Brno

Muzikálová sezóna 2016/2017 Městského divadla Brno bude primárně ve znamení původních děl


Městské divadlo Brno uveřejnilo na svých webových stránkách dramaturgický plán pro sezónu 2016/2017. Malým překvapením je, že tentokrát bude zřejmě hodně orientovaný na domácí původní tituly, často ve světové premiéře, jako například vlastní “jukebox muzikál” s hudbou Beatles, klasický repertoár zastoupí pistolník milující Kolalokovu limonádu a můžeme se těšit i na jazzovou novinku legendární dvojice Miloš Štědroň – Milan Uhde. Velký světový titul bude zastoupen pouze novinkovým německým muzikálem Jeanne d´Arc. Přesto jednání o fanoušky oblíbených titulech ze strany MdB rozhodně neustávají (velkou činoherní událostí sezóny navíc bude nedávná senzace londýnského West Endu – populární adaptace filmu Zamilovaný Shakespeare) a dočkáme se jich snad v brzké době. Pojďme se tedy podívat na oficiální anotace jednotlivých titulů.

Limonádový Joe aneb Koňská opera

„Whisky to je moje gusto, bez whisky mám v srdci pusto…“ a celá řada dalších již zlidovělých melodií a báječných textů dnes neodmyslitelně patří na první místo zlatého fondu českých hudebních komedií. Novinář, spisovatel, kreslíř i filmový scenárista a režisér Jiří Brdečka napsal v letech 1939 – 1940 pro časopis Ahoj na neděli seriál povídek, v němž zúročil svou zálibu v tématu Divokého západu. Dal tehdy vzniknout postavě Limonádového Joea – ideálního westmana, který místo whisky pije limonádu a přísně dbá na mravnost. V březnu roku 1944 se na jevišti divadla Větrník objevil usměvavý a čestný pistolník již jako titulní postava nové divadelní hry. Nesmrtelným se ovšem jeho pátrání po kakaové skvrně velikosti mexického dolaru stalo až díky filmovému zpracování v režii Oldřicha Lipského z roku 1964.

Nesmrtelnou filmovou parodii v hlavních rolích s Karlem Fialou jakožto blonďatým hrdinou a Milošem Kopeckým v roli největšího zloducha neštítícího se zneuctívat nevinné dívky, která nás přivádí do arizonského městečka roku 1885, kde se všichni scházejí v místním saloonu a poslouchají arizonskou pěnici Tornado Lou, vidělo jen v kinech přes čtyři a půl miliónů diváků! Od té doby se pravidelně objevuje na televizních obrazovkách a neméně i na divadelních prknech. Písně, které pro film nazpívali Karel Gott či Yvetta Simonová, budou mít diváci nyní možnost slyšet naživo v interpretaci našich předních herců. Westernová hudební parodie Limonádový Joe již dávno vévodí síni slávy české komedie.

Režie: Petr Gazdík
Premiéra: 22. října 2016

Jeanne d´Arc
historický muzikál

V červnu tohoto roku se v německém Niederhausenu, v divadle s tisíci šesti sty sedadly, které nechal v roce 1997 postavit Andrew Lloyd Webber pro evropské uvádění svého muzikálu Sunset Boulevard, odehraje světová premiéra muzikálu Jeanne d´Arc v režii Stanislava Moši a za účasti dalších členů jeho realizačního týmu. Hudební aranžmá Daniela Kyzlinka bude dirigovat Dan Kalousek, kostýmy navrhuje Andrea Kučerová a choreografie bude dílem Michala Matěje. A podobně, jak tomu bylo v minulosti např. s inscenací muzikálu Papežka, i tentokrát získalo naše divadlo práva na první uvedení po světové premiéře.

Příběh o křehké dívence z malé vesničky Domrémy, která dokázala zmobilizovat morální síly okupanty porobené Francie, která se postavila do čela vojsk, která dovedla svého do té doby činu neschopného krále ke korunovaci a která byla následně zaprodána nepříteli, jenž ji skandálně soudil a pak ji nechal potupně upálit, zaujal v historii mnohé autory. Nejnověji pak mladou německou skladatelku Maricel Wölk, která oděla Johančin osud do soudobého hudebního hávu.

Režie: Stanislav Moša
Premiéra: 14. ledna 2017

Beatles
bláznivá féerie s písněmi nejslavnější skupiny všech dob

Který kluk by v šestnácti letech nezakládal kapelu? Který kluk by jednou netoužil před zaplněným stadiónem už prvním hrábnutím do strun kytary vyvolat nadšené ječení zástupů fanynek? Čtyři šestnáctiletí hrdinové našeho příběhu si hrají na to, že jednou „budou jako Beatles“ tak usilovně, až se z garážové zkušebny propadnou do Beatlelandu neboli Broukozemě. Broukozem je prazvláštní svět plný bizarních postaviček a snových krajin, svět, kde se James Bond potkává s Medvídkem Pú a kterému vládne čtyřjediná božská bytost, která se jmenuje GeorgeJohnPaulRingo. A je to zejména svět plný písní Beatles, které v naší inscenaci zazní v osobitých úpravách: Here Comes the Sun, Lucy in the Sky with Diamonds, All You Need Is Love, Dont Let Me Down, Michelle, Help!, Strawberry Fields Forever… V samém středu Broukozemě pak leží nahrávací studio Abbey Road, kde celé putování okouzlených chlapců, (které marně pronásleduje Broukozemí personál střední školy, ze které záhadně zmizeli), vyvrcholí velkolepým mejdanem plným beatlovské hudební euforie. Původní jukebox-muzikál osvědčeného autorského tria Slovák-Šotkovský-Štěpán a specialisty na písně Beatles Zdenka Merty nabídne vydatnou porci radosti z nestárnoucích hitů.

Režie: Stanislav Slovák
Premiéra: 4. března 2017

Viki kráčí za štěstím
jazzový muzikál

Viki Bouzková by mohla být šťastná – má spokojené manželství, milujícího muže a krásnou dceru. Ale Viki šťastná není… zatímco její manžel Láďa chce jen klid a pohodlí, Viki touží pro vzruchu, vznětech a silných emocích. Zkrátka po „muži s jiskrou“. A tím se pro ni stane Marek Bašta, populární zpěvák a saxofonista, který se do Viki zamiluje na první pohled, šplhá za ní v noci po okapu a zve ji na dekadentní večírky se svou skupinou Sex-tety. Viki cítí, že Marek je muž, který je jí souzen a který dává jejímu životu konečně onu vytouženou jiskru – přestože jí ho rozmlouvají přátelé, dcera i Markova bývalá milenka… Žijící klasici brněnského hudebního divadla Milan Uhde a Miloš Štědroň přicházejí po trojici adaptací klasických literárních děl napsaných pro naše divadlo (Nana, Červený a černý, Divá Bára) tentokrát se zcela jinou látkou – hravou, nápaditou komedií ze současnosti v kabátě jazz-bluesového muzikálu. Inscenaci hudebně doprovodí dnes už legendární swingový orchestr B-Side Band.

Režie: Juraj Nvota
Premiéra: 22. dubna 2017

Těšíte se na tento bohatý příval často neodpremiérovaných novinek? Kompletní dramaturgický plán včetně činoherních premiér naleznete pod tímto odkazem.

Ilustrační foto je přebal DVD (Blu-ray) filmu Limonádový Joe od společnosti Filmexport Home Video.


Brno
Legendární BASTARD se vrací v novém hávu do Brna
Brno
Hudební komedie My Fair Lady (ze Zelňáku) se vrátila do Brna
Brno
Muzikálový hit PRETTY WOMAN odstartuje sezónu v Brně. Již příští týden