uveřejněny, takže se na ně rozhodně nezapomene.


  • Ondřej Doubrava

    S tím Zděnkem Bartákem mě to také napadlo, jak je to ošetřeno a celkem bych i souhlasil s Romčou. Právě proto já nikdy nepíšu recenze na Musical, na čem třeba pracoval můj příbuzný a pravidlo jsem vztáhl i na své blízké přátele (cítím se pak ovlivněn a raději je podpořím jako kamarád, stejně se ty kritické buňky, třeba v Brně v Martě prostě vypnou) a do budoucna doufám i na sebe, na to se můžete spolehnout, opravdu tyto pochyby také nemám rád a nechci dávat záminky! Takže doufám, že to tak funguje i u Thálií.


  • Andrea

    Jen k tomu Kamilovi, nedá mi to nenapsat… ve Spirále jsem byla 45x, Kamila jsem tam viděla asi 30x … a teď jsem ho viděla v Karlíně koncem ledna poprvé a musím tu říct, že nesouhlasím s tím, že nepředvedl nic novýho. Tak, jak dal Ježíše toho tuším 27. ledna, jsem ho ve Spirále nikdy neviděla… a tím vůbec nemyslím, že by byl ve Spirále špatný. Myslím, že na tom má určitě velký podíl to, že je to opravdu srdeční záležitost i pro něj. Já bych mu tu Thálii dala klidně jen za Getsemany z toho večera…
    … a to nejsem žádná Kamilova fanynka, dokonce dost často upřednostňuju jeho alternace…


  • PK

    PKPK

    Autor Odpovědět

    Thálie se už léta dávají za zásluhy, nikoli za výkony. Že vás to jako znalce nebo milovníky oboru ještě udivuje! Už dlouho mám v hlavě oborové ceny pro hudební divadlo, něco jako IMAGE v Německu, cena by se mohla jmenovat Zlatá spirála a udělovala by se za inscenaci, režii, hlavní role, vedlejší role, choreografii, scénu, kostýmy, světla, zvuk atd., jen bude problém s porotou takových cen, nestraných odborníků jsem napočítal méně než mám prstů na jedné ruce.


  • Romča

    S tím Kamilem nevím. Na druhé premiéře skoro nezpíval, ale jen sípal a ve výškách ječel. Měl prý virózu, nicméně… Jeho hlasový fond je skutečně nesrovnatelně slabší než v 90. letech… Všichni stárneme, s tím nic nenaděláme – a u zpěváků to platí dvojnásob. Nikdo po 40ce nebude zpívat líp a čistěji než před 30kou… To není kritika, pouze konstatování faktu. Jistě mohou být některé výjimky, které si ten hlasový fond podrží i v pozdějším věku (viz Petr Kolář, Helena Vondráčková, i Karel Gott zpíval skvěle skoro až do 68 let), ale Kamil podle mého názoru mezi ty výjimky rozhodně nepatří…


  • Zuza

    K tomu Kamilovi…. věřim, že ne každý představení mu vyjde 100%, ale já ho viděla už 3x a pokaždý byl výbornej a Getsemany dal neskutečně (kdo jinej je schopnej je takhle dát?). A rozhodně to nebylo na úkor zbytku představení, jak tady taky zaznělo, naopak. Já doufám, že tu Thalii dostane.


  • Ifča

    Kamil, jedině Kamil! Chodím na muzikály už skoro deset let a dnes jsem poprvé viděla Ježíše s Kamilem. Těžko bude můj dnešní zážitek někdy překonaný. Raději ať rozhodně vyhraje Kamilův neuvěřitelný VÝKON ve světovém muzikálu, než Marian Vojtko za roli v jednom z řady nekvalitních muzikálů, které plivou jeden za druhým divadla Hybernia a Broadway.


  • Michala

    Souhlasím, Kamil byl a stále je jako Ježíš naprosto výborný, a Thálii mu ze srdce přeji.A k Mariánovi – ne za Barona, a ne teď.


  • Ifča

    Tak tak, souhlasím s tím, že je Marian výborný a taky si myslím, že pro některé role je umělce jako je on škoda.


  • Romča

    Myslím, že zaujatost některých dam proti produkci divadel Broadway a Hybernia je až do očí bijící… Ale na to samozřejmě máte svaté právo. Já zase nejsem příliš s to poslouchat rockové muzikály – bez ohledu na to, zda domácí či světové… I když Jandův Rokenrol při určitém obsazení jsem si nakonec velmi oblíbil…


  • Michala

    Romča:možná ještě taky závist:-))))


  • Ifča

    Ha, závist zřejmě mířena na mě, od srdce se směji. Proč závist, proboha? Není co závidět, vždyť jsem jen DIVÁK! Prostě názor. Dříve se mi taky líbily zdejší muzikály, Kleopatra, Tři Mušketýři… Ale pak toho prostě začalo být moc. Vždy když jsem četla: V novém muzikálu uvidíte: Pepu Vojtka, Moniku Absolonovou, Tomáše Savku, Kamilu Nývltovou…, byla jsem prostě znuděná předem. Pořád dokola ta samá jména.
    Ale to se dá lehce řešit. Pokud mám chuť zajít si na kvalitní muzikál, hurá na Fidlovačku (nebo na Ježíše). A obzory i názory mi změnilo i brněnské Probuzení jara. Tady je vidět, že to jde i “jinak”. Tím pádem tedy ale musím z těch výrobků produkce Broadway a Hybernia vyřadit muzikál Adéla ještě nevečeřela, ten vybočuje z řady a je ze všech zdejších nejlepší.


  • Tereza

    Nevím jestli je to pravda nicméně…. nevíte někdo jestli je fakt že Kamil měl něco s hlasivkama?


  • Romča

    Ifčo a u Ježíše Vás nenudí, že tam čtete ta samá jména? Viz Střihlavka, Basiková… Mimochodem Moniku Absolonovou už teď uvidíte častěji pomalu na jiných scénách než v DB a DH – není ani v Baronovi, ani v Katovi, ani v Rokenrolu, Kamila Nývltová je docela talentovaná holka a maká na sobě, tak proč ne? O Tomovi Savků to platí dvojnásob – poctivějšího a skromnějšího dříče byste nacházela jen těžko, no a nebojte, objevují se v obou divadlech i nová jména – Tom Löbl, Lucka Černíková, Luďka Kuralová, Pepík Vágner, Markéta Procházková a řada dalších. To byste si mohla stěžovat spíš na Zdeničku Trvalcovou, která snad opravdu hrála ve všem, co obě divadla nabízí – ale proč ne, když je jasná opora a úžasná zpěvačka i herečka!?! Takže zbývá jen ten Pepa Vojtek a ač třeba já nepatřím mezi jeho skalní fans ani omylem, uznávám, že má-li tisíce ultras, kteří na něj chodí, byl by producent blázen, kdyby toho nevyužil. Navíc Pepa umí hrát – bez ohledu na to, že je kabátovskej rocker, takže… Děkuju, nesouhlas!


  • Ifča

    Proč ne, každý máme svůj názor. A co mám dělat s tím, že se mi něco líbí a něco nelíbí? To těžko změní fakt, že je někdo poctivý a skromný dříč. Nemám důvod Vám nevěřit, zřejmě do toho vidíte víc než já. Já pouze sedím v publiku a čekám, co se mnou představení udělá. Mnozí ze jmenovaných herců mě prostě nepřesvědčili, co nadělám?


  • Briseis

    Po dnešním představení Robina jsem se utvrdila v tom, že Honza Kříž a Radka Pavlovčinová si nominaci zasloužili, stejně jako Kamil Střihavka, byť ne za roli v Robinovi.
    Když přihlédnu k “rychlosti”, s jakou porota této soutěže postupuje, tak se Honza Thálie určitě dočká, nicméně zřejmě až tak po 3. obnovené premiéře Robina. ;-)


  • Romča

    Briseis: velmi dobrá poznámka s tou Thálií a Honzou:)
    Ifča: jasně, beru. Já taky nejsem odborník – krom toho, že jsem viděl asi 60 titulů (sic některé v průměru 20x), tak do Ondrových kvalit a znalostí žánru mám sakra daleko…


Novější komentáře »