Brno

Městské divadlo Brno uvede příští sezonu muzikálový Titanic nebo Lloyd Webberovo Pískání po větru


Městské divadlo Brno zveřejnilo na svých webových stránkách dramaturgický plán pro příští sezonu 2015/16. Na repertoáru se nově objeví čtyři muzikály, všechny ze zahraniční produkce. V říjnu bude mít premiéru u nás téměř neznámý muzikál Andrew Lloyd Webbera Pískání po větru (Whistle Down the Wind), v příštím roce dále MdB uvede: nový magický muzikál Ukradený smích, českou premiéru nepříliš úspěšného broadwayského muzikálu Titanic a na závěr sezony Evangelium podle Marie, maďarskou rockovou operu o životě Ježíše Krista.

Oficiální anotace muzikálů, převzaté z oficiálního webu Městského divadla Brno:

Pískání po větru

Originální vizuál londýnské premiéry (1998)

Originální vizuál londýnské premiéry (1998)

Představovat muzikálového krále Andrew Lloyd Webbera již není nutné ani našim divákům. Vždyť značnou řádku jeho světových hitů jsme již měli možnost uvést i v našem divadle. Za všechny připomeňme alespoň Jesus Christ Superstar, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Evita či Kočky. Od nové sezóny bude náš repertoár tedy zdobit další titul z dílny tohoto mága hudebního divadla. Whistle Down the Wind je muzikál inspirovaný stejnojmenným filmem z roku 1961, který se stal především v anglosaském světě velmi oblíbeným. Filmový scénář vznikl podle novely Mary Hayley Bellové a byl nominován na pět britských filmových cen. Vypráví příběh tří farmářských děti z Louisiany, které ve stodole náhodou narazí na záhadného muže a ovlivněny příběhy, které poslouchají v nedělní škole, ho začnou považovat za Ježíše Krista. Ve skutečnosti ovšem muže hledá policie, ale děti se všemožně snaží mu pomoci a dále ho ukrývají.  Děj je splétán nevinným světem dětí s cynickým světem dospělých a je emotivním příběhem, v němž se představivost střetává s realitou. Touto inscenací navazujeme i na naši dlouholetou systematickou práci s dětskými interprety.

Premiéra 17. října 2015
Režie Petr Gazdík

Ukradený smích

Premiérové uvedení v Darmstadtu (2013, foto Barbara Aumüller)

Premiérové uvedení v Darmstadtu (2013, foto Barbara Aumüller)

Státní divadlo v německém Darmstadtu uvedlo 17. listopadu 2013 v režii Stanislava Moši světovou premiéru muzikálu Timm Thaler. Dílo vzniklo na motivy stejnojmenného románu Jamese Krüsse, který vyšel i v českém jazyce pod názvem Ukradený smích. Malý chlapec Timm Thaller (Tolar), který je známý pro svůj typický křehký, osvěžující, šťastný dětský smích, učiní v existenční nouzi nešťastnou dohodu s baronem Lefuetem (ďáblem), kterému prodá svůj smích a získá tak možnost vyhrát každou sázku. Timm se rychle stane nejbohatším člověkem na světě, avšak šťastný není. Schází mu právě jeho smích. Rozhodne se tedy získat ho zpátky… Následuje dobrodružná cesta, plná nástrah, zrad, úskalí, přátelských pomocí, neochvějné lásky i konečného vítězství brilantní inteligence. Příběh získal v západní Evropě mimořádnou popularitu i na základě televizního seriálu, který byl natočen televizní společností ZDF v roce 1979. Hudební skladatel Xavier Naidoo je dnes jedním z nejpopulárnějších německých muzikantů. Skutečnost, že byl Stanislav Moša osloven, aby se svým týmem – dirigent Dan Kalousek a choreografka Aneta Majerová – zrežíroval světovou premiéru tohoto díla, (obdobně jako to bylo s muzikálem Papežka), svědčí o evropském věhlasu jeho práce i o úctě, které se těší práce jeho kolegů. Inscenace bude představena našemu obecenstvu v české premiéře a zároveň jako prvé uvedení po premiéře světové.

Premiéra 23. leden 2016
Režie Stanislav Moša

TITANIC

Snímek z originálního broadwayského uvedení (1997, foto Joan Marcus)

Snímek z originálního broadwayského uvedení (1997, foto Joan Marcus)

V roce 1997 měl na Broadwayi premiéru muzikál inspirovaný osudem nejslavnější námořní katastrofy všech dob. Muzikálový titul Titanic vyhrál pět Cen Tony, včetně té za nejlepší muzikál! Jeho první uvedení zaznamenalo přes osm set repríz a zatím byl přeložen do šesti jazyků. Autoři vypovídají o tom, co dvacáté století lidstvu přineslo v oblasti technického pokroku, který je zde konfrontován s velkými třídními rozdíly společnosti i se soukromými životy každého konkrétního jednotlivce. Příběh divadelní verze známé události tvoří vedle zaštiťujícího tématu údajně nepotopitelné lodi osudy skutečných lidí – posádky, cestujících, reálných i smyšlených postav. Setkáváme se tedy s kapitánem E. J. Smithem, lodním konstruktérem Thomasem Andrewsem, hlídkujícím Frederickem Fleetem či telegrafistou Haroldem Bridem, jejichž reálné životy jsou zde provázány s vyprávěním o běžných pasažérech, mezi nimiž jsou zástupci všech tříd – tři mladé Irky toužící v Americe najít své štěstí, obchodníci, kteří se chtějí dostat mezi společenskou smetánku, a konečně i oni výstřední milionáři, kteří si nemohou takovou událost, jako je vyplutí největší lodi na světě, nechat ujít. Mozaika těchto drobných lidských osudů tvoří celkový obraz silného příběhu, který si vždy při vzpomenutí na zkázu Titanicu připomínáme. Muzikál uvedeme v české premiéře!

Premiéra 5. března 2016
Režie Stanislav Moša

Evangelium podle Marie

Fotografie uvedení z Nové scény v Bratislavě (foto © Slovenská televízia, 1992)

Fotografie uvedení z Nové scény v Bratislavě (foto © Slovenská televízia, 1992)

Známý příběh o narození, životě i smrti Ježíše Krista vypráví tato maďarská rocková opera z roku 1991 neobvyklým pohledem. V centru veškerého dění zde stojí Marie, Ježíšova matka. Tématem se tak stává její osobní bolest a utrpení z těžkého údělu, kterým je její syn pověřen, ale také nekonečná mateřská láska a oddanost. V roce 1992 bylo dílo uvedeno na Nové scéně v Bratislavě v režii Jozefa Bednárika, kde zaznamenalo fenomenální úspěch dvě stě padesáti repríz, a inscenace tak stála na počátku slavné muzikálové éry v Československu. Od té doby se Evangelium podle Marie, které vedle nesmrtelného příběhu nabízí i krásné melodie, hrálo v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Itálii i na Islandu a nyní se tedy konečně dostává i na naši Hudební scénu.

Premiéra 23. dubna 2016
Režie Stano Slovák

Foto archiv Musical.cz


Pozvánky a konkurzy
Konkurz na obsazení tanečních rolí v brněnské Horečce sobotní noci
Brno
Stanislav Moša odpremiéroval RENT ve Slovinsku, v Brně se představí příští sezónu
Brno
PA-PAPAPA-PA-PA: Kouzelná flétna nejen pro dnešní Brno (Minirecenze)
  • veny

    Ou, tak to se těším na všechny tituly. Zní to velmi zajímavě a lákavě.


  • milan

    Jsem zvedavy, jestli bude delat Whistle pan Prostejovsky


  • Medy

    Co znamená nepříliš úspěšný Titanic? Dále v textu se píše o cenách Tony a 800 reprízách.


  • Ondřej Doubrava

    A ještě drobná aktualizace k Biskupskému dvoru z tiskové zprávy, která právě dorazila, myslím, že by mohlo jít o příjemný návrat jedné z MdB klasik:

    “Stejně jako v letech předchozích pak zakončíme nabitou sezónu uváděním pod otevřeným nebem na Biskupském dvoře Moravského zemského muzea u Zelného rynku. Pro příští letní večery jsme se rozhodli „oprášit“ v MdB již dříve uváděné pohádkové drama Radúz a Mahulena, tentokrát v režii Igora Ondříčka.” Zatím bez konkrétního data.


  • Pavel Košatka

    Medy: Muzikál skončil docela neslavně kvůli finančním problémům. Ani přes 800 repríz, ceny Tony a úspěch filmu mu nepřilákalo tolik diváků, aby se zaplatil. Tady je o tom zajímavý článek: http://nypost.com/2014/02/21/sinking-money-into-raising-the-titanic/


  • milan

    Pane Košatko, kdybyste uměl číst tak byste zjistil, že v tom článku se píše trochu něco jiného, než tvrdíte.