Dokořán 2009

Dokořán 2009 – online zpravodajství


Sledujte s námi dění na brněnském festivalu “Dokořán pro hudební divadlo 2009” on-line! Přihlásíme se o každé přestávce i konci představení a kdykoliv, kdy se jen šustne něco zajímavého. Příspěvky budou řazeny od nejnovějšího po nejstarší, odděleny jednotlivými dny.

dokoran_white

Neděle 21. 6. 2009 – bonusový den

Vyrážíme na tenisový turnaj – na čtyřhry, pokud se “semele” něco veselého a zajímavého, přihlásíme se. Již máme sbaleno a večer jedeme domů, festival je u konce. Na příští rok je přislíben další ročník, byť možná v trochu jiné podobě. Už teď se těšíme. Poslední deníček bude zřejmě dotvořen až v teple domova, poslední dny dopoledne zkrátka nebyl čas. Budeme rádi, když nám dáte vědět, zda se vám náš projekt líbil. Snad byl alespoň trochu užitečný. A nezapomeňte, že pro vás máme ještě bonus.

Sobota 20. 6. 2009

22:27 Dechberoucí představení Lloyd Webberovy a Riceovy “Evity” uzavřelo oficiální část festivalu. Zamířili jsme na závěrečný večírek, kde se dočkáme i výsledků dnešních tenisových dvouher.

18:30 Tak se nám ztratil další příspěvek (holt nic není dokonalé), takže ve zkratce:

– Na Tenisovém turnaji divadelníků jsme byli jen pár chvil, inscenace jsou přednější, ale výsledky dvouher, které budou vyhlášeny pozdě večer, přineseme a zítra si naplno užijeme čtyřhry.

– Pardubické “Chicago” se velmi povedlo a na Kulatém stole se hlas Musical.cz neztratil, naopak, bylo nám snad se zájmem nasloucháno. Potěšilo nás, že se v názorech na inscenace s opravdovými profesionály moc nerozcházíme.

9:47 Na Tenisovém turnaji divadelníků právě probíhá první rozpinkávání a proběhlo rozlosování hráčů, padají první hlášky.
Mimochodem, bylo rozhodnuto, že díky velkým dnešním velkým přesunům a díky tomu, že se dnešní deníček jeví krátce, budou předposlední a poslední den festivalu spojeny v jeden a vydány zítra. Bude to rozhodně pestřejší.
V 11:00 nás v Divadelním klubu čeká kritická debata Kulatý stůl.

7:31 Dnešní poslední oficiální den festivalu bude hodně přesouvací. Mimo představení totiž ještě v Lužáneckém parku začíná víkendový tenisový turnaj divadelníků.

Pátek 19. 6. 2009

Deštivý den samozřejmě završila řada přátelských diskusí a s plzeňským Řekem Zorbou vládla spokojenost.
19:16 Ve 20:00, déšť nedéšť ovládne jeviště Hudební scény “Řek Zorba” v nastudování Divadla J. K. Tyla z Plzně.

17:53 I hosté z Polska se dočkali potlesku ve stoje, Za opravdu velmi dobrou inscenaci si jej zasloužili.

16:19 Na festivalu mají samozřejmě zastoupení i čistokrevné činohry s významnou hudební složkou. Právě jsme zcela ponořeni do silně působící polské inscenace z Českého Těšína “Viva Verdi”.

11:18 V Brně řádí parádní bouřka. Snad se do 15:00, než začne první dnešní představení, trochu uklidní. Mimochodem, dnes přijedou na festival oba dva naši fotografové!

Čtvrtek 18. 6. 2009

Psáno po půlnoci: Mladoboleslavští u publika uspěli, konal se další potlesk ve stoje. Osobní první dojmy: síla inscenace byla hlavně ve vtipných hudebních číslech, naopak prvoplánovější humor tentokrát příliš nesedl, ale to je věc osobního vkusu.

Zapomněli bychom málem na jedno “kouzlo”: dnes se povedlo vidět i neskutečně roztomile bláznivou festivalovou inscenaci “Stvoření světa aneb Jak to dělají andělé”, která začala v Loutkovém divadle Radost, okamžitě po skončení “Františka z Assisi”. Jak jsme tedy zvládli inscenaci vidět? Malá nápověda je v posledním deníčku…

18:58 Zhruba za hodinu nastoupí k utkání “Muži v offsidu” z Městského divadla Mladá Boleslav. Uspěje držitel několika diváckých cen i v Brně?

18:39 Záhadně se ztratil příspěvek, kde bylo anoncováno dnešní první představení – čerstvá premiéra Nové scény Bratislava “František z Assisi”. Tak tedy alespoň konstatujme to, že jsme tu měli další bouřlivou standing ovation, i díky výkonu hostujícího Stano Slováka v hlavní roli. A dílo jako takové jde věrně ve šlépějích dalších slovenských děl, v plusech i mínusech.

9:21 Jelikož vstupujeme do poslední fáze festivalu s lákavými tituly, může se hodit informace o dostupnosti vstupenek na zbylá festivalová představení. Mimo sobotních představení “Chicago” a “Evita” jsou lístky na všechna představení k dispozici.

Středa 17. 6. 2009

23:30 Příjemný zážitek z operety zakončil dnešní opět nabitý den a zítra na novo.

21:25 Po první půli “Hraběnka Marica” reprezentuje pojem klasická opereta takřka dokonale, v tradiční, přesto dobře zvládnuté inscenaci.

19:10 Po workshopovém muzikálovém koncertě jsme spěchali na klasický muzikál “Sugar” v podání spřáteleného Městského divadla ve slovinské Lublani. Zajímavostí je, že se o mnoho složek inscenace postaral brněnský tým, v čele se Stanislavem Mošou a jeho stálí spolupracovníci. Ve 20:00 následuje opět trocha operety: “Hraběnka Marica” z produkce Operetky Varšava.

13:52 Právě probíhá zvuková zkouška na workshop Pavlíny Hoggard o současném muzikálu. Setlist souvisejícího koncertu je skvělý, zpívat budou studenti JAMU.

Úterý 16. 6. 2009

23:44 Den 4 je u konce. Zítra nás čeká několik příjemných setkání, workshop, a dvě představení…

21:25 Nedávno jsem byl konfrontován s otázkou, kdo může mít rád moderní úpravy operet. V Nitře je evidentně rádi mají, Dusíkovu “Modrú ružu prokládají říznými rockovými kytarami a dokonce i parodií na slovenský hip-hop. Tohle si v deníčku asi vychutnám.

19:00 Následoval rychlý přesun na Činoherní scénu, kde nás čekal strhující zážitek – komorní opera “Pimpinone aneb nerovné manželství”. Kdo neviděl, celkem zaváhal.

15:00 Viděli jste někdy Mozartovu “Kouzelnou flétnu” v podání loutek? Díky hostům z Budišína, my, diváci, co sedíme v Loutkovém divadle Radost, tu zajímavou možnost máme.

13:50 Dnešní den bude ve znamení tří zahraničních inscenací.

Pondělí 15. 6. 2009

Rozlučme se konstatováním, že “Čardášová princezna” dosáhla standing-ovation – zaslouženého, skvělá show.
Nashle zítra nad deníčkem a porcí hned tří představení.

19:50 V Martě je slabý signál a po cestě z Marty jsem se trochu dost zamotal ve městě, hodnocení bude tedy až v zítřejším deníčku, míříme na “Čardášovou princeznu”.

14:25 Začínáme třetí den festivalu, stojíme před Studiem Marta, kde zhlédneme muzikálovou adaptaci Shakespearova “Večera tříkrálového” v podání studentů 4. ročníku muzikálového herectví na JAMU.

Neděle 14. 6. 2009

22:55 Druhý den je u konce, samozřejmě okamžitě zahájíme práci na shrnutí, asi bude opět poměrně košaté.
Zítra nás čeká výlet do Studia Marta a na Hudební scéně “Čardášová princezna” HdK.

21:20 “Podskalák” nabízí zajímavý exkurz do historie, českého hudebního divadla, neboť jde o tradičně, až dobově vytvořenou inscenaci. Je až překvapením, kolik skladeb z této hry se zpěvy je chronicky známých.

19:50 A další rychlý přesun, na Hudební scénu, na Hašlerovu operetu “Podskalák”.

18:25 Omluvte malý výpadek v onlinu, na vině byl bleskový přesun do Dvorany MdB na koncert úžasného jazzového kvarteta Opera Swing Quartet neboli OS4, kteří vhodně mixují jazz s klasikou. Nedá se to moc popisovat, to se musí zažít. A to je teprve pauza…

15:35 Nevečeřící “Adéla” se v Brně pořádně odvázala, diváci reagují skvěle, představení vyznívá subjektivně mnohem lépe, ještě živěji, než na hostování v Pardubicích, ze kterého je naše recenze. Že by to dělala druhá řada?

10:50 Prvním představením dnešního dne bude od 14:00 jedna z nejpopulárnějších inscenací současnosti (i díky souběžně běžícím dvěma produkcím) – muzikálová adaptace filmu “Adéla ještě nevečeřela” v nastudování Slováckého divadla Uherské Hradiště. Jelikož jsme inscenaci již viděli, můžete si čas ukrátit například čtením našeho dvoupohledu: zde

Sobota 13. 6. 2009

22:40 První den festivalu je za námi, byl to den rozjížděcí, jak to tak bývá, nicméně, jak opavské, tak zbrusu nové představení domácí scény se povedlo, divácká spokojenost byla zřejmá, objevily se tu i první osobnosti, coby hosté. Nás odpočinek v podstatě nečeká, za chvíli se pustíme do psaní shrnutí prvního dne aneb co se do onlinu nevešlo… zítra v dopoledních hodinách na začátku druhého dne nashledanou! Díky za přízeň a případnou zpětnou vazbu.

20:40 Dovolte tentokrát osobní přestávkový pocit. “Baladu o lásce “ vidím v krátké době již potřetí a z její hudební stránky mám pokaždé nádhernou husí kůži a to se mi už léta nestalo ani u díla světové proslulosti…

18:50 “Bratránek z Batávie” ve druhé polovině upustil uzdu temperamentu a přihodil pár milých vtípků, vzniklo tedy milé představení.

V 19:30 nás čeká “Balada o lásce (Singoalla)” – dílo, které asi budou provázet rozdílné reakce, ovšem stojí za pozornost zejména díky hudbě Daniela Fikejze spojující rockové prvky a symfonický zvuk.

Minirecenze obou představení najdete v prvním festivalovém deníčku, který se zde objeví během zítřka.

17:05 Přestávka “Bratránka z Batávie”: “Vzdělávání” v oboru operety začalo příjemně, z inscenace dýchá naivita třicátých let minulého století, pojetí sklouzává ke grotesce, leč je to zcela přirozené, navíc upozorňuje na několik žánrových zákonů.

13:37 Startovacím představením festivalu je v 16:00 komorní operetka “Bratránek z Batávie” Eduarda Künnenkeho v nastudování Slezkého divadla Opava v režii Oldřicha Kříže. Popřejme tedy celému festivalu dobrý start!

12:30 První ostrý test přímo z Brna, snad to bude fungovat, držte palce a k případným malým chybičkám buďte, prosím, shovívaví.

Online zpravodajství z festivalu “Dokořán pro hudební divadlo 2009” začne kolem 12:00.


Dokořán 2009
“Dokořán 2009” očima našich fotografů – BONUS
Dokořán 2009
Dokořán 19. a 20.6.2009 – “Viva Verdi”, “Řek Zorba, “Chicago a “Evita” (festivalový epilog)
Dokořán 2009
Dokořán 14.6.2009 – “Adéla ještě nevečeřela”, Opera Swing Quartet a “Poskalák”
  • Ronny

    Zlom vaz, Ondro, ať online zpravodajství pěkně běží, a festivalu zdar.


  • Lavera

    Bratránka z Batávie bych si “dala” s velkou chutí, ty nádherné, líbezné melodie jsem neslyšela už hodně dlouho; v HDK to tenkrát bylo skvělé představení, které ukázalo, že i v malém počtu sólistů, bez sboru a baletu, je možné vytvořit krásnou podívanou.


  • Pavel Košatka

    Uff, nikdy jsem nevěřil, že by tenhle online projekt vůbec fungoval, tak to ale nezakřikněme. Ondro, držim ti palce, abys to tam všechno zvládnul a těším se zítra na první článek k vydání ;). Doufám, že se najdou lidé, kteří tuhle práci ocení a sledují zpravodajství pravidelně jako já.


  • veny

    taky se těším na zprávičky z festivalu.
    Tak ať to vše dobře dopadne.


  • Simona

    Včerejší Čardášová princezna byla naprosto úžasná a závěrečný potlesk ve stoje byl toho důkazem.Všichni podali skvělé výkony.


  • Ondřej Doubrava

    Simona: Ano, zrovna to píšu ve shrnutí včerejšího dne. Karlínští do toho dali naprosto všechno a atmosféra byla fantastická. Však se tu na “Čardášku” velmi těšili.


  • Simona

    Ondřej:Klidně bych ji “dala” ještě jednou,ale pro porovnání bych v roli Edwina ráda viděla Mariána.


  • veny

    Tak jak dopadl turnaj?


  • Ondřej Doubrava

    Výsledky dvouher budou v sumarizačním deníčku, na kterém se dělá, ale únava a rodinné okolnosti mě zmohly, takže na něm dělám postupně, odpusťte, ale bude co nejdříve.

    Tímto oznamuji, že Dokořánem jsem za sebe ukončil sezónu (chtěl jsem si dát ještě “Močohrad” v Liberci, ale tentokrát přímo osud rozhodl za mě, tak snad na začátku příští), ale o prázdninách pořádně Musical připravíme na další sezónu a že bude stát za to.


  • veny

    Ondro, v pohodě…