"Robin Hood" - Velký muzikál na malé scéně (obsáhlá recenze muzikálu)

Dlouho očekávaný muzikál Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové "Robin Hood" v režii Jána Ďurovčíka se již představil prvním divákům. Divadlu Kalich se podařilo na malém jevišti vytvořit velkou efektní show, která nabízí plnohodnotný muzikálový zážitek, který v současnosti patří k české špičce. Byli jsme pozváni na všechna tři premiérová představení a máme pro vás komplexní recenzi a srovnání všech alternací (kromě jedné výjimky).

Jan Kříz a Martina Bártová

"Nikdy na to odpoledne nezapomenu. Seděli jsme s Gábinou a Ondrou u nás v divadle a nezávazně jsme hovořili na téma, jakým novým projektem navážeme na Johanku z Arku," popisuje vznik prvotního nápadu na muzikál "Robin Hood" producent Michal Kocourek. Ve spolupráci s Televizí Prima pak vznikl ambiciózní projekt tzv. "castingové show", ve kterém dle zahraničního modelu vybírají diváci v přímém přenosu představitele hlavní role z přihlášených amatérů či poloprofesionálů, kteří se chtějí uplatnit na české scéně. Castingová show "Robin Hood - Cesta ke slávě" sice dle sledovanosti příliš neuspěla, ale objevila mnoho talentů, které se také objevují v muzikálu. Vítězi se stali Jan Kříž (Robin) a Martina Bártová (Mariana).

I tímto projektem ještě více vzrostlo očekávání samotného muzikálu. 31.8.2010 se dočkali první diváci na slavnostní předpremiéře a následující dva dny 1. a 2.9.2010 se pak muzikál představil hostům na oficiálních premiérách."Robin Hood" není přímou adaptací žádné knižní ani filmové předlohy, autoři scénáře Gabriela Osvaldová a Miroslav D. Mirčev skládali děj z různých zdrojů a zapojili i vlastní fantazii tak, aby byla známá (a různě interpretovaná) legenda co nejlépe adaptována pro hudební divadlo.

Nela Pocisková

Robin z Loxley se vrací z válečného tažení krále Richarda Lví srdce zpět domů, kam ho doprovází jeho exotický společník Li. Zjistí, že přišel přičiněním proradného šerifa z Nottighamu (který se spolčil nejen s biskupem, ale také s ohavnou zlou čarodějnicí) o rodinu i veškerý majetek. Uchyluje se tedy do nedalekých sherwoodských hvozdů a s dalšími uprchlíky chystá pomstu. Setkává se také s lady Marianou, která nejdříve nerada přijímá Robinovu nabídku na ochranu, protože si jí chce šerif za každou cenu vzít za ženu. Poté se však do sebe bláznivě zamilují. Jak dopadne pomsta zbojníků a podaří se šerifovi získat Marianu pomocí nápoje lásky od čarodějnice? A co je vlastně ta čarodějnice zač? Na tyto otázky vám odpoví již samotné představení.

Ačkoliv je základní kostra příběhu napínavá a poutavá, tak scénář společně s dramaturgií celého představení je asi největším problémem muzikálu. Osvaldová s Mirčevem ve snaze zlehčení dramatického děje připsali několik komických postav, kterým kraluje komické skřetí duo a směle je doplňuje opilecký mnich Tuck. Asi není nutné zmiňovat, že tyto postavy jsou v muzikálu zcela zbytečně a jejich výstupy jsou ve většině případů trapné. Zatímco se většina autorů snaží konec co nejvíce vygradovat a v závěru zakončit finálovou písní, tak "Robin Hood" pokračuje téměř 20 minut po uzavření hlavního děje. Zcela nesmyslně pak přichází skřetí píseň i přeplácaná veselka s příchodem krále a dalším výstupem skřetů. Písně jsou v muzikálu dosti nerovnoměrně rozloženy, většina hitů je obsažená v první půli a v té druhé jsou spíše instrumentálky, bojové scény a činoherní výstupy až ke konci opět přicházejí hity. Navíc Marianě nějak autoři zapomněli napsat pořádnou muzikálovou árii. Muzikál trvá přes tři hodiny a efektními škrty ve scénáři by se dal velice dobře zkrátit a poupravit. Jistě by jeho umělecká hodnota bez skřetů nijak neklesla, spíše naopak.

Zdeněk Podhůrský

Pokud se Osvaldové (ve spolupráci s Mirčevem) nepovedl scénář, tak o to více se jí podařily texty písní, které opět oplývají originalitou, možná někdy až tak velkou, že diváci žasnou. V muzikálu bezostyšně zazní i odvážné verše jako "Jste prostě trošku zhulená, podlamují se kolena. A svěrač správně nesvírá, služka tu ráno vytírá" nebo "Řeknu to, budu decentní, potomky nechci dementní." Všechny podobné fráze však nepůsobí vulgárně a jsou zcela v rámci představení. Píseň "Ten javor" je pak zase ukázkovým příkladem lyričnosti. Vynikající částí je duet šerifa a biskupa, který kombinuje klasický dialog s jejich vnitřními myšlenkami, které jsou pouštěny z playbacku. Osvaldová tedy opět předvedla svůj mistrovský um a precizně si pohrála se slovíčky. O to více zamrzí, že je podepsána pod průměrným scénářem.

Jedním z největších kladů muzikálu je bezpochyby hudba Ondřeje Soukupa. Dalo by se říci, že co jedna píseň z muzikálu, to jeden hudební skvost. Díky použití rozličných instrumentů (např. keltská harfa) zní hudba dobově a zaručeně vás vtáhne do děje. Písně jsou rytmické a melodie snadno zapamatovatelné. Ať již dynamická ústřední píseň zbojníků "Hu ha" (známá jako znělka castingové show), dramatická Robinova árie "Bla, bla a tak dál", nebo duet "Pravda je vřed", vše zaujme na první poslech, donutí vás zakoupit CD a ihned po návratu z divadla ho vložit do přehrávače. Nejlepší píseň dle našeho názoru je Robinova závěrečná píseň "Poprat se s tmou" (tedy především v podání Václava Noida Bárty), zamrazí také při rockově laděné písni "Pomsta bude sladká". Naopak nejméně se nám líbila Tuckova píseň "Jsem tichý jak myška" a árie Mariany "Ten javor" je příliš dlouhý a lehce uspávající. Celkově však Soukup napsal jednu z nejlepších českých muzikálových hudeb, kterou překonává i svou dřívější "Johanku z Arku" (jistě by se však našly pasáže, které dosti "Johanku" hudebně připomínají). Hudbě pomáhá také skvělý zvuk, který však možná bude vadit lidem, kteří mají raději méně hlasité produkce.

Video: píseň Až se blázním

Video z press show muzikálu, zpívají všichni tři Robinové a Mariany.
Pro Musical.cz natočil Radek Janda.

Více videí z Robina Hooda naleznete na našem YouTube kanálu.

Martin Pošta a Radka Pavlovčinová

Režie, choreografie i světelného designu se ujal slovenský režisér
Ján Ďurovčík
, který je známý svými vysokými nároky, ale také jsou jeho díla považována za velice kvalitní a profesionální. V pražských muzikálech jsme často zvyklí na nulovou režii typu "jdi támhle a tvař se smutně", což pak dopadá na celkovou kvalitu muzikálu. To, co se podařilo Ďurovčíkovi na malém jevišti Divadla Kalich s českými hvězdami šoubyznysu je neuvěřitelné. Téměř všichni získali dobrý herecký výraz, při zpívání skutečně vyjadřují emoce a navíc ještě roztančil i takové umělce, jako je Jiří Zonyga nebo Václav Noid Bárta, od kterých bychom to rozhodně nečekali. Nadprůměrná je práce s prostorem a především pak se světly. Nasvícení je skutečně excelentní a efektní. Dokonale sladěné choreografie jsou jistě výsledkem úmorné práce plné potu, ale ten výsledek za to stojí. A i mě jako diváka dokáže dojmout několika minutový obrovský potlesk po velice náročné taneční scéně "Mary a Ann", která je vrcholem první půlky. Ďurovčík své pověsti dostál a vytáhl ze všech účinkujících to nejlepší a jednoznačně je režijně i tanečně "Robin Hood" nejlepším pražským muzikálem.

Výtvarně se "Hood" také povedl, scéna Martina Černého poskytuje jak prostor pro velká taneční čísla, tak dostatek různých vyvýšenin pro skotačení zbojníků. Skutečně si připadáte jak uprostřed hustého lesa nebo na popravišti nebo zase v hodovní síni šerifa, a to jen díky drobným změnám. Někdy však přestavby trvají poněkud déle, především v začátku první půle. Kostýmy Romana Šolce jsou opět kvalitní a vizuálně líbivé, na druhou stranu je znatelný rukopis, například skřeti jsou velice podobní svým skřetím kolegům z "Kladiva na čarodějnice".

Jan Kříž, Bedřich Lévi

Velká pochvala také musí poputovat na účet Petra Nůska, který je zodpovědný za choreografie bojů a šermy. Bojové scény jsou skutečně vynikající a zápas s Kelty na začátku druhé půle je tou největší a nejpovedenější bojovou scénou, kterou jsem kdy v muzikálu viděl. Vše je dokonale sladěné, meče třískají plnou silou o štíty a je až neuvěřitelné, že se na představení nikdo zatím nezranil (Ján Jackuliak to bohužel "schytal" hned na zkouškách).

Shrňme tedy muzikál "Robin Hood" bez výkonů - excelentní hudba, povedené originální texty, vynikající režie, choreografie, výprava a nasvícení. Scénář však všem lidem z tvůrčího týmu trochu podkopává nohy a přináší do muzikálu "vtipné" výstupy skřetů. Chybí také dramaturgie představení, celé to pak vrcholí nepovedeným koncem. Škoda toho scénáře, škoda skřetů, mohlo to být pak téměř bezchybné.

Porovnání alternací rolí v muzikálu Robin Hood

V druhé části recenze zhodnotíme výkony všech účinkujících, které jsme při prvních třech premiérových představeních viděli.

Václav Noid Bárta

V hlavní roli Robina Hooda exceluje Václav Noid Bárta, který je typově přesný a role mu dokonale sedí přímo na tělo. Jeho barevný hlas dělá z každé písně unikát, zapojil také herectví a rozšířil své výrazové prostředky. Překvapivě skvěle zvládal také taneční části. Nemáme moc co dodat, je vynikající! Vítěz castingové show Jan Kříž ničím nepřekvapil. Jeho největším problémem je, že na jevišti je za herce hrajícího Robina Hooda, kdežto Noid jím na první pohled je. Křížovi se dá uvěřit vzhled, ale jeho zpěv však je příliš jemný na takovou roli a snahy o zdrsnění či chraplák nedopadají dobře. Tanečně je bezchybný, herectví je také precizní, ale zkrátka to není "ono". Dojem pak ještě kazí píseň "Poprat se s tmou", která v jeho podání ztrácí své kouzlo a v závěrečných vysokých pasážích se trápí i pěvecky. Možná, že kdyby neexistovalo porovnání s Noidem, tak Kříž uspěje více, ale takto byl jednoznačně převálcován. Třetí Robin Ján Jackuliak kvůli svému zranění nastoupí do muzikálu až v půlce září.

Mariany

Mariany mají nelehký úděl. Nemají žádnou píseň, ve které by se mohly pořádně projevit a celý jejich výkon pak staví spíše na herectví. A to má jednoznačně nejlepší Nela Pocisková, které uvěříte každé slovo a její výraz je výborný. To se projevuje i při zpívání, protože slova mění na skutečné emoce. Vizuálně také vypadá jako nejpřesnější rozmazlená lady, ale když přijde na věc, tak dokáže popadnout meč a řádně se s ním ohánět. Tanečně je přirozená a nejpohyblivější. Jediným záporem je ještě místy znatelný slovenský přízvuk. Pokud bychom vzali měřítko, jak moc jsme byli nadšení z Pociskové a obrátili ho, tak přesně tak nás zklamala Lucia Šoralová. Pěvecky sice byla jistá a je vidět, že part byl psaný pro ni na tělo, ale bohužel na premiéře měla nulový výraz, žádné emoce. Možná to udělala nervozita, ale skutečně jen odříkávala svůj text s tím svým stále stejným výrazem. Ať je to Agnes, Ofélie nebo Martina z Kudykamu, stále vše stejné. Tanečnice z ní také bohužel nebude. Na závěr si záměrně necháváme Martinu Bártovou, vítězku castingové show, které jsme se velice obávali. Na druhé premiéře však přišel šok, protože Bártová byla pěvecky i tanečně naprosto vynikající. Herecky se také velice snažila, oproti výkonům na press show to mělo emoce a šťávu, i když je vidět, že potřebuje ještě nějakou tu praxi a není si na jevišti příliš jistá. Zbavit by se především měla koncertního pokyvování hlavy a místy křečovitého výrazu. Celkově však pokořila svou zkušenější kolegyni Šoralovou a má dobře vykročeno.

Kamil Střihavka a Leona Machálková

Hlavní záporák šerif z Nottinghamu je úžasná role, která skýtá možnost řádně se na jevišti předvést. Kamil Střihavka si svou první čistě zápornou roli náležitě užívá, jeho promluvy k Marianě skutečně působí dosti slizky, chování je nelidské, ale někdy se výrazově snaží tak moc, že je to už trochu úsměvné. Pěvecky je dobrý, ale v nižších polohách občas nezní nejlépe. Martin Pošta se po nepovedeném Garcíovi v "Carmen" předvedl v tom nejlepším světle. Pěvecký part mu sedí mnohem více než Střihavkovi, dokonce se zlepšil i jeho herecký výraz. Ale pořád nepůsobí tak zle jako Střihavka. Tato role je tedy spíš o osobních preferencích každého diváka, nelze jasně určit, který z nich je lepší. Ani jeden však nezklame!

Šerifovou pravou rukou je čarodějnice, kterou si velice užívá Leona Machálková. Je radost vidět, že si i v dnešní komerční době mohou i největší hvězdy svou roli skutečně užít. Pak ty výkony také náležitě vypadají. Machálková skvěle hraje, tančí i zpívá. Bohužel však v rámci čarodějnického pitvoření sklouzne k nepříjemnému vřískání, a to i při zpěvu. Kdyby se jenom trošku krotila, tak by to bylo skvělé. Její alternantkou je objev z castingové show Radka Pavlovčinová, jejíž čarodějnice je opravdu naprosto bez chyby. Je to její první role a hned je to obrovský sukces. Pěvecky suverénní, skvělá tanečně a herecký výraz je naprosto dokonalý. Takto má vypadat herecký výkon od srdce s maximální dávkou profesionality.

Jiří Zonyga, Zdeněk Podhůrský, Lukáš Kantor

Asiat Li je poněkud zvláštní role, která si jistě najde své odpůrce, protože v sherwoodském lese působí jako pěst na oko. Bedřich Lévi ztvárňuje Liho opravdu uvěřitelně, krásně komolí slova a hlavně je pohybově skvělý. Jan Karásek taktéž překvapil, ale především pohybově je o trochu horší než jeho kolega. Pěvecky jsou oba dobří. V této roli také nemůžete narazit na špatnou alternaci.

Malý John v podání Jiřího Zonygy dokáže zaujmout a jeho emoční píseň "Kdopak je rytíř" je skutečně skvělá. Zonyga není žádný velký herec, ale dokáže do zpěvu vložit emoce, navíc typově je role pro něj jako ušitá. Petr Opava se do role nehodí spíše typově, pěvecky i herecky je dobrý, ale takto si vedoucího zbojníků těžko může někdo představovat. Ve své druhé roli Biskupa z Nottinghamu / Herna je však excelentní. Zde se alternuje s Petrem Dopitou, který působil zcela neutrálně. Nenadchne ani neurazí.

Video: píseň Mary a Ann

Video z press show muzikálu, zpívá Jan Kříž, tančí Michaela Doubravová, Lucia Šoralová a company Divadla Kalich. Pro Musical.cz natočil Radek Janda.

Více videí z Robina Hooda naleznete na našem YouTube kanálu.

Václav Noid Bárta a Nela Pocisková

Antotnín Moravec hraje dvojroli Guye z Gisburnu / Nahluchlého skřeta a představuje se ve vynikající herecké kondici. V jeden okamžik dokáže výborně ztvárnit poskoka šerifa a za pár vteřin vchází na jeviště jako infantilní hluchý skřet. Pěvecky je také dobrý, ale jeho role je především o herectví, a v tom je mistrem. Zdeněk Podhůrský se snaží opravdu usilovně, ale stále je to o ničem. Chladný výkon s pokusem zaujmout hereckými kreacemi i civilním projevem na diváky nemůže platit. Nasleplý skřet Petr Pečený je v rámci své role dobrý, v páru s Moravcem jejich výstupy mají alespoň dobrou hereckou úroveň a dá se zasmát jejich výrazovým prostředkům. Richard Tesařík není hercem, nikdy nebude a kdo ví, jestli se jím chce někdy stát. Všechny role jsou stejné a v žádné nehraje. Jako Franta Strouhal v "Touze" je dobrý, protože jeho civilní vystupování se tam přesně hodí, ale Franta Strouhal navlečený ve skřetím oblečku nefunguje. Ivan Vodochodský prakticky to samé, v programu se píše, že se herectví věnuje jako koníčku. Ale ve velkém komerčním titulu? S vařečkou v ruce byl možná prima, ale v muzikálech nám to stále příliš nevoní.

Michaela Doubravová, Lucia Šoralová a Jan Kříž

Jako Komorná Kitty exceluje překvapivě Marie Blahynková, která absolutně bez žádných zkušeností vystřihla skvělý přirozený výkon, který pobaví. Směle jí konkurují Michaela Doubravová a Alžběta Stanková, někdy však mají sklon k lehkému přehrávání či pitvoření. Ano, charakter role to umožňuje, ale preferujeme čistý výkon Blahynkové. Pěvecky jsou na tom všechny stejně dobře. Mnicha Tucka skvěle ztvárňují Henrich Šiška a Michal Pleskot, tam asi není co dodat. Filip Gröger exceluje jako lehce přihřátý zbojník Will, jeho herecké kreace obdivujeme již od "Touhy" a tato role opět dokazuje, že je skvělým komikem i tanečníkem. Lukáš Kantor působí na jevišti více roztomile, ale herecky je lepší Gröger, od kterého také vtipy vyzní více... vtipně. V dalších rolích můžete vidět Petra Šudomu, Oldřicha Smysla, Petra Novotného, Viktora Poláška, Petra Koláře nebo Vojtěcha Vlasáka. V tanečních ženských rolích se alternují Zuzana Pokorná, Zuzana Heréniyová, Linda Huňáčková, Linda Hloušková, Anna Dvořáková a Daniela Lebedová. Všichni členové company jsou bez výjimky skvělí a klaním se před jejich provedením náročných choreografií. Kristián Pokorný je v dětské roli Toma (Zajíce) vynikající.

Petr Opava

Obsazení lze tedy hodnotit celkově kladně, Václav Noid Bárta kraluje celému obsazení, největším zádrhelem je obsazení již scénáristicky zpackaných skřetů, díky za výjimky v podobě Antonína Moravce a Petra Pečeného. Vynikající je company, i všechny alternace záporného dua šerif - čarodějnice.

Celkově lze muzikál rozhodně doporučit, patří k tomu nejlepšímu, co lze v Praze vidět. Ještě jednou vyzdvihujeme práci Ondřeje Soukupa, Jána Ďurovčíka a texty Gabriely Osvaldové. Škoda toho scénáře, kterého se měl ujmout někdo více zkušený a bez snahy pobavit za každou cenu lacinými vtípky typu "Já nic slyším a já zase hovno vidim". Pokud i nadále bude takto stoupat kvalita komerčních pražských muzikálů, tak se máme na co těšit...

Na představení doporučujeme zakoupit kvalitní CD, jehož recenzi připravujeme. Vstupenky lze zakoupit v síti Ticket Art.

.

.

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Tomáš Král. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, ozvěte se nám na e-mail redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno!

Vydáno 3.9.2010 autorem Pavel Košatka (email)

Zařazeno v rubrikách: Recenze a reportáže

Zařazeno v podrubrikách: ,

Komentáře k článku »

  1. Přiznávám, že jsem Robina neviděla ani se na něj v nejbližší době nechystám, asi proto, že muzikály dua Osvaldová - Soukup nejsou my cup of tea, takže se na něj zatím neženu. Ani ukázky se mi moc nelíbily s výjimkou písničky Mary a Anne, která mi ale zas přišla odněkud povědomá. Ale musím říct, že jsem vážně zvědavá, pokud se některé alternace probojují třeba k nominacím na Thalie nebo na slušné příčky ve výroční anketě i-divadla, na koho to padne, protože každý "recenzent" chválí naprosto jiné lidi. Např. Jana Machalická totálně zkritizovala Nelu Pociskovou, v Mladé Frontě napsali, že na představení by stálo za to jít už i jen kvůli výkonu Lucky Šoralové.... U Marie Blahynkové zas Machalická kritizuje přehrávání, naopak chválí skřety, což mi už z ukázek na iDnes přijde jako nějaký totální omyl... Prostě co člověk, to názor. Já bych možná na Robina zašla, ale musela bych vědět, že mají hrát Honza Kříž, Radka Pavlovčinová (ne kvůli tomu, že prošli soutěží, ale podle ukázek) a rozhodně bez Nely Pociskové.

  2. To je na tom to hezké, že každému se líbí něco jiného :). A zrovna v Hoodovi si myslím, že z těch tří alternací hlavních rolí si každý vybere to, co je mu blízké. A Lucie je pěvecky dobrá, o tom žádná, ale toho zpívání tam tolik nemá. A Machalická se u skřetů musela asi zbláznit, ale jak říkám, co člověk, to názor...

  3. Rozhodně se na Robina těším a doufám, že Martina, Honza nebo Radka budou na Slavíkovi nominováni na Objev roku, protože poslední roky ty nominace typu Chodúr no nevim nevim.

  4. Postava Morgana Freemana ve filmu nerušila, ten Li bude něco podobného

  5. Pavel: To skutečně Martina zvládla ten souboj Mariana vs. Robin? To když jsem viděla, tak jsem si říkala, že to fakt musí dát jen zkušená tanečnice jako Pocisková. :) když jsem viděla Martinu v soutěži, tak jsem si říkala, že zpívat umí, je hezká, ale prostě se neumí hejbat.
    btw - Jinak Honza bude vždycky hrát s Martinou, nebo to nebude pravidlem? Nevíte někdo?

  6. Jako samozřejmě že Nela to měla 100% vychytané, ale Martina v tom hodně překvapila, nevypadalo to vůbec špatně. A právě jak vypadala nepohyblivě, tak o to víc to byl pozitivní šok. Tančeně na tom byla lépe než Šoralová.

  7. Rozhodne najlepší herecký aj spevácky výkon podala Lucia Šoralová... Myslím si, že ďaleko predbehla Nelu aj Martinu....A v tanci bola takisto prirodzená. Výborná bola aj Leona Machálková a Václav Noid Bárta.

  8. Skromný dotaz: prosím, jak přibližně je představení dlouhé ? Děkuji.

  9. Cca 3 hodiny

  10. Som zo Slovenska a pozorne som si prečítala celú diskusiu k Robinovi Hoodovi a niektoré komentáre ma dosť prekvapili..hlavne tie čo sa týkali Nely...u nás je Nela veľká hviezda, hrá v Ordinácii v ružovej záhrade, tancovala v Let´s dance, ktorý aj vyhrala, a bola aj na Eurovízií no a hrá aj v divadle, ale ak mám pravdu povedať už mi to trochu lezie na nervy, že stále len Nela je super, talentovaná a neviem čo ešte. Mala šťastie, že ju objavil Ďurovčík a stal sa jej patrónom, ak to tam môžem nazvať, a teraz hrá Nela v každom jeho predstavení...niekde som videla otázku prečo Nelu vybrali do tohto muzikálu tak verte mi je to len preto, že režisér je Ďurovčík..on ju všade "pretlačí". A niekto napísal, že na Slovensku je nenáročné publiku..no dovolím si oponovať, myslím, že nie je nenáročné, niektoré predstavenia sú lepšie ako v Prahe, lebo u nás v muzikáloch nehrá až tak veľa hviezd a potom sú výkony dosť vyrovnané, čo sa o väčšine muzikálov v Prahe povedať nedá. No to je len môj názor...Nela vie dobre spievať to nepopieram, je aj celkom dobrá herečka a tanečníčka, ale je už všade. A čo sa týka muzikálu Robin Hood, dúfam, že sa mi podarí vidieť ho v Prahe a spraviť si tam na neho vlastný názor.

  11. To Briseis: Martina byla výborná po všech stránkách - myslím si, že vůbec není vidět, že je to její první role. Řekla bych, že celé to obsazení druhé premiéry bylo výtečné.

  12. Briseis: Alternace by se měly normálně střídat, jako v každém jiném muzikálu, viz odkaz níže.
    Romi: Záleží, kam to máš blíže, ale 23.-25. 9. je hostovačka v Košicích v Divadle Cassia, obsazení je na http://www.divadlocassia.sk/program_detail/robin_hood.htm

  13. Díky za odpovědi. Myslím, že Martinu vycepoval hlavně Ďurovčík.

  14. Viděla jsem premiéru 2.9.Martina a Honza byli opravdu dobří,Martina se mi líbila moc,pěvecky,tanečně i herecky,Radka jako čarodějnice také super.Nemůžu říci ,že by se mi někdo vyloženě nelíbil,celkově je představení parádní,určitě jsem jej neviděla naposledy...
    A narozdíl od autorů se mi moc líbil skvěle udělaný a skvěle zazpívaný a zahraný duet šerifa a biskupa - a rozhodně nesouhlasím,že by Petr Dopita byl neutrální.Byl výborný jak pěvecky tak herecky a to i samozřejmě v roli Herna.Působivějšího a věrohodnějšího Pána lesů si neumím představit...

  15. Jendo, autorovi se taky líbil, v recenzi je psané, že je vynikající :). A věrohodnějšího Pána lesů si představovat nemusím, protože jsem viděl Petra Opavu ;).

  16. Pavle, díky za "časovou" informaci.

  17. Nevíte prosím alternaci na 18.9.??? na stránkách divadla je akortá Krysař z konce června.
    Díky moc předem:-)

  18. Já bych chtěla vidět Martinu a buď Honzu nebo Noida , ale raději Honzu, kde to zjistím .Jsme z Moravy tak když už zaplatím cestu a hotel tak at vidím ty co chci .

  19. Jedině na stránkách umělců. Kříž zde: http://jankriz.com/

  20. A mám to za sebou. Chytli sme aspon pro mě báečný obsazení Noid, Lucii, Leona, Kamil, Marie která s lístkama čaje ukázala že fakt je dobrá a zpívalůa moc pěkně atd. Všichni byly suprový je sice pravda, že lucia trocu v tanci pokulhávala ale nebylo to tak hrozný a hrání bylo naprosto v pořádku. Kdo naprosto překvapil byl Noid byl užasnej jak herectví tak Zpěv. Co se týče Kostýmu tak byly povedený leč už trochu nudí všdy to samý. Scéna se náramně povedela je pusobivá a divák se stále těší s čím překvapí a ted k hudbě, která je naprosto vynikající lepší než Johanka ta předehra mě naprosto dostala koupil sem Cd a ted my hraje pořád dokola takže závěrem říkám po dlouhý době skvělý představení. Dnes du znovu a měl bych mít Honzu a Martinu tak sem zvědavej.

  21. Tak jsem koukala na stránky Jana Kříže a jeho bohužel mít nebudu, ale když se střídaj alternace mohla bych mít alespoň Martinu holt s Noidem nebo Jackuliakem.

  22. Ještě jsem si vzpomněla, že na druhé premiéře "postávala" na stativu velká kamera - jestli jich tam bylo víc, nevím. Tak mě napadlo, jestli se to představení náhodou nenatáčelo. Nevíte to náhodou někdo?:-)

  23. Vše pracovní záznamy nebo do různých pořadů, ta velká kamera byla PublicTV.

  24. Dnešek byl jako včera naprosto parádní Honza s martinou byli suprový martina tanec zvládla pěvecky byla dobrá a co se týče hraní tak to určo vypiluje ale při popravě u jejího textu sem byl jak opařenej jak to dala prostě tleskám martin Pošta se my taky líbil mnohem víc než Kamil byl víc zlej takže sem mu to víc věřil a Leona jako včera užasná a Pomsta bude sladká zase byl vrchol celýh představení

  25. Jo jo, u Martiny konkrétně u té popravy je vidět velký posun oproti press show, to naskočila husí kůže i mě :).

  26. Pro Zdeňka: Někdo tu psal , že Martina byla dokonce lepší než Lucia a vy , když jste je viděl obě už máte srovnání je to pravda???

  27. Ahoj, byla jsem na včerejším odpoledním představení a hrál Honza s Martinou. Také hrála Leona, Pošta, Viktor Polášek, Maruška Blahynková..... Bylo to skvělé. Dobře jsem se bavila. Všichni byli super a Maruška moooc překvapila a zpívala a hrála - no krása. Také mnich v podání Henrika Šišky byl fakt dost dobrý :-) Skřeti se taky dali. Honza s Martinou - pro mě nej obsazení hlavních rolí pro tento muzikál.
    Hudba nádherná, kostýmy jsem byla nadšená i scénou. 16.10. jedu znovu. Ještě nevím, kdo bude hrát, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby hrálo stejné osazenstvo.

  28. Vycerpavajuca recenzia :-) Dufam ze sa mi podari dostat na Robina, moji favoriti su jednoznacne Noid, Martin Posta a Nela, ktoru som videla na Slovensku v predstaveni Neberte nam princeznu a bola uzasna a to mala len 15 rokov! Podla ukazok to ale vyzera na vsetko velmi kvalitne alternacie tak sa necham prekvapit :) A tych par pesniciek ma zatial presvedcilo ze to urcite stoji za to.

  29. Markéta: MArtina je lepší než Lucia ale jen fakt o kousek, ale zaleží na každém koho mají radči

  30. Těšim se těšim a bude to asi krása podle těch komentářů tady:-)

  31. Pokud někdo ještě sháníte obsazení, tak na http://www.kalich.cz je momentálně zveřejněné do neděle.

  32. Ja so to obsadenie nenašla. Vie niekto, aké bude 11.9. o 14.30? Ďakujem!

  33. Musíte se přihlásit do Klubu Divadla Kalich (pravý sloupec), obsazení se pak zobrazí po přihlášení do vašeho účtu.

  34. Robina jsem viděla v neděli 5.9. 2010 a z představení jsem odcházela nadšená a plná zážitků. V hlavních rolích jsem měla pro mně osobně nejlepší herce : Honzu Kříže a Martinu Bártovou. :D Stále se nemůžu nasytit tohoto muzikálu a musím si ho pouště alespon na CD, neb to máme do divadla asi 180 km a proto se nemůžu na představení přijet podívat znovu... Teď k představení: skvělá hudba, obsazení, kulisy a výkony herců. Tento muzikál je hodně náročný, herci mají hodně choreografií i do toho zpěvu, takže klobouk dolů!! Obávala jsem se skřetů, ale nakonec tam i celkem zapadly... Jednoduše řečeno: další muzikál a zážitek, který se zapíše do mých "nej" ...

  35. Vera: 11. 9. 2010

    Obsazení od 14.30 hod.

    Kříž, Šorálová, Dopita, Pošta, Podhůrský, Pavlovčinová, Stanková, Karásek, Zonyga, Pleskot, Groger, Maršal, Vodochodský, Kolář, Šudoma, Polášek, Dvořáková, Herényiová, Hloušková

  36. Pavel, Briseis, ďakujem! Konečne sa mi podarilo prihlásiť sa do klubu, len neviem, čo to obnáša.

  37. Zdravím,
    jen drobná technická - máte špatný popisek u 10. fotografie - "Jan Kříž a Nela Pocisková" - Honzu Kříže tam fakt nevidím ;o)
    RK

  38. Děkujeme za opravu.

  39. Tak už chápu ty, kdo kritizují N. Pociskovou. Sice jsem ji hrát neviděla, zato jsem slyšela CD k Robinu Hoodovi a divím se, jak tam tu nahrávku "Až se zblázním" v jejím podání mohli vůbec dát. Kromě problémů se Ř, Č je tam obrovský problém hlasový - buď neslyším já, nebo někdo jiný. Těžko říci. Prostě to zní divně. Jsem zvědavá, co tomu CD řeknou ostatní. Jinak jako celek je docela dobré, když pominu svou rozmrzelost z toho, že moji oblíbenci nejsou na CD zastoupeni v takové míře, jak bych si přála. Ale hlavně, že hudba zůstala stejná.:-)

  40. Poslechla jsem si dvě skladby z CD na youtube, Honza Kříž - Bla bla a tak dál a Honza a Nela - Až se zblázním...... CD jsem si u divadla Kalich objednala, ale ještě mi nepřišlo :-(
    Opravdu u Nely je hodně slyšet, že je slovenka. Trochu mě to ale překvapilo, protože při zpěvu v ukázkách z press show to nebylo dalo by se říct poznat vůbec. Tak nevím, že by nervozita při natáčení CD? Jinak Honza dle mého laického ucha - moc dobrý. :-)

  41. To Až se zblázním s Pociskovou je na CD opravdu dost zvláštní, těžko říci, proč je to tam tak slyšet, ale jak tu poznamenala Katka, tak ani na press show to nebylo příliš slyšet a v představení taktéž moc ne. Ale hlasově bych tam problém neslyšel, má jinou barvu, která není sympatická každému a zpívá vyšším hlasem, což opět nemusí vyhovovat každému posluchači...

  42. Včera jsem byla na Hoodovi a jen takový detail - i když je na stránkách Kalichu zveřejněno obsazení s Noidem, hrál Honza Kříž. Ač jsem byla naladěna na drsnějšího Robina, musím uznat, že Honza je fakt dobrý. Martina byla skvělá, zpívá nádherně. Tanečně se hodně zlepšila a herecky mi příjde, že Mariana nemá ani moc prostoru na realizaci. Pošta byl výborný (popravdě si po jeho výkonu nedokážu Kamila v této roli nějak představit), Machálková super. A obávaní skřeti - v podání dvojice Pečený a Moravec to bylo o.k.
    Takže doporučuji :o)

  43. Markéta: Někde jsem četla, že si Noid vyhodil rameno při zkoušení v HDK, takže asi proto ta změna.

  44. To CD je průšvih. Duo Soukup Osvaldová si s námi už definitivně vytírá pr...l... Nekvalitní zvuk, falešné tóny zpěváků, předbíhající Lucia Šoralová. Já nevim, mě se teda líbí maximálně dvě písničky, takže na to prostě nepůjdu... texty jsou děsně pitomý, snad i Fanánek by napsal lepší! A hudba je už ale uplně o ničem. A píseň čarodejnice, to by snad složilo i dítě takovej "hit"

    Je mi zle...

  45. Joe: Tady se ukazuje, že každý slyší skutečně jinak. Já čekala, že proti představení se mi to CD líbit moc nebude a hle, hudba se mi moc líbila i na CD - dokonce jsem právě konečně slyšela i texty, které jsem v divadle nezaznamenala, jelikož hudba na mě byla příliš hlasitá. Jediné, co mi na CD trochu vadí, je ta jedna píseň, o které jsem psala výše, ale přiznávám, že to bude věc vkusu. Na CD se prostě nevejde každá alternace zvlášť, takže už to neřeším. Hlavně doufám, že to představení hodí na DVD - kéž by tam byla Martina (ale já to bohužel neovlivním).
    Jinak texty mi připadají skvělé - ty měla paní Osvaldová suprové prakticky vždy.

  46. Ale textař by měl proboha dodržet alespoň základy, tedy to, že skutečně šerif netuší o existenci stratosféry... atd...
    navíc na rozdíl od Johanky jsou texty krkolomné a mají dokonce špatné přízvuky ...
    Ten javor je krásný text, sice dost mimo téma, ale jo...

  47. Včera som videla poobedňajšie predstavenie. Všetko sa mi páčilo okrem škriatkov. Výborná hudba, texty, scéna, osvetlenie atď. Aj tí škriatkovia sú smiešni, zlatí ale pre mňa zbytoční. Bez nich by vo mne muzikál zanechal ešte lepší dojem.

  48. Dala jsem si dneska Robina podruhé, ač jsem se těšila na Noida, tak jsem si to užila i podruhé s Honzou Křížem, pro mě je výborný a nepotřebuji, aby byl Robin za každou cenu drsňák. Věřím, že je Venda skvělý a že v jeho podání je Robin ten drsňák a moc se na něj těším, ale líbí se mi i Honzův jemnější a romantičtější Robin. Z většiny písniček v jeho podání mi naskakuje husí kůže a to je můj "barometr". Martina mi dneska přišla ještě lepší než minule, opravdu klobouk dolů předtím, jak se s tou rolí poprala navzdory všem pochybnostem a pochybovačům :-).
    Na podruhé se mi i víc libilo představení celkově, nějak mě víc vtáhlo a víc jsem si ho užila než poprvé. Opravdu je na představení vidět, že se po dlouhé době někdo fakt snažil udělat pořádný muzikál se vším všudy a před tím klobouk dolů. Muzika, choreografie, souboje, originální nápady - napoprvé mě naprosto dostalo lukostřelecké klání, ta iluze toho, že z těch luků opravdu střílejí, byla zdálky naprosto dokonalá. Nebo duet šerifa a biskupa nebo Robina "jízda" na kladce... super.
    Bohužel musím dát za pravdu Pavlovi, že ten konec je opravdu nepovedený a zbytečně protahovaný. Poprat se s tmou je typická závěrečná písnička a Robin by měl šerifa zabít před ní nebo budiž i při ní, ale touhle písničkou bych to opravdu ukončila, protože všechno, co se odehrává po ní, ten konec fakt totálně zabije. Mně se Až se zblázním pořád ještě hodně líbí, ale aby zněla v představení dvakrát mi přijde dost zbytečný. Stejně zbyteční mi přijdou skřeti, ale upřímně bála jsem se jich o něco víc. Bývalo by stačilo, kdyby ta jejich píseň nebyla na konci. A poslední věc, která mi vadí, jsou poměrně dlouhý předěly mezi jednotlivýma výstupama, kterýma pro mě to představení ztrácí spád.
    Ale i přes tyhle výhrady se na Robina vydám ráda ještě mockrát. Koneckonců, vidět tančit J. Zonygu se mi hned tak jinde nepoštěstí :-D.

  49. Včera jsem byla na Robinovi a musím říct,že jsem nadšená...Celkově ten muzikál byl dokonalý. Doufala jsem,že budeme mít alternaci s Martinou a Honzou a měla jsem štěstí..Celkové uskupení herců,které jsem trefila mě velmi potěšilo.Smekám hlavně před Martinou,protože každý,kdo sledoval Cestu ke slávě,věděl,že jí porota nejvíc vyčítala pohyb, a ten byl včera tip ťop :-D
    O hudbě a textu nemluvě - na jedničku. Pi některých písních - zvlášt při první písni čarodějcnice mi běhal až mráz po zádech a musím uznat,že Radce tato role sedla.Opravdu jiněkdě takhle potkat,tak uteču:-)
    Nemít to do Prahy tak daleko,tak jedu znovu :-D

  50. Já jsem byla taky včera na odpoledním představení a musím říci dokonalé!!!! Martina je úžasná ....Ten javor v jejím podání .... nemám slov! nejvíce se mi teda líbilo první setkání Robina a Mariany...ten souboj je úžasnej!! Honza je dokonalej Robin .... nedokážu si v tom po včerejšku představit nikoho jiného!! a zbojníci jsou dobří ... vtipní zvláště dvojice Kantor (Will) a Polášek (Much). a ani vtipná dvojice bukvice a žalud mi nevadili ... zvláště při své písničce :-)

  51. http://www.publictv.cz/cz/menu/3/videoarchiv/clanek-11260-top-art/1939/

  52. Tak 18. 9. jdu na Robina a koho nebudu mít Nelu jako Marianu a jako šerifa Podhůrskýho to čeho jsem se nejvíc obávala se naplnilo, ale ostatní obsazení je dobrý takže se těšim na Radku a Noida.

  53. Tak to opravdu nezávidím bych ty lístky radči vyměnil

  54. Tak to zas né,ale naštěstí znám obsazení a vim stránky Honzy Kříže tak se to příště nějak pokusim skloubit dohromady a hlavně ta 3 alternace od 31. srpna nehrála tak to někdy přijít muselo a přišlo od pátku do neděle.

  55. už se moc těším na CD.. objednával jsem si ho z divadla, ale eště mi vůbec nepřišlo!! Objednával jste si ho někdo taky a přišlo vám??;):(;)

  56. To Zdeněk: Díky za odkaz. Ten pořad je skvělej, takové dlouhé ukázky - jsem šťastná jak blecha, že existuje alespoň nějaký záznam té nádherné premiéry.:-)

  57. cd, jsem taky objednávala a stále nic :-(

  58. Taky jsem CD objednávala na základě meilu, který přišel z Kalicha, ale taky pořád kde nic tu nic :-(

  59. CD začali posílat v pátek 10.9.2010 - informace z pokladny divadla Kalich., kde jsem se ptala v neděli 12.9.10.

  60. Tak na Robina Hooda jsem už byla. Jako Marianu jsme měli Nelu Pociskovou a všichni jsme byli absolutně zklamaní. Zpěv se bohužel nelíbíl nikomu a ani její vystupování nebylo dobré. Snad si to užili alespoň jiní, kterým se líbila :-(

  61. začali v pátek 10. 9. ?..ahaa..:D..a dneska je 15. 9 a CD nikde??:D..dyt chodí do 2 pracovních dnů přeci ne??..

  62. To Eva: Mě čeká Nela v sobotu, holt i 3. alternace musí něco jíst , ale tak pořád si řikám ,že to jistí Radka a Noid a koho jste měla jako Robina??? A taky se těším na Marušku blahynkovou.

  63. Maruška je naprosto skvělá když začala zpívat tak sem fakt koukal líbyla se my víc než Betka a tu mám strašně rád

  64. Tak já byla dnes. Celkově musím říct, že by muzikálu prospělo zkrácení, zvláště berličky v podobě skřetů pro děj nemají velký význam, plus si nejsem jistá, jestli bylo nutné to klišé v podobě zbojníka - gaye. Na druhou stranu - Výborně jsem se bavila, Gábina Osvaldová umí stvořit neskutečně zábavné texty a Soukup je pro mě nejlepší skladatel.
    Honza a Martina mě překvapili. Martina sice možná není tanečně tak dobrá, jako Nela (posuzuji z ukázky), ale poprala se s tou rolí úžasně, je skvělá a věřím, že se bude zlepšovat. Honza sice není žádný drsňák, ale s Martinou prostě tvoří úžasný pár. Trochu mě zamrzelo, že jsem neměla Radku, ale Leona nezklamala.
    Určitě půjdu znovu a ráda bych viděla Noida a Nelu - i přes záporné ohlasy.

  65. A dneska už někomu to CD přišlo?

  66. Nee, mě teda CD nedošlo ani dneska.

  67. mě teda taky nepřišlo!! ..já už nevim co s tim je!! A kdy jste si je objednávali?? Já hned druhý den co nám e-mail přišel! ..

  68. Taky mě ještě CD nepřišlo a objednávala jsem si ho hned 19.8 ve 23,00 hod. a nabídku jsem dostala ten stejný den ve 20.00 hod.

  69. tak to teda vůbec nechápu proč to jak nepřišlo!!..zejtra to bude už tejden!! :(

  70. včera sem viděl martinu s Jackem a musím říct že martina je každý představení lepší kdo mě ale naprosto zklamal jak herecky tak pěvecky tak to byl Jacek .

  71. Hlásí se Ostrava - tak mě už dneska CD přišlo. :-)

  72. Teplice hlásí CD už také mám - bingo

  73. Ano, to mě zajímá - jaký je Jacek jako Robin? Kdo všechno ho už viděl? Já viděla nějaký ukázky, když zpíval Jidáše a zdál se mi dobrej.

  74. Ja som videla Jackuliaka dvakrát v muzikáli Hair v Bratislave a vtedy sa mi veľmi páčil. Som zvedavá, ako hrá Robina.

  75. Já ho viděl dnes na jeho oficiální premiéře, herecky je naprosto dokonalý, pěvecky jde na to úplně jinak než Kříž nebo Noid, je to takové více procítěné, ale i zároveň drsné. Noid jakoby více řve, Jacek to bere více klidně a rozbalí to až v místech, kde se to nejvíce hodí. Poprat se s tmou odzpíval skvěle. Zatím se však šetří kvůli noze, takže vynechává náročné tance a různé prvky (slaňování například), takže se někdy těším na 100% výkon (i když teď do toho dal také 100% svých sil!). Asi to je hodně o vkusu, Jacek je stejně jako Pocisková (dnes jim to skvěle ladilo) více divadelní,sází na herectví a procítěný zpěv, nesnaží se dokazovat, že je lepší než kolegové a zkrátka... je jiný. Samozřejmě bude recenze... ;)

  76. Včerejší Robin paráda...

  77. Pavel - wow, tak to se taky těším, Jacka chci určitě vidět i Nelu...

    btw - tam se někdo snaží dokazovat, že je lepší než kolegové?!

  78. Nene, to byl dost špatný obrat, ale většinou se méně slavní kolegové snaží divákům dokázat že jsou minimálně tak dobří jako "ta" hvězda, kterou zaskakují, myslím, že to zažil každý divák muzikálů a někdy je lepší jít svou vlastní cestou než jen napodobovat...

    Briseis, možná, že tobě se líbit nebude. Já pak byl v restauraci s několika známými a naopak se jim Nela nelíbila a Jacek je nechal chladnými, ale už jsem si zvykl, že se mi líbí většinou to, co ostatní z nějakého důvodu odsuzují, protože to neni ten "standart který znají". Takže mě pak nebij, že se ti nelíbili :)). Dle mého názoru je nejlepší dvojka Noid-Pocisková, dohromady jsou skvělí a Noidovi to prostě sedne. Jackuliak je také dobrý, Kříž bohužel u mě zůstává na posledním místě, i když zase netvrdím, že je špatný, ale prostě není typ Robina, kterého si představuji, moc jemný hlas.

    A na závěr musím souhlasit s Tomíkem, že včerejší Robin byl naprosto skvěle obsazený. Pošta a Pavlovčinová byli dokonalí, Blahynková také skvělá, Zonyga, Opava, company taktéž. Jen kdyby byl Filip Gröger a jiní skřeti (Podhůrský+Tesařík nic moc), tak by to bylo naprosto dokonalé.

  79. nejlepší byla Radka zpívala a hrála skvěle...jen škoda že čarodejnice má tak malej prostor

  80. Zdravím všechny milovníky tohohle muzikálu a chtěla bych poprosit, zda by mi někdo kdo má zakoupené CD napsal v jakých alternacích jsou písničky na CD nazpívané . Předem děkuji :)

  81. Pavel - Já jsem "nestandartům" přístupná. :) Nelu zrovna vidět chci, právě díky těm negativním ohlasům. Její hlas mě taky zrovna do nebe nevynáší, ale chci vidět jak hraje a tančí, protože choreografie v Robinovi je prostě super a já to chci prostě vidět zatančené na 110 %. :) Jacka jsem nikde neviděla "live", proto ho chci vidět. Bít tě nebudu, neboj :D
    Naopak vůbec nejsem zvědavá na Lucii Šoralovou, viděla jsem ji jako Agnes i Ofélii a nikdy mě nezaujala a pochybuju, že se můj názor nějak změní.
    Noida jsem viděla v Carmen a taky mě v nadšení neuvedl, ale tady v těch ukázkách mě překvapil, takže ho chci vidět.

  82. Byla jsem na odpoledním představení 11.9. a už dlouho jsem nebyla tak nadšená. Honza Kříž je výborný zpěvák, skvělý herec a fantastický tanečník a vyčítat mu, že není "drsný" je nesmysl - proč by měl být Robin drsňák, to netuším.
    Noida jsem viděla v představení Dáma s Kaméliemi a neudělal na mě žádný dojem ani pěvecky ani herecky. V ukázkách z Robina, které běhají na internetu, působí jako pozér a víc než Robina mi připomíná nařachaného týpka, co právě slezl z motorky.
    Skřeti ve mě budí rozpaky, nejsou moc vtipní a působili na mě spíše rušivě.
    Radka Pavlovčinová je dobrá, ale měla jsem pocit, že jim to s Poštou moc neladilo - v nahrávce na netu to zní líp.
    Rychlé písničky jsou hezky hozené do stylu irských a skotských tanců a ty pomalé mnohdy připomínají Johanku - ale beru to jako autorskou značku, nic negativního bych na tom neviděla.
    Lucia Šoralová není moje oblíbenkyně - viděla jsem ji hrát Ofélii v Hamletovi a bylo to strašné - tady vypadá rozhodně líp, i když žádný zázrak.
    Jan Karásek byl roztomilý Li, akorát je to taková nezpěvná role, takže když konečně otevřel pusu a zazpíval "vzpomínky jsou jak lístky čaje" byla jsem mile překvapená.
    Zonygovi role Malého Johna sedla výborně, líp než La Hire v Johance (tam se mi nehodil hlavně typově).
    Celkově je to parádní šou a i když v podstatě víte, jak to dopadne, je to napínavé a při mnohých písničkách mi krásně "vstávaly vlasy na hlavě" - známka kvality :o)
    Je to pecka, která by si zasloužila větší jeviště!

  83. Tak musím opravit svůj názor na pana Bártu. Herecky mě mile překvapil - i když jeho Robin má hodně komediální nádech - ostatně proč ne. S jeho roztančením to ovšem není tak horké - taneček působil spíše úsměvně. Překvapilo mě, jak neznělý až vyšeptalý má hlas, když mluví. Co se zpěvu týče, tam je to pořád stejné - v určitých polohách ohromující, zejména tam, kde to jde "utrhnout" ... hlasitostí, chcete-li, ale kde má zpívat potichu, tam mu to opravdu nejde a výšky trochu škrtí.
    Nela Pocisková nemá na živo až tak hrozně ječivé výšky, to se jí musím zastat, ačkoliv nejsem zrovna milovník sopránů. V hloubkách se ale dusí a má opravdu hodně těžký a výrazný přízvuk, což poněkud kazí dojem. Herecky dobré a hýbe se také slušně.
    Skřet v podání pana Moravce výrazně lepší, než Podhůrský, ale stejně by je klidně mohli vyškrtnout a dílu by to prospělo.
    Marie Blahynková - jednička s hvězdičkou.
    Tančící Petr Dopita - roztomilé, takový pouťový méďa.

  84. Olynko,Petr Dopita v Robinovi netančí ;-)

  85. Včera jsem byla na odpoledním představení a bylo to prostě super a nejvíce se mi líbili lesní skřeti v podání p. Moravce a p. Tesaříka i ostatní obsazení bylo skvělé - klobou dolu!!

  86. Tak po návštěve Robina můžu napsat taky recenzi:-), Dost jsem si poupravila názory , když jsem si přečetla,že šerifa bude hrát Podhůrský šla jsme téměř do mdlob ,ale až na jednu písničku byl slušnej. Radka nesklamala spíš naopak byla výborná. Nela jako Marianna mě taky celkem překvapila, když jsme koukala na ukázky z press show myslela jsem, že vrátim lístky,
    když jsem zjistila obsazení:-) Maruška Blahynková a Jan Karásek byly hodně dobrý a zbojníci taky a když byla písnička Kdopak je rytíř málem jsem tahala kapesník:-)
    Určitě půjdu na Robina znovu ,ale tentokrát bych chtěla Martinu.

  87. Aduš, na CD se víceméně vystřídaj všechny alternace - Robinové, Mariany, šerifové i čarodějnice. Jen Li a služka je tam jen v jedné alternaci, tím, že maj jedinou písničku - Míša Doubravová a Bedřich Lévi.

  88. Andrea : děkuju :)

  89. Ahoj, já jsem byla na Robinovi 12.9. s Honzou a Luckou a byli oba skvělí. To představení je tanečně hodně náročný a když mají tančit a zpívat zároveň.... klobouk dolů. Když Lucka zpívala Ten javor..., tak mě to opravdu dojímalo. No a Mary Anne - úžasný výkony. Moc hezký....

  90. Tak jsem se po počátečním nenadšení docela těšila, že tedy bude hrát Robina Ján Jackuliak a já uvidím tu zatím relativně neznámou alternaci, ale tedy nakonec hrál místo něj Noid a já si ani tak nemůžu stěžovat. Role mu padne, a i když bych se nechtěla přenést přes tu spoustu chvály, kterou ho zahrnují, mají pravdu... byl vážně dobrý. A líbila se mi i Nela. Nějak nechápu ty kritiky jejího hlasu, mně její hlas nijak nevadil, v žádných pasážích, byla skvělá. Jasně, má lehký přízvuk, ale vážně minimální, nijak výrazně nevadí a s Noidem jsou dobrá kombinace. Dokonce si nejsem úplně jistá, jak by se mi po téhle Marianě líbily ty druhé dvě, Luciu znám z mnoha jiných představení a většinou působí lehce odtažitě, tahle Mariana sice nebyla nijak podbízivá, ale nebyla ledová královna. Líbilo se mi i celé ostatní obsazení, rozhodně nejvíc asi Šerif v podání Kamila Střihavky, proti Artušovi to je vážně změna, čarodějnice v podání Radky, Petr Opava v roli biskupa a Herna, Míša Doubravová jako Kitty a dál i Jiří Zonyga v Malém Johnovi, taky se odvažuju tvrdit, že se mi tady líbí podstatně víc než v Johance. A hodně příjemně mě překvapil Jan Karásek v roli asijského přítele Li. A dobří byli víceméně všichni, zřejmě jsme chytli vážně povedené obsazení.
    A k celému muzikálu. Jeho největší a mě strašně vytáčející chybou jsou dlouhé, dlouhé, ale strašně dlouhé přestavby, já u té v pořadí asi druhé nebo třetí vážně uvažovala, že se střelím. Jinak výrazná pohybová složka a pěvecké i herecké výkony muzikál táhnou hodně nahoru. Patří k tomu výrazně lepšímu, co tady je.
    Mrzí mě neustálá potřeba tvůrců cpát všude komickou dvojici, nejsou ani zdaleka tak hrozní, jak jsem čekala, ale jsou naprosto zbyteční. Myslela jsem, že posunují v ději, popřípadě kryjí přestavení scény, ale ne, nejdříve vylezou skřeti a následně se neuvěřitelně dlouho přesunuje. Vážně mi to zatím nikdy tak dlouhé nepřišlo.
    A nějak mi do celého kontextu nesedla Marianina píseň. Líbila se mi, což o to, ale nevím kde a proč se vzala... A taky to natahování děje... Robinovo Poprat se s tmou je vážně dokonalá závěrečná píseň, takže je poměrně škoda, že není vážně závěrečná. Na druhou stranu se mi zase líbila scéna s "umírajícím" Li, která následovala.
    Závěrem na muzikál se určitě vyplatí jít, je povedený, já se zcela určitě půjdu podívat znovu, na jiné Robiny a jiné ostatní... jen nevím, jestli i na jiné Mariany, ale asi mi zvědavost nedá a budu chtít vidět i ty.

  91. S drtivou většinou toho, co napsala "Abigail", musím souhlasit.
    Jen na začátek bych chtěl podotknout, že jsem prozatím v hl.rolích neviděl Honzu a Martinu. Zkusím se vyjádřit stručně, i když... :-)
    NOID je pro mě opravdu skvělý a prozatím nepřekonatelný, bál jsem se Jacka (z některých představení MdB, zvláště role Jidáše v Jesusovi), ale musím říct, že mě velmi mile překvapil a rád na něj zajdu znovu. Nela, toliko "propíraná" Nela. Pořád přemýšlím, proč zde více lidem tak "leží v žaludku". Já jsem z jejího výkonu okouzlen, její herecké a taneční pojetí je naprosto geniální a ano, při zpěvu je slyšitelný slovenský akcent a to je asi ten hlavní důvod, proč tolika lidem zde vadí. Vezmu-li v potaz samotný zpěv, přijde mě, že Nela zpívá s naprostou lehkostí a v jejím hrdle jsou dostatečné rezervy pro náročnější pasáže, které v roli Mariany nemůže projevit. A právě proto možná vizuálně vypadá i lépe, zpívá-li někdo "na doraz" svých možností, než s naprostou lehkostí a tím pádem si divák může myslet....
    Tímto se nechci dotknout Lucčiny Mariany, pěvecky je výborná, ale musím souhlasit s tvrzením "ledová královna". Zpěvačka je výborná, ale co představení, co jiná role, tak ten samý výraz, to samé (mdlé) pojetí, zkrátka, neustále ta samá Lucka...nevím, jak to jinak nazvat.
    A snad už konečně v rychlosti. Přestavby někdy zbytečně dlouhé, skřeti zcela postradatelní, i když až tak hrozné jako komické dvojice v konkurenčních dílech to není. Zbytečné natahování konce, "Poprat se s tmou" je skutečný vrchol! a dech beroucí píseň. Následující scény svatby jsou malinko laciná pouť. To samé závěr první půle, proč musí být násilně prošpikován skřetím výstupem.
    Rád bych ještě jmenovitě vyzdvihl Radku v roli čarodějnice, ač v "Cestě ke slávě" jsem jí moc nemusel, touto rolí si mě naprosto získala, bravo! Ono ostatně, skoro celá "cast" je na výborné úrovni! Skvělý Martin Pošta jako šerif, Jiří Zonyga jako Malý John a kdo mě neskutečně překvapil, byla Marie Blahynková v roli komorné, wow.
    Ač přes různé "nedostatky" (ono se lépe kritizuje, než chválí), je Robin Hood na předních příčkách současné české muzikálové scény a vřele ho všem doporučuji!

  92. Zdravím,
    i ja přidávám svůj téměř plnej souhlas s tím, co napsala "Abigail".
    Mile mě překvapila Machálková. Ta Leona, kterou jsem nikdy moc nemusel, tak jako Čarodějnice byla dost dobrá.
    Skřety bych vyhodil. Přijdou mi víc na škodu, než k prospěchu.
    Když při jiných přestavbách může hrát muzika z předchozí písně, tak nevím, proč by to muselo být nutně nahrazeno rádoby vtipnou dvojcí.

    Co mě zklamalo, je z mýho pohledu "odfláknutý" konec.
    Sama o sobě svatba nesvatba.
    Zjevení se prvně po necelých 2,5hod krále Richarda.
    Ti kteří viděli minimálně Johanku nebo Excalibur, tak ví, jak se dá udělat pasování na rytíře.
    Ale ta fraška, co tam Richard jakoby předvádí je vážně zbytečná.

    No a pak mnohokrát zminovaný konec.
    Kdyby muzikál zkončil písní "Poprat se s tnou", tak by to byl krásný vrcholný koncec.
    Bohužel, ale není :o((
    JInak muzikál je povedenej a rozhodně stojí za to si na něj zajít ;o)

  93. Jendo, Petr Dopita tam opravdu trochu tančil a jeho "hopsání" při děkovačce... prostě roztomilé.

  94. Ještě si neodpustím pár řádek:
    Nepřišlo mi, že Noidův Robin je drsňák - spíš komik :o)
    Momentálně miluju své bydlení v Praze, které mi dovoluje jen se tak sebrat a z náhlého popudu vyrazit do divadla - nezbylo na mě sice žádné exkluzívní místo, ale to co jsem ušetřila na místě, jsem mohla investovat do CD :o)
    Po prvním poslechu cédéčka mi přišlo, že písničky (až na "Pomsta bude sladká") nemají žádnou šťávu (oproti představení), ale po páté, šesté, sedmé.... Je to nazpívané lehce a jsem za něj ráda - už aby bylo DVD!!!
    Ačkoliv bych ráda viděla všechny alternace, finančně to nebude možné, takže lístek z benefitů pro zaměstnance si koupím znovu na představení s Honzou Křížem a budu doufat, že uvidím i třetí Marianu v podání Martiny.

  95. Olynko,fakt si asi pleteš herce :-):-):-)

  96. Jendo - to je samozřejmě možné :o)))
    Takže - vlasy, vousy, hraje Malého Johna - tak to bude ten druhý Petr :o)))))

  97. Petr Opava :))

  98. :-):-):-)

  99. Se mi popletli - Petrové - ale dobří jsou oba :o)

  100. Měla jsem možnost vidět představení 17.9.2010 a byla jsem unešena. Byl to můj první muzikál a celou dobu jsem měla husí kůži. Líbila se mi choreografie,kulisy a samozřejmě pěvecké projevy. Všechny dotyčné v muzikálu tak dobře neznám,ale myslím,že v pátečním obsazení se podařilo vystihnout,co autor chtěl říci.......projev Robina Hooda v podání Jackuliaka byl velmi procítěný a s Nelou Pociskovou si velmi sedli.
    Moc děkuji za tento zážitek.

  101. Docela mě zarážej tak kladný ohlasy na Jackuliaka. Podle press show mi přišel dost nevýraznej a na cd vyloženě hroznej. Že by byl tak skvělej herec? Sice o tom pochybuju, ale nechci ho odsuzovat, aniž bych ho viděla. Takže po tom, co tu čtu na něj zajdu :-) Ideálně s Nelou...
    Robina jsem viděla 2x- pokaždý s Martinou a Honzou. Martina jako Mariana je dokonalá. Ani jsem nečekala, že bude až tak dobrá. Honza se mi líbí taky, nechápu ty poznámky, že se na Robina typově nehodí, je nejistej a moc romantickej. Je fakt, že ta Poprat se s tmou mu nesedne tak jako Noidovi... Ale to je tak jediný, co bych mu mohla vytknout. Pro mě to na jevišti neni Honza Kříž, ale Robin Hood.
    Jinak Kamil Střihavka s Radkou se mi líbili o něco víc než Pošta s Leonou.
    Celkově je to hodně povedenej muzikál. Nemyslim, že by překonal Johanku, ale povedenej je hodně. Hudba super, choreografie taky, kulisy... Skřety bych vyhodila, i když jsem to čekala horší, tohle je ještě "v mezích", ale stejně zbytečný....a skřetí písnička na konci neni šťastnej nápad....

  102. Poprat se s tmou mi totiž přijde vysloveně psaný Vendovi na tělo... teda na hlas :-). Stejně jako Javor mi přijde psanej pro Lucku Šoralku :-)

  103. No, já uznávám, že Javor byl psaný pro Lucii a nepochybovala jsem o tom, že jí perfektně sedne, dokud jsem neviděla Nelu. Neviděla jsem ji nikdy předtím a nijak extra jsem se na ni netěšila, ale teď už se mi Javor na CD až tak nelíbí...

  104. no já jsem teda zvědavá na tu vaší recenzi CDčka, zvlášť na píseň Až se zblázním v podání Honzy a Nely. Honza to zazpíval skvěle, ale Nela se mi vůbec nelíbila a až v listopadu pojedu na Robina, doufám, že tam Nela zrovna nebude

  105. No jak to tu tak čtu tak to musí být kvalitní muzikál a závidím všem co ho mohli vidět, kdybych mohla taky bych hned jela, ale nemám s kým a Ostrava je trochu z ruky:(

  106. Elzik: bydlím kousek od Ostravy a na muzikálu už jsem byla. Měla jsem štěstí na Martinu a Honzu. 16.10. jedu znovu, ale se zájezdem a nechám se překvapit jakou "chytnu" alternaci. Jsem zvědavá na všechny. Jinak myslím, že rychlíkem nebo pendolinem do Prahy a pak zpět to není taková hrůza. Jela jsem tak poprvé a v pohodě. Jela jsem sama, ale v Praze mě už čekali známí.....
    Jinak podle mého názoru Javor náááádherně zpívá Martina. Úžasný hlas. Lucie na CD se mi po tom, co jsem Javor slyšela zpívat Martinu zdála... prostě né tak dokonalá.....

  107. Myslím si,aspoň z ukážok, že muzikál je úspešný a rozhodne ho chcem vidieť. Zárukou je réžia Ďurovčíka. Včetci predstavitelia sú dobrí, ale najviac sa mi pozdáva Noid a Pocisková. Čudujem sa vyjadreniam typu "Pocisková je už všade", no a čo, je predsa výborná, výborná herečka, tanečníčka a spieva tak, že z toho mrazí, a to nie len v tomto muzikáli. Pri všetkej úcte k češtine, je až také dôležité že nevie to "Ř" až tak úplne správne vysloviť? Podľa mňa umelecký zážitok je o niečom inom. Sme na Nelu na SLovensku právom pyšní a držíme palce jej, ale aj celému tomuto muzikálu.

  108. Monika, tak dobre mi padlo, že obhajuješ Nelu! Ja som nemala na ňu šťastie, mala som Šoralovú, ktorá sa mi tiež veľmi páčila. Nelu som počula naživo spievať len raz, v predstavení Labuťko /Ďurovčík/, a mala som zimomriavky. Takže nechce sa mi veriť že nie je dobrá! Aj ja som na ňu pyšná, aj na Ďurovčíka.

  109. Monika a Vera: Ono to opravdu, jak už jsem jednou psala, bude tak, že každý posluchač slyší trochu jinak a má jiné představy o dokonalosti zpěvu. Třeba mně je úplně jedno, o jakou národnost se jedná. Buď se mi ten zpěv líbit bude, tak potom odpustím i výslovnost, kterou bych jinak řádně zkritizovala. S tou výslovností se to týká i českých interpretů, kteří mají pro změnu někdy problémy se sykavkami.
    Jinak pro mě je pořadí Mariann toto: 1. Martina Bártová, 2. Lucia Šoralová, 3. Nela Pocisková
    To se nedá svítit, takhle to slyším já.:-)

  110. Já třeba netvrdím, že Nela zpívá špatně, ale je mi nepříjemná její barva hlasu.

  111. Dnešní představení bylo fantastické a v Poprat se s tmou Honza "přitáhl šrouby", takže žádný "příliš jemný hlas, kde snahy o zdrsnění nedopadají dobře". Je to PAN zpěvák.

    Lidičky, kdo jste ještě nebyl, běžte! Na alternaci nehleďte, zklamaní nebudete!!!

  112. tak včera jsem byl, Noid byl skvělej, Leona taky, vlastně všichni zpívali úžasně, Martina paráda, Betka Stanková strašně vtipná... ale...... přestavby zdlouhavý, první půlka má navnadit na druhou a na tu teda nenavnadila ani náhodou, vlastně tam o nic pořád nejde..... o to, že chce šerif mariannu? Hm, to je blbý, ale co... Čarodejnice by asi ani nemusela být, je sice super, ale neslouží ničemu jen hvězdné Leoně - což není málo, ale ani dost. Humor tedy opravdu trapas na trapas.... takže nevim, super práce lidí na jevišti, ale režie, hudba a texty propadák

  113. Joe: Hrála Martina ??Na stránkách divadla je napsaná Nela Pocisková

  114. Nela nemohla, hrála Martina

  115. Dobrý den,
    byla jsem na muzikálu již 3 krát a viděla jsem všechny tři alternace. Musím říct, že jako celek muzikál nevypadá tak špatně je celkem ucházející. Pokud si nevšímáte detailů, že některé scény jsou herecky nedotažené, že boje probíhají jen náznakově asi aby se neponičily rekvizity či proč, to tromu trochu bere na autenticitě. Jinak naprosto dokonalá je scéna a kostýmy. Klobouk dolů!!! Nevím zda se alternují i tanečníci protože občas se tak jaksi nesešli v pohybu. Naprosto mě překvapily herecké výkony některých učinkujících viz Kamil Střihavka či Marie Blahynková myslím si, že kvůli nim stojí za to muzikál vidět. Blahynková je velmi vtipná a překvapila mě pěvecky - výborná. Až nyní musím uznat, že jí v soutěži ublížily. Vítězové soutěže robin hood cesta ke sláve no co říct Jan Kříž je dobrý nejlepčí je herecky u zpívání jsem měla občas pocit, že je na jevišti sám a vypadává z role, ale jinak je to šikula. Co se týká Martinky tak ta za ním pokulhává její prkené pohyby a nepřirozené herectví snad vyrovnává její hezká barva hlasu a čistý zpěv nicméně to je tak na koncert a ne do muzikálu. Nejvíce mě zklamala Radka Pavlovčinová - její čarodějnice je šarže jak pr..e. No zpěv to taky není pravý výraz spíše řev ale tanec klobouk dolů. Všem doporučuji alternaci Kříž, Šoralová, Machálková, Střihavka, Blahynková - to zažijete umělecký zážitek. Pokud Vám občas na nervy nepoleze hudba která - no čekala jsem že to bude lepší myslím si, že některé písničky jsou tam zbytečné. Ale jinak bych muzikál hodnotila tak 70% pokud chytnete již zmiňovanou alternaci.

  116. Natálie, vy jste někdy viděla, aby se v divadle při soubojích řezali doopravdy? Já ne. Navíc mám pocit, že v Robinovi je to myšleno spíš jako bojový tanec, ne jako skutečný boj.
    Všechno probíhá náznakově, ale není to proto, aby se zničili rekvizity, je to umělecký záměr. Jsme v divadle, ne ve filmu.

  117. Ano viděla a dokonce zažila na vlastní kůži,
    jsem herečka a hrála jsem v několika historických hrách a nemilosrdně nás režisér tedy mě i mé alternantky nutil k tomu abychom se řezali tak aby to vypadalo jako skutečný souboj. A ne jenom nás jako ženy ale hlavně muže kterých se boje hlavně týkají. Veztě že existuje taková technika, která vás naučí jak bojovat autenticky a přitom se nezabít. Stejně tak jako další techniky jako je technika herecká, pěvecká, taneční atd.
    Omlouvám se zda jsem nepochopila režijní záměr. Chápu, že někdy myšlenkové pochody a záměry režisérů jsou nečitelné.
    Nicméně uznávám je to divadlo, ale mě ten náznak tam prostě neseděl. Je o přece rytírna. To je jak kdyby jen tak v náznaku hráli - ale proč ne že jo, taky by to mohl být jen záměr. Vždyť je to divadlo.:-)

  118. Ale vzhledem k tomu, jak je Kalich malý, tak je ta práce odvedená velmi dobře a pro herce už musí být tak náročné se v tak malých prostůrkách nepozabíjet.
    Já tohle třeba nezkoumám. Vnímám to skutečně jako tanec, ne jako souboj.
    Jo, je pravda, že jsem viděla herce do sebe skutečně autenticky řezat - při historických hrách na hradech. Ale v muzikálu Robin Hood jsem neočkávala, že by tam do sebe skutečně bušili. Jsou tam horší věci, než nedotaženost bojů - třeba scénář. A to je větší boj. :))

  119. tak to je pravda scénař taky dost skřípe, ale s tím bohužel herci nic neudělají, ale jak jsem říkala muzikál je pro mě dobrý tak na 70%. Viděla jsem i několik muzikálů v zahraničí a tohle se s tím fakt nedá srovnat.
    Ale určitě záleží na suběktivním názoru člověka.:-)

  120. Tak třeba souboj s kelty mi přijde co se týče muzikálů jako jednoznačně největší "řežba", kterou jsem viděl... v jiných muzikálech to je mnohem více náznakové nebo řešené projekcemi, nebo se sotva meče dotknou, tady slyšíte meče dost tvrdě dopadající na štíty. Samozřejmě, je to pojaté více jako tanec, ale na jevišti Kalichu se nedá nic moc víc vykouzlit, tohle je zřejmě maximum. Když si vzpomenu na bitevní scény z Kleopatry nebo Johanky z Arku, tak je Hood nejautentičtější. A nevím, když jdu do divadla tak asi očekávám právě více náznakové boje, něco jiného jsou ty šermy na hradech, ale to podle mě v divadle nemá moc co dělat.

    A já si tedy troufnu tvrdit, že kdyby byl muzikál na větší scéně, předělal se trochu scénář, tak je to naprosto ideální titul pro zahraničí, který by měl jistě úspěch. Nevidím jediný důvod proč ne... Samozřejmě ty zásahy do scénáře by byly nutné!

  121. Však jistě budeme moci být svědky toho, jak to, pokud to dopadne, bude vypadat v Soulu.

  122. Pro mě jednoznačně nejlepší řežba byla v "The Lord of the Rings" - musical, ale to je poněkud jiná liga :-) Nicméně souhlasím s Pavlem, že např. souboj s kelty je skutečný zážitek a na českých jevištích rozhodně jeden z nejlepších "soubojových" počinů.

  123. ahojky, chystám se na Robina a mám zakoupeny lístky do 1. lóže do prvních míst a potřebovala bych poradit od těch co tam někdy seděli, jestli jsou to dobrá místa za tu cenu. Děkuji za odpověď

  124. Záleží jak u kterého muzikálu, ale Robin by mohl být good. Snad napíše ještě někdo, kdo tam seděl přímo na Robinovi. Nicméně za sebe bych 1.loži přeřadil do nižší cenové kategorie.

  125. Tak jsem shlédla dnešní představení a všimla jsem si, že na inspekci přišel Soukup a Kocourek.:)
    Předně musím říct, že mě naprosto uchvátil Vašek Noid - a to po všech stránkách. Je neuvěřitelně sexy a ten jeho chraplák.....ach :) zamilovala jsem se. Poprat se s tmou v jeho podání, to je vážně slast a navíc si hodně užívá tu vtipnější polohu role, žádný přebytečný heroismus.
    Honza Kříž je dobrý, ale u mě ho Noid převálcoval po všech stránkách. Už se nemůžu dočkat, až ho uvidím jako Jidáše.
    Na Nelu jsem byla zvědavá, sama se věnuju tanci, takže mě zajímalo, jak tančí vítězka slovenské StarDance. Zpočátku jsem byla dost zklamaná, u souboje mi přišlo, že rozhodně nejede na sto procent, navíc mi přišlo, že si narozdíl od ukázky z press show s Noidem nějak nesedli, občas jsem měla dojem, že Nela předbíhá hudbu a to i u Mary Ann. Je to ale výborná herečka, každému slovu dává výraz i když v některých scénách bych preferovala více civilnější projev. Moje oblíbená scéna válení se u šerifa na stole se mi ale víc líbila v podání Martiny, nevím proč. A ano, jsem jedna z těch, kterým nesedí Nelina barva hlavu, ale nezdá se mi to nijak nepříjemné. Radši se ale budu dívat, jak tancuje a hraje, ne když zpívá. Přízvuk se sem tam najde, občas má problém se ž a š, ale to je detail.
    Je pravda, že podruhé jsem se nebavila tolik, jako poprvé. Kantor skutečně není Groger, jak psal Pavel, Vodochodský a Podhůrský - naprostá tragédie.
    JInak kdo mě dostal, byl Jirka Zonyga, nikdy jsem ho v muzikálu neviděla, je perfektní, Radka se mi líbila víc než Leona.

  126. Ahoj, tak včera jsem si zajela do Prahy už podruhé na Robina Hooda. Představení mělo úplně jinou atmosféru než jakou na mě působilo při jeho prvním shlédnutí. Poprvé jsem viděla v hlavních rolích Honzu Kříže a Martinu Bártovou, nyní jsem měla štěstí na Vaška Bártu a Lucii Šoralovou a můžu jen konstatovat, že jsem byla naprosto spokojená a mile překvapená výkonem Lucky. Moc se mi líbilo její herectví i zpěv. No a Noid byl naprosto skvělý. Jak napsala výše Briseis - žádný přehnaný heroismus, jak jsem to viděla u Honzy Kříže, ale vkusně zvládnuté provedení role, úžasný hlasový projev, s množstvím poloh, kdy mě až mrazilo nebo naopak jsem měla "husí kůži". Přikláním se k již zmíněnému názoru že "Kříž Robina hraje, kdežto Noid "Robinem je". Líbí se mi Noidova přirozenost na jevišti a měla jsem pocit, že i ostatní "zbojníci" si to úplně jinak pod jeho "vedením" užívali a úplně jinak "vyzněli". Prostě jako by se na podiu sešla parta chlapů, kteří byli úplně v pohodě.
    Také se mi moc líbil Jirka Zonyga - nádhera - palec nahoru.
    Trošku zklamaná jsem byla z Kamila Střihavky a jeho, jak to nazvat "nepřipravenosti" na roli, kdy se mu povedlo pár výpadků v textu nebo chybný nástup v písni. Nemusela bych to tady sice ventilovat, ale nějak mě to prostě zamrzelo, no... Jinak se mi šerif v jeho podání moc líbil. Možná i kapku víc než v podání Pošty, protože "Kamilův " šerif byl takový víc úlisný a "slizký"....
    Celkově děkuji moc všem za nádherný zážitek.
    P.S. jen kdyby se v divadle tak moc netopilo. Opravdu z nás diváků teklo a to jsme jen seděli a nepodávali výkony jako herci.

  127. Byla jsem na představení v neděli a odpoledne místo Honzy hrál Noid. Jo, roli si užívá, jde do toho víc jako komik - drsný je vzhledem a zpěvem, hraním fakt ne. Proti chrapláku nic nemám, ale místy to fakt přeháněl. Občas jsem měla pocit, že ho Mariana vytočila k nepříčetnosti a že se na ni chystá skočit, aby ji zaškrtil a ne, že spolu zpívají milostný duet. Nejvíc mě Noid zaujal v roli Garcii v Carmen - nařachaný magor s nožem mu fakt sedl (netvrdím, že takový je, jen že mu to sedlo :o)).
    Pro mě je Robin trochu víc romantická postava - koneckonců je to synek z lepší rodiny, žádný kmán a zbojníkem se stal z nouze, na chvíli a to jen proto, aby představu zbojníka překoval do úplně nové podoby. Honzův herecký projev mi vyhovuje a pohybově na něj Noid prostě nemá, i když je hodně dobrý.
    Samotné představení je skvělé a myslím, že s těmi rolemi by se popasovali dobře i jiní a představení by bylo opět skvělé.
    Co se týče Vila Scarleta - Kantor je roztomilý a Groger je prostě sladkýýý, oba mají něco do sebe.
    Myslím, že půjdu zase do divadla :o)

  128. Milá Markéto. Honza neměl ve Slavíkovi ani 100 bodů (cca 33 prvních míst), takže se vůbec nedostal ani do pořadí zveřejňovaného na internetu (není ani do 120. místa...). Upřímně, je to pro mě šok! Neznám v téhle zemi nikoho, kdo by měl tak suverénní a nádherný čistý hlas, jakkoli recenzent tu píše něco jiného - dokonce, že se snad někde trápí... Škoda, nemohu posoudit, Robina jsem zatím neviděl, ale určitě to doženu.

  129. Tedy abych nekřivdil Tomíkovi Löblovi, myslím, že z něho roste nový Honza Kříž - a na té cestě mu přeju hodně štěstí!
    Teď jsem si poslechl ukázky z Robina (je dobře, že je musical.cz zveřejňuje), no a nevím (sic z ukázek toho vypozorujete málo), odkud Pavel bere, že právě Noid je Robinem, zatímco Honza ho jen hraje. Je pravda, že jsem kdysi podobný příměr užil u Kleopatry Moniky ABS ve srovnání s Radkou Fišarovou či Bárou Basikovou, nicméně ani Pavel, ani já jsme skutečného Robina a skutečnou Kleopatru nezažili... Spíš bych to definoval, že Noid Robina posouvá někam do role zálesáka, zatímco oba Janové (Jackuliak se mi v ukázkách také velmi líbí) do role zastánce ponižovaných a olupovaných. Docela by bylo zajímavé vidět všechny v celém díle. Každopádně v ukázkách všichni 3 OK, jediné zděšení pro mě byl Střihavka jako Šerif.

  130. Tak jsem byl taky včera 12.12. na robinovi. No, muzika úžasná, výkony také. Jan Kříž byl asi nastydlý, takže mu občas vynechaly výšky, ale šel do toho s nasazením, lucie šoralová standardně dobrý pěvecký výkon, překvapila mě výborným tancem. Střihavka hrál slušne, ale je vidět že do zpěvu dává tak 30% a šetří se na Jesuse. Pavlovčinová asi nejlepší. Při Opavově zpěvu v Kdopak je rytíř mrazilo. Dopita slušný. Skřeti celkem v pohodě, hlavně Moravec. Jen se mi nelíbil kostým Herna, proč proboha musí mít ty parohy??

  131. Tak nevim proč autor/ka recenze tak nadává na skřety když jsem byl v divadle, tak se jejich "trapným" výstupům smáli skoro všichni mnich tuck byl taky dobrý, a s tím Opavou - mě se teda jeho zpěv líbil (hlavně píseň Kdopak je rytíř) a myslím si že na vůdce zbojníku se hodně hodí.
    P.S: pro marek.štefan a další. Ty parohy měl proto, že je podle mytologické postavy Lovce Herna a ten je měl také

  132. Mně se líbil Zonyga tež ,Machalková i Pvlovčinová jsou skvělé Čarodějnice . Taky dvojce Jan KŘIŽ a M BARTOVÁ,

  133. Minulý týden jsme s manželkou (pravidelnou divačkou Cesty ke slávě) vyrazili na muzikál Robin Hood. I když jsem od samého muzikálu mnoho neočekával, musím říct, že to co jsem viděl mi opravdu vyrazilo dech.
    Děj je pro každého kdo viděl Robina Hooda s Kevinem Costnerem jasný už od začátku. Jediným dodaným prvkem byl parohatý lovec Hern ze seriálového Robina Hooda z 80tých let. Nic jiného asi tvůrci o Robinu Hoodovi evidentně nikdy neviděli nebo nečetli. Robin nejspíš podle nich nepřijel ze svaté země, ale z bitvy o Tokio (soudě podle jeho exotického přítele), z Willa Scarleta je gay z transvestit show, mnich Tuck učiněný MacGywer (z rozbitého vozíku si vyrobí jízdní kolo) a čarodějnice zjevně vyznavačka hardrocku (její oblíbený netopír Osbourne). Neustále se hádající skřety (nejspíš komické duo pro pobavení dětí) si tvůrci mohli klidně odpustit stejně jako krále Richarda, který spíše vypadá jako Karel IV nebo Mikuláš. Také napodobování asijských bojových umění a bojové scény nebyly efektní, ale spíše nebezpečné pro diváky (seděli jsme ve druhé řadě), i když to že čas od času v muzikálu někdo zemře opravdu není tragédie, když ho za pár minut zvládne oživit čajový květ, nebo Hernův šíp (a pokud ne, je na scéně pojizdný hrob). Text muzikálu mi nepřijde vtipný a už vůbec ne originální. Vkládat do textů slova jako zhulená, nebo dementní děti (ještě ve chvíli kdy se Sherif Marianě dvoří a chce jí omámit nápojem) je dle mého názoru dost pod úroveň a i z názvu písně Bla Bla a tak dál je vidět, že tvůrcům inspirace už opravdu rapidně docházela. Podívaná to tedy byla opravdu za všechny peníze a to doslova.
    Paradoxně to, čeho jsem se na muzikálu bál nejvíc, kvalita vybraných protagonistů z televizní show, byla na muzikálu to nejlepší. Jen mě za ně mrzí, že musí hrát v něčem takovém, jako je muzikál Robin Hood.
    p.s. Neberte tento můj negativní názor jako rozhořčení, nebo nespokojenost, ale spíše jen jako totální zklamání.

  134. Dostala jsem lístek od kamarádky, vlastně od ježíška. Mám ráda muzikály, mám ráda duo Osvaldová - Soukup, ale Hooda jsem se bála právě vzhledem k "výběrové reality show". Alternace byla, řeka bych víc než dobrá (Noid, Šoralová, Stanková, Pošta, Machálková, Zonyga) Celé představení jsem vnímala jako lehkou parodii na RH seriálového i costnerovského. A díky tomu nemám co vytkout. Pokud bych očekávala inscenaci typu Draculy, Ježíše, Krysaře nebo třeba i Johanky, odcházela bych zklamaná. Velmi mě překvapil Noid. Opravdu jsem mu věřila každé slovo i gesto. Prima byl lukostřelecký turnaj a jeho účastník Whirpool z Datartu ( vážně by mě zajímalo, zda je takto jmenová skutečně v textu scénáře, nebo se jednalo o momentální výpadek zbojnické paměti - dle toho jak se začal smát biskup i samotný Robin, tipuji že B je správně) a v neposlední řadě kostýmy, hlavně Marianiny převleky, jsou úžasné od zbojnických po svatební. Takže celkově chválím a jsem mile překvapena.

  135. Dnes jsem byl po dlouhé době na Robinovi a musím říct jen jedno, a to na účet Jana Kříže, kterého jsem v původní recenzi příliš nepochválil, ale musím vážně říci, že od té premiéry udělal v roli obrovský pokrok. Vyzpíval se, našel si svou polohu ai závěrečná píseň zněla dobře. Ano, mám z CD zafixováno skvělé podání Noida, ale tohle bylo jiné a zároveň dobré. I herecky se mi líbil, sice jeho Robin je více romantický než si stále představuju, ale tak to už je hodně subjektivní. Celkově jsem ale opravdu mile překvapen a i když příliš nekomentuju a nepřehodnocuji své názory, tady jsem musel udělat vyjímku ;).

  136. Koukám, že jsme byli na stejném představení, Pavle.
    Já se těšila na Noida, ale nakonec jsem byla ráda, že zase vidím Honzu, protože prostě s Martinou k sobě hodně pasují. Honza zhubnul a vážně se vyzpíval. I Kantor se zlepšil, navíc jsem měla poprvé Karáska a myslím, že herecky je o fous lepší ne Lévi, zvláště když Robin vedl plamenné řeči o pomstě a on si zamačkával bouli. :D

  137. Já byl evidentně odpoledne, ale kromě Nely se koukám obsazení moc nezměnilo. Karásek je zábavnější než Lévi, o tom žádná. Já to dlouho neviděl tak se mi to tak nějak líbilo celé :).

  138. rozhodně i skřeti jsou v podání Moravce a Vodochodskýho snesitelnější, než v jiné kombinaci. Trochu mě zklamal Pošta, myslím, že Střihavka je lepší. Prostě je to větší slizák. :)

  139. Ahoj lidi,byly jsme na představení 22.1.2011 odpoledne.Vyborny JAN KŘÍŽ a ostatní lidi.Super zažitek v podaní Machalkovo a Podhurskeho,me se představení určite zamlouvalo a pujdu určite ješte jednou.

  140. Byla jsem na představení Robin Hood 22.1.2011odpoledne s manželem a byly jsme moc nadšený,nádherný zážitek v podání Jana Kříže,Jana Karáska,paní Machálkové a ostatních lidí.Byl to nejlepší muzikál a s manželem se chystáme určitě ještě jednou.

  141. Já jsem byla včera večer. Musím říct, že celé představení naprosto opanoval Kamil Střihavka, už jsem ho viděla po třetí, ale včera naprosto exceloval.
    Vašek Noid byl jako vždy skvělý, ale mohl by si odpustit ty kraviny, co dělá na jevišti s Jirkou Zonygou. Nevadí mi, když se herci odbourají - jako včera -vašej a Lucia, ale když umírá Li a Noid a Zonyga tam do sebe vzadu šťouchají a stěží udržujou smích, tak to mi vadí - pánové, je to vidět až do sedmé řady, že si děláte prdelky - srandičky.
    Luciu jsem viděla poprvé a pro mě dobrý výkon, ale nejslabší alternace Mariany. Lucia skutečně není dobrá tanečnice, její souboj je souboj vyděšeného kuřátka - i když beru, že asi to pojímá jinak, než kolegyně.
    Navíc její výraz se omezuje na vyvalené oči/nevyvalené oči. Ovšem pěvecky to všechno úspěšně dohání.

  142. Tak já Pavle doufám, že se konečně Honzíka Kříže v Robinovi dočkám 20. února a n. r. od Tebe nebudu překvapen, protože pro mě je Honza nejkomplexnější osobností naší muzikálové branže už dobře 3 roky a rok od roku mě v tom utvrzuje víc a víc. Pravda, poslední dobou ho dobíhá mílovými kroky Tomík Löbl. A co jsem slyšel, jak mu sedne mladý Jessenius v Katu Mydlářovi, tak to může být brzy nový velký adept na Thálii... I když je fakt, že u nás se speciálně ty Thálie dávají hodně podivně...

  143. Jinak mě velmi zaujal názor Jana ze 3. 1. Jsem zvědav, nakolik se s ním ztotožním. Nechci dopředu dělat závěry, ale jak se říká... Není šprochu...

  144. Tak dnes jsem se konečně dostal k první návštěvě tohoto díla a na rozdíl od Jana nebudu tak drsný, ačkoli ani já podruhé na Robina nepůjdu. Možná je to i tím, že prostě Kalich jako divadlo mi nesedí, ale tím nechci být nespravedlivý k titulu samému. Robin je hodně zvláštní pro mě. Jsou tam momenty velmi dobré (zejména v 1. dějství), jiné naopak zcela nudné - např. skřety bych vyškrtl úplně, když nemohou improvizovat - zas tak vtipně ty dialogy teda napsané nemají... Taky mi chybí větší množství opravdu náročných árií, které by vyzpívali jen opravdoví mistři. Honza Kříž tam ani zdaleka nemůže rozbalit hlasově vše, na co má (snad jen v první sólovce ano). Velmi pozitivně hodnotím i árii toho lesopána ze začátku druhé půle - v Dopitově podání je to slast. Ale tím - hudebně - pomalu končíme. Duet Robina a Mariany z konce první i druhé půle je slušný, ale žádný zázrak, kvalitativně lepší je spíš textově než hudebně, a tak - odpustím-li si lacinou kritiku antiDavidovců na opakování starých hudebních motivů (viz tady nejednou Johanka z Arku), což mně teda rozhodně nevadí, budu radši už jen chválit...
    Moc se mi líbila scéna a nápady, jak ji využít - a s tím související artistické výkony zejména Honzíka Kříže. Skvělá taneční čísla - smekám před šermy Mariany M. Bártové i před tanečními výkony této vítězky loňské reality show, dvojnásob pak před pohybovými i hereckými kreacemi Míši Doubravové - jsem rád, že jsem narazil právě na ni. Snad jen ta cigareta o pauze v jejích něžných ručkách mě mrzela - byla by škoda, kdyby časem dopadla jako jiná nejmenovaná velmi talentovaná stříbrná dívka (z jiné pěvecké reality show). A líbily se mi i vynikající kostýmy těch tanečníků při scénách čarodějnice + některé další jednotlivosti. Největší radost mi udělal slovní obrat Robina z pera G. Osvaldové "Okrádat ty, co okrádají nás" - právě o tom by měl být Robin, ne o místy násilných komických sekvencích zejména v závěru celého díla, které historický význam postavy Robina pro současnost i budoucnost notně devalvují.
    Takže shrnuto vzato ano, Robin podle Kalichu stojí za vidění, ale ve svém celku to zas takový žádný velký zázrak není. Obávám se, že bez úchvatného Honzy Kříže v titulní roli bych byl možná i otrávený... Přesto dávám známku 2- a vyjadřuji dík tvůrcům, že tohle téma zpracovali. Souhlasím ale s Janem, že to obsahově mohlo být propracovanější a Hood měl vyznít víc jako bojovník za práva chudých než jako Tarzan a skvělý střelec...:)

  145. Já se těšila, že se dnes dočkám kombinace Noid+Bártová a doufala jsem marně už podruhé. Martina skutečně nehraje s nikým jiným než s Honzou, nebo je to jen shoda náhod?
    Také jsem se konečně dočkala Marie Blahynkové. Je skvělá, hlavně mě překvapila pěvecky.
    Tesařík cpe do výstupů hodně toho "svýho", třeba parodování Klause, pobavil mě víc, než minule. Groger je sice naprosto okouzlující, ale ty výkřiky "neboj, my to nějak zmákneme, Robčo a ty vole, král", to už bylo někdy moc, očividně to odbourává i některé jeho kolegy.
    Musím říct, že tenhle muzikál se mi prostě nemá šanci okoukat ani "oposlouchat", narozdíl od některých výtvorů pana Davida.

  146. Jo, tak proti gustu... Já prostě potřebuju v muzikálu aspoň dvě velký árie (viz Kat teď Právo mám a Stárnutí zrádné) - a to splňuje Robin jen tak tak...
    Ale Tesařík právě včera odpoledne působil strašně ploše, nedal si tam svého zcela nic, skoro působil jako by ho to ani nebavilo...

  147. Tesaříka jsem měla podruhé a poprvé to bylo ještě horší, proto jsem se teď i pobavila. On totiž neustále hraje "civilně" a působí, že ho to nebaví. Pokud je ale v roli hluchého skřeta Moravec, tak ten tyto v podstatě zbytečné výstupy vždycky zachraňuje, ať už má v dvojici kohokoliv.
    Naopak pokud hraje hluchance Podhůrský, tak ať už má jako spairing-partnera kohokoliv, tak je to naprosto strašlivé a zoufalé. Zažila jsem ho právě ve dvojici s Tesaříkem a to se absolutně nedalo.

  148. Briseis: já jsem byla na tomto muzikálu už 3.10. a měla jsem kombinaci právě Noid+Bártová, takže je to zřejmě shoda náhod. Musím říct, že tato kombinace byla naprosto perfektní a jsem hrozně ráda, že jsem tam měla právě tyto dva...

  149. Jeena - díky, já bych strašně ráda měla tuto kombinaci. Já si říkala, že si třeba na jevišti nesedí, tak spolu nehrajou, nebo jak Martina v nějakém rozhovoru říkala, že nějaký muzikálový herec jí po vítězství v soutěži řekl, že si přál, aby vyhrál někdo jiný.... Takže netřeba uvažovat "bulvárně" :)

  150. A Jeeno, viděla jste i ostatní alternace Robina? Třeba Honzu Kříže? Díky

  151. Ne, neviděla... Zatím jsem byla pouze jednou, ale chystám se jít určitě znovu a ráda bych viděla jinou alternaci, třeba zrovna Honzu Kříže...

  152. Já právě bojuju s tím, jestli na Noida jít, ale moc se mi nechce. Má představa Robina je přece jen trochu jiná, taková vznešenější, Costnerovsko-Křížovská:)

  153. Já Noida doporučuju. Je to hrubián a hlavně komik. :) Ale líbí se mi oba. I když pro mě je někdy důležitý, kdo hraje Mariannu. Já jsem měla kombinaci Nela a Noid a to mi fakt nesedělo.

  154. Romčo, já taky Noida doporučuju, Honzu Kříže jsem v téhle roli ještě neviděla, věřím, že je dobrý, chystám se to zjistit osobně, ale Noida už jsem viděla, a ačkoli jsem náročná a nelíbí se mi hned tak něco, tak Noid se mi líbil, a stejně tak mému doprovodu, který nenavštěvuje muzikály až tak často.

  155. Nerozumiem iba jednej veci, prečo vám prekáža, že má Nela Pocisková slovenský prízvuk. Veď je slovenka. Ja keď sledujem film, predstavenie alebo čokoľvek iné v slovenskom jazyku a jeden z hercov je čech, skoro žiaden nerozpráva slovensky (česť výnimkám), a ak aj rozpráva rodnou češtinou vôbec mi to neprekáža. V dnešnej dobe sú predsa obsadenia medzinárodné. Ak by Nela rozprávala po slovensky, neviem či by ste všetkému rozumeli, čiže je to výhoda pre české publikum, že sa snaží.

  156. Já měla dvakrát Honzu Kříže a byl výbornej! Byla jsem v září a měla jsem Martinu a Honzu, oba výborný a pak jsem byla před týdnem a měla jsem opět Honzu a Martinu a byli ještě lepší než v září.:-) Vaška mi zatím nějak nebylo přáno vidět, tak snad budu mít do třetice na něj štěstí.:-) A věřím, že bude dobrej, zatím mě v ničem nezklamal.:-)

  157. Mio - věřím, že kdyby Nela zpívala slovensky, na jejím slovním projevu bych chybu nenašla. Pokud ale zpívá česky a místo ř slyším ž, tak to prostě ruší. Navíc jsem měla pocit, že mluví opravdu ztěžka, jako by jí dělalo potíže nastavit mluvidla, musela na každý zvuk úporně myslet a přes rty ho doslova protlačit silou. To pak kazí i sebelepší herecký projev. Osobně proti ní nic nemám, na řeči o protekci nedám, ale soprány moc nelahodí mému sluchu a zbytkem mě zase tak moc nezaujala.

  158. Dneska jsem viděla Jacka jako Robina a úplně mi vyrazil dech. Výborně hraje a má nádhernou barvu hlasu! Tanec tolik neprožívá, ale netancuje špatně.
    Pro mě jsou všechny alternace Robina naprosto vyrovnané, jeden má něco a je jen na divákovi, jakému Robinovi dá přednost.
    Martina se stále zlepšuje, dneska si dokonce dovolila zaimprovizovat. :) Spolu s Jackem tvoří výborné duo.
    Jacka rozhodně doporučuju.

  159. Briseis: Tak já jsem byla v neděli také poprvé na Jackovi a bohužel se mi vůbec nelíbil :-( A to jsem se na něj vcelku těšila, podle ukázek i z CD. Ale jeho zpěv se mi vůbec nelíbil, moji milovanou Poprat se s tmou mi úplně zkazil.
    Přesně naopak bych řekla, že v případě Robinů alternace nejsou vůbec vyrovnané. Alespoň pro mě teda :-)
    Ale za to Martina byla a je úžasná! Líbí se mi čím dál víc!

  160. Briseis: No právě že hrubián a komik mi k Robinovi opravdu nepřipadne jako to pravé ořechové...

  161. Romča: Ale tak to tvůrci zamýšleli. S lehkou nadsázkou.

  162. S lehkou... Otázka je ta míra lehkosti:) Neviditelné lehkosti bytí:) Ne, je dobře, že máte svůj titul, z něhož jste dokonale nadšená(ý), já mám od 24. února (po Dětech Ráje) už dva - Kat prostě pro mě nemá vážnější chybičku - a jsme oba happy:)

  163. Tak já jsem si Robina konečně zopakovala, a když se ohlédnu, co jsem psala na podzim, tak pořád musím trvat na tom, že ty přestavby mě asi jednou zabijí... Pořád jsou dlouhé, i když tentokrát to místy bylo lepší, ale bohužel pořád jen místy.
    Stále jsem nepochopila význam Marianiny písně... tedy, je pěkná, je o něčem, víceméně i k věci, ale jak kdyby spadla z nebe, nějak mi chybí kontext, jak se tam najednou ocitla?...
    Už mi tolik nevadili Skřeti. Pořád z nich nejsem unešená, pořád si myslím, že by bez nich bylo líp, ale člověk si asi zvykne, otravovali mě mnohem méně, než prvně.
    Ohledně obsazení, opět se mi povedla změna, takže jsem většinou viděla jiné alternace... K nikomu asi nemám vážné připomínky, jen ryze subjektivní názory a postřehy - "Mariana-princezna" Nely Pociskové se mi líbila o něco víc než dnešní "Mariana-éterická lady" Lucie Šoralové a to musím říct, že ta mě dost překvapila. Čekala jsem studenou královnu a ten pokrok tam není až takový, jak říkám, Nela se mi líbila víc, ale páni, ona byla živá, ona se vážně smála, ona stejně jako všichni ostatní vypadala, že si to užívá a že ji to baví. A páni, ona se umí docela i hýbat... O zpěvu mluvit nebudu, Luciin zpěv mě hudebním divadlem provází od počátku poměrně pravidelně a vždy skvěle, nicméně ona pro mě byla to příjemné překvapení večera. Ona a Leona Machálková, o které jsem taky netušila, že zvládne jiný než přecházivý pohyb - to je ovšem chyba tvůrců, protože já ji prostě neviděla v roli, kde by měla nějakého pohybu víc, a ještě Petr Opava, o kterém platí totéž, a který mě asi zaujal víc než prve Jiří Zonyga... Míša Doubravová si tu roli snad nechala napsat na tělo, sedí jí vážně skvěle, tady zrovna žádnou jinou alternaci neznám, ale až tak mi to nevadí. Jen malé všimné, tentokrát mi ten její "kousek duetu" s Marianou (Lucií Šoralovou) tolik nezněl jako tehdy s Nelou. Ohledně Šerifů, Střihavka mě tehdy překvapil tím, jak dokáže být úlisný zlosyn, Martin Pošta dnes byl prostě zlý, drsný šerif a nevybrala bych si z nich, který se mi líbil víc. Ohledně Gisburna, mnicha, kněze a Robinových kamarádů žádné velké postřehy nemám, Bedřich Lévi jako Li byl dobrý, osobně se mi víc líbil Jan Karásek, ale to je čistě subjektivní, neviděla bych žádné výtky. No a Robin... Robin Jan Kříž je úplně jiný než Robin Noid a to je asi to hlavní. Je úplně jiný, nejsem schopná říct, který se mi líbil víc, Noid v té roli působí ještě o něco víc, že to bere všechno s nadsázkou, ale ani to podání ani tohle podání mi nepřišlo výrazně lepší, řekla bych, že stojí za to vidět oba, ale tak jako si nejsem schopná vybrat nejlepší z Johanek, nejsem si schopná vybrat lepšího z Robinů... Překvapily mě jen společné scény Kříže s Šoralovou, nečekala jsem, že jim půjdou takhle pěkně samy od sebe a vážně přirozeně. Jinak mám Honzu Kříže ráda, už jsem ho párkrát viděla, nemohla jsem i nikdy stěžovat a nestěžuji si ani dnes. Ani v nejmenším. Víc takových.
    Závěrem: jsem zase jednou spokojená a po Johance - teď nedávno - mě i Robin přesvědčil, že se občas najde vážně povedené dílko na naší muzikálové scéně. Doporučuji. A doufám, že se mi jednou podaří natrefit i třetího Robina a Marianu - čistě pro zajímavost, zda mají vážně tak pěkně vyrovnané alternace. Toho si zatím velice cením...

  164. A když už jsem tak hezky u toho, tak přidám i názor na třetí alternace, těch hlavních dvou rolí, třetího šerifa jsem neviděla, popravdě mě to moc nemrzí.
    Dnes večer jsem ale pochopila, proč se některým nelíbí Robin Hood v podání Jána Jackuliaka. Když jsem říkala, že Kříž a Noid jsou každý úplně jiný, o Jackuliakovi to platí hned dvojnásob. Komu vadí ten lehce komediální nádech celého muzikálu, bych právě jeho jako Robina rozhodně nedoporučila. Pokud Noid bere celé dílo tak trochu s rezervou a s nadhledem, jak je asi napsané, a podle toho to hraje, musím říct, že Robin Jána Jackuliaka je komik, který se absoluně liší od toho romantického hrdiny z filmu, jemuž je muzikál nejvíc podobný, a kterému se nejvíc přiblížil Honza Kříž. Ale pokud vám ten nadhled a místy až komedialita Robina vyhovuje, tomu doporučuji. Je to Robin značně upovídanější, než druzí dva, ve scénách v lese, či v souboji s Marianou nemá chybu. Zpěv mě tak nenadchl. Nemá tak silný a výrazný hlas, jako druzí dva, což je bohužel z mého pohledu na škodu, trochu jsem se toho bála, ale nelíbil se mi nakonec pouze duet s Marianou vždycky v začátcích, jinak obě sólovky, Bla, bla... i Poprat se s tmou byly pěkné. A Mary Anne také, ačkoli tam je jeden z Robinů výrazně nejlepší a Jacek to není. Nicméně mě, jako člověku, kterému se nadhled a komedialita Robina líbí, se líbil i Jacek. Chvílemi byl možná vtipkující až moc, ale zase na druhou stranu, když debatují s Marianou na kládě o studni a podobných "lotrovinách", tak není nejmenší problém mu to věřit.
    A Martina Bártová je pro mě zlatá střední cesta, asi. Přišly mi typově, ačkoli jsem to nečekala, něčím hodně podobné, ona a Nela. Jen ta Martiny Mariana je ta holka z venkova, která se o sebe musí postarat a není to žádná princezna, nebo lady. Nevím, jak může působit s ostatními Robiny, s tímhle se k sobě dokonale hodili. Vtipné scény i ty vážnější dokázali uhrát. Ona má navíc krásný hlas a překvapilo mě, že se proti soutěži docela dobře pohybuje, ačkoli je pravda, že Nela je z nich pohybově nejlepší. (Jenom mi stále není jasná Marianina písnička a stále se mi nelíbí její výstup při popravě, žádná z těch tří to nedokázala změnit.)
    A ještě jsem viděla nově Betku Stankovou, která je herecky o něco méně "upištěná" než Míša Doubravová, je ženštější. Pěvecky se mi ovšem v duetu s asijským kamarádem, zase zejména v první části, líbila víc Míša. V duetu s Marianou to bylo výrazně lepší. Alternace považuji za srovnatelné, obě dobré. Stejně jako se mi líbily všechny tři alternace Robina a Mariany. V Marianách vidím poměrně velký rozdíl, za nejlepší považuji Nelu, v Robinech bych si nevybrala, každý má něco do sebe, Noid je asi taková zlatá střední cesta mezi nimi. Tak tak z mého pohledu.

  165. Tak jsem konečně viděla v Robinovi i Vaška. Těžko říct, jestli se mi líbil víc Honza nebo Vašek. Každý to hraje jinak a oba na výbornou! Honza je romantik a Vašek drsňák s citlivou duší.:-) Kdo má rád tento muzikál, tak doporučuju jít na oba.:-)

  166. Mám dotaz na autora článku.
    Chtěla bych vysvětlit, proč má být Robin drsňák. Má otázka je míněna zcela vážně, bez rýpání a narážek, žádná ironie.
    Proč je, podle autora, prototyp Robina drsňák?!?

  167. Olynka : dobrá otázka !
    Viděla jsem pár starých filmů na toto téma, ale tamní "Robinové" se jako "drsňáci" nijak neprojevovali. Ovšem jednalo se opravdu o hodně staré filmy, v běžné filmové produkci už neuváděné. ( Zlaté pražské kino Ponrepo v podobě, v jaké fungovalo do konce osmdesátých let min. století; tam bylo možné vidět opravdové unikáty, mnohdy třeba jen v jeden jediný den, ale stálo to za to... ).

  168. Halóóó, je tu někde pan Košatka? Nedostala jsem odpověď na svou otázku.

  169. Vidíte... nemůžu být všude najednou.
    Ono to je asi těžké vysvětlit, asi pro vás jako proč je romantik. On není ve skutečnosti ničím a je jen na nás jak si ho představíme. Ale vzhledem k jeho bojovým schopnostem, nasazení ve válce, burcování zbojníků k odporu, řečí "škoda že tě zabiju jen jednou"... prostě mi nepřijde tento charakter jako romantický hrdina. Samozřejmě má i své citlivější chvilky, ale celkově je podle mého subjektivního názoru ta postava psána více do "tvrďáka". Vždyť se navíc svým citům ještě do poslední chvíle brání a Marianě se vysmívá, až v následující scéně obrátí a změní se v romantika... Na jednu scénu :).

  170. nedávno jsem si objednala lístky na silvestra a doufám, že už konečně chytnu Noida. Na Robinovi jsem byla už 2krát a obsazení bylo úplně jiný až na Robina, kterýho hrál Kříž. Zpíval suprově, ale nelíbil se mi jeho herecký projev, v jeho mluveném hlase si jakoby hrál na hrdinu nebo nevím jak jinak to říct.

  171. Taky jdu na Silvestra. :)

  172. Nevíte někdo obsazení na 25.6.2011 od 19.00 hodin?

  173. Pavel Košatka - děkuji za odpověď, já to ale myslela trochu jinak. Proč by měl být Robin obecně tvrďák tvrďáků. Jo jasně - byl ve válce a vrátil se vcelku, takže byl buď dobrej, nebo měl sakra kliku (pokud se celou válku neschovával ve výstrojním skladu), popřípadě obojí. A dost záleží na tom, co si člověk představí pod pojmem romantická postava. Pro mě to rozhodně není změkčilý unylý sralbotka, co při měsíčku kuňkavě vzdychá rádoby duchaplné veršíky. Myslím, že Honza svým fyzickým výkonem na jevišti dokazuje, že tuhle definici romantika nesplňuje v žádném bodě a rozhodně není nutné, aby vypadal jako zlý motorkář. Noid je dobrý, lepší se každým projektem, do kterého se zapojí, ale jeho herectví... Připadá mi jako podvodník, který se dostal na jeviště náhodou a celou dobu čeká, že ho někdo odhalí (ach jo, milovníci Noida mě zase rozcupují :o)). Docela by mě zajímal Honza Jackuliak, na toho jsem ještě nenarazila.
    P.S. Těší mě, že jste nepoužil argument, který jsem četla či slyšela jinde: "Že Robin byl zbojník" protože zbojníkem se stal náhoudou, z nouze a na chvíli.

    Muzikálům zdar.

  174. Terka: Jackuliak, Bártová, Opava, Pošta, Moravec, Pavlovčinová, Blahynková, Karásek, Zonyga, Šiška, Groger, Pokorný, Vodochodský, Kolář, Šudoma, Polášek, Lebedová, Heréniyová, Huňáčková

  175. Sobotní odpolední představení bylo skvělé. Robin Hood Jána Jackuliaka byl jedním slovem úžasný. Líbili se mi všichni, které jsme měli. Pro mně jedinečný zážitek a po dlouhé době opět český muzikál, který mě nadchnul.

  176. Zajímalo by mě, jak to teď bude - Šoralová je těhotná, Mariana má sice dvě představitelky, ale Nela moc v poslední době nehrála.

  177. Briseis: Pokud vím, tak Nela je někdy od začátku května v New Yorku, měla by tam být myslím na tři měsíce.

  178. Musím velmi pochválit Nelu Pociskovou! Měla jsem ji ve čtvrtečním představení a její Ř je perfektní :o) Měla jsem sice pocit, že je trochu nastydlá, ale jinak moc dobré.

  179. Tak jsem se po strašně dlouhé době zase jednou dostal na muzikál do Prahy (po dvou letech, mezitím jenom jeden odskok do Bratislavy na jiné dílo páně Ďurovčíka). Jako celek musím říct, že se mi tohle dílo hodně líbí a zanechalo to ve mě hodně hluboký dojem. Souhlasím s tím, že dílo by mohlo být trochu kratší. Výstupy obou skřetů jsou celkem zbytečné, naopak bych ale nesahal na Tucka, právě on je milým osvěžením sherwoodské družiny. Přestože jsem tuhle recenzi i různé názory četl už předem, nezdá se mi, že by dílo bylo zbytečně protažené na konci, veselka tam podle mě není rušivým elementem, je to takové završení happyendu, které mají lidé rádi. Budu si muset pořádně prostudovat, která písnička to je konkrétně, kde byste chtěli Robina ukončit. Když už někde krátit, tak kromě skřetů ještě zhruba ve třetí čtvrtině první půle (děsivé to slovní spojení), která mi přišla taková ospalá, málo posouvající děj. Velmi povedené jsou texty od Gábiny a v tomto bodě musím říct, jak se mi hodně líbí roztříštěné názory spousty recenzentů i obyčejných fanoušků. Co někdo vynáší do nebes jako podařené rýmy a skvostnou ironii, jiní to zatracují jako vrchol nevkusu. Myslím, že tímto texty přesně plní svůj účel - pohybovat se na hranici ironie a odvážnosti. A je jen na samotném divákovi, jak vysoko je postavena jeho osobní hranice.

    Co se předvedených výkonů týče, můžu porovnávat jenom s tím, co bylo prezentováno na press show. Jako Robina jsem měl Noida, který byl velice dobrý (a fakt se umí i hýbat, jen víc podobných režisérů na něj!), ostatní ale z videí taky nevypadají špatně. Marianna byla Michaela Doubravová, také velice povedený výkon, velice pěkně zahrané a uvěřitelné s různým výrazivem, s Noidem jim to pěkně ladilo. Martinu Poštovi role šerifa skutečně svědčí, v roli zlotřilého padoucha se doslova vyžívá, stejně jako Leona Machálková jako čarodějnice, přestože má tato postava relativně dost málo prostoru (a to, že se umí velice dobře hýbat, pamatuju ještě z doby nastudování prvního Draculy, kde excelovala v roli Sandry (tehdy ještě pěkně roztančené, ne ty chodící verze posledních nastudování). Guy z Gisburnu v podání Zdeňka Podhůrského OK, je to asi jediná skutečně činoherní role v celém díle. Ostatní osazenstvo Sherwoodu tvoří až nečekaně sehranou partu, že skoro nejde poznat, kdo patří k tzv. "sólistům" a kdo ke "company". Skutečně poklona všem počínaje asiatem Léviho, Opavovým Johnem a konče malým Zajícem Fialy.

    Doufám, že se bude hrát Robin ještě hodně dlouho, abych mohl porovnat i jiné alternace (při mém tempu návštěv se bude muset hrát hodně dlouho...).

Vložit nový komentář k článku