Brno

Obsazení muzikálu “Mozart!” je již známo


Příznivci německých muzikálů Sylvestera Levaye a Michaela Kunzeho již jistě zpozorovali, že první hudební premiérou příští sezony Městského divadla Brno bude jejich rockový muzikál o slavném skladateli “Mozart!”. Překvapivě čtyři měsíce před premiérou zveřejnilo divadlo na svých stránkách kompletní obsazení, ve kterém nalezneme i pár milých překvapení.

Tím největším překvapením je obsazení Jana Ježka do role Leopolda Mozarta. Jan Ježek se poprvé v Brně objevil letos na hostování v Bídnících, ale jak se zdá, uvidíme ho i v dalších světových projektech divadla. Kromě stálého souboru MDB můžeme narazit v obsazení i na nové tváře. Například na vynikajícího absolventa JAMU Lukáše Janotu, kterého jste mohli vidět ve studentském nastudování muzikálu Godspell. Jak se Lukáš popere s hlavní rolí a jak vlastně dopadne úspěšný německý muzikál v českém nastudování, uvidíme 3. října 2009 v režii Stano Slováka.

Logo muzikálu

Logo muzikálu

Wolfgang Mozart – Aleš Slanina, Dušan Vitázek, Lukáš Janota
Leopold Mozart – Jan Ježek, Igor Ondříček, Michal Šebek
Nanny – Marta Prokopová, Ivana Skálová
Hieronymus Colloredo – Petr Gazdík, Jiří Mach
Hrabě Arco – Jan Apolenář, Lukáš Vlček
Cecilie Weber – Lenka Bartolšicová, Monika Havlíčková
Konstance Weber – Johana Gazdíková, Hana Holišová
Baronka von Waldstätten – Jana Musilová, Markéta Sedláčková
Aloisie Weber – Kateřina Krejčová, Lucie Šauerová
Josefa Weber – Tereza Martinková, Svetlana Slováková
Sofie Weber – Eva Jedličková, Andrea Březinová
Fridolin Weber, Johann Thorwart, Dr. Mesmer – Rastislav Gajdoš, Tomáš Sagher
Konstance Nissen, Anna Marie Mozart – Petra Kocmanová, Květoslava Ondráková
Emanuel Schikaneder – Milan Němec, Jakub Przebinda


Recenze a reportáže
Dvojpohledová recenze českého nastudování muzikálu “Mozart!”
Brno
Na jevišti ožijí po 21 letech “Ptákoviny podle Aristofana”
Recenze a reportáže
Městským divadlem Brno se ozývá “Viva El Zorro” (recenze)
  • veny

    obsazení není špatný, ale jak už jsem psala na fóru, na Mozarta se mě nejvíc hodí akorát Dušan, ikdyž si ho teda taky moc nedovedu představit jako Mozarta, ale je nejtypovější z těch tří.


  • Ondřej Doubrava

    My jsme se “v redakci” shodli, že se moc těšíme na Lukáše Janotu. ;-)


  • Vladimír Marek

    Brno je v uvádění světových muzikálů o několik světelných let před Prahou. Ta už jenom sází na mediálně známé ksichtíčky, pitomá libreta a podbízivost. Brnu převelice fandím! :)))


  • Ondřej Doubrava

    Vladimír Marek: Já myslím, že v Praze už se světových muzikálů až možná na jednu, dvě scény dočkávat bohužel nebudeme, jak bychom také chtěli, to chce dlouholeté styky s agenturami, které se dávno někde zahrabaly. Ach, jak nerad jsem ale tímto skeptikem. Ale doufám, že Musical.cz učí lidi poustupně za muzikálem cestovat, je to část naší filosofie, ať se lidi učí poznávat, co se jen dá, musí být zkrátka na výběr. A na Mozarta! jsem zvědav převelice, ten tým je skvělý, a když jsou tam lidi ze Sněhurky – černého koně letošní sezóny v Brně – tak se to snad povede, držím týmu palce, už teď mě bolí! ;-)


  • Pavel Košatka

    veny, mě se tam Dušan opravdu nehodí. Vůbec si ho nedokážu představit a trochu mě štve, jak pořád on dostává hlavní role, jako kdyby jiní umělci už skoro neuměli zahrát. Aleše Slaninu bohužel neznám, ale na Lukáše Janotu se opravdu těším. Tahle rolen není vůbec lehká, takže jsem fakt zvědavý. Moc se těším na český překlad a vůbec zpracování. No uvidíme.


  • Vladimír Marek

    Ondřeji, ono se to má s tím stykem s agenturami maličko jinak. Na světové muzikály jsou totiž velice drahá práva. Pro pražské produkce je “riskantní” uvést takové dílo a tak se raději spokojí s “laciností”. :)))))


  • Ondřej Doubrava

    Vladimír Marek: To je jasné, právě proto se to v Praze vydalo naprosto jiným směrem, “co bychom platili za práva, napíšeme si vlastní” a právě proto se ty styky s agenturami u nás asi ve většině zakopaly, jinak si myslím, že silné scény se stálými styky se zahraničím už zmůžou docela dost, Brno to jen potvrzuje, vedení přijede do New Yorku, vidí představení a okamžitě jednají o právech. Až bude tiskovka, tak se na tohle zeptám ale skutečně to tak na mě u “Spring Awakening” coby tehdejší čerstvé bomby a jistých informací působilo. A jsem rád, že se konečně povedl i Kunze a v příštích letech se dočkáme i dalších prima jeho děl.


  • milka

    Jsem na toto dílo taky velmi zvědavá, už proto, že jej vůbec neznám:) Mozartovu hudbu mám moc ráda a moc se mi líbíl jak film, tak divadelní představení Amadeus v MdB. Nevíte někdo tady, kde najít na netu nějaké další informace a třeba i ukázky z muzikálu MOZART! ? Nemůžu nic najít:(a ráda bych se trošku předpřipravila, než tohle dílo shlédnu v MdB. Za případné odkazy předem děkuji.


  • veny

    milka: na youtube jsou ukázky z muzikálu.


  • Pavel Košatka

    Milko najdi si třeba na YouTube jeden z největších hitů z představení “Wie Wird Man Seinen Schatten Los”. Pak v podobných videích najdeš další ukázky z Mozarta. Oficiální web Mozarta už bohužel nefunguje, nebo se mi nepodařilo najít žádný dosud fungující.


  • Pavel Košatka

    Ještě stojí za poslech další moje oblíbená písnička “Warum Kannst Du Mich Nicht Lieben”, taky je na YouTube ukázka přímo z představení (v Hamburku to mělo vynikající scénografii, ty vystouvací plošinky s notama).


  • Sasie

    milka: Myslím, že na youtubku určitě něco bude.

    Pavel: Slanina ti podle mího hrál v Bídnících, hrál totiž to první “normální” představení, tehdy v neděli odpoledne, i když je pravda, že tam hraje jen v company, takže není až tak snadné si ho všimnout, pokud ho neznáš. Ale je vždycky prvním kdo v Bídnících zpívá a pokud se nepletu tak potom u barikád zpívá takovýho toho vojáka, co je jeho silueta v Brně pouštěna jen na plátno.


  • Pavel Košatka

    Díky za informace. Opravdu si ho nevybavím, ale voják byl odzpíván dobře, to si pamatuji :).


  • Marbucha

    Slanina je taky princ ve Sněhurce.


  • veny

    Pavel: nejlepší bude se asi kouknout na fotky z představení, ve kterých hrál. Třeba teď nově je i v Singoalle:))))


  • Pavel Košatka

    Fotky jsem nějaké viděl, ale skutečně si ho vůbec nevybavuji. Viděl jsem ho možná jedině v těch Bídnících, kde špatný nebyl. No, uvidíme, jak se popere s hlavní rolí.


  • milka

    Všem moc díky za tipy..já to na you tube hledala, ale nenačla…díky moc…


  • milka

    oprava…nenašla…. když zadáte jenom MOZART!, tak to tam nenaskočí…ale díky vašim zde zadaným názvů jednotlivých písní už se to najít dá….jinak…zrovna jako rock mi to nepřijde, tak nevím proč označení “rocková opera”, ale jinak se mi zatím..z toho, co jsem měla čas poslechnout..se mi ta hudba mooooc líbí…myslím,že je taková..líbivě poslouchatelná..a přesto zajímavá…začínám se těšit ještě víc :)


  • Ondřej Doubrava

    Tak v říjnovém programu je Mozart! odpoledne zastoupen tradičně jen generálkou v pátek 2. října ve 14:00, takže kdo chce, měl by si rozmyslet, zdali chce vidět dílo, nebo určité obsazení. A jelikož to nasadili po večerech opravdu často, mám obavu, že se prvotní zájem celkem pokryje. Ale doufám, že od listopadu MdB nějaké ty odpolední Mozarty! nebo i nějaké operativní při velkém zájmu, dají. Ale je to o tom, že MdB přesně neví, jaký bude zájem, i když se snaží to operativně zjišťovat a u Bídníků ten předběžný zájem pokrytý měli. Takže kdo chce na pohodlný odpolední výlet na Mozarta!, nebojte se ozvat, klidně sem. Kdyby odpolední představení nebyly ani v budoucnu, zkusíme tentokrát uspořádat zájezd, nějaké možnosti se zmapovat dají vždycky…


  • Lavera

    Také jsem to před chvílí “objevila” a jsem HODNĚ zklamaná. ( Výlet do Brna není pro mě právě nejlevnější záležitost a tak je samozřejmě “obsazení” to nejdůležitější. ) Navíc v říjnu vůbec nejsou Bídníci – to mně ty vyhlídky na novou sezonu pěkně začínají…


  • Simona

    já sice z Brna jsem,ale vzhkedem k tomu,že v září Bídníky nestihnu,tak ta absence v říjnu mě celkem mrzí !!! A s Evitou to taky moc nepřehnali


  • Ondřej Doubrava

    Ono, v říjnu není víc věcí, co bych očekával(Kde je Singoalla, dobrá, Sněhurku oželíme). Nicméně nic není ztraceno, ono je možné, že se říjnový program formoval už kolem konce festivalu a já měl možnost lobovat právě až na tom konci a pokud zájem bude, myslím, že se v listopadu, nebo i operativně v říjnu dočkáme, oni v Brně vědí, že pro mimobrněnské prakticky neexistují spoje. Pokud ne, něco vymyslíme, jdu mapovat možnosti, ale opět to bude asi spíše pro toho, kdo chce vidět dílo, jelikož ten zájezd by se prostě dal na určitý termín. Případně tedy pište i, kdo by měl zájem vyrazit na Mozarta coby dílo, někdy večer.

    Lavero, je jistá pravděpodobnost, že Váš oblíbenec na generálce bude, třetí alternace je totiž podle oficiálního křestního listu inscenace pouze understudy – záskok, takže je to spíše 50:50, pokud by oblíbence nechali hrát premiéru, je jeho účast na generálce docela jistá. Ale to je moje konstrukce podle toho, že obsazení veřejné generálky a premiéry se mění u hlavních rolí málokdy, někdy vůbec.


  • Zdeněk

    Ondro já se hlásím jako první


  • Ondřej Doubrava

    Přátelé, pokud se vás sejde alespoň 28 – 30, je zájezd na téměř jakoukoli akci možný, cena zájezdu – pronájem autobusu zpáteční jízdenka + vstupenka se ale určitě vyšplhá přes 1000 Kč (i když to by se vyšphalo, i když pojedete sami), možnost tu tedy je. Zájem tedy zkusíme zmapovat, kdyžtak jej tedy projevte na e-mailu redakce@musical.cz a zájezd by mohl být možný už v říjnu.


  • Zdeněk

    Tak v říjnu nemužu pač bych chtěl jít na čarodějky a dvakrát za měsíc do brna to je pro mě nerealné no smula tak doufám že to vyjde nekdy jindy


  • Ondřej Doubrava

    Zdeněk: Ten říjen není závazný… mapujeme jen zájem o zájezd, až se sejdou lidi + rezerva, (pokud se sejdou) pak teprve vybereme nějaký termín.


  • Lavera

    Ondřej: ta “pravděpodobnost”, o které píšete, by pro mě byla asi jediná šance; nejen že v noci nejezdí z Brna do Prahy autobusy, ono neexistuje ani žádné aspoň trochu přijatelné vlakové spojení. Ale necháme se překvapit, jak se to všechno bude “vyvíjet”…
    ( Pokud jde o Bídníky – škoda, že ta představení na podvečerní předplatné nezačínají aspoň o půl hodiny dříve / 17:30 /, to by se poslední autobus “s vyplazeným jazykem” snad chytit dal…)


  • Ondřej Doubrava

    Já myslím, že by se stihl i bez vyplazeného jazyku (sám to stíhám už za 18 minut), ale je to poměrně nereálné.


  • Lavera

    Škoda…Zdá se mi, že Praha daleko víc myslí na mimopražské diváky než Brno na ty mimobrněnské !


  • Ondřej Doubrava

    Ono je to i tím, že do Prahy opravdu jezdí zájezdy a lidé jsou zvyklí, že o víkendu jsou odpolední představení, zatímco Brňané na odpolední představení zvyklí nejsou a občas je to znát. Ale prostě za ta občasná odpolední představení se snad bojovat vyplatí na všech scénách v ČR, aby měl šanci vidět představení opravdu každý a odkudkoli a já věřím, že jednou se to podaří.


  • Sasie

    Mě osobně asi nejvíc mrzí to, že Tři sestry dávají už v šest odpoledne. Já chápu, že je to kvůli jejich délce(ale takové čarodějky jsou dlouhý uplně stejně a přitom je dávají normálně, to samé charleyovka, která je kratší jen o něco). Ale prostě pro člověka, který normálně pracuje či chodí do školy, je v hodně případech velice obtižné stihat takhle brzká představení. Každopádně moc mě potěšil Šumař a navíc Šumař, který se kryje s Charleyovkou(nic proti Radce ale mě se prostě jako Hodl moc nelíbila).