Brno

Obsazení muzikálu “Procitnutí jara – Spring Awakening” je velice překvapivé


Téměř dva měsíce před premiérou očekávaného broadwayského hitu “Procitnutí jara” (Spring Awakening) zveřejnilo Městské divadlo Brno kompletní obsazení hlavních rolí. A nutno podotknout, že obsazení je velice překvapivé, především kvůli věku angažovaných umělců.

Originální logo muzikálu

Originální logo muzikálu

Spring Awakening” se totiž odehrává na soukromém německém gymnáziu a v příběhu vystupují jen dvě dospělé postavy. Podle původní hry Franka Wedekinda je “dětským” hrdinům pouhých 14 let, v zahraničí byl pokaždé trend vzít do hlavních rolí přímo studenty z konzervatoří. Již po zběžném pohledu na obsazení brněnského nastudování tohoto cenami ověnčeného díla je jasné, že tamější tvůrčí tým obsadil herce i před deset let přerostlé. Vrcholem jednatřicetiletý Ján Jackuliak, který je sice skvělým hercem a šoumanem, ale v roli 14 letých chlapců (alternuje dokonce obě hlavní mužské role), kteří prožívají první sexuální zážitky, si ho představit nedovedu.

Toť trocha kritického pohledu od člověka, který viděl originální verzi v Londýně (přivezenou z Broadwaye) a celkem má strach o přerostlé herce, kteří by měli skotačit na jevišti. Ale třeba tento zcela odlišný přístup od zahraničních produkcí vyjde. Ale když mladou pannu orlénskou může bravurně hrát Bára Basiková, tak to třeba podobně dopadne i v Městském divadle Brno.

Pokud se chcete dozvědět trochu více informací o tomto jedinečném muzikálu, který je jednoznačným hitem letoší sezóny MdB, můžete si přečíst naše dojmy z Londýna.

.

Melchior – Jiří Mach / Ondřej Bábor
Moric – Vojtěch Blahuta / Lukáš Janota / Ján Jackuliak
Otto Majer, Reinhold – Ján Jackuliak / Jakub Uličník / Petr Šmiřák
Georg Zimmer – Radek Novotný / Vladimír Řezáč
Jenda Rilke, Albrecht – Jakub Przebinda / Lukáš Vlček / Robert Rozsochatecký
Ernst – Tomáš Novotný / Viktor Polášek / Aleš Slanina
Wendla – Svetlana Slováková / Ivana Skálová / Sára Milfajtová
Thea – Johana Gazdíková / Marta Prokopová
Anna – Kateřina Krejčová / Klára Šťastná
Marta – Soňa Jányová / Tereza Martinková / Michaela Merklová
Elsa – Hana Holišová / Michaela Horká
Derek – Michal Matěj / Robert Rozsochatecký
Rupert – Martin Křížka / Ondřej Bábor
Jenn – Michaela Merklová / Sára Milfajtová
Krysta – Lenka Janíková / Hana Kováříková
Swing – Kateřina Klečková / Alena Knoflíčková
Paní Bergmanová a další role – Irena Konvalinová / Jana Musilová
Pan Gabor a další role – Zdeněk Junák / Milan Němec


Pozvánky a konkurzy
Konkurz na hlavní i vedlejší role do muzikálu PRETTY WOMAN
Recenze a reportáže
„Peklo“ aneb první část „Osudové komedie“ – nový milník hudebního divadla v Česku?
Dokořán 2009
Dokořán 13.6.2009 – “Bratránek z Batávie” a “Balada o lásce”
  • Ondřej Doubrava

    Ano, ten Jacek je tam mírně šokující, ale jinak mám z toho obsazení radost…


  • Kristi

    Velmi vtipné je ovšem pojmenování dvou dívčích rolí Krysta a Jenn. Jsou to jména hereček, které hrály ansámblové role v původním broadwayském obsazení – Krysta Rodriguez a Jenn Damiano. Jejich postavy neměly jméno, byly “Ensemble” a v originálních notách jsou někdy poznámky, že “Jenn” přichází zprava a “Krysta” zleva. To jsou ale poznámky, když se připravovala premiéra na Broadwayi. Že z těchto reálných hereček MDB udělá jména postav, to je opravdu legrace. Zřejmě pan Moša původní verzi nikdy neviděl, nebo nikdy nezahlédl kdo účinkoval v Original Broadway Cast of Spring Awakening.


  • veny

    Pavle, kde jsi prosím Tě vzal, že je Jacovi 38?!:))


  • Simona

    veny,Pavel: to by mě taky zajímalo.Toto je datum narození – 10.července 1978 ,takže 31


  • veny

    no právě…


  • Pavel Košatka

    uff, tímto se Jackovi omlouvám za přidané roky, včera večer mi to už asi nepočítalo :)


  • Sasie

    Abych pravdu řekla, sice mě obsazeni Morice celkem překvapilo ale to hlavně kvůli tomu, že si moc neumím představit jak se můžou alternovat Blahuta s Jackem, než to, že Jacek je určitým způsobem na tu roli už “přerostlý”. Podle mě, když takovou Westku hrají představitelé, kterým je minimálně dvakrát více, než kolik by mělo a všichni to hrají velice zdařile, tak, že není až tak hrozné, když i tady ty postavy hrají starší herci. Spíš si opravdu neumím představit to jeho alternování s Blahutou, mě ti dva přijdou enormě odlišní.

    Kristi: No anebo třeba pan Moša, chtěl mít prostě ty postavy pojmenované a tak využil tohoto “pojmenování”.


  • Ondřej Doubrava

    Jak uvádí oficiální křestní list inscenace, Ján Jackuliak je na Morice pouze understudy (záskok). On tady možná bude větší problém s tím, že hrdiny vidíme, jak chodí v uniformách do školy a to u Westky není. Ale já věřím, že valná většina to uhraje, zas takové věkové krpy to nejsou. ;-)


  • Kristi

    Sasie: Asi jo, zřejmě toho chtěl využít, mně to jen přijde nevhodné, protože vím jak obě herečky vypadají – prostě když se řekne Jenn tak si představím konkrétního člověka (v souvislosti tedy se Spring Awakening), stejné u Krysty, a přijde mi absurdní, že se tak jmenují postavy muzikálu. Ale to nikomu tady vadit nebude, jelikož je to tu dost neznámý muzikál a o broadwayské obsazení se v celé ČR zajímám asi tak akorát já :-D


  • Ondřej Doubrava

    Dávám pro mimobrněnské diváky do placu informaci, že veřejná generálka Spring Awakening 20. 11. ve 14:00 zatím není vyprodána! Alespoň to říkají webové stránky.