Brno

V předvánoční čas si jeviště Městského divadla Brno podmaní „Sněhurka a sedm trpaslíků“


Nadpis dnešního článku hovoří prakticky za vše. Režisér a spoluautor scénáře Stano Slovák společně se svým tvůrčím týmem, (autor hudby a dirigent Karel Cón a další dva scénáristé – herec Petr Štěpán a Jan Šotkovský, který je zároveň dramaturgem),  nás již od soboty 6. prosince vezmou na jevišti Hudební scény do světa jednoho z nejznámějších pohádkových příběhů. Dvířka k němu byla na tiskové konferenci 27. listopadu pootevřena skutečně skoro dokořán, ale pokusíme se toho až do naší oficiální recenze mnoho neprozradit.

O chystaném představení mluvili hlavně dva ze čtyř autorů: Stano Slovák a Jan Šotkovský,  přítomny byly i obě dvě krásné Sněhurky – Radka Coufalová a Svetlana Slováková i obě ve finále jistě neméně půvabné Macechy – Jan Apolenář a Milan Němec. Příznivce těchto dvou pánů asi potěšíme informací, že nejen, že se před námi objeví díky převlekové roli coby opravdové dámy (ano, žádná pánská stylizace, co by působila uměle)  i třeba v nádherných fialových šatech, ale postava Macechy by měla zároveň být tahounem celé inscenace.

Jelikož příběh o Sněhurce je určitě vám všem dobře známý, nebudeme zdržovat a shrneme si raději nějaká zajímavá fakta.

Osa příběhu vychází z klasické pohádky bratří Grimmů, s velmi mírnou, ale logickou a skoro až nutnou inspirací u filmu Walta Disneyho. U jeho animované verze ale veškeré výpůjčky skončily u zavedených jmen trpaslíků, i když lehce určila hereckou stylizaci i klíč k představení.

To by mělo být skutečně veselé, zábavné, určené pro celou rodinu. Tvůrci pochopitelně nechtějí, aby se rodiče staly pouhým doprovodem, proto bude v představení přítomen i humor, který děti moc neocení, ale o to více by jej měli ocenit právě rodiče. Děti by si ale měly přijít na své asi trochu víc, přeci jen, cílová skupina jsou právě ony. Úžasně přijímané prý podle slov Radky Coufalové budou dialogy a choreografie trpaslíků, svůj díl působivosti bude mít i pojetí scény Jaroslava Milfajta.  Údajně je inspirována dětskou stavebnicí a bude značně spoléhat na light – design Davida Kachlíře. S jistotou se dočkáme také různých výbuchů, imaginací (např. oživlých lesních plodů)  a dokonce i bublifuku, takže o fascinující podívanou je postaráno. Přizpůsobena je i délka, která by neměla přesáhnout jednu hodinu a padesát minut včetně přestávky.

Kostýmy Andrey Kučerové budou stylizovány do stylu empíru devatenáctého století, což bude v přímém kontrastu s hudbou Karla Cóna, kde se dočkáme zřejmě mnoha různých odvětví, zmíněno bylo například blues nebo samba. Blues si například zazpívá postava Myslivce, pro něhož je mimochodem přichystán zajímavý originální dějový zvrat. Stejně tak je vyřešena i poměrně záludná otázka, často vynášená mezi fandy divadla, proč trpaslíky hrají nejvyšší herci souboru. Nebojte se, na vše mají autoři logické (a velmi vtipné i nápadité) vysvětlení!

K hudbě určitě přihodíme další velmi zajímavý fakt, který se podstatně liší od původního záměru inscenace. Ten počítal s čistě vokální „a cappella“  hudební složkou, proto také byl součástí názvu podtitul „Sněhurka a její sedmTET“. Stano Slovák si ale udělal test s jeho malým synkem, kterého tento způsob hudební prezentace nezaujal. Od prvotní myšlenky se tedy upustilo a doprovod obstará plnohodnotný osmnáctičlenný orchestr. Ale slibované „a cappella“ vložky se v díle objeví. Jako celek ale bude sázet na již zmiňovanou žánrovou pestrost, podobnou, jakou třeba disponuje další dílo známé z jeviště MdB – Lloyd Webberův „Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť“.

„Sněhurka a sedm trpaslíků“ zatím vypadá jako velice sympatický projekt (a fotografie ze zkoušek na webu MdB tuto domněnku jen potvrzují). Doufejme tedy, že se Stanovi Slovákovi jeho další režijní práce vydaří a bude divácky přijata stejně dobře, jako jeho uvedení „Jánošíka aneb Na skle malované“. O výsledku vás budeme informovat v recenzi v příštím týdnu.

Plakát k inscenaci

Plakát k inscenaci

Autorem plakátu je Jef Kratochvil, poskytnut byl Lucií Broučkovou, tiskovou mluvčí Městského divadla Brno.


Nosiče
Představení nové české nahrávky klasického muzikálu “Šumař na střeše”
Brno
Brněnský RENT – Je tady! Je tu teď! (recenze)
Recenze a reportáže
“Nahá múza” – příjemný výlet do světa pařížských umělců
  • Jiří Kůdela

    No to mě zajímá, jak se ti to líbilo:)


  • Pavel Košatka

    Je minimálně jeden důvod tohle vidět – Apík jako Macecha :-D. Ty fotografie jsou dokonalý!


  • Ondřej Doubrava

    Jelikož má být na dnešní premiéře (kde také budu) prý nakonec úplně stejné obsazení jako na generálce, rovnou můžu říct, že je to rozpustilá pohádková BOMBA (u mě to i přes pár chybiček docela i překonává Zahradu divů) a Apík si vedle skřítka Puka (Sny svatojánských nocí, Jana ze Světa plného andělů (jeho nejemocionálnější role), pro někoho Dauphina z Johanky, si v úloze Macechy připisuje další životní roli!! Je prostě úžasnej a to na fotkách není ve velmi těžkém kalibru, krásných fialových šatech, které Honzovi Apolenářovi coby krásné charismatické ženě neskonale sluší… a ty PÍSNIČKY… :-)


  • Ondřej Doubrava

    Ještě chci dodat, že přesně takovéhle role potřebuje Apík dostávat, tak jsem rád, že se to po pár letech zase podařilo a tentokrát si i opravdu pořádně zazpíval, žádná pouze mluvená role (maximálně sbor), žádná čurda… A musím si jej vychytat v Pekle, chybí mi do sbírky, navíc je to psané prostě pro něj…


  • Jiří Kůdela

    Doufám, že brzy bude i recenze…:)
    A taky doudám, že pokud je ta hudba opravdu dobrá, žr třeba bude i Cd…


  • Ondřej Doubrava

    Recenzi začnu psát v neděli po návratu z premči…

    CD bych si přál, ta hudba není vysloveně hitová (ale 3 tam mám), ale je nesmírně pestrá a je to další hodně “citační” muzikál :-)


  • veny

    Podepisuji se pod Ondrovo označení, že je to “rozpustilá pohádková bomba”. Mě Sněhurka moc překvapila. Je to opravdu skvělý a milý muzikál. Apík je prostě dokonalej. No a ty fialový šaty… to nemělo chybu:)) Hudba naprosto skvělá, milé texty… Více jsem se rozepsala na fóru. Ondro, jsem zvědavá na ty chybičky:))
    Též bych byla ráda za CD, ikdyž melodie se opakují, ale má to svůj význam.


  • Jiří Kůdela

    Tak já čekám na tu recenzi…:)))


  • veny

    Dočkej času, jako husa klasu:))))))


  • Jiří Kůdela

    Ale já nerad čekám:)


  • Ondřej Doubrava

    Vráti jsem se teď, nicméně recenze bude stejně, až budou fotky z premiéry (minimálně Tino fotil), chci vám dopřát toho Apíka ve fialových šatech.. a myslím, že se to bude psát samo…. premiéra byla vynikající!!


  • Jiří Kůdela

    No tak to je dobře!


  • Romča

    Hmm, škoda Apíka, že není v Praze. Je dokonalej ve všem, na co sáhne! R.


  • Pavel Košatka

    Já tak trochu doufám, že se ho dočkáme v obnovené Johance…


  • veny

    Jiří Kůdela: Já jsem taky zvědavá na Ondrův názor. Jelikož byl nadšen na generálce i premiéře, tak doufám ve velmi pozitivní recenzi:)
    A na Apíka v šatech se taky ráda znovu kouknu:))) By mě zajímalo, jestli i Milan Němec je tak sexy..:)))))


  • Ondřej Doubrava

    Milan má v nich fotku v programu a sluší mu to také :-)


  • Fan

    Na Milana Němce jsem zvědavá, chudák, alternovat se s Apolenářem, z toho umělec nemůže moc dobře vyjít, ale i tak na něho zajdu.

    Sněhurka je totiž úplně úžasné představení a role Macechy mu vévodí, a hlavně ten konec, to je opravdu konec :D :D :D . No, ale popis představení a recenze nechám na Ondrovi. Tak piš, sama jsem zvědavá, co napíšeš.

    Pozn. k fialovým šatům – opravdu slušivé.

    Pokud se někdo chcete odragovat, tak na to zajděte.

    Ohledně Apolenáře v Johance, pěvně doufám, že bude, abych ho v tom viděla naživo a nejen v katastrofálně sestříhané DVD verzi :(


  • Fan

    Ondro, promiň, že tě ženu, ale už by to chtělo tu recenzi, jsem na ni hrozně zvědavá!


  • Ondřej Doubrava

    Fan: Dělám tu dnes i jinou práci (abych mohl na jistou anketu Křídla), ale už sedím u stroje a snad něco vyplodím, nápad mám docela dobrej. ;-)


  • Jiří Kůdela

    Ty nás ale napínáš…


  • Ondřej Doubrava

    A ještě chvilinku budu, pořádně se ke psaní dostávám až teď, teď jsem řešil jednu tiskovku, kam bych moc chtěl, je to kousek o místa, kam se dolážu dopravit a asi mi to k ničemu moc nebude. :-)


  • Zdeněk

    Ondra: A nebyl si na tiskovce Draculy?


  • Ondřej Doubrava

    Bohužel nebyli jsme, termín jsme se dozvěděli hodinu předem a to už se těžko něco zařizuje.. to už by to tu dávno bylo…. holt s Broadwayí/Hybernií bude chtít tu spolupráci ještě doladit, hodně se to dozvídáme čistou náhodou.


  • Zdeněk

    Aha to je docela škoda


  • Jirka K.

    Škoda to není, výborný článek je na Musicalnet.cz… hodně se nyní zlepšili, a jsou tam fakt aktuální věci… a taky ukázky z CD Carmen.


  • Ondřej Doubrava

    Jirka K.: Ukázky: Máme připraveno něco lepšího (vánoční dárek), právě píši finální mail… a příští týden půl roku příprav snad vyvrcholí.

    O tiskovkách, na těch kterých jsme byli jsme informovali, teď máme v redakci volnější týden, který já osobně využívám k tomu, že Musical.cz také musí být z něčeho financován, že, všechno není zadarmo :-) Ale Sněhurky se samozřejmě dočkáte, tak jak jste zvyklí, bude tam přesně popsané, jaká ta inscenace je, lákadla a tak.. můj styl znáte, mimochodem, tam MusicalNet nebyl a že má někdo článek z představení do druhého dne, na to já nehraju, já chci aby mé články vyjadřovaly pocity z inscenace a to bohužel postrádám.. a to se dá splnit opravdu tak za týden.

    S Draculou je mi to líto, ale PR manažerce jsme dali i náhradní e-mail (ten náš chvíli zlobil) a údajné tři pozvánky na akce nedorazily… pravda, na křtu Carmen se o Draculovi mluvilo, měl jsem být asi více pídivý, ale ve výsledku mě to nemrzí, stejně to byla jen tiskovka, horší to bude až bude mít Dracula premiéru, kryje se to s Bídníky…


  • AlaWa

    Ondro, i když by se vám obě premiéry kryly, myslím že to není žádná tragédie a jedna z nich se dá oželet. Recenze není přece povinná přímo z premiéry, myslím že se dá napsat i z normálního představení a bude čtivá i tak ;-)…


  • Ondřej Doubrava

    Nebo sem v lednu dáme anketu, jestli chcete dvojí pohled jak s Draculy tak z Bídníků :-) Jako premča Draculy se bude s generálkou Bídníků bude krýt na 99% (ještě teda občas bývají ve čtvrtek) a na premiéru Bídníků tentokrát jede i Pavel, pokud se tam tedy s brněnským systémem dostaneme. Já ale rád navštěvuju i generálky, rád si vychytávám na nich efekty a přeci jen v těch Bídníchích je jistá jistota, že se bude střílet abych byl na premče v klidu, no uvidíme, na Draculu si kdyžtak zařídím taky generálku a Pavla vyšlu na premču (aby si to taky užil) a druhý den tradá na Les Mis.


  • Jiří

    Ondřeji,našel jsem stránky Honzy Urbana http://www.janurban.cz dobře udělané i s termíny


  • Jiří Kůdela

    Pardon, ale když se tu objevily stránky Jana Urbana…On hraje Leo Blooma? Asi teda jo, když je na těch fotkách. Ale proč není napsaný v obsazení?


  • Jiří

    Oni to na stránkách HDK ještě nemají uvedeno,střídá se s R.Vojtkem a A.Hámou


  • Pavel Košatka

    Jiří K., spousta lidí v divadlech hrají role a nejsou napsaní, v Producentech se oběvuje stále nějaké překvapení :-).


  • Jiří Kůdela

    To já vím, ale proč? Podle toho, co má na stránkách Urban, tak zde hraje už od r. 2007…to mohli za rok stihnout


  • Jiří Kůdela

    Ale mám takový dojem, že Producenti nemají co se Sněhurkou do činění


  • Pavel Košatka

    Třeba tam taky hraje Míša Nosková, roli Drž mě, Hlaď mě… a už také dost dlouho. A skutečně je to trochu mimo…


  • Jiří Kůdela

    To já jen proto, že sem můj jmenovec strčil tu stránku s Urbanem…:)


  • Jiří

    Já jí poslal pro Ondru!!!!


  • Pavel Košatka

    Ondra má také svůj email, odkaz sem skutečně nepatřil, ale to je jedno… Mimochodem, i když nejsem Ondra, umístil jsem to do přehledu stránek.


  • Jiří Kůdela

    Ale já přece neříkám, že je to špatně. Také jsem rád, že jsem se o ní dozvěděl.


  • Jiří

    Já jsem mu to chtěl poslat,ale nešlo mi to na jeho mail,tak jsem to napsal touto cestou!


  • Pavel Košatka

    :-)


  • veny

    S tím krytím Draculy a Bídníků to není tak strašné. Dracula má generálky v týdnu, Bídníci v pátek a premiéra je taky v jiný den. Vy jste kluci šikovní, takže to nějak vyřešíte:)))
    Doufám, Ondro, že generálku Bídníků nevynecháš.:)


  • Jiří

    :-(


  • Pavel Košatka

    Tak já jdu minimálně na jednu generálku Draculy, a premiéry doufám stihnu obě, pokud se nám teda podaří se tam dostat.