Brno

Hudební komedie Tři mušketýři zahájí letní program na Biskupském dvoře


Již po deváté se letos Městské divadlo Brno vrací s open air představeními do romantických zákoutí na Biskupském dvoře u Zelného trhu, aby pro své diváky zahrálo krásné příběhy oděné do hudebního hávu v těch nejpůvabnějších kulisách, v čele s letošní novinkou, Třemi mušketýry, bohatýrsko-milostnou hudební komedií o 12 obrazech.

Potenciálu jednoho z nejklidnějších zákoutí v centru Brna využilo Městské divadlo Brno ve spolupráci s Moravským zemským muzeem a reklamní společností SNIP & CO poprvé v roce 2010, kdy se tak začala utvářet tradice uvádění divadla pod hvězdným nebem. Postupné rozšiřování repertoárové nabídky i prodlužování doby uvádění inscenací Městského divadla Brno je důkazem rostoucí obliby u diváků. Tentokrát připravilo Městské divadlo Brno v termínu 16. června 13. července pro své diváky celkem 22 představení!

Tento svátek letního divadla letos přitom zahájí v neděli 17. června 2018 premiéra Tří mušketýrů, známého románu Alexandra Dumase v adaptaci Vítězslava Nezvala, kterou pro Vinohradské divadlo připravil v polovině 30. let 20. století. Premiéru měla jeho adaptace v roce 1934 v režii Jana Bora. Je psána ve verších, konkrétně ve zvučném a rytmickém alexandrínu, nechybí jí humor, nadhled a spád, čímž mušketýrskému tématu dodává potřebný rytmus a nadsázku, zatímco vypráví vše podstatné, co se kolem oblíbených postav, d´Artagnana, paní Bonacieux, kardinála Richelieu, jeho špionky Milady, královny Anny i vévody Buckinghama semlelo.

Tři mušketýři - vizuál

Tři mušketýři – vizuál

Strhující cesta za diamantovými přívěsky nabízí ideální divadelní zážitek před začátkem léta. Pod širým nebem tak budou diváci moci sledovat známý příběh plný lásky, intrik, statečnosti a především přátelství v režii Igora Ondříčka, který pro tento prostor již zdárně připravil inscenaci Noc na Karlštejně, na scéně Tomáše Rusína a v kostýmech Romana Šolce. Hudbu pro inscenaci Městského divadla Brno napsal David Rotter.

V hlavních rolích se můžete těšit na Jana Brožka (d´Artagnan), Aleše Slaninu (Athos), Jakuba Uličníka (Porthos), Ondřeje Studénku (Aramis), Roberta Jíchu (král Ludvík XIII.), Lucii Bergerovou (královna Anna), Jiřího Macha (kardinál Richelieu), Elišku Skálovou (paní Bonacieux), Kristiana Pekara (vévoda Buckingham) a mnoho dalších.

Městské divadlo Brno slibuje divákům bohatýrskou hudební komedii pod širým nebem, po níž se na „Biskupák“ vrátí i staré známé hity jako My Fair Lady (ze Zelňáku) a Noc na Karlštejně či loňská novinka, muzikál z brněnských pověstí a legend, Brněnské kolo a společně s nimi i na letní scénu přenesený úspěšný muzikál Bítls a činohra Molièrova Lakomce v hlavní roli s Boleslavem Polívkou.

Kompletní program Městského divadla Brno na Biskupském dvoře

Alexandre Dumas, Vítězslav Nezval: TŘI MUŠKETÝŘI

17. – 22. června, 11. – 13. července 2018

bohatýrsko-milostná hudební komedie o 12 obrazech podle románu Alexandra Dumase

Nesmrtelný příběh největšího romantického prozaika a dramatika Alexandra Dumase znají čtenáři již od roku 1844 a od té doby se objevil v dlouhé řadě filmových i divadelních zpracováních. Brněnští diváci se s ním před časem seznámili v úspěšné adaptaci režisérky Hany Burešové. Nyní se ovšem vrátí v jiné, veršované verzi Vítězslava Nezvala, která pro prostředí Biskupského dvora ideálně zdůrazňuje romantické a historické linie známého příběhu. Diváky tedy znovu čeká setkání se zamilovanou královnou a vévodou z Buckinghamu, kterým se na povel kardinála Richelieu snaží škodit hrabě Rochefort a záhadná Mylady de Winter. Nebude chybět ani přátelský sluha Planchet, krásná Constance Bonacieux a samozřejmě čtyři nerozluční přátelé: statečný d´Artagnan, srdečný Athos, chvástavý Porthos a hloubavý Aramis. Strhující cesta za diamantovými přívěsky nabízí ideální letní divadelní zážitek!

Režie: Igor Ondříček; hrají: Jan Brožek, Aleš Slanina, Jakub Uličník, Ondřej Studénka, Lucie Bergerová, Eliška Skálová, Barbora Goldmannová, Jiří Mach, Kristian Pekar, Robert Jícha, Viktor Skála a další

Stanislav Slovák, Jan Šotkovský, Petr Štěpán: BÍTLS

24. – 27. června 2018

bláznivá féerie s písněmi nejslavnější skupiny všech dob

Který kluk v šestnácti letech nezakládal kapelu? Který kluk nesnil o dráze rebelského rockera? Juřan, Žanek a Pavlík o něčem takovém sní v malém jihomoravském městečku roku 1967. Místo toho drnkají krotké taneční šlágry, jejich kapele schází bubeník a na místních hodech vystoupí jen díky tomu, že jejich zpěvačkou je dcera místního starosty. Jejich život se však změní, když se v městečku objeví dva tajemní cizinci – první, který si v elegantním obleku objednává martini s vodkou, a druhý, který nápadně připomíná jednoho z členů kluky zuřivě milovaných Beatles. A jsou to právě písně této legendární kapely, které v inscenaci Bítls hrají klíčovou roli. Původní juke-box muzikál nabízí vydatnou porci nestárnoucích hitů dua Lennon-McCartney i dosti bláznivý retro příběh o klukovském snění o velkém rockovém světě.

Režie: Stanislav Slovák; Hrají: Dominik Brychta nebo Tomáš Dalecký, Miloš Fiala nebo Matyáš Kyncl, Jan Dvořák nebo Tomáš Herajt, Petr Štěpán nebo Viktor Skála, Michal Isteník nebo Alan Novotný, Lukáš Janota nebo Aleš Slanina, Marek Kolář nebo Jiří Mach, Barbora Remišová nebo Eliška Skálová a další.

Stanislav Slovák, Jan Šotkovský, Petr Štěpán, Karel Cón: BRNĚNSKÉ KOLO

29. června – 1. července 2018

muzikál z brněnských pověstí a legend

Kdo viděl muzikály Bítls, Baron Trenck či Mendel aneb Vzpoura hrášků, ví, že autorský tým Slovák-Šotkovský-Štěpán-Cón si rád pohrává s historickými fakty, které umně vplétá do zábavných a napínavých příběhů s překvapivou pointou. Nejinak tomu je i u jejich muzikálu Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši, který měl světovou premiéru loni v Biskupském dvoře Moravského zemského muzea. Právě muzejní budova na Zelném trhu skrývá večer po uzavření nejedno tajemství týkající se brněnských pověstí a legend. Navíc v ní zůstane ukryta trojice dětí, které pátrají po svém zmizelém „strejdovi“, tajemném vědci Cajthamlovi, i dvojice grázlíků Vingl a Maňas, kteří si dělají zálusk na nejproslulejší artefakt muzea, samotnou Věstonickou Venuši…

Režie: Stanislav Slovák; Hrají: Michal Isteník, Dušan Vitázek, Jakub Uličník, Ondřej Studénka, Zdeněk Junák, Alena Juráčková, Elena Juráčková, Jan Juráček, Ladislav Kolář, Josef Jurásek a další

Alan J. Lerner, Frederick Loewe: MY FAIR LADY (ZE ZELŇÁKU)

3. – 5. července 2018

muzikálová komedie

Dnes již klasický muzikálový titul vypráví známý příběh květinářky Lízy Doolittlové, která projde proměnou v sebevědomou mladou dámu. To, že Líza i její otec, popelář Alfréd Doolittle, mluví v originále anglickým dialektem cockney, inspirovalo autora úpravy a režiséra Stanislava Mošu k převedení hry do brněnského prostředí a k použití místního nářečí, brněnského hantecu. Díky vtipné úpravě a vynikajícím hlavním představitelům přináší inscenace, kterou doprovází živý orchestr, mimořádný divácký zážitek. Vždyť od roku 1999, kdy byla My Fair Lady (ze Zelňáku) poprvé uvedena, má na svém kontě již více než 300 vyprodaných repríz!

Režie: Stanislav Moša; Hrají: Radka Coufalová nebo Markéta Sedláčková, Martin Havelka nebo Petr Štěpán, Zdeněk Bureš, Zdena Herfortová, Zdeněk Junák nebo Ladislav Kolář a další

Karel Svoboda, Zdeněk Podskalský, Jiří Štaidl, Eduard Krečmar: NOC NA KARLŠTEJNĚ

7. – 9. července 2018

legendární český muzikál

„Prozraď mi můj pane vážený, kampak vedou dveře zamčený, kudy kráčí tajně ten, kdo je láskou popleten…“ Královnu Elišku Pomořanskou hlodá žárlivost a nedůvěra v lásku svého krále, a tak během cesty na svůj hrádek uteče a za pomoci arcibiskupa Arnošta se v převleku za páže pokouší přiblížit svému Karlu IV. A tvrdohlavá Alena se zatím snaží vyhrát sázku, kterou uzavřela se svým přiopilým otcem, že stráví na Karlštejně jednu noc, aby se pak mohla vdát za svého milovaného Peška… Kdo by neznal úsměvný a milý příběh s nádhernými melodiemi Karla Svobody, které si pobrukujeme ještě dnes?

Režie: Igor Ondříček; Hrají: Hana Holišová nebo Ivana Vaňková, Jaroslav Matějka nebo Petr Štěpán, Viktória Matušovová nebo Andrea Zelová, Aleš Slanina, Zdeněk Junák nebo Jan Mazák, Lukáš Janota, Jiří Mach, Zdeněk Bureš a další

Molière: LAKOMEC

15. – 18. července 2018

komedie, v níž o peníze jde až v první řadě

Jedno z nejslavnějších děl předního dramatika francouzského klasicismu baví již bezmála tři a půl století divadelní obecenstvo tím, jak bravurním způsobem předvádí, co všechno může přivodit chorobná posedlost penězi či náruživá závislost na mamonu. Velký mistr komických charakterů podává barvitý obraz nekonečných způsobů manipulace, klamu a přetvářky v nejintimnějším prostředí rodiny. Když jde o peníze, neplatí žádná pravidla slušnosti či úcty dětí k rodičům a rodičů k dětem.

Režie: Stanislav Moša; Hrají: Boleslav Polívka, Svetlana Janotová, Kristian Pekar, Alena Antalová, Jiří Mach, Michal Isteník, Dagmar Křížová, Jan Mazák a další


Představení se konají na Biskupském dvoře ve vnitřním areálu Moravského zemského muzea v Brně, vstup je ze Zelného trhu. Hraje se vždy od 20.30 hodin ve venkovních prostorách a za každého počasí. V prodeji zbývá několik málo posledních vstupenek, které lze zakoupit v pokladně Městského divadla Brno či prostřednictvím internetových stránek www.mdb.cz. Doprodej vstupenek bude probíhat před představením ve foyer Dietrichsteinského paláce Moravského zemského muzea, Zelný trh 8, Brno.

Biskupský dvůr

Biskupský dvůr


Pozvánky a konkurzy
Tradiční benefice “Noc s hvězdami” na hradě Houska bude v srpnu slavit Vánoce
Brno
Brněnské kolo se na Biskupském dvoře roztočilo na plné obrátky (miniglosa)
Pozvánky a konkurzy
Polanského PLES UPÍRŮ konečně v ČR, agentura GOJA vypisuje konkurzy
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!